Lenne egy nagy kérdésem : Péntek este cefréztem a cseresznyét festékkeverövel meg lett törve és adtam neki pektinbontót semmi napfény. kotyogóm :hordó tetején lyuk benne szilikon cső másik vége vizespalack. Vasárnap estig rotyogott rendesen ma délbe lenyomtam a bundát utánna ismét buborékolt.Este viszont hiába nyomtam le nem csinált semmit.Rá fél órára gyufapróba le tudtam rakni a cefre szintjéig a lángot és nem aludt el.
Most mi a teendő? Nem hiszem ,hogy 3 nap alatt kiforrt.
Szia Szilva ! Ha nem nyitogatod a kotyogó miatt akkor mi van a bunda lenyomkodással?? nem kötözködök csak nem értem , ekkor nem is fontos a bundanyomkodás??
Ehhez a kotyogókérdéshez hadd tegyem hozzá az én módszeremet, ha nem baj.:
Egyszerű műanyagkotyogó szinte minden borászati üzletben van, párszáz ft.-ért, és kiválóan beválik szerintem. Egy csővel átütöm a hordó tetejét, és mivel kúpos a kotyogó szára, légmentesen zár. Mikor lement a főerjedés, már nem nyitom ki a hordót, csak kiveszem a kotyogót, dugó bele, megrázom, akár végiggurítgathatom a helyiségen, majd kotyogó vissza. Tutti nem kap levegőt a főzésig, széndioxid párna garantált.
Pont az utóerjedésnél, mikor már nem kell lenyomkodni a bundát. Ha a kotyogó bugyog csak a CO jöhet kifelé! Amikor leáll, a cefre felett csak az lehet.
csatos hordót én is igy fúrtam ki. bele a szilikoncső körbe tömítve és a másik vége egy vizes pet palackba . Így rotyog a cseresznyém. naponta kétszer leveszem a fedöt és óvatosan lenyomom a bundát. remélem jó nedü lessz belöle ..
üdv:
egy kezdő
Ha kérhetem mestereim akkor javitsatok ha rosszat írtam.
A cseresznye szépen pirosodik, pár hét múlva már elég érett lesz a cefréhez.
Gondolkoztam hogy milyen fajtáúak lehetnek a fák. Az egyiken kicsi szemek vannak nem olyan ízesek de dugival, a másikon óriás szemek később is érik, és befeketednek akkor mézédesek. Valaki nem tudja milyen is lehet ez a két fajta?