Egyetértek Bonsaifun-nal, a dió, (a feketedió is), gesztenyék, egyéb nagylevelű fajokból nem lehet szép bonsait csinálni, legfejjebb kerti kisfát. Szerintem se kísérletezz velük, mert csak a kedvedet veszik el. A karmóna is elég kényes kis növény, csoda, hogy a pusztulása nem volt rád is rossz hatással. Jobban jársz, ha kiásol tél végén egy jóformájú gyertyánt, szilt. Most hogy levelesek föl is tudod ismerni őket, ha kirándulsz egy kicsit a környékeden!
Én is ilyenkor körbesétálok egy jó kis sziklás domboldalt és megjelölöm a kiásandó yamadorikat.
Ha ez nem szimpatikus, menj el egy faiskolába és keress buxust, vagy törpeloncot! Ez utóbbiban nem fogsz csalódni, mindent kibír és apró levelei, jól öregedő törzse van, és ha tápoldatozod, nő mint a megveszekedett!
A carmona után megint "belenyúlsz". Dióból normális, arányos bonsai nem nevelhető. A leveleit sosem fogod törpévé nevelni, az ízközöket csökkenteni.Az ágrendszere durva, szóval szerintem ne cserépbe, hanem valahová udvarba ültesd, és néhány évtized múlva meg is hálálja majd valaki.
Keress sokkal egyszerűbben nevelhető honos fákat, mint mezei juhar, gyertyán.Azokon lehet kísérletezni, sokat kibírnak, és hamar kiheverik a metszést, átültetést.
Május végétől, június közepéig célszerű. Gyökereztető hormon kell neki (pl.: incit B). A friss hajtásokból célszerű, úgy hogy 1 pár levélnél ne maradjon több a dugványon, mert viszi az energiát. Talaj: Tőzeg, perlittel, vagy meriolit II-vel keverve. Legyen mindig nedves, és sikerülnie kell.
Óh, köszönöm szépen a választ. Ilyen nem volt abban amit olvastam. Ezen mondjuk én is elgondolkoztam, tudom hogy a gyökér közel azonos a lombkoronával, de én mint laikus nem "ellenkeztem". Tehát még mindig drasztikusan "megnyírbálhatom"!? Csak a "gond", hogy annyi kivehető a képen, elég "soká" kezdődik a "bokrosodás" az ágakon. Tudom hogy metszésnél az ág végégtől a törzs felé kell haladni. De ha pl, nem marad csak 1-2levél a 4-5 ágon az is megteszi?
Na ez az a téma amit biztosan kihagyok. Évekig próbálkoztam különböző fák dukványozásával teljesen sikertelenül. A nagymamámnak elég volt egy fenyő deszkát leszúrnija a földbe, az is kihajtott. Kár, hogy gyerek fejjel még nem érdekelt a téma és nem faggattam ki :(
"Azt olvastam hogy átültetésnél, mármint ha "természetből" való nem célszerű nagyon visszametszeni." Ez érdekes?! A gyökér mérete és a lombkorona között összefüggés van. Ha kiásod a fát, óhatatlanul kisebbre veszed a gyökerét. Ehhez a gyökérmérethez kell alakítani az ágszerkezet méretét.
Ha ez az egyensúly felborul a lombkorona felé, akár a fád pusztulását is okozhatja.
Japán juhar zölddugványozásáról tudtok mondani valamit? Olvastam, hogy a folyamatot nyáron kell elkezdeni, de ezen kívül nem tudok róla semmit. Milyen erősségű ágat kell gyökereztetni? Fás legyen, vagy lágy? Milyen közegbe kell ültetni? Valamilyen gyökeresztető hormont, vagy speciális dolgot be kell hozzá szerezni? Köszönöm előre a válaszokat.
Üdv. Hangyák ellen tudtok esetleg valami bio megoldást, ma vettem észre hogy befészkeltek az egyik galagonyám földjébe. Mivel tudnám elkergetni őket? Köszi előre is...
Mint említettem "friss" alig egy hónapja ástam ki. Azt olvastam hogy átültetésnél, mármint ha "természetből" való nem célszerű nagyon visszametszeni. A felét egyébként lemetszettem (kétszer ekkora volt) de bátrabban nem mertem. Miután a gyökér megerősödik akkor lehet drasztikusan visszavágni, ágakat formálni. Legalábbis így írták. Ezért kérek véleményt és tanácsokat. Amiket látok áruházláncokban, kertészeti, barkács..stb bonsaikat, nos azok eléggé gyérek vagyis nem szépek. Ami az, az meg számomra méregdrága. A "fehér" ágak pedig csavartfűz XD. Hülyeség? XD
bonszájt akarsz késíteni a juharodból. Mert ez így nem jó. Mi az a fehér valami a képeken? Kérj meg valakit aki tud fényképezni, készítsen néhány éles, képet, ne mobillal.
3 éve egyszer sem metszetted meg,? mert nem látszik. Nézz meg sok bonszáj képet. A fád 2/3-át vissza kell vágni, ilyen hosszú ágak nem szépek, nem bonszáj de másra sem jó.
3éve vettem egy japán juhart bonsai-nak. 3évig nevelgettem szabad földben, árnyékos helyen. Most áprilisban már úgy gondoltam "itt az idő". Még csak módjával "terelgetem" az ágak irányát.
Fogadd meg Tónyió tanácsát, ültesd ki szabadföldbe a fácskádat és hagyd nőni. Tavasszal pedig metszd vissza. Ezt ismételd néhány évig. Amikor kialakult egy kívánatos törzsvastagság, ültesd nevelőedénybe, hogy a gyökérzete "bolyhosodjon". Ekkor már elkezdheted az ágak alakítását is. 2-3 év előnevelés után mehet vissza a dísztálba. És ekkor hasonlítsd össze a mostani fotóval :) De csak jövő tavasszal! Elég volt a fádnak a piszkálás erre az évre. Addig pedig élvezd és gyönyörködj benne!
Tudom, hogy nem könnyű ezt így olvasni, de a jó bonsai nevelő legjobb erénye a türelem :)
Mondom, évente egyszeri metszés, csak durva, előzetes alakítás, - pl a törzsét most még lehet hajlítani és érdemes is -, öntözni, intenzíven tápozni, békén hagyni. A járólap hasznos megoldás.
Az aranymetszést fotós ismereteimből ismerem, de valóban mondtak sok hasznos infót a kiállításon is. Szabadföldbe miként kéne kiültetni a fát? Mert hallottam olyat, hogy járólapot tesznek alá, hogy a gyökere inkább vízszintes irányba terjeszkedjen és ne mélyre. És a metszéssel ne is foglalkozzak addig? Hagyjam csak fejlődni?
Szép kis fa, szép tál és alátét. Amikben árulják az üzletekben a csemetéket azok mind már kicsik a további neveléshez. A fád még fiatalka (ahogy Tónyió írja).
Viszont azt díjazom, hogy a tálba ültetés az "aranymetszés"szabályai szerint történt.
Kb a tál szélességének egyharmadába és egy kicsit hátra ültetted a juharod.
Gondolom most a kiállításon rengeteg információhoz jutottál!
Igen, gondolhattam volna, hogy ez az első fád, mindenki így kezdi, én is tízegynéhány évvel ezelőtt. Ceruzavastagságú fákat gyüjtöttem be, ezek küzül amelyik még él, kint van a kertben szabadföldben. Van olyan juharom, ami hat év alatt négy centit vastagodott. Jövőre kezdem el csak alakítani, 7 (hét!) év előnevelés után. Tehát ezt a gyönyörű kis palmatumot szerintem teljesen felesleges még alakítani, ezt nőni kell hagyni, mert csak úgy vastagodik. Én a szabadföldi fákat évente egyszer - márciusban - metszem, őszre némelyik 2-3 méteres hajtásokat hoz.
Ez az első fám, nem is gondoltam, hogy ez lesz életem remekműve, de ettől függetlenül nekem nagyon tetszik (bár lehet az eszmei értéke nagyobb számomra...). A lényeg a lényeg, pontosan ezért kezdtem el ismerkedni a Herman Ottó Bonsai Egyesülettel is, mert el akarom vinni megmutatni nekik a fát, hogy segítsenek mit kéne vele kezdenem. Kezdő létemre ezt magamtól nem tudom. A nagyobb cserépbe meg azért ültettem át, mert már most naponta 2-3-szor kellett locsolni, olyan kis tálban volt és féltem, hogy kiszárad. Nem is csoda, hogy ilyen vékony a törzse...Azért remélem idővel tudok nevelni belőle valamit, addig is tanácsokat nyugodtan írhatsz!
Bocsáss meg Gonder, talán gorombának fogok tűnni, de nem érdemes finomkodni és mellébeszélni. Tökéletes melléfogás ezt a pálcikát tálba ültetni (a tál tényleg nagyon szép), akármilyen formára alakítod, száz év múlva se lesz belőle semmi. Első lépésként a törzsét kell megvastagítani, ezért legjobb lenne, ha szabadföldbe ületnéd öt-hat évre.
Sikerült kapcsolatba lépnem File Zolival és vettem is tőle egy szép tálat, amibe végre átültethettem a juharomat. Remélem nem túl késő neki. A gyökereit direkt nem bántottam, csak kiemeltem és áttettem nagyobb tálba. Most a következő lépés az lesz, hogy vmi szép formát kéne kialakítani belőle.:)
Igen, sikerült nagy nehezen (Fáj is a hüvelykujjam a sok gombostűtől:D) Sokkal szebb és sokkal több fa van, mint a Corvinus Kertészeti Napokon. Mindenkinek ajánlom, pláne hogy ingyenes!!!