Találtam egy oldalt, XY Kft., akik 168.000 Ft+ÁFA áron kínálnak Passzív készházat, kulcsrakész állapotban. Ez mennyire reális? Nem értek hozzá, ezért kérek segítséget.
Előre szeretnék bocsánatot kérni a tudatlanságomért, és azért is, ha nagy hülyeségeket kérdezek. Nem vagyok jártas az építészetben, nem értek semmihez, ami ehhez köthető. Ettől függetlenül szeretnénk építkezni, és tetszik az, amit eddig a PH-ról hallottam. Sok mindent igyekeztem visszaolvasni ebben a témában, de sajna nemsok mindent értek belőle.
Ettől függyetlenül szeretnénk építkezni, igaz csak 1-2 éven belül. Szeretnék addig nagyon sok infót begyűjtani a témával kapcsolatban. Lenne is pár "egyszerű" kérdésem.
- Egy 110 mm-es PH házat mennyiért lehet most megépíteni?
- Megfelelő tudással akár megépíthetném én is (megfelelő szakemberekkel)? Ez alatt azt értem, hogy nem építési vállakozóra bízom.
- Látom van pár KFT. akik ezzel foglalkoznak. Mennyiért dolgoznak, megbízhatóak?
- Szabolcs -Szatmár, Hajdú- Bihar, Borsod környékéről van valaki, akinek PH-ja van, és referenciaként megtekinthető lenne? Vagy legalábbis tanácsokkal látna el?
- Álatlénosságban akiknek már van ilyen háza, mi a véleményük róla?
Ha valakinek van aktuális tapasztalata LEWT rendszerrel (beszívott levegő hőmérséklet, a cső belső oldalán a léghőmérséklet, lakáshőmérséklet, légsebesség/légcsere, páratartalom stb.) megírhatná... Érdekes lenne most látni, amikor kint 35 fokok vannak.
Szerintem teljesen jó ez a beépítés, tök fölösleges körbe gerenda tokot csinálni. Sőt elég lenne 2 db 10X10-es kocska is, ha meggondoljuk, lényeg hogy addig álljon meg az ablka amíg a fülekkel nem rögzíted, és körbe nem ragasztod polisztirollal.
A második minősített passzívházban a Boros Karcsi még egy gerenda tokba tette a legnagyobb ablakokat, nálam már csak az alsó alátámasztás maradt meg, ami az ablak súlyát viseli, ami persze átmenő csavarral lett rögzítve a likacsos falhoz (leier 30NF)
a kibillenést meg a fülekkel már könnyen meg lehetett akadályozni.
Az internormosok se tiltakoztak.
Mielőtt megszólalnak az elméleti szakemberek ;) , tudom hogy a két átmenőcsavar elméleti pontszerű hőhíd, de nem túl nagy, mert elője oda lett téve még kb 22 cm grafitos polisztirol.
Ablak beépítésnél téglához mit javasoltok? Azt hallottam, hogy a tégla nem szereti a konzolos beépítést! A dübelek nem elég tartósak a benne lévő lukacsok miatt.
"De most kivételesen megtartom magamnak,hogy mért így kell mérni. Mert nem akarok ünneprontó lenni........."
Titokzatos... -de a igaz, hogy két mérés több mint egy mérés. Viszont az is tény, hogy szabócentiméterrel nem lehet tizedmillimétert mérni. Tudod, a mérnöki alapelv, mérd mikrométerrel, jelöld krétával és csapd le baltával... fordítva nem megy :)
Tudod, 2008 óta évente 3-4 alkalommal végzünk ilyen tesztet az elkészült házakon. Szóval tudom. De most kivételesen megtartom magamnak,hogy mért így kell mérni. Mert nem akarok ünneprontó lenni.........
Nem akarok ünneprontó lenni, de ha láttál már ilyen mérést, akkor azt is láttad, hogy az ő fóliába épített ventilátorának -és ahogy azt az ajtó tokba rögzíti- a légzárása lényegesen és szemmel láthatóan rosszabb, mint egy -szinte bármilyen- bejárati ajót légzárása. Ezért nincs túl nagy jelentőssége, hogy hová teszi be... maga a szerkezet becslésem szerint minimum 0,1 1/h hibát okoz (mérési pontosság)
Ezért kell megkérni a tesztet végzőt,hogy 2 tesztet végezzenek, a második mérésnél használjanak egy erkélyajtót vagy ha van pl. háztartási helység ajtót. Én el sem engedem az embert,míg ezt meg nem teszi. Csak így lehet korrekt mérést végezni.