Annatar: "Tánc, botolós vs harcművészet: Most nem akarok troll lenni, de elkezdtem elölről olvas(gat)ni ezt a fórumot, most olyan 2005 környékén járok, és éppen lecsengett egy "a baranta hogy állítja helyre a botolós táncokból a botharcot" vita. Tehát - elvileg - a barantások foglalkoznak ezzel, hosszú évek óta kutatják, rekonstruálják, stb. Nem tudom, mire jutottak, hol tartanak, de a dolog nem új."
Egy klasszikus: "Van válámi, de nem áz igázi!"
Az a legnagyobb baj, hogy semmi nyoma ennek a kutatásnak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy igazából nem is kutattak, csupán annyit, hogy egy átlagos felhasználó számára ezek a kutatási anyagok, vagy azok egy része semmilyen formában nem elérhető. Nem értem, hogy egy 2500 főt számláló szervezetben miért nincs 5-10 ember, aki csak ezzel foglalkozna, publikálna, blogolna pl. mint az Ars Ensis kutató csapata.
Egy másik dolog. Én még nem láttam barantás botharcot, természetesen botharc bemutatót - igen. Amíg a küzdők nem viselnek fejvédet, kéz-, alkarvédőt, valami nemezpáncélfélét stb., addig nehezen tudok elképzelni bármilyen "harcot", akár sportküzdelmet.
PityiB: "Nem véletlenül mondtam, hogy hagyjuk a barantát:) Én lejártam egy ideig oda, a pörgetések meg technikák megvoltak addig, amíg egyedül gyakorolt az ember az elején, a páros gyakorlat viszon kimerült annyiban, hogy egymást botjának első 10 centijét csépelték jobbról-balról, nem soka köze volt a kettőnek egymáshoz."
Igen pontos megfogalmazása a tényállásnak. A másik botjának "megtámadása" nem harc, max. a tényleges támadás előkészítése, lásd kötések / ütések a kardvívásban.
"Bronzérmet szerzett a magyar férficsapat a kendó-világbajnokságon. Az olaszországi Novarában megrendezett vb-n a Dubi Sándor, Dubi Attila, Király Norbert, Babos Gábor, Tóth Balázs, és a tartalék Váradi Ábel alkotta válogatottunk a japánok és a dél-koreaiak mögött lett bronzérmes.
A vb-n a másik bronzérmet az Egyesült Államok szerezte meg. Ezen az érmen kívül volt egy másik magyar siker is Novarában: Dubi Sándor vehette át a Fighting Spirit (Küzdő szellem) díjat."
Nem ismerem a japan kendobajnoksag helyezettjeit, de a Kokushikan honlapjat elnezve igazad lehet.
OK, ertem. A Kokushikannak van egy TF/TE kara, nem?
Tehat akkor arrol van szo, hogy aki kendozni akar, annak egyszeruen egy jo palya a kendoedzoseg, es ha jo kendos, akkor kendoedzokent is konnyen kap munkat.
Vannak kimondottan rendor kozepiskolak is, nem sport iskolak, ott is nagyon eros a sportoktatas, pl jodoversenyeken az induloknak talan felet is kiteszik.
Egyebkent ha mar itt szoba kerult a hagyomanyos edzesmodszerek, vagy mi a szosz, azert erdemes akkor megnezni, hogy mit tanitanak a "Dept. Mart. Arts"-on:
En itt azert nem csak "meditacio seizaban" meg "vizesesalatt verpisalas"-t latok, hanem azert biomechanikat, sport pszichologiat es egyeb istentelen dolgokat is tanitanak.
minden evben ellatogatnak hozzank diakok a Kokushikan Egyetemrol, Tokiobol. A kendo szakuk az egyik leghiresebb az orszagban. Ok vagy rendorok lesznek, vagy iskolai kendotanarok. A katonakrol nem tudok, de ha a japan bajnoksag helyezettjeit nezed, mind rendor.
Ez valoban nehezen ertheto, miert lett kimoderalva.
Gratula nekik.
Azt is tegyuk hozza, hogy a japanok sokkal nagyobb a merites is: nem csak az orszag sokkal nagyobb, de minden kozepiskolas fiunak kendozni vagy dzsudozni kotelezo. Azokban a sportokban, ahol nem kotelezo a reszvetel, mint pl szumo, a japik erosen a szopoagon vannak utanpotlas szempontjabol.
A versenyzok rendorsegi munka automatikus vagy csak praktikus szokas? Nem egyszeruen csak arrol van szo, hogy a rendorok raernek gyakorolni, mig egy atlagember kevesbe? Kendot, iaidot, jodot stb a katonaknak is tanitanak, es azoknak is aztan boven van idejuk edzeni... O kozuluk nem kerul ki versenyzo?
Eloszor is botrany, hogy ha valaki betesz tegnap egy HM temaju sporteredmenyt, azt kimoderaljak mara. Igy aztan leirom en.
A magyar ferfi kendovalogatott harmadik lett a VB-n. Nagyon orultem, hogy az Index is szentelt neki egy rovid hirt, es reggel bemondtak a radioban a sporthirek kozt. Hogy mekkora erteke van ennek az eredmenynek? Szerintem oriasi. Kendoban nincsenek kulonbozo szovetsegek es szervezetek egymas mellett. Van egy vilagszovetseg, van europai, es vannak orszagos szovetsegek. Orszagonkent egy. Ezeken kivul nincs kendo. Kendoversenyen nincsenek sulycsoportok es kategoriak (mint full, semi, no, stop, stb.). Van egyeni es csapat, ferfi es noi verseny. Ez negy verseny. Vilagbajnoksag egy van, harom evente rendezik. A VB eveben nem rendeznek EB-t.
A kendot, barmilyen meglepo, Japan uralja. Iden mind a negy aranyat elhoztak, bar nem siman. A "orok" masodik Korea. Itt melyebb ellentet is huzodik a rivalizalason kivul. Korea magaenak vallja a kendot (kumdonak hivjak). Nezeteik szerint a japanok toluk vettek at. Ruhazatban, viselkedesben, vezenyszavakban, tehat a szabalyok keretein belul mindenben kulonboznek, elkulonulnek. Szereny velemenyem szerint egy kiherelt kendot csinalnak, az igazan magas szintu reszleteket nem lehet felfedezni a vivasukban. El kell ismerni azonban, hogy erosek, gyorsak, eredmenyesek.
Par szo a valogatottak korulmenyeirol. A japan valogatott profikbol all. Ok mind a rendorseg kotelekeben dolgoznak, feladatuk a kendo tanitasa es gyakorlasa. Az edzoterem ejjel-nappal a rendelkezesukre all, es a legjobb mesterektol tanulnak. Tamogatjak a felszerelesuket, utazasukat, tanulasukat, felkeszulesuket, mindent. A koreai valogatott is profi, ahogy tudom. Az amerikai valogatott anyagi kereteit mindenkinek a fantaziajara bizom, nem tudok reszleteket.
A magyar valogatott amator. Tagdijat fizetnek a klubjukban, a sajat penzukon vasaroljak a felszerelest (a valogatott do-t, testpancelt leszamitva, amit csak vilagversenyen hordanak, egyebkent van sajatjuk). Maguk fizetik a valogatott edzesre utazast videkrol. A harom evvel ezelotti braziliai VB-re a noi csapat ki sem tudott utazni, nem tudtak kifizetni az egyetemista/foiskolas lanyok. A magyar szovetseg eron felul, de osszessegeben jelkepesen tudja tamogatni a valogatottat. Nincs mellettuk orvos, pszichologus vagy gyuro, ahogy az olasz, nemet, francia valogatott mellett. Ami van, az az elhivatottsag, a kitartas, az akarat, az alazat es az aldozat.
Azt mondom, mely meghajlas es boldog unneples. Ugy gondolom, hogy most elertek azt, amit ep esszel el lehet kepzelni.
Sajnálom, hogy benned ilyen reakciót vált ki az a pár zászló. Hasonlóképpen érzek, amikor egy edzőterem falán csak egy bazi nagy japán zászló látok... Végül is, de gustibus non est disputandum.
"Ju jutsu... Hmm"
Ez egy nyilt verseny volt, és a miskolci srác egyszerűen fantasztikus volt. A középdöntőben produkált valami egészen szenzációs dobást. Le sem tudom írni: nyakolló (?) + valami, ez volt az egész világkupa talán legszebb akciója, remélem a Sport-1 majd mutatni fogja (folyamatosan vették az eseményeket).
Ugyanakkor meg kell említenem, hogy amíg a többi birkozó pihent, addig a barantások szablya- és lándzsavívtak, és döntők előtt volt fegyveres formagyakorlat bemutató is. Le a kalappal Ruben sportemberi teljesítménye előtt!
A kazincbarcikai srácok háta mögött látható zászlókra gondolsz? Egészen jól néznek ki.
"A KVSE birkózás MMA és Grappling szakági versenyzői 2012.05.19-én Miskolcon a Baranta Világkupa versenyén vettek részt , melyen 2 súlycsoport volt , mely grappling és övbirkózás (népi hagyományú birkózás) részből állt ,összevont pontozással) A versenyen összesen 4 ország képviseletében 45 versenyző vett részt. A fiúk több mint 10 küzdelmet vívtak, ezek közül volt több olyan, amelyik 20 percnél is hosszabb volt.
Eredmények: -80 kg Lagzi Kovács Bendegúz Ezüstérem -80 kg Orosz Miklós Bronzérem -80 kg Sarok György VI. helyezés +80 kg Bíró Krisztián V. helyezé" Forrás: http://kvse.sport.hu/miskolc-majus-19..html
Ezek - meg a korábban beírtak alapján szerintem (szerintem!) szinte lehetetlen vállalkozás, mert e szerint pont a harci elemek (mint megszokott mozgásforma) táncra való alkalmazásáról van szó, nem egy rendszer táncban való továbbéléséről. Olyan, mintha a kungfut akarnánk helyreállítani ez alapján:
Ettől még persze lehetnek használható részeredmények, technikák és ötletek.
Nem kérek elköteleződést, meg semmi ilyesmit csak annyi, hogy a facebook csoportba tedd be a gyűjtést, anyagot, amit találsz. Már ez is nagyon sok segítség lenne. Ha így megfelel neked.
Összegyűjtöm amit tudok, mert érdekel a téma, segítek a háttérből. Nem szeretném azonban elkötelezni magam mert hosszú távon más terveim vannak. Az Aikidora alapozott Jedi harcművészetet szeretném kidolgozni. Ezzel is kell valakinek foglalkoznia :) Ueshiba mint korai Jedi, erő, energia, univerzális harmónia, béke és szeretet :)
A különböző ügyességi táncokra, első sorban az eszközös pásztortáncokra Magyarországon már az 1900-as évek elején felfigyeltek,1 de a tényleges forrásfeltárás és -elemzés csak az 1950-es évektől indult meg.2 Ezekben a táncokban magyar néptánckutatás a középkori hajdútánc és azon keresztül a még régebbi - akár az ókorig visszavezethető - fegyvertáncok maradványait vélte felfedezni.3
Bevallom, ezen még nem gondolkoztam. Megköszönöm, ha érdeklődsz, kíváncsi vagyok mit mondanak, de első körben az itthoni anyagot gondoltam feldolgozni.
Nem tudom mennyire akarod kiterjeszteni a kutatást térben, időben, talán érdemes lenne körülnézni az Ural-altáj vonalon is. Van egy mongol kapcsolatunk, majd érdeklődöm.