Mi az ábra Bibécskével Porzós uram? Hogy telnek a mézeshetek? A sunnyogásodból inkább arra tippelek (amint azt jó előre meg is jósoltam), hogy frigidnek bizonyult. Vagy netán te is csak buherálod-birizgálod vég nélkül (ami, mint jól tudod, körünkben gyógyíthatatlan fertőző betegség, csak mi, apacsok vagyunk az ilyesmire immunisak), ahelyett, hogy tisztességesen meghágnád?!
A papír nem biztos, kérdezd meg alvázszám alapján a márkaszervizt. De ha bemész olajat cseréltetni, úgyis az lesz az első, amit beírnak a gépbe, legkésőbb akkor kiderül.
Így igaz. A country pack 80.000.- volt: vonóhorog,gyári gumiszőnyegek, sárvédők elől-hátul.A vonóhoz pedig EU műbizonylat, ezt rakja ki LEGO-ból akármelyik tagállam rendőre....
Olaj: 4x4 dCi+FAP, nem vicc az olaj és 2300.-km-nél lecseréltetem, ne ússzon a spénben a motor még 17000 km-t. Turbo dieselek lelke az olaj, pláne, ha részecskeszűrős. ELF Solaris 5W-30 dpf (nem pedig pdf, az más.....).2.200 körül a weben, csak a gyártási idő és az RN szám legyen rajta, vihetem, nem 6.500.-be kerül mint a szervízé....azért ez sem 20 %-os árrés ha jól tévedek. 4.4 liternél nem közömbös.
Egy szóval sem hoztam összefüggésbe az összkerék kapcsolását az akksi problémával, sem a töltéssel, de azzal igen, hogy télen nehezen indulnak a motorok, mivel, nem képes kellően megforgatni az önindító.
Köszi mindenkinek! A dízellel kapcsolatban nincs előítéletem, csak a pénzügyi korlátok ugye... Valamint ha annyit mennék vele, mint amennyit eddig autóztam, akkor biztos, hogy soha nem térülne meg. (A havi törlesztőrészlet fix, az üzemanyag pedig nem, vagyis ha spórolni akarok, és kevesebbet megyek, akkor kevesebbet költök, a magasabb törlesztőrészleten meg nem tudnék spórolni...)
Az 5 éves garihoz kapcsolódó kötelező szervíz témához: (magam is ezt választottam) Szóval elviszem 2 és 4 éves korában, oszt annyi. Ugye így már nem is olyan vészes? Az aksis témához: A Meganomnak nagyobb aksija volt, kicsit néztem is a Dusikáét eleinte. Azért ha már jár az a motor, van töltés, nem hinném hogy az összkerék kapcsolása aksi probléma lenne. Érdekes amit duralyt írt, hihető is, de akkor is ezt gondolom.
Ehhez a Dacia kontra KIA Sportage (és Nissan Qashqai, Toyota RAV4, Hyundai LX35 stb) kérdéshez annyit, hogy a 4X4-es, turbódízel még mindig olcsóbb dusiban, mint a felsoroltak bármelyike 2 kerék benzinesben.
Igazából itt az a kérdés, mi ér többet, a márkanév, vagy a dízel-összkerék kombináció...
Köszi, valóban lélekemelő táblázat, de kis szépséghiba benne, hogy a gyártó állítja ezeket a saját termékeiről. Amúgy egyetértek, hogy elég jó kompromisszum ez az LX de télen kevésnek találtam. Jövő télen már a nagyfaluban fog szolgálni, oda talán jó lesz és nem kell drága pénzen télit vennem.
Kicsit furcsa nekem, hogy az CrossContact AT-t a traktorgumi mintázatával kevésbé ajánlják homokra és hóra.
- én azok közé a nyulak közé tartozom akik pénzt adtak ki a + garanciáért, volt két renaultom korábban.....
Amennyiben nem ragaszkodsz a márkaszervizek drága olajcseréihez és a sűrű szervizlátogatásokhoz és van vér ahol kell lennie, akkor nem muszáj ezt a pénzt kifizetned!
- mindenki lehúzza a benzines verzíót és nemcsak a dusternél, ez divat! Ha a körülöttem ténfergő, csetlő-botló autóstársakat nézem a városban, akkor egyáltalán nem tűnik lomhának a Dusi, autópályán meg mindig meglátom a mögöttem jövő hátsóját is, de a dízelessel ugyanígy volnék.... :-) A kettesben indulás mindkét verzíó 4x4-essel természetes, hiszen alig hosszabb a kettesük mint a normál autók egyese, a 4x2-esnél ez másképpen van!
- keveset mentem még vele, de aligha hiszem, hogy különösebb különbség lenne egy hasonlóan motorizált alsó középkategóriás autó fenntartási költségeihez képest, a 4x4-esek sűrűbb szervízelését / a garanciaidőben/ és a gumit kivéve.
- nem volt és nem is lesz vonóhorgom, ebben nem tudok segíteni.
Szerintem pöpec a benzines, ereje megvan, menni is megy, persze ha X6-ból ültem volna át ebbe, akkor nem ezt mondanám. :-)
A dízel még pöpecebb, nyomatékban majd' duplája és jobban is megy. :-) Ha nincsenek előítéleteid a dízellel, akkor az jobb szerintem.
Én viszont úgy okoskodtam a vásárlásnál, hogy az éves futás nem indokolja a dízelt, autóályára ha tehetem nem megyek stb..
És volt még egy nagy problémám a dízellel. Akkoriban közelebb volt az 5 millához, mint a 4-hez, ha mindent belerakattam volna. Azért a pénzért viszont már - elnézést mindenkitől - nem vettem volna Daciát, hanem inkább benzines Kia Sportaget ...
Visszaemlékezve egy általatok említett téli problémára ( „nehezen indul a Dusi, mert, dermedt az olaj „ ), az alábbi jelentős problémával szembesültem.
Amiről szó van, az dci motorokra vonatkozik!!!
Feltűnt, hogy indításnál, az indító motor, nagyon lehúzza az akkumulátort.
Méréseim alapján + szakműhely mérései alapján is, az önindító, 390A vesz fel indításnál.
Ez az érték túl magas az átlaghoz ( 180-200A ). Ez az akkumulátor, nem diesel motorokhoz való!!!
( Megjegyzem, minden renaultban, ez a kapacitású és indítóáramú akksi van beszerelve, legyen az benzines, vagy diesel.)
Ezen túl, a töltőfeszültséget is mérve, hidegen 14,2V, melegen pedig 13,9V, illetve, terheléssel még kevesebb. Indítózásnál, a feszültség 8,5V-ra esett, ami igen durva érték!!!
A fenti akkumulátor teljes feltöltéséhez, nem elegendő 13,9V vagy ennél kevesebb töltőfeszültség. A generátor töltőfeszültségének 14,4V-nak kellene lennie és az akkumulátor indítóáramának legalább 800A-nak.
Ha most, 25-28 fokos melegben ez történik, akkor talán már érthető, hogy téli viszonyok között miért indul nehezen.
A szakműhely tanácsa:
- feszültségszabályzót lecserélni 14,4V-ra
- nagyobb indítóáramú és nagyobb kapacitású akkumulátort beszerelni
ezzel, megoldódik a téli hidegindítás problémája.
Csak arra leszek kíváncsi, hogy e fent leírtakra, hogy reagál majd a szerviz „szakembere”?
Én benzines 4*2-es verziót rendeltem, orvosi rendelő színben (ez most lényegtelen). Nekem a hitel mellé a +2 éves garancia plusz, havi 690Ft-ba kerül a törlesztőbe építve. A hitel 4 éves futamidejű. Én nem az akciós, reklámozott finanszírozást választottam, mert elcseszettül magasak a kamatai, ez egy szokványos Renault credit konstrukció. Szerintem érdemes ennyit költeni a meghosszabbított garira, mert mégiscsak francia technikán csücsül az ember fia, és két Renault után elmondhatom, hogy azért bármikor történhetnek váratlan dolgok. A kereskedéstől kérd el a garanciaszabályzatot, abban benne van minden mire vonatkozik a hosszabbítás ez alapján döntsd el, hogy Neked megéri -e. Én is másoltattam belőle. Pl.: Utastéri kapcsolókra (bajusz és ablakemelő) nem vonatkozik, de a mechanikára igen. Nem rosszak a feltételei egyébként. 2 éves olajcsere periódussal számolva akkor se vészes szerintem ha márkaszervizben csináltatja az ember.
Szerintem megéri Dustert venni akkor is ha ritkán mész nehéz terepre, mert magas építésű, robosztus és van megjelenése. Könnyebb terepre elég a kétkerék hajtás is bőven, én se akartam megfizetni a felárát, mert igazán nehéz terepre nem járok, viszont kell az emelt hasmagasság. Normál útviszonyok között az elsőkerekes jobban is fogyaszt.