Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.17 0 0 6988

aggódom kissé a beígért hajnali fagy miatt. A nagyobb fák biztosan megbírkóznak vele, de mi lesz a kisebb, cserépben lévő juharokkal? Bírni fogják, vagy behozzam őket?

murasake Creative Commons License 2012.05.17 0 0 6987

Ezen most akadt meg a szemem:

"Szabadgyökerű volt, amit frissen termeltek ki nekem, legalábbis úgy tudom".

Ezek szerint nem biztos, hogy mind egy időben lett kiemelve, csak azt mondták........ Elképzelhető, hogy volt benne némi "maradék" is...

Előzmény: j4ck (6981)
murasake Creative Commons License 2012.05.17 0 0 6986

Vágd vissza nyugodtan, ha egyáltalán nem hajt fent, akkor ne várj vele. A sebet nem ártana "lefesteni" (ha egy centi fölött van az átmérő); ne veszítsen még több vizet.

Az biztos, hogy jóval később fog kihajtani alvórügyből. De még mindig jobb mintha úgy marad és meredeznek a száraz kórók... Azt látni fogod, ha felülről elkezded vagdosni, hogy hol kezdődik a megbízhatóan élő tőszakasz.

A photinia jól átvészelte a telet, de amit hajt korántsem olyan élénkpiros mint mikor vettem. Lehet, hogy csak a nyári hajtások lesznek olyanok? Még nincs tapasztalatom...

https://picasaweb.google.com/105232747127439929796/Japankert2012Aprilis25#5740379584616016594

Előzmény: j4ck (6981)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.17 0 0 6985

Már én is nagyon unom.

A teraszomon az egyik szélvédett sarokba dugtam el a kisebb juharokat, de a két nagy kiültetett - osakazuki és seiryu - hajladoznak erősen. Mondjuk eddig úgy tűnik állják a sarat, remélem ezt a napot már kibírják ágtörés nélkül.

Az atropurpureumom viszont őgy tűnik jól érzi magát, ugyanis új leveleket növesztett.

Előzmény: Blondy3 (6984)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6984

Nem tudom nálatok milyen idő van, de már nagyon unom ezt a viharos szelet . Megállás nélkül tépi a juharjaimat. Most az egyik orange dream tűnik viseltesebbnek, az új levelei nagyon apróak és sérültnek tűnnek.

NORBERT N Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6983

Fagyzugos helyen van a kertem most télen is volt -20 fok sok növény sokkal többet kibír mint a szakirodalom ír. Biztos sok fajtája van a crenátának majd megnézem nálam melyik van. Van egy másik ilexem is aminek hasonló a levele sajnos már a nevére nem emlékszem az talajig visszafagyott már hajt meglátjuk mit produkál idén.

Előzmény: wieder (6982)
wieder Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6982

Lehet, hogy Norbinak valami bortermelő vidék déli lankáján van a kertje, hogy nála birják, de mindenesetre Én sem fogom kiültetni.

Előzmény: j4ck (6979)
j4ck Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6981

Vagy teljes siker, ezt már sose tudjuk meg :)

Szabadgyökerű volt, amit frissen termeltek ki nekem, legalábbis úgy tudom. Nekem nem volt időm egyből ültetni, hanem csak elfektetve elföldeltem, aztán ahogy győztem egy-két héten belül lettem kész. Ültetés előtt amúgy be volt áztatva és iszapolva is lett, de pár hétre rá meg jött a fagy, és a szárazság...

Tudom, hogy lehet nem kedveztek a körülmények, csak azt furcsállom, hogy össze-vissza fordul elő a kihajtott növény, szóval nehéz arra fogni, hogy valamit később vagy más helyre ültettem.

A visszavágást szerinted most is meg lehetne ejteni? Ezen én is gondolkoztam már, csak nem mertem eddig, merthogy ilyenkor nem igazán szokás...

A korallberkenyéd hogy vészelte át a hideget?

Előzmény: murasake (6980)
murasake Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6980

Hadd vigasztaljalak egy kicsit; képzeld el, ha az eredeti koncepció szerint bükkel ültetted volna be.......... az teljes kudarc is lehetett volna...

Egyébként próbáld meg a most száraznak látszókat gyökérnyakban visszavágni, az sokszor ki tudja kényszeríteni hogy tőről kihajtson. Ha úgyhagyod, a nagy föld feletti ágrendszer teljesen kiszívja a még pislákoló életet belőle, az éppen csak vegetáló gyökerekből.

Az okát kéne kideríteni a felemás sikerességnek, mert szerintem annyira nem kényes a gyertyán és annyira nem gyenge az a talaj... Vagy a csemete volt már túl régen kiemelve és kötegelve, gondolom szabad gyökerűeket ültettél*, vagy - bocs - az ültetésnél követtél el valamit. Ültetéskor a nem megfelelő tömörítés a tő körül vagy a beiszapolás elmaradása, ilyenre gondolok. Meg persze ez a száraz fél év...

*A szabadgyökerűeket mindig egy napos áztatás után ültettem az erdősítéskor is...

Előzmény: j4ck (6977)
j4ck Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6979

Nekem tavaly az enyhébb tél alatt fagyott ki egy ilex crenata bonsai, pedig el volt földelve és takarva is volt, szóval én sok pénzért biztos nem vennék újra.

Előzmény: NORBERT N (6973)
j4ck Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6978

de tudok örülni, mikor elszáll egy hsz-em, amit vagy 10 perce írok...

na mindegy, most nem kommentálom újra a listát, de köszi a tippeket

jó lenne, ha a saját tapasztalatokat képekkel is illusztrálnád, mert pl. nálam az aucuba a -5 fokos télikertben is visszafagyott kicsit...

amúgy a felsoroltak közül talán a tűztövis lenne a legjobb sövénynek, ezen már tavaly is gondolkoztam, csak hát nagyon drága lett volna, és nem is biztos, hogy jól néz ki 20 méter hosszan

a magnolia, viburnum és ilexek valahogy nem illenek a koncepciómba

a babérmeggy is nagyon szimpi, csak az is elég drága lenne

továbbá az sem utolsó szempont, hogy a sövény lehetőleg keskeny legyen, hogy minél kevesebb területet foglaljon el, de azért legyen takarása is...

Előzmény: NORBERT N (6968)
j4ck Creative Commons License 2012.05.16 0 0 6977

Szia murasake!

Gondolom tudod, hogy mennyi munkám lehetett kitermelni a 15 m3 földet és elültetni a 250 tő csemetét. Egyébként nem mondok le róla, csak azon gondolkozom, hogy ha ősszel majd az egyik oldalról a rosszakat cserélem a másik oldalon szépen megeredtekkel, akkor oda a másik oldalra már nem gyertyánt ültetnék, hanem valami mást.

Utánanézek ezeknek a magyar fajta babérmeggyeknek, mert amúgy nagyon tetszenek, csak tényleg elég silányul néznek ki a környéken, bár a pontos fajtájukat nem ismerem.

Előzmény: murasake (6967)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6976

hát szerintem ez olyan mint a gyorsan növő tiszafa, okés, hogy gyorsabban nő mint az alapfaj, de attól még ugye. de csak hangosan gondolkozom, nem ismerem, majd szerzel egyet kiülteted, és haladok a kitaposott ösvényen :) 

Előzmény: wieder (6974)
wieder Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6975

Majdnem egyszerre írtunk. Sebaj akkor lapos tál és bonsai lesz belőlük )).

Előzmény: NORBERT N (6973)
wieder Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6974

Sajnos az ilex crenata nálunk nem igazán ismert, - ennek  puszpáng szerű, de még annál is kisebb, örökzöld levelei vannak - ezért Én sem tudok róla túl sokat, de ezen az oldalon pont azt írják róla, hogy nagyon gyors növekedésű. Engem inkább a téltűrése aggaszt. 

http://www.nippontree.it/prodotti.dettaglio.php?prodotto=18&lang=1

Egyébként 44

Előzmény: RCTiv (6972)
NORBERT N Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6973

Ilex crenatakat vettél azokból nem lesz csak másfél méteres bokor az sem mostanában nálam van egy de valami nem tetszik neki egyébként télálló. A távol keleti növények nálunk nem tudnak nagyra megnőni.

Előzmény: wieder (6971)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6972

először is azt kérdezném, hány éves is vagy, ha magyalból akarsz ilyen alakfát? :) (magyalom nincs, illetve volt egy kicsi tarkalevelű, az bírta a telet.) 

Előzmény: wieder (6971)
wieder Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6971

Nekem a japán szentfából firepower fajtájú van, de nem mertem eddig kiültetni.

Ma sikerült vennem,  -már régóta tervben volt- csipkés level magyalt (convexa és golden gem fajtájúakat). Szeretnék belőle ilyen kerti bonsai-okat alakítani. Sajnos még jóval kisebbek. Tudomásom szerint ezek is inkább dézsásak Mo-n, vagy esetleg van valakinekkiültetve?

Előzmény: RCTiv (6969)
lychnis Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6970

Laurocerasus

Előzmény: j4ck (6966)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6969

a nandina domestica bírja a telet? én nagyon szeretnék de nem mertem idáig beszerezni, pont a télállósága miatt. hmm ez jó hír :) 

Előzmény: NORBERT N (6968)
NORBERT N Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6968

Örökzöldek amik nem bírják a -20 fokot: euonymus japonicus, aucuba, laurocerasus számos fajtája, osmanthusok nagy része is elveszíti a lombját, photinia. Ami javasolt nálam jól vizsgázott a nandina és a magnolia grandiflora, buxus ebből lehet sövényt is csinálni csak győzd kivárni, berberis julianae, ilex számos változata, hedera kerítésre futtatható, lonicera henry ő is kerítésre futtatható nálam autóbeállót fog árnyékolni, pyracaantha  jó sövénynek és a kedvenceim a viburnumok pár fajtája. Ennyi jutott eszembe.

murasake Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6967

Hi J4ck!

Ennyi elég hogy lemondj a gyertyánról?? Mért nem pótolod a hiányzókat? Nem olyan kényes az mint amit a mostani sikeresség miatt gondolsz róla...

A babérmeggyre itt van agicza "milyen növény" topicból származó hsz-e:

agicza válasz | megnéz | könyvjelző 2008.03.12 18:50:49 (11422) Lehet, de lehetőleg babérmeggyből magyar nemesítést vegyél, Piri-t, Mari-t vagy Klári-t, a többiek - főleg az import áru- kevésbé bírják, itt-ott fagyzugos helyen visszafagynak, és az csúnya tud lenni.... Nyírott sövénynek egyébként veszettül szép, nagyvonalú, és kicsit az olasz kastélykerteket idézi. Kérdezz rá a magasságára, két méter a maximum, fajtája válogatja.

Előzmény: j4ck (6966)
j4ck Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6966

Melyik az a lomblevelű örökzöld, ami fagyás nélkül bírja ezeket a -20 fokokat?

Babérmeggyből melyik alfaj bírja leginkább? Környékünkön elég rémesen néz ki mendegyik, amit eddig láttam.

Úgy néz ki, hogy a gyertyán sövény telepítésem kb. 50%-os (a 300 tőből), ami eléggé elkeserítő, pedig volt vele munka bőven.

Azt hittem, hogy a gyertyán nem ennyire kényes, bár igaz, hogy tavaly a hosszú meleg ősz miatt igen későn kezdték el hullajtani a lombjukat, és ezért későn is lettek ültetve. Ezek után viszont nem tudom milyen sövénynövényt próbáljak meg. Ha van ötlet, szívesen fogadom.

Előzmény: NORBERT N (6965)
NORBERT N Creative Commons License 2012.05.15 0 0 6965

Robi nem ismerem a japán kert növényeit nem akarok hülyeségeket irogatni a juharok miatt néztem be ide. Hörpi a lelkesedésedet örömmel nézem a kinézett növényekről szerezz sok infót és annak tükrébe válassz. A fenyőknél vigyázz nem az a fenyő ültető idő következik. Fenyők kiültetésére a kora tavasz vagy az ősz a legmegfelelőbb időpont. Nézzétek meg a zöld király választékát is ott is szoktak lenni korrekt áron fenyők. Ősszel és tavasszal is vettem náluk pár dolgot pl japán vörösfenyő csüngő változata 180 cm méretben 6500 forint volt. Az ng- nek van még jelentős választéka de oda pénztárca kell. A lomblevelű örökzöldekről se feledkezzetek meg de vigyázzatok mert sok növény vonzó lehet de nem teljesen télálló.

Előzmény: Hörpi (6964)
Hörpi Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6964

Rákérdeztem, sajnos ebben a szezonban már nem jön import szállítmány. Sajnos későn értünk oda, fél óra két pöttöm gyerekkel annyira volt elég, hogy forgószélként körbenéztem, de nem tudtam átgondolni a választást, férjem bezzeg rögtön foglalózott egy növényt :) Sajnos a fenyőkülönlegességek nagyon drágák, de találtam fél tucatnyit, amit valszeg megvennék, majd ha megyünk vissza a foglalt növényért. Sajnos azok, amikre úgy csípőből rákérdezek mostanság, egyik se volt, vagy pont akkor fogyott el, vagy gyökeresedik.

Agicza, ha erre jársz, keresel még strobus pendula-t (ugye Te kerested?)? Megláttam, eszembe jutottál...

Előzmény: Törölt nick (6958)
murasake Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6963

Köszönöm.

Előzmény: Hörpi (6961)
murasake Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6962

TÉLEN ilyen vakító sárga?? Azt azért megnézném.........

Norbert nagyon jól mondta, a photoshop csodákat tud tenni. Ne sértődj meg, kell a lelkesedés, de nem árt nyitva tartani az embernek a szemét-fülét, mert elég sok csapdát raknak a gyanútlan vevőknek az élelmes eladók. :)

Nehogy valami lagymatag "szárazlevélsárga" legyen az a "zseniális szín"....

Előzmény: Törölt nick (6958)
Hörpi Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6961

Először én is egy régebbi honlapot néztem, ezen találtam részletesebb leírást: http://europa5.hu/ A termékeink menüpont alatt vannak fenyő és sima különlegességek, felsorolás szinten.

Előzmény: murasake (6959)
Hörpi Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6960

Az én egyetlenem jól bírta a szélvihart, de kikötöttem-lesúlyoztam két fenyőt, és kikötöttem egy új cseresznyefát, mert mi szélzugban élünk, és csavart már ki fákat szélvihar, meg legutóbb asszem egy kis forgószél rendezte át a kertet (csak nálunk), elég gyakran látok olyat is.

Előzmény: Blondy3 (6956)
murasake Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6959

Segítséget kérnék ezzel a faiskola részletes katalógusával kapcsolatban. Nekem csak egy csupa általánosságot tartalmazó honlap jelent meg. Ott semmi "nyálazni" való nem volt... kérek egy linket.

Előzmény: Hörpi (6950)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!