Igaza van Wiedernek, nem célszerű nálunk edényben tartani a jj-t. Én sem próbálkozom már vele bonsai-ként régóta. Sose értettem amikor azt olvastam itt; "hogy még az idén nem ültetem ki, hadd erősödjön a cserépben stb". Mi ebben a logika?
Én a helyedben még annyit megpróbálnék - minden mindegy alapon - hogy az éves vesszőket mind visszavágnám és a sebeket lezárva megvárni, hogy az alvórügyek előtörjenek. Mint egy gyűjtött fánál...
Mielőtt átültetted gondolom megnézted a gyökerekeket, milyen volt?
Remélem nem pusztul el.. Tavaly miután elvesztette a leveleit, bevittem a napos elôtérbe, locsolgattam rendesen, és gondoltam mit veszíthetek, kiültettem. Télre szalma alát rejtettem a tövét meg lombot hordtamrá, és tavaszra hatalmas rügyeket hozott, nôtt is elég sokat, most, hogy jött ez a meleg, kezd kicsit veszíteni az erejébôl....
Érdekes, hogy sok helyen napos, félárnyékos helyet írnak neki.. ehhez képest ott kinyúvad..
Én tavaly három ilyet is vettem, egy maradt nálam, kettőt pedig az anyukák kaptak. Az egyik napon, a másik félárnyékban, a harmadik árnyékban élt, mindhárom kihalt. Szerintem életképtelen importok voltak, lehet, hogy Te is egy ilyen holland, vagy akármilyen "csodát" fogtál ki...
A helyzet az, hogy tavaly a nyarat félárnyékban töltötte, de azért kapott napot. akkor szénnéégtek a levelei, ezért ültettem most egy nagyobb fa alá.. és még itt is, ahogy foltokba kapja a napot, perzselôdnek a levelek..
Max kicsit meg tudnám fölötte ritikítani az aranyvesszô lombját, de lehet, hogy attól megint elszáradnának az érzékeny levelek..
Van egy 2éves Acer Palmatum 'Atropurpureum' a kertemben. Tavaly ôsszel ültettem ki és úgy tûnik, nagyon jól érzi magát. Árnyékban van, gyakran öntözöm, sosem szárad ki.
Két dolgot vettem észre rajta azonban mostanság. Egy-két levél széle szárad, mintha égne, és pettyekben is megjelent rajta ez a jelenség, valamint elkezdett kizöldülni szinte az összes levele kezdi elhagyni az eddigi bordós színét.
Ennek mi lehet az oka? Illetve mivel szüntethetném meg?
Ez tényleg elég ramaty. Miért nem ülteted ki? Én is minden juhart kivégeztem cserépben, nagyon nehéz eltalálni, hogy nedves, legyen a föld, de ne álljon vízben. A kiültetett juharok, ellentétben teljesen jól elvannak. A shirasawanum is él vidáman, pedig az idén még - tőlem - semmi vizet nem kapott. Utolsó esélyként 1 félárnyékos helyen , jó tőzeges földben hátha visszatér belé az élet.
Ez egyébként melyik alfaj, mert nálam az aureum , sokkal sárgább színű.
ugyanígy járok most egy fireglow-al, illetve a gyökere is öklömnyi de akkorát hajtott, hogy nem tudja kiszolgálni szerintem. megmetszem most felére, de lassan úgy néz ki mint a tiéd ....
Hát ma jöttem haza, sajna még szarabbul néz ki a shirasawanum, szerintem már menthetetlen.
Szinte biztos vagyok benne, hogy túlöntözte az eső, én meg későn vettem észre, hogy áll a víz a táljában.
Csak ha erre hamarabb gondoltam volna, akkor még mielőtt elmegyek átültettem volna, így erre csak most került sor. Egy esélyt adok még neki, azért sajnálom a 7ezer forintot meg persze a növényt...
ja és mégvalami, ha valaki értejön, fel tudok ajánlani két cornus kousa chinensis-t, elég ramaty állapotban, nem szeretik nálam. az egyik nagyon szép ágszerkezetű, de csak kb a negyede hajtott ki, ellenben ami kihajtott azok szép egészséges nagy levelek, a másik mindenhol hajt, de kis nyeszlett leveleket hoz. kb. 1.30-1.50 körüli bokrok. természetesen ingyen, nem lesz könnyű megmenteni őket, nálam tényleg csak szenvednek.
No, közben az újabb honlapon megtaláltam a nyitvatartást, vasárnap sajna zárva... Viszont lehidaltam, hogy nem tudtam eddig, hogy egy ilyen közeli kertészetben ekkora választék van, az ország legszélesebb fenyőkülönlegesség-kínálatával.
Mi a véleményetek az acer palmatum katsura-val kapcsolatban? Én már egyet kidöglesztettem, de gyanítom, ludas voltam benne... Meg mintha a tűző napot nem komálta volna...
Köszönöm a válaszokat! Felhívom majd indulás előtt, hátha, mert azért kicsit odébb van, de tényleg nem távolság az uticélhoz képest.
Az örökzöldes dologgal teljesen egyetértek, nekem se kenyerem a tujasor, de pár éve egy szinte szomszéd kertből kiárulták a több mint 2 méter magas smaragdjaikat, kiszedve kb. 1500 forintért hoztuk el, 18 darabból kettő nem élte túl az átültetést. Surdról ősszel hoztunk nagy fenyőket, és úgy feldobták a kertet, nem is tudtam, hogy így hiányoztak (habár kétes a túlélés, de tobozoznak rendesen...). Én mondjuk nagy örökzöld párti vagyok, de csak a kis ágyásokba ültettem eddig törpéket, illetve a balkonládába nyárra, most is azok zöldellnek. Ezek elé kerültek lombhullatók, hogy tompítsuk a fal-hatást. Sikerült nagyjából szép Kelly's Gold juhart találnom, lefoglaltuk, de nem hozhattuk el, mert gyökeresedik. Ugyanott voltak Crimson Sentry-k. Eddig valami vöröset is kerestem a zöldség elé, sárga mellé, nagyon tetszene, van esetleg valakinek ilyenje?
Hörpi 2600 forint és kb 50 cm magas. Van ott valóban sok érdekesség én is vásároltam már sokmindent. Robi nem tudom mekkora a kerted és milyen stílust akarsz csinálni egyre vigyázz ha kicsi és teli rakod japán juharral később bánni fogod hogy sok mindennek nem marad hely. Írtad hogy kerttervező programot keresel legyél önmagad itt sok hasznos tanácsot kapsz. Örökzöldeket ne hagyd ki mert télen nagyon sivár lesz a kert. Legalább az egy harmada legyen örökzöld véleményem szerint. Nem tudom mennyi félárnyékos helyed van de szükség lesz rá ha japánkertet akarsz.
Hm, hol találtad meg a nyitvatartását? Én hiába néztem, nem bukkantam rá. Holnap megyünk a környékre, jó lenne belesni. Megkérdezhetem, mennyibe fájt a trompenburg, és persze mekkora? Mert ha nagyon drágának találom, talán megnéznünk sem érdemes, nyálcsorgatás végett :)
:) No nem a fa alá közvetlenül tettem mind a 250 L fakérget, hanem arra a területre ahol leválasztottam a három juhart a gyepszőnyegtől. A gyepszőnyeg gyönyörű ... csak egy bibi van vele, nem bírja a kutya pisijét és foltokban kiég. Úgyhogy most hordom ki a kutyát pisilni a ház elé.
A japán mécses jövő hétre készül el , majd dobok róla képet.
na, voltam az alsónémedi európa 5 kertészetben! Japánkerteseknek erősen ajánlott a hely, mert nagyon sok és sokféle juhar van, gyönyörű fenyők is, kőlámpások stb. És mindez nagyon jó áron! Jövő héten csütörtökön érkezik újabb juharszállítmányuk Hollandiából. Vettem trompenburgot! Egyből - kettőt...:-) később majd rakok fel fotókat is.
Ha térképet csinálsz a kertről az nagyon hasznos lesz. Pláne ekkora méretűről. Egyet semmiképp ne hagyj ki belőle; a víz és villanyvezetékek pontos nyomvonalát! Nagyon sok bosszúságtól fogod megkímélni magad. Én csak saccra emlékszem az öntözőrendszer fektetésére, és a puha PE csövek bizony már jó pár helyen javítva vannak a hossztoldókkal........
Ezek még elég aprókák (tudod, olyan mint a kisróka, csak zöld és levele van, ha már haltorta:), egy-két év mire kinőnek a "fűből", addigra a konkurrens kissé megunt írisz el lesz távolítva, aztán már gyá!, nőhet is kedvére...
Igen, én is ezen filóztam és gyorsan meg is vigasztaltam magam.
Miközben ástam ki őket, Quimby; Most múlik pontosan c. száma jutott eszembe:
"...nem vagy itt jó helyen,
nem vagy való nekem..."
Ez a pontja a kertnek, olyan mint az ember fején a forgó. A többi részen egyértelmű merre dől a "haj", itt viszont egy kissé mindig kaotikus a dolog...
Mint például most is, úgy néz ki szintén egy átmeneti állapot van, ahogy elnézem az erdőből gyűjtött fekete fenyőket.
Ha megjönnek az igazi nyári melegek, valószínű megint újabb növénynek adják át a stafétát...:(
Az ötlet mindig jónak tűnik, de valamiért nem nagyon szeret ott semmi lenni... Lassan strigulázni kell, hányadik variációnál tartok már.
Találtam egy erdőben két nagyon festői (moyogi:) gyertyánt, kb csak 4m-esek és 12 és 15 cm vastagok, ráadásul egymás mellett nőttek, tehát már alakra is "összecsiszolódtak", őszre mindenképpen be akartam hozni. Most már meglesz a helyük is úgy néz ki - sajnos - de nem tudom merjem-e erre az "elátkozott" helyre ültetni őket?
Ha belegondolsz, hogy ez a visszafagyás bármelyik évben újra megismétlődhet, és őszig várhatsz, hogy a tőről újrahajtott növények elérjék legalább a tavalyi díszértéküket, akkor könnyebb napirendre térni a dolog felett, hogy sajnos nem mindegyik kertbe való a bambusz.(Évekig próbálkoztam vele, aztán, ami túlélt egyáltalán, azoknak maradt a dézsa...)