Nos, ha szivacs, akkor mosható, olajozható házilag is, én biztos nem fogok ilyen drágán komplett betétet venni. Ha cserélni kell a szivacsot, a vékonysága ellenére olyan sűrűségűt kell szerezni mint ami benne van, hogy ne fojtson túlságosan és szűrni is tudjon megfelelő hatásossággal. Az ilyen vékony betétet megoldhatták volna hasonlóan mint a pollenszűrőket, mint egy fiókot, oldalra kihúzhatósra és így nem kell a fél motort lebontani érte. Enyémben pont most lett meg a 10.000-ik km, ha idén nem is, de jövőre esedékes lesz egy inspekció. A szereléstől nem félek, megoldottam már ennél bonyolultabbat is, de azért bosszantó tud lenni, ha egy "filléres" alkatrész ennyire el van dugva. Az öreg Jawa-mon tényleg csak két csavar fogja a deklijét......
Ott a pont mindenkinél , csak én vittem a bőrömet vásárra :-)
Tehát ne vegyen senki légszűrőt 13.900 Ft-ér , mert mosható , javítható , és kis kézügyességgel 17 Forintnyi szivacsból újjá varázsolható...
Persze nem dobtam ki a régit ( majd egy fél év múlva , amikor selejtezek a garázsban... ) és a ( kissé megkésett :-) hozzászólásaitok alapján jobban szemügyre vettem. Műanyag keretben kb 3-4 mm vastag szivacsszerű anyag , a tiszta oldalán masszívabb szúnyogháló szerű fém ráccsal.
A keret és a rács minden további nélkül újrahasznosítható , a szivacs mosható , vagy ha szerez valaki ilyen véknyat , akkor a régit körülrajzolván újrateremthető...
Persze én voltam a hunyó , valahogy fel sem merült bennem , hogy akár mosható , ill. cserélhető , mert autóhoz vagyok szokva és ott ugye evidens , hogy a papírszűrő kuka , a mosogatós módszert meg csak crossmotoroknál, meg sport szűrőknél hallottam eddig...
Olajozni illik ( gyárilag is be van kicsit ) mert nagyon vékony a szűrő réteg , ennek eredménye , hogy ragad rá a por , mint a légypapírra... viszont roppant hátránya , hogy elég bajos a csere , tehát kicsit benézték ezt Kawasakiék, mert vagy legyen egy rohadt eldugott helyen egy papírszűrő , és akkor tudom , hogy 15 ezrenként bőven elég cserélni , vagy ha ilyen olajos , sűrű cserét igénylő szűrőt használnak , tegyék már valami olyan helyre , hogy három csavarral ,vagy négy patenttal néhány ezer km után tíz perc alatt hozzáférhető legyen...
Hát ennyi , de az biztos , hogy ez a fajta rendszer nem szereti a 18 ezres csereperiódust , ezt sűríteni kell...
Az a durva, h én szerintem gondolkodtam is, h elmenjek-e erre a túrára, motorozz.hu-n meg volt hirdetve (asszem Pünkösdi élményút a Szlovák paradicsomba címmel). Nem tudom biztosan, h ők voltak-e, de nagy a gyanúm, h igen. Nyugodjanak békében! :(
Gyári utasítás szerint mikoronként kell mosni/cserélni a Versys légszűrőjét?
Eléggé macera a szivacsmosás. Ha valaki nekiugrana, van a polcomon Castrol légszűrőolaj (az a spré, amivel a tisztítás után a szivacsot be kell fújni. Illetve a vadiúj szűrő szívacsát is be kell fújni, ha gyárilag nem olajos, asszem.). Be lehet nevezni egy befújásra, mostanában nem tervezem használni (még anno az Kawa EN500 chopperemhez vettem).
Tényleg!! Akkor a bevásárláshoz használt nagyrobogó meg "shopper" !! :) :) :)
Nálam anno ilyen Bömbi is szóba jött, mint lehetséges Fazer- utód. Nekem tecccik. Igazából jópár motort végiggondoltam, de nem volt olyan, ami komoly vetélytárs lett volna a Versysnek. Vagy ezért, vagy azért kiszelektálódtak.
Ez a lengyel baleset elég szörnyű. Igazából bárhol bármikor... és lehet, hogy a sofőr soha életében nem csinált semmi bajt... csak azért írom, mert más fórumokon néhányan a vérét kívánták a vétkes autóvezetőnek. Szerintem senki sem cserélne vele sem...
Én is megtaláltam ugyanezt, ha az a sárga betét szivacs vagy valami olyasmi, akkor szerintem mosható. Youtube-on láttam egy gyári Kawasaki videót, hogyan kell a szivacsos szűrőbetétet tisztítani, nem is 2 perces munka.
Naná, h szebb a Versys! :D Egyébként sztem elég mókásan néz ki a BMW-n az a kályhacső méretű kipuff. :) Kolléga mondta is, h már rendelt rá valami Akrapovic cuccot, talán az értelmesebben fog kinézni. :)
Hát mennyivel szebb a Versys... bár ott BMW-ék megind belehúztak műszakilag , az a hátsó villa a fogasszíjas megoldással , meg a jobbról balra "csapongó " kipuffal nem semmi... de nekem nem kéne... mondjuk egy GS-1200 már elgondolkodtatna... :-)
Csak az olvassa el , akit érdekel a légszűrő cseréje... !!!
Kicsit túl léptem már a 18.000 km-t , tehát esedékessé vált a szervíz. Négy éves lévén garanciáról nem nagyon beszélhetünk , eladáskor meg majd az állapota , ami magáért beszél , hiszen mostantól nincs szervízkönyv...
Már tavaly megvettem mindent hozzá , és megint szembesültem a kis zacskón lévő matricával , hogy bizony a légszűrőért 13.900 Ft-ot fizettem , ami azért a vicc kategória.
A csere nem nagy ügy , de ha valaki nem szokott szerelgetni ezt-azt , ne ezzel kezdje !
A történet az ülésnél indul , majd plexi , oldalidomok , az alattuk levő fekete idomkák , illetve a műszerfal két " nyúlványa" is ide rögzül . Ezután kicsavarandó az a két csavar , ahová az ülést is beakasztjuk , és gyakorlailag csak ezek fogják a tankot is. Kicsit megemelve látszik , hogy van két elektromos vezeték ( amik 10 cm-rel arrébb csatlakozóval oldhatóak ) , a tulfolyó-szellőző ( ami felhúzható a tankkal együtt ) illetve a benzincső ( egy bajonett záras szerkezettel oldható , és szépen lejön a csonkról - benya nem folyik a tankból )
Ha ezeket megoldottuk , a tank felfelé leemelhető , és láthatóvá válik a légszűrőház. Kezdtem körbe szedegetni a csavarokat , de rájöttem , hogy felesleges , mert a légszőrőt a doboz tetején 1 db csavar tartja , és mint valami fiókot - kihúzható a régi , ill. betolható az új csak egy csövet kell elvenni előle.
Van viszont egy érdekes dolog , ami egy brutális konstrukciós hiba , és nem hinném , hogy a szervízben valaki is foglalkozna vele a légszűrő cseréjekor :
Amikor kihúzom a használt légszűrőt a résen keresztül ( mint fiókot :-) a dzsuvás oldaláról a rés a cuccot " legyalulja " és visszahullik a légszűrőházba , és mivel ferdén áll a légszűrő a házban , ilyenkor a " tiszta oldalra " hullik minden... nagyon durva... szerencsére a légszűrőház tetején van egy kisebb " ajtó " négy csavarral , és ha ezt kicsavarom , láthatóvá válik kb egy gyűszűnyi bogár-kosz-növénymaradvány-stb. ami visszahullott a " tiszta oldalra " és ott figyelnek , pedig ott már a torok van a pillangószelepekkel... Porszívóra szereltem egy véknyabb csövet , és széppen kiszippantottam a cuccot , így a szűrő után megint minden tiszta...
Igy elolvasva ez elég kacifántos , de ha majd valaki csinálja , rögtön érti , miről beszélek...
Visszaszerelés értelem szerűen fordított sorrendben , én idomokat , plexit , tankot, előtte alaposan megtakarítottam és lepasztáztam...
A 18.000 km-t futott levegőszűrő elég ijesztő , pedig semmi terep , csak város , és kisebb kirándulások...
Köszi az ajánlatot , lehet , hogy élek majd vele , de azért utána nézek a beszerzésnek is...
A mocit a kecskeméti márkakaereskedésbe ( már megszünt... ) rendeltem , és megbeszéltem a tulajjal , hogy amikor megjön , ott legyek a " kicsomagolásnál "
Nagy papír doboz , benne a fémketrec , benne a Versys. Ők rakták össze , műszaki vizsga , forgalomba helyezés , stb. és pár nap múlva lehetett jönni haza vele.
Finlube- ot rendelni lehet a szegedi cégtől, a honlapjukon van elérhetőség, úgy rémlik, 8000 + szállítás. A haverom egy területi képviselőjüktől vett nekem meg az öccsének 7000- ért darabját. De ha ki akarod próbálni, tísztítsd le ragyogóra a láncot, és befújjuk az enyémmel. Nagyon masszív flakon, van benne cucc rendesen, szóval marad nekem is :)
Ez a kép ismerős a topicolvasásaimból. Ezek szerint te "raktad össze" a motorodat?
" Interflon Fin Lube TFNagyon sokoldalú, szárazkenést biztosító kenőanyag
Kiemelkedően sokoldalú Teflon®-nal dúsított, száraz kenőanyag, az ipar számára. A különféle általános gépek, kábelek és láncok kenésére, karbantartási felhasználásokra tervezték a széleskörű környezeti feltételeknek megfelelően. A szilárd kenőréteg a felületen egy erős, tartós határvonalat képez. Így a kenőanyag sokkal hosszabb élettartamú lesz, jobban ellenáll a víznek illetve jelentősen csökkenti a súrlódást és a kopást is. "
Tehát ez valami ipari cucc , nem igazán találtam viszont , hogy hol kapható. Egy forumon azt írják 10 ezer körül van egy flakon...
Emelőszem volt már téma , lehetne bele tenni valami érdekes fejű csavart is fillérekért , de nem hagyományos menet van benne , meg nekem már megvolt a billenős emelő akkorra... ha sokat megy valaki , érdemes rendesen felkészülni az emelgetésre , és biztosan az emelőszemes a legjobb megoldás.
Nálam úgy látom évi 4.500 km volt az átlag megtett út , a négy év alatt kétszer ment esőben , ( ebből az egyik , amikor a szalonból hoztam haza ) , terepen - földúton soha nem jár , ezért ezt a lánc pancsolást is elég ritkán művelem... szerencsére a Castrol láncspraym éppen kifogyott , mindenképpen próbát teszek az általad ajánlottal !
Forumozás ügyben lehet valami , mert én 2008 árrilisban vettem a mocit , de előtte már 2007 decembertől beszéltünk itt róla , de azok a nevek már eltüntek.
Úgy látom, ez hasonló, mint ami alant lett linkelve, csak az állítható magasságú és nem emelőszemnél emel, hanem a villánál. Az jópofa, hogy a videón a srác 9 percig magyaráz egy kettéhajtható vasdarabról... :)