Sziasztok! Kicsit eltüntem, most rakok fel képet Félix kutyámról. Kérdésem az lenne, hogy Székesfehérváron, vagy környékén tudtok jó kozmetikust, aki kiállítási minőségben is tud nyírni uszkárt? Köszönettel: Timi
Az ám...., imádom figyelni a kutyáimat, amikor felhőtlen boldogan rohangálnak együtt, vagy amikor például így csobbanhatnak egyet...
Francy-t pár hete elvittem magammal a Balatonra. Elmentünk egy éjszakai fürdőzésre. Semmi világítás nem volt, csak ahogy a hold tükröződött a vízen. Így körvonalakat láttunk legalább. :) Francy szó nélkül jött utánam és annyira édesen tempózott. Imádja a vízet. Múltkor egy óriási nagy és mély pocsolyában pacsált és vadászott. :))
Panni is bemegy a vízbe..., a labdája után. Clarával még nem próbáltam, de bepótoljuk, amint megtehetem.
Francy vadászik... ezek a 2010. novemberi ubk-s kiránduláson készültek még.
Merriwa, nem kell aggódnod, Milóval minden rendben lesz. Ti nagyon jó emberek vagytok és jót akartok. Pár hét és Miló beleszokik az új környezetébe, új szokásokba... És majd megyünk együtt sétálni is!! :) Végre egy csini fekete uszi a környéken!!
Ha valakit erdekel akkor van egy 14 hetes fekete standard poodle elado. A kis holgyemen ugyan attol a tenyesztotol van akinel Bori is szuletett. Ha valakit erdekel kuldjon egy e-mail cimet. Kellemes hetveget Mindenkinek.
Így olvasva soraidat azt gondolom, attól is "stresszelhet" a kutyusod, hogy túl van pörgetve. 3x2 óra séta egy 3 hónapos kölyöknek rengeteg szerintem, plusz ha túl sokat tanítod, szellemileg is túlfárasztod, amit nem tud kipihenni. Viszont teljesen nem hagynám el a tanítását, napi 1-2x5 perc, természetesen az ő színvonalának megfelelő játékos feladatokkal élvezetes neki, és szüksége is van rá.
Nekem 10 hónapos az uszikölyköm, de még mindig rágcsálja a család tagjait, engem kivéve, mert a többiek nem elég határozottak vele. HIába vinnyantanak neki, az nem elég, én 1-2x rámorogtam, azóta nem rág.
Azt írod, azért is jó anya leszel, de - főleg ha erősen domináns egyed - inkább jó főnöke legyél, mint anyja.
Milo egy nagyon jó, okos kutya, gyönyörű megjelenésű, erős kölyök, nagyon szeretem. Viszont tény, hogy Milo öncsonkító, nem én beszélem be és rémeket sem látok. És azt, hogy a kutyámnak idegrendszeri problémája van, az állatorvosi vélemény, (nem a kutyapszichológusé).
Ez olyan, hogy pl. rendszeresen fáj valakinek a feje, elmegy orvoshoz, ésaz orvos felír neki migrinre gyógyszert, holott lelki problémák miatt fáj a feje.. Milonak nincs idegrendszeri problémája, (a legtöbb kutyát tévesen kezelik félre pl nyugatókkal,amit én sosem adtam, sosem tanácsolták hogy adjak, és sosem fogok adni neki) hanem egyszerűen stresszes, és nem tudja hogyan levezetni. A kutyapszichológus véleménye is ez, aki mögött nem csak sok-sok év, de több ezer lelkileg gyógyult kutya van, és öncsokítóval is volt már többször dolga, (holott az 1,5 éven keresztül tépte magát, és felnőtt fogazattal, még is megtanította őt lenyugodni, és már egy 3/4 éve teljesen tünetmentes a kutya, tegnap beszéltem a gazdájával.).
Tegnap már elkezdtük a leszoktatást, a pszichológus véleménye az, hogy kb 1 hét alatt megtanítjuk neki, hogy amikor ideges, hogyan kell elengednie a feszültséget, és megtanulinia kipihenni magát. Nekem onnatól az a feladatom, hogy észrevegyem hogy mikor lesz ideges, és segíteni megoldani vele a problémát. Már jó úton haladunk, lehet látni a változást. Egyre rövidebb idő szükséges ahhoz, hogy lenyugtassam. Igen, emlékszem, amikor a tenyésztő mondta, hogy voltatok náluk látogatóban. Egy kutya máshogyan viselkedik különböző körülmények között. Egy falkában máshogyan viselkedik, mint ha egyedül van a kölyök, azaz velem. Én 2x voltam ott, és Milo totáliasan ellentétesen viselkedett ezalatt a két alkalom alatt. Amikor 1x láttam, harapdálós volt, és többnyire nem foglalkozott velem, csak a másik kölyök. A második talkozásnál már csak Ő foglalkozott velem, búj, követett, ugrabugrált körülöttem, és a tenyésztő is őt javasoltam nekem. Milo tényleg jó kutya, és hálás vagyok a tenyésztőnek érte, mert a szeleburdisága és a vislkedési problémája ellenére egy nagyon jófej kutya, akihez én ragaszkodom.
Nekem 14 kölyökkutyám volt, 2 alomból. Nyár és kora ősz volt, és kb. csak ebédelni mentünk fel a nővéremmel meg aludni, amúgy az egész napot velük töltöttük. Kiegyensúlyozott, nagyon jó kutyák lettek belőlük, ma is szoktam látogatni őket, 9 év után. (ma van az 1. alom szülinapja :) A jó hozzáállás a kölyökkutya neveléshez,szerintem az, hogy igaz, követek el hibákat , de ezeket elismerem, és igyekszem korrigálni.. A kutya nem macska, tudom, de nekem mind a 14 kölyköm ölbemészós volt, én abból indultam ki. A felnőtt (a 14 kölyökből az egyiket megtartottam) 17,5 kg-os kutyám a mai napig az ölembe mászik, ha leülök hozzá, vagy letérdelek, akkor a vállamra hajtja a fejét. Nagyon bújós, ragaszkodó kutya.
Uszkárral valóban sosem volt még dolgom, de ez alatt a fél év alatt, míg kutyát kerestem, igyekeztem tanulni sokat, és ebben kaptam/kapok is sok segítséget mind Milo tenyésztőjétől, mind más tenyésztőtől. Milo tenyésztőjével tartom a kapcsolatot, neki is kikértem a véleményét, de mivel Ő nem volt elérhető az előző héten, így kikértem a ti véleményeteket is, nem pedig a tenyésztőt kikerülve másoktól próbálok infót begyűjteni. A Panthenonl tanácsot köszönöm, be fogok szerezni egyet. Úgy tudom, hogy a tenyésztő ugyanazokat a kozmetikumokat használja, mint a kozmetikusuk, én is direkt ugyanahhoz a kozmetikushoz vittem Milot, aki eddig nyírta, kozmetikázta.
A tápváltástól szerencsére nem lett rosszul, ezt az arányt nem tudtam, köszönöm, hogy leírtad. Az állatoros mondta, hogy nem allergiás, így hála Istennek,ezzel sincs probléma, abszolút egészséges kölyök. Pénteken beletúrt a kukába, ettől volt hasmenése szombaton. A hamenés sem volt nagyon folyós, de kapott rá megfelelő kezelést állatorvostl. Pikk-pakk rendbejött tőle.
Milo hamarosan teljesen rendbe fog jönni, 100%-ban megbízom a pszichológusban, akit nem a pénzszerzés motivál, hanem hogy kiegyensúlyozott, egészséges kutyám legyen.
Mivel pontosan tudom, hogy kitől melyik kutyát vásároltad meg és csak röpke fél órával érkeztetek később Miloért, mint ahogy én elmentem tőlük, azután, hogy az egész napot a kutyacsaláddal töltöttem, szeretnélek megnyugtatni: Milonak semmi baja, nem idegroncs, semmi idegrendszeri problémával nem küzd, nem folytat öncsonkító tevékenységet, nem harapós! Egyszerűen rosszul állsz kölyöknevelés, valamint kölyökkutya- de főleg uszkárismeret terén.
A kutyapszichológus kiegyensúlyozott kölyöknek látja, de megpróbálod belemagyarázni, hogy nem az. A kutyapszichológus díja helyett célszerűbb lenne egy flakon Panthenolt venni és a borotvált részeket időről időre vékonyan bekenegetni, mert kölyök uszkároknál (néha felnőttnél is) bizony előfordul, hogy viszket a borotvált terület miközben nő a szőr. Ettől lehet a lábrágás, mancsnyalogtás, farokkergetés (ami valójában a faroktő elérésének szándéka). Néha mint egy macska dörgölik a pofájukat bármihez, ami enyhítheti a viszketést. Az hogy nyüszög, miközben harapdálja magát nem meglepő, gondolva azokra a tühegyes fogakra, amik még neki vannak. Az is lehet, hogy a kozmetikában alkalmazott szerek olyan mértékben eltértek a tenyésztőjénél használttól, hogy amiatt van az egész probléma. De azt sem kizárt, hogy nem volt tiszta a gépfej, amivel borotválták, vagy éppen felcsípte a bőrét. Vakaródzásra, rágcsálásra a bőrre kerülő por is okod ad, nem beszélve a különböző cseppekről, amiket olyan előszeretettel alkalmaznak a gazdik, nem is gondolva arra, hogy gyakorlatilag mérget juttatnak az állat vérkeringésébe, és 6 hónapos kor előtt sosem javallt. Nagyon sok esetben okoz ez is komoly - akár idegrendszeri - problémát is. Az, hogy saját maga alól kihúzza a lábát, pusztán kölyökkori bohóckodás, vagy a még koordinálatlan mozgás és egyensúly megtartásból adódik
A kutya NEM macska! Kevés kölyökkutyától kapja meg az ember, hogy nyugodtan üljön az ölében a puszta simogatás öröméért. A szembefordulás, vakkantás a pajkos falkajáték kezdeményezése, ami nyilvánvalóan hiányzik neki, de ahogy eddig is minden kölyökkutya túlélte az anyától, testvérektől való elszakadást, Milo is túl fogja élni. Semmi stressz nem volt az eddigi életében. Amikor a testvéreivel összebújva szunyokált, a nagykutyák ugatására egy lusta fejemeléssel és szemkinyitással reagált, majd mire látta, hogy nincs mire izgulni aludt tovább. Ha pedig játék közben érte a felnőttek hangoskodása, akkor kiváncsian nézte, mi a teendő.
Tápváltás: minden váltást megszenved a szervezet, kölyökkutyánál komoly, még akár kiszáradással járó hasmenést is okozhat, ha egyik napról a másikra más tápot kap. Feltehetően ettől ment a hasa is, mire a pszicho doki vasárnap látta. A tápváltás minimum két hetes időszak kell legyen a következő módon 3 napon át néhány szemtől 1/4 részig növelni az új tápot és csökkenteni a régit, 3-5 napon át 3/4 régi + 1/4 új, 3-5 napon át 1/2 régi + 1/2 új, 3-5 napon át 1/4 régi + 3/4 új, majd végleg kivezetni a régi tápot az étrendből. Ennél drasztikusabb módszer csak nagyon indokolt esetben alkalmazható.
Nevelés: nem nevelési módszer, hogy egyik kezed a szájában tartod, hagyva, hogy rágcsálja az ujjad, azért, hogy a másik kezeddel simogathasd. Ezzel azt mutatod neki, hogy a rágcsálás egy megengedett tevékenység. Viszont egy három hónapos kutyától, aki nagyjából egy 3 éves gyereknek felel meg, tényleg nem lehet elvárni ugyanazt, mint egy 8-10 hónapostól, aki embergyerek-évben 8-10 éves. Az egyik épphogy megtanult futkározni, a másik már ír-olvas. A jutalomfalatra kondicionálás legalább 2 hetes időszak kell(ene) legyen, minden komolyabb tanulás nélkül. Utána célszerű néhány napig mindössze 1-2 feladatra fókuszálni. De erről tényleg nagyon sok szakirodalom áll rendelkezésre (hozzáteszem én ilyen tudományos módon sosem alkalmaztam, mégis számos boldog és okos kutya szaladgál körülöttem).
Szóval próbálj meg ne rémeket látni, inkább a tenyésztővel kommunikálni, és megfogadni olyanok tanácsát, aki 5-10-20-30 éve uszkárokkal osztja meg az otthonát.
Mozog eleget.. :) Naponta 3x kb 2 órát, de többször lemegyek vele csak hogy megpisiltessem. De, túl komolyan kezeltem eddig Milot, tudom. A kutyadoki felvilágosított, hogy egy 3 hónapos kölyöknek még nem kell ülni, feküdni ottmaradni idejönni (kézjelre is), mert ez nem az Ő színvonala. Hanem játé játék játék. De nem voltam szigorú vele, ha nem csinálta, akkor sosem erőltettem, csak jutifalattal ösztönöztem. Sokat játszunk, labdázunk, utazunk. Tudtam, hogy okos kutya az uszkár, és nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen gyorsan tanul.. Nah, kiderült hogy képességeivel nincsenek problémák, sőt ahogy a doki mondta: egy hyper intelligens fajta hyper intelligens egyede. :) Már nem gyakoroljuk ezeket...
Volt nálunk a kutyapszichológus, aki állatorvosként végzett, és kutyakiképző. Mio épp nem volt jól, ment a pocija, és aludt végig, így nem látott rajta semmi különöset, csak azt, hogy kiegyensúlyozott kölyök. Fel fogom ma venni videóra, hogy mit csinál, és elküldöm neki elemezni. Stresszlevezetés nála ez az öncsonkítás, és ha nem kezeljük most, akkor súlyos következményei lesznek. Megbízom benne, és megigérte, hogy meggyógyítja Milot.. Remélem sikerülni fog neki és kiegyensúlyozott, játékos, szeretetteljes kutyám lesz. Harapás az Ő részéről nem csak a játék része, hanem állandóan ezt csinálja. Csak ha felkel, akkor nyugodt, vagy ha utazunk, akkor sem harap, és lehet simogatni. Én azokat az időket nagyon élvezem. :)
Majd írok még helyzetjelentést, hogy mi a fejlemény Milo-val kapcsolatban.
Nem tudom merre laksz, van-e a környéken jó kutyaiskola. A kutyasuli.hu -t tudom ajánlani, a tükör módszer fantasztikus, nem tudom, ismered-e. Hamarosan járhatnátok oviba, azt nagyon élvezik a kiskutyák, a gazdik pedig tanulhatnak sok új, érdekes dolgot. Nálatok nem ártana rendezni a rangsort. :)
1. Kaja: natur nyers hus, zero csirke (azt utalja a lelkem, sejtem miert, valahogy erzi, hogy az keszul a legmestersegesebb modon). Taptol idetlen volt, de nagyon, vagy ha ugy jobban tetszik "hiperaktiv". Meg csont, az kivalo arra, hogy ne ragjon mast, amikor valamiert nem kap napokig, akkor a papucs banja a csontmegvonast. Feregtelenitesre fokhagymat kap, heti 2-3 gerezdet, imadja.
2. A nagy uszikra mondjak azt, hogy le kell oket farasztani az elso evben, iszonytat nagy a mozgasigenyuk. Napi 2-3 ora seta plusz 1-2 ora intenziv rohangaszas meg sem kottyan nekik. Ez is bejonni latszik, most 10 honapos es mar kepesek vagyunk menni is es nem csak rohanni.
3. Farkat Bori is kergeti, foleg amikor raer es nem volt elegge lefarasztva. Maskulonben nem. Vakarozni vakarozik, ha oka van ra - te is, nem? :) A nem teljesen kimosott sampon problema lehet, nalunk is elofordul, hogy furdetes utan tobbet vakarja magat - hetente/10 naponta furdik a lelkem, seciné kutyasz, igy nem gond, persze ezert nem gond a mocsarban valo rohangaszas sem.
4. Ragni ragja a kezunket - de csak azt. Persze akkor, amikor jatszunk, meg amikor azt akarja mondani, hogy ideje menni! Marmint ki a szabadba. "Gyere" es megfogja a kezunket es huzza.
5. Dominanciarol nem tudok nyilatkozni, az ilyen iranyu osztoneit kieli a reten a masik feltucat kutyaval, akikkel huzzak/ragjak/nyuzzak/stb egymast. Megtanulta hol a helye a falkaban - ket labrador, nehany spaniel, border collie, skot terrier-keverek, nemet juhasz, golden retrieverek, labradudlik, neha agarak, meg ami meg jon.
Ezek persze olyan tanacsok, mint amit a Spock ir a gyerekes konyveben, vagy bejon, vagy nem, talald ki, hogy a tieddel eppen mi mukodik es mi nem :)
Pont egy hete volt kozmetikusnál fürdetés, fülszőr kiszedés (meg valami tisztító sprayt is fújt bele) szárítás volt, külső/belső parazita mentes, van olyan cseppje is, ami kullancs, bolha ellen véd 1 hónapig.De még mielőtt elhoztam volna, akkor is rendszeresen járt kozmetikába.
A kölyök uszira mondták, hogy harapdálnak, de úgy 10 hónapos korukra kinövik. Rászóltam, meg vonyítottam is néha, mint a kiskutyák, akkor abbahagyta, de már az sem számít neki. Ha feljajdulok, a szemebe néz, és ismét harap. Volt, hogy a fenekére csaptam, akkor szembefordult velem, vakkantott, és ugrabugrált körülöttem, azzal a fejjel hogy: Úgy sem kapsz el, próbálj elkapni, ha tudsz... :) Tehát elég domináns...
Próbálom minél jobban lefárasztani labdázással, hogy ne legyen ideje magát rágni...
Most hypoallergén kaját vettem neki, Trainer Fitness 3 kacsás rizseset. Remélem használ, nagyon szereti.
AMit leírtál egyáltalán nem jellemző uszkár viselkedés. AZ meg, hogy az uszkár általában harap, egyenesen hülyeség. Nagyon értelmes fajta az uszkár, hamar megtanulja, ha rászólsz, hogy nem szabad harapdálni.
Valószínű egy jó kiképző (pszichológus) tud rajta segíteni, de javaslom, nézesd meg a fülét, valószínűleg tele van szőrrel, azt el kell távolítani, lehet fülatkás is, azért is rázhatja a fejét. Vakarózás miatt nem ártana egy alapos szakszerű kozmetika, bolhairtó fürdés, stb.
Egy nagy kérdéseel fordulok hozzátok. 1,5 hete hoztam el az uszkár kiskutyámat, aki pont ma tölti be a 3. hónapját. A probléma vele az, hogy unalmában és játék közben is elkezdi harapni a saját lábát, és a farkár kergeti, harapja. Morogni nem morog közben, de néha nyüszít, mikor harapja magát, akkor is folytatja.. Ezen kívül velünk is úgy bánik, hogy csak harap minket, simogatni is úgy szoktam, hogy az egyik kezem a szájában, a másikkal meg simogatom. Mondták, hogy ez uszkár jellegzetesség, hogy sokat harapnak. Nekem van vidéken 2 másik kutyám, az egyik szuka, akinek 2 alma is volt, összesen 14 kiskutyánk volt már. Egyik sem volt harapós, mindegyiket picikorától fogva naphosszat simogattuk, mind nyugodt kutya volt, és nem voltak félősek sem.
A családban van állatorvos, de kiakadt, amikor elmondtam neki,hogyan viselkedik a kiskutyám, azt mondta, hogy egy idegroncs kutyát hoztam el, mert ez idegrendszeri probléma, ha a kutya a farkát kergeti. Van a körzetében 3 ilyen kutya, a farkukat teljesen lerágták.. Vigyem vissza, mielőtt jobban hozzánövök. Nah, ez már múlt idő, mert megszerettem őt.. Vasárnap jön egy kutyapszichológus hozzá, aki megnézi, és tanácsokat ad a leszoktatásra. Ő azt mondta, hogy nem reménytelen, csak rosszul lett tartva, túl stresszes volt a környezet neki, és nem érti, hogy mi történik a világban körülötte, és magán vezeti le a stresszt. Láttam a kölykön, hogy a hasát vakarta, meg a fülét rázta, meg úgy is szokta a hátsó lábát vakarni, hogy csak a bőrfelszínt harapja, és nem kapja be az egész lábát.. Lehet allergia is? Most tápot váltok, Hill's csirkéset kapott eddig a tenyésztőnél, én is azt adok neki, de akkor váltunk most.
"elveszett lányom kutyája, prézli, egy éves uszkár fiú, a III.kerület remetehegyi út 188/b-ből, ma (2012-06-20) a délelőtti órákban. értesíteni engem lehet a +3670/3276831-en éjjel-nappal"
Pedig van két fekete törpe tenyésztő is az országban :-) De az egyik kennelben már elkeltek a kölykök, a másik kennelben most 3 kan született... Velük próbáld felvenni a kapcsolatot, hogy mikorra teveznek új almot... De jó ha tudod a t3enyésztő nem = sorozatgyártó. Évi 1-2 alomnál több nem szokott lenni, ha megbízható kölyköt szeretnél, lehet, hogy várni kell rá. De hidd el, megéri!