Nem gondolod,hogy valami okból tették azt bele? Fogalmam sincs a szerepéről, de nem hiszem,hogy játszásibol tették bele. Az enyémben nincs, de nem bánom.:-)
Az nem baj ha valaki régimódi, csak legyen tájékozott. A Duster egy európai tervezésű autó, ennek fényében európai szabványra szól a motorolajra vonatkozó előírás. Ez pedig a benzines Duster esetében ACEA A3 szabványú 10W40, 5W40, 0W40 vagy ACEA A5 szabványú 5W30 vagy 0W30.
Továbbá minden motorolaj jó dízelesbe ha van ACEA B vagy C minősítése, feltéve ha ahhoz a szabványhoz tervezték a motort. A dízeles Dusterbe ha jól tudom ACEA C4-es kell, ezért ez az olaj nem lenne jó bele.
Ez szuper ajánlat, de gyanúsan olcsó! Szerintem az első preventív olajcserét nem kell sehol mutogatni. Kicseréled vagy kicserélteted és kész. Ami fontos, hogy a motorolaj szűrő kétséget kizáróan gyári legyen. Dízeleknél az üzemanyag szűrőnél ugyan ez a kritérium. Pláne ha HDi motorról van szó. Az utángyártott üzemanyag szűrők gyakran a megengedettnél nagyobb szemcséjű szennyeződést engednek át. Aminek első jeleként a nagynyomású rendszer feügyeleti szelep agja be a kulcsot. Pontosabban eltömődik a "tűzfalként" beépített mikroszűrő ami már magában nem cserélhető, nem tisztítható. Mielőtt megkérdezitek - azért mert ha a HDI 2000bar körüli rendszer nyomáson a szennyeződés bepréselődik egy mikroszkópikus furatba azt ember onna ki nem szedi. A gyári ára változó 80-130 ezer forint. Ezt sufnitunningal úgy szokták megoldani, hogy lecsípnek a végéből és had menjen az anyag. Na akkor szokott kinyiffanni a nagynyomású pumpa kb 600 ezer forint, és utána jönnek a porlasztó csúcsok cirka 100 ezer per darab. Lehet tévedtem 1 -2 tizezret, de nagyságrendileg ezek a gyári árak. Na de nem akarok senkit riogatni.
Az első szám a hideg viszkozitás, a második a meleg. Az első szám minél kisseb annál kevésbé "sűrűsödik" be az olaj erős mínuszokban. Ilyen erős fagy ritkán van de ha még is akkor eléggé "pofán veri" az akksit. Egyrészt a kapacitás csökkenés miatt másrészt pedig gyenge olaj miatt. Direkt nem írok minőséget, mert egy kiváló minőségű kitűnő API minősítésű olaj is lehet rossz fagytűrő aminek következtében -10° vagy -20°C környékén erősen megnő a viszkozitása. Miután Te keveset fogsz terepezni, ahol jól lehet főzni a motort a kis tempó nagy terhelés miatt felesleges a W40-es olaj elég a W30. Viszont ha sokat ketyegteted a gépet a fővárosi dugóban, nyári hőségben akkor javallott a W40-es olaj. A tuti a full szintetikus 5W40-es API-SN vagy SM minősítéssel. Ilyen azért kevés van jellemzőbb az 5W30-as. Ez már télen nyáron nyugodtan használható. Extrém hidegre pedig ott van a 0W20 vagy 0W30. Én MOL full szintetikus 5W30-as API-SN olajat tettem bele, télen nyáron ezt fogom használni. Miután jelenleg neked sincs garázsod nyugodtan tegyél bele ugyan ilyent. Ha a MOL-ban nem bízol akkor a gyártói választék végtelen. A Francia PSA motorkba jellemzően a TOTAL vagy ELF a javasolt. De hát nekem is mondta már az orvos, hogy kevesebbet idehgeskedjek.....
Hali mivel még csak 700 km van az autóban elég nyers még a motor. Én így semmi lényeges különbséget nem érzek, a két üzemanyag között, csak annyi tünt fel, hogy a kényelmes lábtartás a gázpedálon benzinnél 100, etanollal 90 sebességet eredményez. Már az jó, hogy nem kell lesni ne fussak trafiba :-) Városban elég kényelmesen vezetek, nem érzem hogy más lenne.
Alacsony fordulaton erősebb a motor, általánosságban is sokkal egyenletesebb a teljesítményleadás, közvetlenebb a gázreakció. Etanol után úgy éreztem, hogy kb 15 LE pluszt kaptam. Persze a fogyi is magasabb, főleg rövid városi szakaszokon. A benzint OMV-nél az etanolt AGIP-nál tankoltam. Nálam a motor semmilyen jelenséget sem produkált amikor a benyára rátankoltam az etanolt. Indult, ment szépen egyenletesen, mintha semmi változás sem történt volna...
Elvileg erősebbnek kellene lennie az autónak, szólj ha ilyesmit érzel . :-) Nekem sajnos ki kell mennem a világból, ha etanolt akarok tankolni, a környéken minden kútról eltűnt. Ha semmi különbséget nem érezni, akkor nem forszírozom a dolgot.
Sziasztok! Megvolt a 2. fogyasztás mérés, 8,1L 0,6-tal jobb az előzőnél, ebben autópálya 130, Bp-i közlekedés, és rövid 15km-es etapok voltak. Nem bírtam ki és most etanolt tankoltam. Kíváncsi vagyok hogy ezzel mi lessz az eredmény? Eddig semmi különbséget nem vettem észre a viselkedésén, a kútnál indításkor, kicsit össze vissza járt pár másodpercig, aztán teszi a dolgát mint előtte.
Gratulálok az autóhoz. Csak eltelt az a néhány nap várakozás. :-)
10 éves tapasztalatom nincs, hiszen csak január óta használom a Dustert, de még mindig olyan lelkesedéssel ülök be, mint amikor átvettem. Kívánok neked is hasonlót. :-)
-25től kell mindenképpen 5W40, de fölötte is nagyon jót tesz. Amikor 10W40-ről 5W40-re váltottam, sokkal egyenletesebben járt a motor télen hidegindítás után. A W előtti szám az olaj sűrűségét mutatja hidegen. A hígabb olajat könnyebben forgatja a szivattyú és hamarabb felkerül a hengerfalra. Üzemmeleg motornál nincs számottevő különbség a 10W40 és az 5W40 között. Illetve annyi, hogy a 10W40 többnyire félszintetikus, az 5W40 meg full szintetikus ami jobban teljesít.