Érdeklődöm, hogy rajtam kívül van-e fórumtag Hatvan-Gyöngyös környékén, akivel személyes tapasztalatcserét és kóstolást is végbe tudnék vinni?
Hozzám legközelebb jelenleg Szentöltvíz van és Tan-csi, valamint Rézműves, de szeretném bővíteni a személyes ismeretségi körömet is.( Ők sincsenek olyan közel sajnos)
Ha esetleg egy közelebbi fórumtag olvassa ezt az irományt és úgy gondolja, várom szíves megkeresését!
Sok hasznos ötletet kaptál faeper ügyben, zömében egyetértek velük! Azonban a faepret baromság mosogatni, mert mire lehullik , áll még egy fél napot, vagy többet a nejlonon, hálón, és te még mosogatod is akkor kilugozod, egy kalap kaksi lesz az egész! Én fóliára , hÁlóra gyüjtöm, kétnaponta szedem, főérésben naponta, tele van seregélyszarral, bogárral, de jó karakteres pálinka van belőle, egy csöppet sem rosszabb m,int annak aki babusgatja! Azért a gallyat falevelet kapkodd ki belőle mert tökölyszerű ízt , csersavat adna hozzá! Attól veszem fel a versenyt bármelyik , a környéken főzdében főzött faeperrel, mert nem tárolgatom, 8 - 10 nap után főzöm kifelé! Így nem romlik el, persze megvan a szokásos péhá, élesztő, egyebek is... A faeper nem egy málna, karakteres, de éppen nem egy világszám, tehát hülyeség túlvariálni a dolgokat vele.
most ne nevessetek ki, de mi van ha én csak citromlevet merek beletenni??? Abban is van sav.... citrom sav.... foszforsavat pláne akkusavat a cefrébe nem merek tenni....
Úgy forr mintha az lenne a dolga, ezért a PHval egyenlőre nem is igazán foglalkoztam, igazából a héten bármikor ki tudom főzni és ha igy forr akkor valószínüleg szombat vagy vasárnap ki is fogom... ez a pálinkára vonatkozik mert tudtommal a bort nem kell főzni, csak cukrozni, szűrni, cukrozni, szűrni, fogyasztani :)
Áfonyabort kóstoltam tahiból.Az speciel elég jó volt, teljesen vissza adta az áfonya ízét, zamatát illatát. Miután olvastam hogy milyen szivatós az eperfőzés, szerintem epret is akkor főzök legközelebb mikor narancsot.... :) de egyszer mindent szertnék főzni.... alkalom adtán pawpawot és kákit is, de még a kivivel is megpróbálkoznék... :)
Mint régi savazó, (tudom, vesszenek a savazók:-) )mondom a következőket:
-Nem kell mindent, minden áron savazni, gyorsan ki kell főzni
-Faeper, földieper, málna, körte cefrék érzékenyek, ezeket kell savazni, bár nagyobb a pH értékük, mint az átlag de kevesebb savval beáll a pH3, tapasztalati érték 1,5dl 37%-os akkusav 100kg cefréhez.
-Ha mégis savazunk, tapasztalati átlag érték cseresznye, szilva, barack esetén 2dl 37%-os akkusav 100kg cefréhez.
-Meggy, mirabel (fosó) szilva pH-ja olyan alacsony, hogy ezért nem kell savazni
-A savat 10% alá hígítva adjuk a cefréhez, és percekig keverjük, mert nehezen oszlik el
-Ha valaki naponta 2-3kg faepret cefréz és így rakja a vödröt-hordót, akkor 2-3kg-onként savazzon, számítsa ki, milyen pici sav kell 2-3 kg-hoz. A cefrét legfeljebb 1 hétig rakja és kezdjen új cefrét új edényben.
-A 37%-os akkusavval egyenértékű a 80%-os foszforsav, ugyanannyi kell belőle, csak sokkal drágább.
Ha most fejből nem tudtam leírni mindent, akkor: a savazásról írtam a 5148, 6804, 6809, 7858, 8621, 8646, 8796, 8826, 8950, 14739, 14767(árak), 15929, 15938, 20372, 29893 hozzászólásokban, a pH mérőről a 6808, 6824, 9597, 15506 hsz.-ban.
A papíros módszer jó, csak nem a 0-14pH tartományban dolgozó sárga papírt kell használni, hanem egy szűkebb tartományban dolgozót.
Amúgy ha jó állapotú, nem szennyezett cseresznyét cefrézel, rögtön adsz hozzá élesztőt, kiforrás után pedig nem tárolod, hanem azonnal főzeted, akkor eltekinthetsz a savazástól. Persze, az a biztos, ha beállítod a pH-ját.
Én a Duotest 1.0-4.3 pH-hoz való papírt használom. Az osztás rajta 0.3 pH felbontású. A tapasztalatom azt mutatja, hogy +-0.3 pH pontossággal le tudod olvasni. Tehát pl.: ha a pH 3.4, akkor 3.1 és 3.7 közé be tudod lőni. Ez szerintem elegendő pontosság az otthoni cefrézéshez. Főleg, ha (ahogy előttem is írták) egyszere csak kis mennyiségű savat adagolsz a cefréhez és többször megméred. Szóval lehet, hogy nem 0.01-ra lesz pontos a pH-d, de hogy savas lesz a cefréd, az biztos; és szerintem ennyi bőven elég.
Egyébként csak a piros gyümölcsök cefréje szokott néha megviccelni, mert elszínezi a papírt, de ilyenkor egy kicsit várni kell, mert a folyadék felszivárog a papír rostjai között és a színanyag nem tud olyan magasra felkúszni, így ezeknél a cefréknél is le lehet olvasni pH-t.
Pálinkásat! Zsuzska köszönöm a remek cseresznyét és a gyors lehetőséget nagyon szép az árú!!! És az íze is! Remélem a pálinka is az lesz még soha nem főztem cseresznyéből... De már nagyon innám :)