Azt hiszem jól láthatóak a méret arányok a képeken . Pár ezer forint volt darabja használtan . Szoktam köszörülni és köszörültetni is - nem esek hasra ilyen dolgoktól meg amúgy is öreg róka vagyok már .:)
A betétekek azért gondolom beépíteni, hogy az eredeti nútok előtti elköszörült vágóél meg legyen támasztva, valamint az eredeti 21 mm széles nútot leszűkítsem 13-ra. A síkköszörülés pedig nem csak azonos szögben lehetséges, tehát ilyenkor nagyobb élszöget állítva tovább lehet köszörülni. A te késeid mennyibe kerültek ? ( tudod, mi itt a fórumon nem igazán vagyunk eleresztve anyagilag. Eszünk és tehetségünk nekünk is lenne, amennyiben nem űznénk sportot abból, hogy valamit a lehető legolcsóbban készítsünk el )
Én csak kérdeztem . Biztosan igazad van . Azt viszont tudom , hogy az elmélet és a gyakorlat között óriási külömbség van . Mire gondolok ? Pld : te hiába állítod , hogy csak tized mm-t kell köszörülni - a gyakorlat pedig az , hogy mennyire van elhasználódva a kés az határozza meg mennyit kell leszedni belőle . A nagy számok törvénye alapján fával együtt sajnos sok minden a kések alá kerül - fém darabok de kisebb kő-kavics darabok is előfordulnak a kéregben véletlen szerűen . Ezek mélyebb nyomot hagynak a kés élén . Azt sem értem miért akarod a betéteket beforrasztani ( mondjuk ez is azén gondom) .... Én most éppen JASU késeket vásároltam amik 60 HRC-sek , délután majd készítek képet róla .
A horony nem vágva van, gyárilag olyan. Egypár száz ilyen méretű kés használódik az országban, eddig még nem volt vele gond. Ezeket késeket nem flexxel, vagy bakköszörűvel élezik, a síkköszörű tizedet vesz le. Sokáig jó még, főként, ha a betétek forrasztására találok megoldást. ( a tárcsa szélei be vannak hegesztve, leszabályozva ) Te milyen késeket használsz ?
A késekben a horony miért van olyan mélyen vágva ? Szerintem pár újra élezés után hamar szét fog törni három darabra a kés ... A tárcsánál is láthatóan elgyengítetted az anyagot szóval szerintem biztonságra több figyelmet kellene fordítanod .
Kettő dologban kérem tanácsotokat : A nútos késekhez lézerrel vágattam betéteket. Mivel a kések HSS anyagból vannak, a betétek pedig síma 10 - es vas, mivel lehet " egyesíteni "? Hegesztés, forrasztás, más speciális eljárás. ( van még pár, már eléggé elköszörült késem, azokba csináltattam őket. Egy része 13-as nútos, másik része tömör, hogy lehessen menetet vágni bele. Más. Egypár szál kést felszabva kértek, a sok vágás után megmaradt 4 150 mm-es darab. Mi a véleményetek, ha 200-as munkaszélességű tengelyre a fénykép szerint csavarozom fel, műxik a vágás-behúzás ? Azt gondolom, hogy igen, csak amit a közepén vág, az rövidebb lesz, amit a szélein, az hosszabb.
Ráhegesztem az egyik végét, körbehajtom, közben megfogatom, méretrevágom, összevarrom a végeit majd végighegyesztem mindkét oldalon.
Milyen más, sok pénzt kérő szagember kell ehhez? Csupán egy jókora kalapács. A süllyesztett fejű csavar is csak akkor ér valamit, ha az összeérő végeket tisztességesen összevarrod. Egyébként ilyen erőket nem szívesen bíznák néhány csavarra. :-(
Keresgettem eddig is a nagy ékszíjtárcsákat a portálokon, 300-350-ig láttam, azokért elkérnek 20 ezer Ft-os is, mert jó szalagfűrészhez. Ez pedig 30 kg.
Ja, meg csak hogy irígykedjetek : ma shoppingolni voltam a MÉH-City Centerbe találtam egy komolyabb ékszíjtárcsát, önmagában elég lendkeréknek is. A kettő az egy, a kisebb az egy ferrodolos fék a nagyobba. 470 mm-es, 3 pályás.
Egyrészről már egyezkedek a egy szuper maróssal -:) egy 600-asban való közreműködésről, másrészről túl sokat vártam (-ok ) a jelenlegi esztergályosra ahhoz, hogy ezt elprédáljam. Ki van találva.
Amit kivágtam, abból egy-egy 20 mm-es darabot visszavarrok a végébe, oszt' jónapot. ( gyökölés, lefogatva varrás, lefogatva kihülés, kiegyensúlyozás, etc. ) Ezt a próbát még megéri. Az a bajom, hogy nehezen lehet felénk ma már megfizethető áron alapanyaghoz jutni, ha sokat megyek érte, akkor meg nem éri meg hozzáfogni sem.
A méret alapján 20*20-as tömör négyszögacélból hajtott abronccsal illene körbehúzni a tárcsádat. Toldás valahol sonka közepén, a lyukak mellett kétoldalról legalább 5-5 cm-es rögzítővarrat, meg még a sonkán több helyen rövidebbek. De akár körbe is lehetne varrni. Utána kiegyensúlyozás.