A pesti átjátszókon is ez megy, nemcsak Galyán... Szétnéztem a PMR sávon is, egy jópofa társaság társalog egy papagájon. Ha nappal hallgatok bele a PMR csatikba, kb. hasonló katyvasz fogad, mint 27,405-ön :-). "A legjobb erősítő a jó antenna" - tartja a régi mondás, darusoktól kezdve jön mind...
Teljesen igazad van, nem a papír számít, hanem a hozzá állás, szaktudás. Hál Istennek, mivel még fiatal vagyok helyel-közzel, én már nem tapasztalom a 11m ren operálók lenézését. Viszont azt azért hozzátenném, hogy szerintem adott technikával nehezebb komoly DX et csinálni 11m -ren, mint 10m -ren. Már csak a zaj miatt is, ami nálam bármelyik QTH -mon 11m -ren elég nagy, 28MHz -nél meg mintha elvágták volna. :)
A közelmúltban volt is egy tapasztalatom, ment a QSO asszem 27,560 -n, és kiderült, hogy rádióamatőr volt a 2At ( usa ) ellenállomás, és behívott 28MHz re... hát, ott már nem kellett kihajtani a 857 -tet, elég volt bőségesen a 20w usb -n. Zaj nulla, persze.
Továbbá, ami még vonzó számomra a " freebband " sávokban ( pmr446, pmr27 stb.. ) hogy kötöttségek nélkül lehet beszélgetni, ami ugye az amatőr sávokon, ha jól tanultam tilos. Csak kísérletek, stb. Nem telefon pótló. De ezt is ki tartja be, fél Mo. tudja, ha a Galyára teker, hogy kinél mikor főtt ki a kávé, és mennyi idő alatt lett kész a kakas pöri :)) Vagy 145.500 on a " oké szevasz akkor Gyurikám, csocsesz Norbikám " féle összeköttetések. Engem nem zavar, sőt élvezettel halgatom az összeköttetéseket, inkább mint a kereskedelmi csatornák. :)
Nálunk meg osztályfőnöki intő járt érte, amikor magnóról nyomattuk a SZER-ből felvett, fadinges meg agyonzavart, leharapott végű számokat :-) (1987). Menők voltunk vele, mert Komjáthynál csak kb. 1-2 hónap elteltével adták le ugyanezeket.
Hogy ON is legyek: hamarosan a birtokomba kerül egy SHF sávot is tudó rádió. Mekkora élet van ott? Mert a 400 mega is eléggé halott.
a szoftvert csomagold ki egy floppyra,ami legyen egyben a rendszerindító fájlt tartalmazó floppy a DOS indításához.
ha a lassú géppel sem jön össze,akkor kapcsold ki az alaplapi gyorsítót,hogy még lassabb legyen.
Egyébként ha lehet,akkor ne usb-n,hanem 232-őn,Com1 porton keresztül progizd,azt szereti a szoftver.
windows oprendszer alatt is elfut a gp gm 300 asokhoz pár progi,egy p4-en is,de rendkívül türelmesnek kell lenned,mert amikor már szét akarod ütni a gépet,hogy nem műxik,akkor kezdi csak az olvasást...
sok sikert!
ha nem boldogulsz,és nincs senki emberfia,aki a közelben megoldja,keress meg,szívesen beprogramozom neked.
egyébként ha már szépen olvas,akkor jön a következő bökkenő,hogy simán nem fogja bevenni reklamálás nélkül a 146Mhz alatti frekiket...:-)
Biztosan kalózkodtál mert régebben az olyan rádió vevő üzembentartása is illegális volt elméletileg ami nem csak a műsorszóró sávok vételére volt alkalmas.
Találtam én is egy érdekes papagájt, egész jópofa társaság beszélget rajta. Csak egy idő után kissé idegesítő, hogy mindent kétszer hallok mindent kétszer hallok :-) - mert a "felmenők" is tisztán jönnek.
"....Szétszedett angol kémrádió vevőjében először csodáltam meg germánium diódát. Utána hónapokig tartott a vizsgálati fogság, míg kiderült hogy a technika érdekelt és nem az alkalmazás....1950: első rádióadóm egyetlen elektroncsővel. Frekvencia kb. 50MHz, de még nincs TV így azt nem zavarja. A hatóságokkal való békesség érdekében az unlis adó még idejében szétszerelve...."
Az idő múlik,változik a világ.Akkor régen örültünk ha kaptunk adóengedélyt és azt nem vonták be a viselkedésünk miatt.Azt szoktuk meg, hogy be kell tartani a szabályokat úgy a közúton mint az éterben.A régi autókon volt irányjelző,a régi rádiókon nem volt hiteles skála.Ma már fordítva van.Régen félelemmel, most élvezettel szegik meg a szabályokat.