Keresés

Részletes keresés

blaze73 Creative Commons License 2012.05.17 0 0 4391

Klassz a beszámoló!

Mi tavaly Giardini-t kihagytuk, idén azért meglesem, de sejtem engem sem fog rabul ejteni :)  

Előzmény: eolga (4388)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.17 0 0 4390

Pisztácia növényt még nem is láttam. Volt rajta termés? Már én is várom, hogy láthassam Szicíliát.

Előzmény: rebkaa (4389)
rebkaa Creative Commons License 2012.05.17 0 0 4389

Jó olvasni a beszámolódat, mert ugyan tavaly voltunk, de sajnos csak 4 éjszaka jött össze és ezek a kis városkák pont kimaradtak. Kivéve Taormina és Cefalu

Akkor nem ez volt a cél, hanem inkább vulkánok. A Stromboli kitörései tényleg feljtehetlenek , de az Etna iránt nekem is vegyesek az érzéseim. Tavaly áprilisban ettől hatalmasabb hó volt rajta, a férjemék a februári kitörés által leolvasztott helyen mentek fel a D_K-i kráterhez, ami aztán 2 nap múlva kitört. A felvonó a nagy szél miatt nem működött, a dzsip vitte őket fel, de nem beszéltek semmilyen túravezetőről, hogy kötelező lenne. Az biztos, hogy ők csak ketten mentek és van egy magasságmérős órájuk az alapján tudták, hogy hány m-en és kb hol vannak.

Füstölt ugyan,meg azt mondja, hogy a közelében a kén miatt csak pár percet tudtak maradni, de semmi nem jelezte, hogy 2 nap múlva robban. Mondjuk mostanában gyakran "játszadozik"

Tőlem az ilyenfajta izgalmak messze állnak, meg már a Silvesztri széléről is majd elfújt bennünket, lányokat a szél(pedig nem 50 kilósak vagyunk)úgyhogy nekünk  elég is volt a vulkántúra.

A fiúkkal este 5 órát beszéltünk meg, hogy visszajövünk értük a parkolóba , mi meg elindultunk az Etna körül. Bájosabbnál-bájosabb kis városkák,kedves emberek, pisztácia ültetvények, nekünk ez nagyon bejött. A teljes kör azt hiszem 140km körül volt. 

Akkor csak felnőttek voltunk, de a 4 gyerekkel tervezem, hogy elmegyek ősszel és akkor az általad írt kis városkákat szívesen megnézném.

Jaj, csak Cataniában ne kelljen vezetnem, de azt nehezen úszhatom meg.

Apropó, Catania. Nekünk is csak 2-2,5 óra jutott rá, de nagyon tetszett a belvárosa.

Előzmény: eolga (4388)
eolga Creative Commons License 2012.05.17 0 0 4388

Folyt a beszámoló

 

Giardini Naxos: itt kétszer voltunk rövid látogatásra. Először még az első napokban, akkor tetszett. Tetszett, mert hosszú tengerparti sétány, hosszú tengerpart homokkal illetve kisebb kövekkel, kávézók éttermek fagyizók, a parton napernyők napágyak, szuvenír boltok, olyan kellemes turistás tengerparti filing. Mi ugye egy kishalász faluban laktunk, ez után Giardini Naxos egy nyüzsgő nagyvárosnak tűnt tele élettel. Másodszor az utolsó napon voltunk, és akkor már nagyon szemet szúrt, hogy olyan mű az egész, semmi de semmi eredeti nincs benne. A tengerparti utcasor hangulatos, de már a második vagy kisebb utcák kiábrándítóak.

A szemét viszont itt is keményen visszaköszönt. A homokos tengerpart szép, de a sétányról levezető lépcső és támfal mentén végig kiábrándítóan szemetes. Egy gyakorlati észrevétel: itt viszont alkalmazkodtak a vendéglősök a turistákhoz és gyakorlatilag egész nap nyitva vannak, tehát pl. nem csak 20htól van vacsora. Ez így vicces, de mi kisgyerekkel néha bajban voltunk, hogy 18hkor hol együnk. 

Az az igazság, hogy ha újra mennénk, bajban lennék, hogy szállásnak melyik helyszínt választanám. Mert a homokos tengerpartja nagy előnye és mivel hosszú a sétánya, nem kizárt, hogy akár olyan apartmant is találsz, ami tengerre néz és csak át kell sétálni az úton és már a parton vagy. Kisgyerekkel azért ez előny. Ha nem fogtok a tengerben fürdeni illetve nem elsődleges szempont a plázs, akkor nincs nagy plusz érték Giardini Naxosnak. Ha viszont inkább strandolni mentek, akkor inkább (bár lehet, hogy van azért szép tengerparti városka stranddal).

 

Isola Bella: Taormina alatt található mini öböl, ahonnan át lehet sétálni a vízben egy mini szigetre. Amikor Taorminaba mentünk és a sikló parkolója felé autóztunk vettük észre az országútról és nagyon hangulatosnak tűnt. Utolsó nap mentünk ide egy kis relaxra hazautazás előtt. Csak elfelejtettük, hogy ugyan az egy keddi nap, de május 1 ott is szünnap... Ettől függetlenül tetszett. Viszont parkolóhelyet gyakorlatilag lehetetlen találni, az országúton tudnál megállni, de összesen kb. 10 hely van. A rendőr büntet, ott tették fel a bünti cetliket a szélvédőre! Így a Taorminába tartó sikló parkolójában álltunk meg. 3 órás jegyet vettünk, amit bőven túl léptünk. Most sem derült ki, hogy bemondásra működik a jegyvásárlás, vagy van ellenőrzés és csak megint szerencsénk volt. Innen egy kis séta az öbölhöz, majd egy igen meredek hosszú lépcsőn tudsz lemenni. Lefelé még oké, de felfelé... Ha leérsz, akkor mindenki jobbra tart, a kis sziget felé. Vannak nyugágyak, napernyők, mind fizetősek, horror árúak, 5 €/ nap a nyugágy, hasonló áru a napernyő. A part nagy kavicsos, nem is értettem, hogy tudnak rajta sima törülközővel feküdni. Nekem nagyon nem tűnt kényelmesnek, de tudnak, tömeg volt! Átsétáltunk térdig érő vízben a kis szigetre és teljesen felmarta a talpunkat az a pici éles kavics! Vigyetek vízi cipőt! Ha a sziklákra lépsz, nagyot esel, hiszen csúszik, ha az átjáróban gázolsz át és nincs rinocérosz talpad, akkor nagyon nem kellemes! A víz hideg volt, egy-két oroszt leszámítva senki nem fürdött még, de nagy élet volt a parton. Bizonyos időnként kisebb csónakok kööttek ki, hoztak újabb strandolókat majd kagylókürttel hívták az újabb utasokat. Hangulatos volt.

 

Ha mentek, nagyon ajánlom nektek a Ristorante Pizzichella -t, mely saját kis mólóval rendelkezik, saját 'baywatch'-csal,  ingyen napágyakkal a vendégei részére! Visszafelé vettük őket észre és eredetileg csak egy üdítőre tértünk be, aztán ott maradtunk egész délutánra. Árnyékos terasz, kilátás az egész öbölre kis szigetre, jó kaja, saját napágyak és lejáró a tengerhez. Ha leérsz a lépcsőn az öbölbe, akkor jobbra a kis sziget, balra kicsit távolabb ez a Pizzichella. Van valami reklámtáblája is, de elég ütött kopott, nem igen vendég hívogató.  Eléggé kiesik a tömeg haladási útvonalából, inkább csak helyiek voltak! Az árai: bőséges saláta: 8€, halas kagylós bőséges adag tészta 8€, teríték 1,5€. Nem az olcsó, de ilyen frekventált helyen, tengerparton ezek az árak még alsónak számítottak. Az ott létünk alatt derült ki, hogy akár lehet is foglalni napágyakat telefonon. Nincs túl sok nekik, olyan kb 20 db, tehát ezt érdemes lehet.

Hoztam egy szórólapot tőlük, van honlapjuk: www.pizzichella.it

email: info@pizzichella.it  tef: (mobil) 338 6581525; 329 4246562

Sajnos képeink nincsenek, aznap a kocsiban maradt a fényképezőgép. :-(

 

Siracusa: házi nénink javasolta, hogy ide vasárnap menjünk. Nem tudom, hogy ennek köszönhető vagy az előszezonnak, de egészen a félszigetre be tudtunk menni és parkolni, ami irtó kényelmes volt. Nagyon tetszett Siracusa! Hangulatos kis utcák, szembe ötlő tisztaság, könnyen bejárható, érződik a történelme, a sok látogató eloszlik a félszigeten. Kellemes sétány a tenger mentén, de feltétlen érdemes kicsit elveszni az óvárosában.  Utólag bánjuk, hogy nem neveztünk be hajókirándulásra. A kikötőben egymást érik a 40 illetve 70 perces kirándulást ajánlók 10, 15 illetve 20€ áron.

 

 

(folyt még egy kicsi hátra van)

blaze73 Creative Commons License 2012.05.11 0 0 4387

a legjobb dealek, legjobb cég ez :

 

autoeurope.de 

 

felül válaszd "EUROPE"-ot és akkor látni fogod melyik cégtől van az autó.   Ajánlott : EUROPCAR, HERTZ, és a nagyok. 

Előzmény: alexmark (4386)
alexmark Creative Commons License 2012.05.10 0 0 4386

ezen az oldalon érdemes autót bérelni?

 

http://www.eautoberles.com/

 

AJÁNLAT

 

ha jól értem, akkor 211 Euro -ért Peugeut 107 vagy hasonló autót lehet bérelni és napi 5,53 Euro -ért (kb 16000 HUF) olyan biztosítást ad, ami akár 3000 Euro -ig biztosít ha esetleg koccanok, lopják vagy ilyesmi történik az autóval?

És ha jól értem, akkor nem zárolnak plusz összeget?

Érdemes ezt????

 

nálam sokkal tapasztaltabbak?? :D

 

blaze73 Creative Commons License 2012.05.10 0 0 4385

I Ruderi Ristorante; Via Madonna delle Grazie, 104; Acireale. Az Il Ciclope Bevásárlóközpont mellett, kisebb reklám táblák ki vannak helyezve. Gps koordináták: lat.37fok 35'40.5564" long. 15fok 10'5.0772"


ez nagyon jól hangzik !

 

EUR 25,00 volt a MENU DE LA CASA kompletten ?
Ez két főre értendő ?
Italok milyen áron ?  

egy ilyet mi is megnéznénk, kettő embernek oké vagy sok ?

 

Acireale-ba mindenképpen mennénk, és ez nagyon bíztató a leírásod alapján....

 

 

Előzmény: eolga (4384)
eolga Creative Commons License 2012.05.10 0 0 4384

Beszámoló folyt.

 

Catania: általában nem jött be a fórum olvasóknak, így nem sokat vártunk tőle. Ehhez képest nekünk tetszett, egy szombat délutánt töltöttünk ott. A Dómtól két utcára sikerült megállnunk és sima sétálgatást terveztünk a belvárosban. Aztán a Dóm előtt belefutottunk egy városnéző kisvonatba és beneveztünk rá. 5€/fő volt és egy 45 perces kört tett le. Nekünk ez tök kényelmes volt, rövid idő alatt sokat láttunk és olyan helyekre is elvitt, ahová csak úgy, gyalog, sétálgatva nem jutottunk volna el. Tetszett a színház épülete, a városi park (bár mint egy szem kis zöld felület hihetetlen zsúfolt volt emberekkel), a bencés kolostor, a görög színház. Utána láttunk, hogy cabrio városnéző busz is volt innen a Dómtól hasonló árért. A főutcája semmi különös, tele boltokkal, olyan mint nálunk a Váci utca. A hal piacon nem voltunk, erről nem tudok nyilatkozni. Nagy éjszakai élet lehet a városban, mert este 8hkor sétáltunk vissza a kocsihoz és szombat lévén kezdték kipakolni a bárok az asztalokat az utcákra. Cataniaból hazafelé maradtunk a tengerparti úton és meglepődve láttunk, hogy az óvárosi részt elhagyva, a város új északi részén milyen lido filing van: széles tengerparti sétány, modern apartmanházak, alattuk újnak tűnő éttermek kerthelyiséggel, vidámpark, fagyizók. Lehet szombat lévén, de nagyon nagy nyüzsi volt, olyan tipikus tengerparti.

 

Acireale: 'szokásos' szicíliai óváros: főutca, ami a napszak bizonyos részén sétálóutca; főtér impozáns templommal (este gyönyörűen kivilágítva) és a Városháza.  A főutcán sok sok fagyizó, kávézó és bár. Mi a közelben laktunk, így egy délután meglátogattuk. Viszont, aki a közelben jár annak nagyon nagyon ajánlok itt egy éttermet, I Ruderi. Nincs honlapja, de Facebook oldala igen. Ezt a házi nénink ajánlotta, hogy érdemes, mert finom a halétel. Elég nehéz megtalálni, csak a helyiek ismerik. Nem is beszélnek semmilyen idegen nyelvet. Egy nagy bevásárlóközpont mellett van saját parkolóval és kellemes belső udvarral. Kétszer is voltunk és tényleg nagyon finom! A nyitva tartásra figyelni kell, mert mi egyszer pórul jártunk. 19hre mentünk, jó magyar idő szerinti vacsora time és senki nem volt ott! 20hkor nyitnak a vacsorára. Délben 12-15hig, este 20-23hig vannak nyitva, hétfő szünnap. Nyelvi problémák miatt nem egyszerű velük szót érteni és a számlát is kicsit hanyagul állítják össze. De a kaják....! Első alkalommal a pincér nagyon ajánlgatta a 'Menu de la casa'-t, amit mi egy a ház vegyes tálának értelmeztük, előételként. Megrendeltük, majd mellé még két halételt. Először akkor lett gyanús, amikor az asztalunk mellé hoztak egy segédasztalt. Aztán a pincér elkezdte lepakolni a Menu de la casa-t és kiderült, hogy ez a ház legjobb fogásai, kisebb adagokban, összesen 15 tálka! Nagyon finom volt, bár sokszor nem tudtuk mit eszünk. Mondanom se kell, hogy ahogy kezdett megtelni a hely rájöttünk, hogy ennek a helynek ez a specialitása, mert mindenki, aki jött ilyet kért. Nem is volt drága, 25€ volt. Legközelebb már ügyesebbek voltunk a rendeléskor.

Árak: tintahal salátával, laktató adag 10€; vegyes grillezett haltál salátával, szintén laktató 13€, 'gamberoni' salátával 8€, szintén laktató adag. A gamberoni kisebb rák bepácolva (ha jól értettem, akkor fokhagymás citromos pácban) és hirtelen kisütve. Nekünk azért jött be nagyon, mert nem kellett a héjával bajlódni, ehető volt. Lehet, hogy a helyiek a fejét is megeszik, nekünk az nem ment.

 

Szóval ha erre jártok, érdemes! A névjegyén szereplő infok:

I Ruderi Ristorante; Via Madonna delle Grazie, 104; Acireale. Az Il Ciclope Bevásárlóközpont mellett, kisebb reklám táblák ki vannak helyezve. Gps koordináták: lat.37fok 35'40.5564" long. 15fok 10'5.0772"

 

Egy fénykép a híres Menu de la casa-ról (nem túl jó minőségű)

mihok_mihok Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4383

augusztusban voltunk és 1,5 volt a kisebbik

Etnán nem volt nagyon hideg, de a szél az nagyon fújt

 

        

Előzmény: eolga (4381)
...FGHKLÉJ Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4382

Tőletek is megkérdem, látott valaki szörfkölcsönzőt a partok mentén? Főleg a dny-i part környéke érdekelne! Köszi!

eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4381

Fénykép alapján ti is kisgyerekkel voltatok. :-) És gondolom nyáron vagy legalábbis meleg időben. Így képről egy kicsit barátságosabbnak tűnik a hegy, mint amikor mi voltunk.

 

beszámoló folyt.

 

Taormina: nekünk is nagyon tetszett és valszeg ehhez a kiránduláshoz új illetve túl sok infot nem fogod tudni hozzáírni. Mi a babakocsi kontra lépcső helyzet miatt csak egy kis töredékét tudtuk megnézni. Tetszett a hangulata és szívesen csavarogtunk volna a lépcsős utcácskákon le-fel, de így maradtunk a főuton. Szembe tünő volt érkezésünkor, hogy tisztább, mint általában az olasz fő utcák és elegánsabb. Ez az üzletek áraiból is rögtön lejött.

Mi Mazarró-ban parkoltunk és a siklóval mentünk fel. A sikló oda-vissza 3,5€/fő volt, kb 5 perc alatt fel ér. A sikló állomásánál ki van alakítva parkoló. A jegypénztárnál bemondás alapján veszed a parkolójegyet. Van három órás, ami 4,5€ és egész napos, ami 8€. Mi a három órásat választottuk és nem értünk vissza időre, de nem volt gond. Nemtom, hogy nem ellenőrzik, bíznak a bemondásban, vagy csak mákunk volt. A sikló Taormina belvárosától 3 perc sétára tesz ki, kényelmes volt így megközelíteni.

Házinénik javasolt, hogy semmiképp ne vasárnap menjük ide. Ha tehetitek, ti si fogadjátok meg, mert vasárnap voltunk arra, és a sikló parkolója dugig tömve volt, holott két nappal előtte a főbejárat mellett találtunk simán parkolóhelyet.

 

Az olaszok foci imádata itt is jól látszik. Szinte a lakóépületeknek nincs hely a meredek helyoldalban, de foci pálya (és milyen profi) az igen!

 

 

 A sikló alatt Taormina országútja                         Kilátás a siklóból észek felé, Lettojani felé

Előzmény: mihok_mihok (4375)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4380

.

Félős vagyok, az a helyzet. Nem tudok futni ha kitör.

Előzmény: Catella (4378)
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4379

Ne neeee!  még ha akarnál se tudnál kitöréstől veszélyeztetett területre kerülni

Előzmény: tavasz21 (4377)
Catella Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4378

Nem neked tettem be, mondtad, hogy nem érdekel:)

Engem sem vonzott, mást meg igen.

Előzmény: tavasz21 (4377)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4377

.

1 nap múlva meg már 75%-os lesz, mert közeleg a kitörés. Betettem egy linket, a link szerint kitörés készül. Én be nem fizetek ilyenre. Majd nézem messziről.

Előzmény: Catella (4376)
Catella Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4376

Most találtam: még 1 napig vásárolható neten 50%-os áron Etna-túra, júni 16-ig használható fel.

mihok_mihok Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4375

jó olvasni a beszámolódat, még akkor is, ha a számotokra negatív élményeket is leírod!

 

mi 2008-ban voltunk és elôtte több mint 2 évre visszamenôleg elolvastuk a fórumot, így nem értek meglepetések

:)

 

a háttérben a buszos útitársaink...

 

 

amikor mi mentünk épp nem üzemelt a felvonó így végig buszoztunk, nyáron nem volt döcögôs az út

a kötelezô idegenvezetô megkérdezte, ki milyen nemzetiségû...

a többiek Franciák és Olaszok voltak így ezen a 2 nyelven mesélt el mindent

miután végzett megkérdeztük, hogy esetleg angolul nem ismételné e meg, mert mi az elôzô 2 elôadást nem értettük :)

nagyon kedvesen megismételte angolul is, de a végén viccesen hozzátette, hogy ô meg ezt a nyelvet nem ismeri

Előzmény: eolga (4366)
eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4374

De, egész héten. A gyerekes fényképet azért is tettem fel, mert a háttérben lehet látni a pirosasabb színnel a tűzet.

Előzmény: tavasz21 (4371)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4373
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4372
Előzmény: eolga (4370)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4371

nem füstölt mikor ott voltatok?

 

"Saturday, May 05, 2012Etna volcano: new paroxysm of New SE crater seems under waySince about 2 hours ago, tremor from Etna has started to rise steeply, suggesting that the next (26th) paroxysm of the New SE crater is probably imminent. At the moment, visible observations are difficult due to cloud cover, but it could be expected that there is some strombolian activity right now from the crater. ...more Follow the eruption live: webcams.volcanodiscovery.com [less][read all]"

eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4370

Visszaolvastam tizenöt oldalt, azaz 750 hozzászólást. De nem rémlik, hogy a hidegen és árán kívül mást olvastam volna az Etna túráról. Erről a közeli Silvestri kráterről meg különösen nem. Vagy elkerülte a figyelmemet, de igyekeztem figyelni és jegyzeteltem, mert én sem szeretem, ha az újak megkérdezik mindig ugyanazt.

Előzmény: oleandro (4368)
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4369

Ez kissé elhamarkodott következtetés. Az Ezna hatalmas élmény,  már csak a méretei miatt is lenyűgöző.

össze nem hasonlítható pld a Vezuvval, ami hozzá képest csak egy kis domb. (még inkább, mint a Vezuvhoz képest a Vulcano)

Nincs ott semmi turista lehúzás. Illetve van, de abszolút elkerülhető, ha az ember egy kicsit informálódik.

Előzmény: tavasz21 (4367)
oleandro Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4368

Mondjuk ha kicsit előre  tájékozódsz az laternítívákról, , vagy legalább ezen a fórumon visszaolvastál volna,  akkor nem ért volna csalódás és nem ért volna csalódás, és a nemcsak pénzzel, de élménnyel is gazdagabb maradtál volna. majd legközelebb....:)

 

Előzmény: eolga (4366)
tavasz21 Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4367

Tedd el a fotót a gyerekről és mutasd meg majd neki ha nagy lesz. Nem sok baba jár ilyen helyen.

Végleg meggyőztél, hogy ne menjek a vulkán közelébe se. Turistalehúzásnak nevezik az ilyet. Mint Caprin a kék barlangban.

Voltam már pár vulkánon, Fuji, Vezúv, Teide, elég lesz nekem az ablakomból lesni az Etnát.

Várom a további írásaidat.

Előzmény: eolga (4366)
eolga Creative Commons License 2012.05.09 0 0 4366

Folytatom a kirándulásokkal.

 

Etna: biztos nem leszek népszerű a véleményemmel, de nekünk nagyon nem jött be ez a kirándulás és utólag nagyon bántuk azt a sok pénzt érte. De menjünk sorjában.

Bérelt kocsinkkal elindultunk a tengerparttól az Etnára felfelé. Persze itt is többször eltévedtünk, szóval újra írom, hogy GPS VAGY JÓ TÉRKÉP! Végül a déli irányból egy órát kanyarodtunk, mire felértünk. Nagyon szép kilátás volt a tengerre, a környékre, de a végére már úgy éreztem, hogy még egy kanyar és inkább visszafordulok. Feljebb már eltűnt a növényzet, egyre több hófoltot láttunk, ami vicces volt 23 fokos kinti hőmérséklet mellett. A kanyargós út végén rögtön belebotlottunk egy kisebb parkolóban néhány turista busszal, egy kisbolttal és étteremmel, (ennek még lesz jelentősége később), de mi a lanovkához igyekeztünk és ez látszott, hogy ehhez célszerű még beljebb menni 300-400 métert a parkolóban. Előszezon előnye, hogy kevés kocsi volt, nekünk sikerült közvetlenül Funivia épülete mellett parkolni. 23 fok tűző napsütés fogadott, kicsit bántam, hogy a téli ruházat mellé nem hoztunk naptejet. Itt minden vizes-sáros volt, mert erősen olvadt a hó és kis patakokban jött le a hegyről.

A Funivia, a lanovka szerű felvonó, síelőknek 'tojás': semmi extra. Mivel egyre feljebb mész, egyre szebb a kilátás. Úgy rémlik, hogy a parkoló kb 1.900 méteren van, a Funivia meg kb 2.500 méter magasra visz. A Funivia jegyablakánál nagy betűkkel szerepelnek az árak. 22€ a felvonó, 20€ a dzsip, 9€ a kötelező hegyi vezető. Nem kötelező lent megvenni a dzsipet is. Mi például elsőre csak a Funivia-ra vettünk jegyet, mondván, hogy elég lesz ez nekünk.

Tehát felmentünk a felvonóval, még ott is nagyon jó idő volt. Égetett a nap, duplán bántam, hogy nincs nálunk semmi a nap ellen. Fent túl sok minden nincs. A felvonó épületében egy kis büfé, ahol két dvd lejátszóból üvölt az Etna kitöréseit bemutató kisfilm. Az emeletén egy erről szóló kiállítás és egy napozó terasz. A személyzetnél bérelhető meleg kabát és bakancs. Talán 2€ volt az ára, de erre nem esküszöm meg.

Valahogy azt gondoltuk, hogy fent tudunk sétálni egy kicsit, körbe nézni. Hamar rájöttünk, hogy abszolút nem így működik. Minden csupa hó. Ahol letakarították, ott a korom fekete apró kavicsos talaj, tele víz átmosásokkal a hóolvadás miatt. Vagy a hóban sétáltál vagy a sárban a kietlen tájon. Hamar rájöttünk, hogy itt nincs semmi a kilátáson kívül és úgy döntöttünk, hogy ha már itt vagyunk, menjünk tovább a dzsipekkel, ezt ott fent is meg lehetett venni ugyan olyan áron.

Ezekkel a speciálisan kisbuszokkal elindultunk felfelé. Ez eleinte élményszámba ment. A hófalban épp annyi hely volt kikotorva, hogy egy busz elfért, ha a felmenő és a lejövő találkozott, akkor ment a sakkozás, de aztán olasz vezetés módjára mindig megoldották. A víz átmosások miatt iszonyú göröngyös volt az út, néha maga a sofőr is úgy tűnt, hogy nem tudja, hogy biztos ki tud-e jönni egy-két kátyúból. kb 20 perc szétrázkódás után megérkeztünk a felső, járművel megközelíthető pontra, kb 2800 méterre. Na itt már nem volt jó idő! Megcsapott az az élesen sivító hideg szél és ugyan fel voltunk öltözve, vittünk magunkkal meleg ruhát, de azaz igazi csípős hideg volt kemény széllel. A hegyi vezető összeterelte az utasokat, közvélemény kutatást tartott, hogy ki milyen nyelvű és el kezdett magyarázni. Úgy rémlik, hogy onnan kb 20 perc séta lett volna egy kráterhez, de mi a visszafordulás mellett döntöttünk. Csináltunk egy-két fényképet  és még ugyanazzal a kisbusszal vissza is jöttünk. Nem tudom megmondani, ha nem kisgyerekkel megyünk, akkor neki vágunk-e ott fent a túrának. Talán igen, de akkor is inkább azért, hogy ha már ennyi pénzt kifizettünk és itt vagyunk, akkor csináljuk.

Szóval visszazötyögtünk a terepjáró-busszal és vissza lanovkáztunk. Lefelé ereszkedve a felvonóból láttuk, hogy egészen közel a parkolóhoz van egy kráter, amit simán körbesétálható. Hazafelé indulva, elhagyva a főparkolót, de még a fenti sík részen járva láttuk a tájékoztató táblát, ami abból az irányból, ahonnan mi érkeztünk, nem volt kihelyezve, hogy a néhány évvel ezelőtti kitörés krátere. Tehát ezért parkolt itt néhány autóbusz, amikor megérkeztünk és ezért volt ott az ajándékbolt és egy étterem a semmi közepén!  Már nem volt energiánk megállni, de úgy tűnt, hogy itt nem is kell fizetni semmit. Megállsz, körbe sétálod, fényképezel és még gyönyörű panorámád is van a tengerre.

 

Ha valaki nem vulkán kutató, vulkán őrült vagy nem szeretne 60€/főt fizetni, akkor szerintem ez a kráter tökéletesen megteszi. Mi nagyon bántuk, hogy erről nem tudtunk!!! Itthon rákerestem és ezt találtam: http://www.craterisilvestri.eu/

 

Néhány fényképet.

 

Funivia                                                                                           Etna terepjáró-kisbusz

 

Az terepjárók útja                                                                    Háttérben egy működő kráter

 

blaze73 Creative Commons License 2012.05.08 0 0 4365

Jók a képek ! :)


A Blue Bar tényleg szuper - ezért is ajánlottam.

De mennék már vissza :)   De még 1 hónap... :()   Indulás 0610 :)

 

Előzmény: eolga (4363)
alexmark Creative Commons License 2012.05.08 0 0 4364

Kedves eolga!

 

nagyon jó olvasni a soraidat és főképp nagyon jó, hogy nem csak addig jársz ide a fórumra, amíg segítséget, hasznos tanácsokat kapsz, hanem miután saját magad is tapasztaltál, megosztod ezt másokkal.

habzsolom soraid, tényleg nagyon élvezetesek a beszámolók, így szinte még jobban várom már, hogy induljunk.

már csak nem egész három hét...

Előzmény: eolga (4363)
eolga Creative Commons License 2012.05.07 0 0 4363

(beszámoló folytatása)

 

Stazzo: echte kis szicíliai halászfalu. Teljesen turista puccoktól mentes hely, pont ez adta a varázsát. Van három utcácska (kis túlzással), ebből egy a tengerparti sétány, egy a fő út a legfontosabb üzletekkel, a harmadik a házak. Van egy főtér az elmaradhatatlan templommal háttérben az Etnával és a kikötő. Olyan pékség, ahol a pék közvetlenül a kemencéből veszi ki a pékárut és péklapáttal, lisztes kötényben szolgál ki! Olyan hentes, aminek a boltja gyönyörű csempedíszekkel van kitéve és olyan húsok, hogy rögtön kedvet kapsz egy kis otthon főzőcskéhez. Két élelmiszerbolt isteni finom olívabogyóval, sonkával, sajttal. Minden nagyon szicíliai! Az emberek bűbájúak. A tengerpartja fekete sziklás, ennek is van egy varázsa. A kikötőnél apró kavicsos, de a fekete színe miatt nem túl napozásra-fürdőzésre hívogató. Meleg szívvel ajánlom annak, aki szeretne turista sallangoktól mentesen lenni, pihenni, átvenni kicsit az Szicíliai életét. Viszont hosszú, fehér homokos tengerpartért ez nagyon rossz választás.

Elengedhetetlenen, hogy megemlítsem a falu központját, a Blue Bart. Ha csak leülsz itt egy félnapot, már sok mindent láttál Szicíliából. Ha ráadásul ez vasárnapra esik, akkor még inkább. Egy esettanulmány a hely, de ki ne hagyjátok! Minden 1,5€, isteniek a kávék, a sütik, a kapható egyszerűbb kaják. A tipikus szicíliai reggeli a GRANITA: különböző ízű jégkása  brióssal. A jégkásába tunkolják a brióst. Vagy a félbe vágott briósba kenik bele a jégkását! Megkóstoltuk. Hát izé bigyó, nekem nem ment a fagyi az édes péksütivel. De itt kóstoltuk meg az ARANCINi-T. Ez rizses húsos sajtos paradicsomos egyveleg körtére formázva és kisütve. Melegen ízletes volt, az olvadt sajttal finom volt. Vagy a IMPANATA, ami tészta töltve spenóttal, vagy sajttal, vagy sonkával, vagy gombával vagy darált hússal. Ezeket minden helyi helyen árulják.

Szintén nagyon helyi a FORNO Pizzéria. Kicsit szocreál hely, de finom pizzával, olcsó árakkal.

A szomszéd falu határában volt egy nagy bevásárlóközpont, CONFORAMA, amin belül az élelmiszerlánc neve IPER FAMILY. Nem volt túl puccos, de árulták kész salátákat, kész kajákat is és persze mindent baráti áron. 

Egy negatívumot írnék: az autópálya nem volt túl közel, 15 perc volt az Acireale-i lehajtó. Ezért mi többször használtuk az országutat, de az meg minden falu főterén áthaladt, iszonyú lassan lehetett haladni.

 

Főtér, a háttérben a havas Etna                                                kicsit messzebbről a Főtér

 

 

A mólóval védett belső öböl                                                          A fekete köves strand

 

 

 

Fekete sziklás part                                                                                   A móló

 

A híres Blue Bar leárnyékolt terasza

 

 (folyt a köv a kirándulásokkal)

 

Otto64 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 4362

Sziasztok! Tudja valaki honnan a legkedvezőbb repülni Trapani-ba? Köszi a választ.

Üdv

Ottó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!