Mint az bizonyára köztudott, már évek óta szerb börtönben sínylődnek azok a délvidéki magyar fiatalok, akiken példát statuálva több évtizedre ítéltek el - v.ö. a magyarverő rácok vagy teljesen vagy jelképes büntetéssel ússzák meg gaztetteiket.
Sorsukról legutóbb az MR1 Kossuth rádió "Határok nélkül" című műsorának 2012. június 28-i adásában hallhattunk.
Mi a véleményetek az ő szomorú sorsukról; hogyan segíthetne rajtuk a magyar anyaország; lehetne-e Szerbia EU-csatlakozásának feltételéül szabni a temeríni fiúk szabadon bocsájtását és kárpótlását?
"mit szólnak a leírtakhoz azok, akik a magyarokat tartották elnyomó hatalomnak?"
1. Valószínűleg ilyenek már nem élnek.
2. Ha olyan nagy volt itt az elnyomás, miért nem vándoroltak vissza az anyaországukba?
"Trianon elcsatolt olyan területeket is, amelyek magyarok voltak. Ez az igazságtalansága."
Minden elcsatolt terület magyar volt; a nemzetiségeklakta országrészek elszakítása is igazságtalan. Amúgy ma is rengeteg ország van, ahol kisebbségek, nemzetiségeklakta országrészek tarkítják az összképet. Ezek fennmaradása akkor igazságtalan?
"A beolvasztás szerinted miért etikusabb, ha azt a magyarok teszik, mint mikor mások művelik?"
A magyarok mikor és hogyan végeztek tudatos asszimilációt? Manapság úgysem az etika, hanem sokkal inkább a globalizációs folyamatok a beolvadás mozgatórugói, tehát az mindenféle külső ráhatás nélkül, pusztán a terület hovatartozása okán fejti ki hatását. Így lenne ez a visszacsatolt országrészeinken is.
"Nekik az a hazájuk és ugyanúgy ragaszkodnak hozzá, ahogy te a tiédhez.
Tényleg nem érted?"
Nem őket nem értem, hanem akik ezt a rablódiktátumot és következményeit magyarázzák magyarellenes szemszögből, s próbálják igazságosnak beállítani.
Én sokmindenkit megértek, de van nálam egy rangsor, amelynek elején a saját magyar népem és magyar hazám érdekei vannak. És bizonyára ez a természetes, a normális; így van ez minden népnél.
Úgy láton neked nem csak trianonnal van gondod,hanem az elmúlt 400év történéseivel is,és mutogatsz trianonra.Igen,magyarok élnének ha nem jöttek volna a törökök,ha nem tiltották volna a magyarok betelepitését,ha nem jöttek volna a szerbek...sok itt a VOLNA.
Nemzetállamok pl szlovénia,horvátország,szerbia is,mert garantáltan kevesebb itt a nemzeti kissebség mint magyarországon a cigány.
Szép,te a komplett horvát népet szeretted volna eltüntetni,aszimilálni?
'viszont rendkívül büszke lennék a hazám teljesítményére"
Elárulok egy titkot.Nem az elcsatolt területek miatt vergődik magyarország még mindig ott ahol van,hanem a magyarországiak (és nem a magyarok!) hozzáállása,mentalitása miatt.
Egyáltalán nem volt célszerű... Én mindig azon a véleményen voltam, hogy kár volt szétszedni a Monarchiát ... napláne, hogy most újra szerveződik az Únió.
De a történelem már csak ilyen ... nem mindig veszi figyelembe, mit gondolunk mi, az elszenvedői:O))
Büszkén lógathatod a kezed a bilibe:O))) Hátha felébredsz.))
Mit gondolsz, mit szólnak a leírtakhoz azok, akik a magyarokat tartották elnyomó hatalomnak? Ezt nem vagy képes felfogni. Trianon elcsatolt olyan területeket is, amelyek magyarok voltak. Ez az igazságtalansága.
Magának a birodalomnak a széthullása viszont törvényszerű volt. Nemzetállamokra hullott szét, ahogy a volt Jugoszlávia is.
Nem beszélhetünk tehát az ország 2/3-ának elvesztéséről, hanem ca. 3-4 millió magyar lakta területről. Az is nagyon sok, de háborút vesztettünk kétszer is. Most ne beszéljünk arról, kinek a bűne volt ez.
A beolvasztás szerinted miért etikusabb, ha azt a magyarok teszik, mint mikor mások művelik? Ők azok, akik ugyanúgy gondolkodnak mint te, csak nem magyarok, hanem más nemzetiségűek....Nekik az a hazájuk és ugyanúgy ragaszkodnak hozzá, ahogy te a tiédhez.
"Vajdaságban jó régen nem voltak többségben a magyarok,legalábbis a déli részeken nem,a határőrvidéken mindig is többségben voltak a délebbről betelepitett szerbek."
Köszönhetően a megszálló osztrákoknak, akik megtiltották még az odaköltözést is a magyaroknak. Többségben meg a betelepítésük után lettek, nem pedig mindig is.
"Szerinted,manapság a nemzetállamok korában életképes lenne a történelmi nagymayarország?"
Ki mondta, hogy most a nemzetállamok kora van? A régióban Magyarországon kívül hol van ilyen? Csak mert éppenhogy Trianon miatt került jelentős magyar kisebbség a környező államokhoz.
"A lakosság hány % a volt magyar az 1900as évek elején?"
Ha nem lett volna Trianon, akkor a beolvadás miatt napjainkra már megnyugtató többségben lenne a magyarság az egész, 325000 km2-es országterületen is.
"Magyarnak lenni nem azt jelenti hogy trianon miatt kesergünk egész életünkben és nagymagyarországról álmodozunk."
De nem is azt, hogy beletörődünk minden minket ért igazságtalanságba és hagyjuk, hogy valami lábtörlőnek használjnak bennünket. Vagy szerinted az országunk 2/3-ának elrablása még olyan dolog, ami belefér az elfogadható dolgokba? Hány más ország törődne bele ilyen arányú veszteségbe?
És igen, nemcsak álmodozni kell, hanem cselekedni is. A Trianon és következményei elleni küzdelem egy nemes és támogatandó cél, ahogy volt is a két világháború között. Akkor bezzeg nem volt ennyi deviáns, meg drogos és hasonlók.
"Még mindig nincs konkrét válasz arra hogy neked mint pl debreceni,vagy kiskunhalasi vagy veszprémi átlagembernek miben változna meg az életed ha hopphirtelen visszatérnének az elcsatolt területek?"
Köszönöm kérdésed; nekem személy szerint nem változna meg azonnal az életem lényeges dolgokkal, viszont rendkívül büszke lennék a hazám teljesítményére, és örülnék, hogy az utódaim és a magyarság következő nemzedékei egy nagyobb és jelentősebb Magyarországon élhetnének, építhetnék ezt az államot, amely több emberi, természeti és anyagi erőforrásra tud támaszkodni. Ha annyira lényegtelen a területek hovatartozása, akkor miért vették el tőlünk annakidején, és miért nem adják vissza a mai napig sem?
Nem vagyok novi sadi szerb,hanem temerini magyar vagyok,aki jelenleg újvidéken él.Vajdaságban jó régen nem voltak többségben a magyarok,legalábbis a déli részeken nem,a határőrvidéken mindig is többségben voltak a délebbről betelepitett szerbek.Szerinted,manapság a nemzetállamok korában életképes lenne a történelmi nagymayarország? A lakosság hány % a volt magyar az 1900as évek elején? Magyarnak lenni nem azt jelenti hogy trianon miatt kesergünk egész életünkben és nagymagyarországról álmodozunk.Én úgy gondolom hogy magyarabb vagyok jónéhány magyarországinál,jól beszélek magyarul,pedig túlnyomórészt szerbek lakta környéken nevelkedtem,ismerem a történelmünket,kúltúránkat.Néha csak ámulok és bámulok hogy néhány magyarországi faluban a tv nek nyilatkozók hogy beszélnek...mint a cigányok a Mónika showban. Ne várd el tőlem hogy a magyar nép javát akarjam,ha ti magyarországiak és politikusaitok sem vagytok képesek erre,emlékezzél csak december 5.ére és az azt megelőző kampányra... Még mindig nincs konkrét válasz arra hogy neked mint pl debreceni,vagy kiskunhalasi vagy veszprémi átlagembernek miben változna meg az életed ha hopphirtelen visszatérnének az elcsatolt területek? Az adód már nem csak a kismagyarországi cigányok etetésére menne el hanem kapnál még 1 millió erdélyi cigányt is a nyakadba.
"Vissza akarnátok kapni az elcsatolt részeket? Minek? Minek nektek az a rengeteg román,szlovák,horvát meg szerb?nincs elég cigány nektek? Visszafoglalni? Minek?"
Azért, hogy visszaszerezzünk hazánk régi nagyságából, erejéből, gazdagságából, jelentőségéből minél többet. Lehet, hogy neked ez tökmindegy, de ez a régió így felaprózva különböző operettországocskákra mindig csak a nagyoknak kiszolgáltatott, azok által befolyásolható, jelentéktelen szeglete marad a világnak.
Ha helyreállna a Kárpát-Medence egysége, az hasznára lehetne minden itt élő embernek - persze jó vezetés mellett. Igaz, a politikusaikra már nem lenne szükség az operettországocskák megszűnésével, úgyhogy valószínűleg ők ajvékolnak a legjobban az újraegyesülés ellen. Netán te is valami kisantant politikus vagy?
No, most hogy én ezt közöltem veled, elmondhatnád, hogy a szomszédainknak minek a rengeteg magyar? Ha ők annyira ragaszkodnak a területeikhez, köztük a tőlünk raboltakhoz, akkor mi alapján várják el tőlünk, hogy mi mondjunk le a saját területeinkről?
Jugoszlávia széthullása nem a szerbek miatt volt,se nem a horvátok,bosnyákok miatt. Az egy nagyon bonyolult és összetett politikai folyamat volt,nekünk itt élőknek is nehéz megérteni,neked meg kár vele foglalkoznod,amit a neten és a médiában olvasol az jó messze van a valóságtól.Tudod a média...iraki biofegyverek,a gonosz Kadhafi, az ártatlan temerini fiatalok...mind olyan dolgok amik kiforgatva eladhatók az arra fogékonyaknak.Jobb nekik,biztos hogy jobb,de nem azért mert kiléptek jugoszláviából,hanem azért mert kiléptek és normális politikusokat tudtak választani akik kicsit előbbrevitték az országot,mig szerbia hibát hibára halmozva ügyetlenkedik a mai napig. Ez sem a szerbek összeférhetetlensége,hibája miatt van hanem inkább az általános érdektelenség miatt is,mert igen,mi magyarok is vagy 35 százalékban mentünk ki szavazni a legutóbbi választásokon.
A kocogóiaknak miért jó, hogy már nem tartoznak Szerbiához? Meg a horvátoknak, szlovénoknak, hogy saját államukban élnek, és nem a szerbek basáskodnak fölöttük...
Abból következtetett, hgy tényleg perverz bűnözőket próbálsz védeni ( ld. jegyzőkönyv). Én meg az ilyesmit nem fogom megérteni soha. Ahogy a nyilas mosdatást se...
És ez független attól, hogy máshol, másfajta bűnesetet ki hogyan ítél meg. Most erről az esetről beszéltünk, erről mondunk véleményt.