Nem kimondottan a sóder/homokról van szó,hanem valami apró,keményebb dologról!
A Zeolitban is van szemcsés és ez számít.A zúzógyomor úgy működik,mint a csiszolópapír.Ellentétesen mozog és a szemcse "őrli" meg a szemestak.-t.
Minél kisebb az állat,annál aprób,minél nagyobb,annál nagyobb szemű kavics jó neki.Csak érdekesség képpen írom,1 kifejlett strucc,akár tyúktojás nagyságú kavicsot is lenyel .
szükséges nagyon. A homok segit megőrölni a zuzajukkal a táplálékot. Nekik nincs begyük ahol elöpuhul a takarmány. Szórd le a lakóhelyüket udvarukat vagy rakj ki valamibe és kész. Ha van a folyami homokot nem azt a túl apró vakoló homokot. De amugy a zeolitban is van homok.
felesbe az sok teee :D 16 liter kajaba adok egy jó félmarékkal. Rakd inkább eléjük és majd elcsipogatják ami elég nekik. Ha kint mászkálhatnak szedegetnek ugy is maguknak a földböl,kertböl is. Csak lazán kezeld a dolgokat,ha figyeled öket ugyis látni fogod elegedettek e vagy sem.
Hát pont ,hogy nem csak a tojáshoz kell,hanem a növekedéshez is fontos!Miből áll a csont,a kutyák kölyökkorban miért kapnak csonterősítőt és ez miből áll?!
A növekedési erélyhez,ami nem egyenlő a fejlődési eréllyel,elengedhetetlen!
ásványi anyagra,pl zeolit,futor stb növendékkorban fokozottan szükség van. Ha más nincs összeporitott vakolat darab legalább. Homok az emésztéshez,mész a calcium pótlás miatt. Keverd a darába vagy rakd ki egy tálba és megfogod látni mennyire fogy. Szebb,nagyobb,egészségesebb kacsád lesz.
Ok, és köszönöm a kielégítő válaszokat! Még annyi, hogy ti is adtok nekik meszet, mert volt aki írta hogy kell nekik, de volt akivel beszéltem, és az meg azt mondta hogy mész csak a tojáshoz kell nekik, amíg kicsik nem szükséges.... Vélemény?
helló! Ezeken a tudományos oldalon az anorexiás kacsákat szeretik enni? Vagy vegák? :D A kenyérhez kapcsolódva irnám, szeretik az állatok,nálam is versenyt futnak érte. DE! Nagyon óvatosan köll bánni vele. Csak annyit amennyit azonnal megesznek,és jól kicsavarva ha lehet. Frisset nem,csak szikkadtat. A vizes kenyér nagyon hamar erjed és az erjedt kenyér begy gyulladást, bélproblémákat okozhat.
Mint írod,kukoricadarával etetsz.Ettől még jobban elhízik!A kenyér pedig ált.búzából van.
Én tyúknak,csirkének pulykának is adok áztatva,nyúlnak pedig szárítva.Na persze csak akkor,ha már annyira szikkadt,hogy nem esszük meg,mert már ez is lassan luxus cikk.
Csak azért kérdeztem, mert sok "tudományos" oldalon azt írják nem jó nekik a kenyér, mert elhíznak tőle, és mivel azzal jól megszedik magukat, a hasznos takarmányból (kukorica, búza) nem fognak eleget enni...
Szerintem nyugottan. Én adtam nekik a húslevesből gríz nokedlit is, ugyan úgy szerették, min én. Mi baja lehetne? A gríz búza, tehát van benne fehérje, a tojás is fehérje, só kell mindenkinek. Hogy főve van? Hát könnyebb emészteni. Szóval mehet az áztatott kenyér is. Némákat már nem tartok, mert örökké elkepkedtek és a szomszédok nem nagyon dijjazták őket.
Kell a búza is, mert a kukoricában kevés a fehérje, az pedig kell az izomzat fejlődéséhez. Calciumot (meszet) kapnak? Az pedig a csontok fejlődéséhez kell.
Hagyd el, nálunk a Bandi liba (most vált pihésből tollasba) Peppin szarka csíkokra vágott csirkemell vacsijára zsongott be, és szinte még repülni is megpróbált, hátha meg tudja szerezni a falatokat magának (egyet meg is csípett, és boldogan be is falta :-O).
Termékeny tojásra vetítve a kelési arány 50 százalékos. Igaz megy még a keltető 6 tojással, de szerintem ennyi. Elég sok befult-be se záródott a szik-amit szintén a fertőzöttségre vezetek vissza, -sok volt a fertőzött záp és 2 tojásban halt el a félidős kiskacsa.
Köszönöm a válaszokat, én is úgy gondoltam, hogy a dara meg a sok zöld mellé elfér egy kis áztatott kenyér, főleg az első időben, had kapjanak föl egykét plussz kilót, de azért az első számú eleség marad a kukoricadara, meg a zöld!
Búzát (szemeset) szoktatok etetni, vagy csak kukoricát?
Én is adok nekik borsoszárat, de nem szecskázom össze, ahogy kihuzom bedobom és kész, vannak nekem is nagyobb libák amik már tollasak, tyukok, magyar kacsák, némakacsák.
Hát tessék befogadni egy ebet! Különben ki eszi meg a rántott husit?
De a viccet félre téve, nálunk se öröm kutyának lenni. Először is minden kutyám eddig befogadott kutty volt. Kapnak tápot, maradékot, sőt időnként főzök is nekik. A kuvasz imádta, ha a gulyáslevesbe áztattam a tápot. Képzelj el egy gyönyőrű hófehér kutyát, a paprikásos szafttól "véres" szájjal. De 2 kivételével minden kutyusom nagyon szép kort ért meg!
Már csak egy kérdésem van. :) 7-8 hetes kislibákat össze lehet engedni felnőtt libákkal, amik biztos hogy tojók? Tudom hogy a felnőtt gúnár bántja a kicsiket, de ezek tuti tojók. Tojnak. :)
Láthattad az "én" és a "magánvélemény" szavamat. :))Utána olvastam, más is adja......Baromfinak én csak a feldolgozatlan növényi cuccot adom. Hogy miért??Talán mert így szoktam meg. Vagy talán nem termelünk akkora kenyérfelesleget, hogy nekik is jutna./ Család-kutya-macska-röfff-és ha még így is marad ki, akkor megszárítom zsemlemorzsának/
Max a krumpli főzve, ha marad ki felesleg főzéskor, vagy télen mikor a röfiknek amúgy is üsttel fő az apró krumpli.
Jaaa, aki géppel vág! :D én a régi v-gyalumat szoktam beüzemelni, mikor szaporodik a kacsa-csapat. Direkt nekik vetem a sok répát :) idén megkínálom őket kenyérrel is.