Ami engem ebben a filmben meglepett, azok az árak voltak. Kaszinótojás 4,40, sonkatekercs 6 Ft valamennyi. Ez őrült drága lehetett. Szombaton vettem két kaszinótojást a teszköban 499-ért. Ez még fele sincs a filmben látható áraknak.
Az holtbiztos, hogy ott volt, de ott semmiféle presso vagy ilyesmi nem létezett. Ha nagyon érdekel valakit, megkérdezem a barátomat, aki évekig ott dolgozott.
Most arra gondolok, hogy ez egfyfajta bemutatóterme lehetett a Transelektro cégnek. Már a képeken is feltűnt, hogy milyen sok kávéfőző gép van, ami életszerűtlennek tűnt, ráadásul külön, önálló pultokon. Most a videón látom, hogy még annál is többféle :)
Még nem néztem végig, mert nagyon éhes lettem, de az is lehet, hogy ez valamelyik vásár alkalmi presszója volt.
hol olvastad, vagy láttad a Transelektro Espresso-t?
Vagy ezért vannak a presszós képek? Azok honnan valók?
találtam valamit:
"A budapesti Fémfeldolgozó Kisipari Termelő Szövetkezet nagyszerű eszpresszókávé-főző gépeinek komoly részük volt a sikerben. Engem teljesen meggyőzött ugyanis az a korabeli reklámnyomtatvány, amelyben a Transelektro - az atomerőműtől a vasalóig mindennel üzletelő külkereskedelmi vállalat - kínálta a krómszínű csodát. A kiadvány szerint a ktsz. eszpresszógépe számtalan előnnyel bírt. Szerkezeti megoldásának köszönhetően igen biztonságos volt, viszlévő plexitálcán, igény esetén pedig átrakni őket az adagolócsap alatti perforált pohártartóra, aztán meghúzni a kart. A hangulatról a 6 voltos izzók által produkált díszkivilágítás gondoskodott." http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88599666&t=9014122
Kedves Öreg Rádiós! Kösz az infókat, de engem nagyon árdekelne, hogy mettől-meddig, de legalább az, hogy hol volt a Transelektro Espresso? A gugli nem segített nekem (:
Uploader Comments ( bachterman )
Hol volt a Transelectro kavehaz?
Reply
ez nem a tudakozó, már ne is haragudj. egyébként nem tudom, nem vagyok pesti.
Attilás 36697 sz. hsz-ben a 3. képen a hátra forduló gitárost, aki ezért oldalról látszik, én a Frenreisznek néztem. Ő basszusozik, és itt a basszgitár nem ennek a zenésznek van a kezében, hanem a kép közepén elől álló muzsikusnak.
még a kutatási célúnál is kérnek valamit (a leírás alapján).
De mindenesetre egy kis kiadványt csinálnánk a család, ahol csak egy kis részlet lenne pár kép a múltból, ehhez képest a többezer forint, köteles példány, engedélyek... ...és mi van, ha megmutatja az ünnepelt valaki idegennek... ...megyek börtönbe?
persze kérhetnék egyéni elbírálást, de ennek nem így kellene működnie...
Az a helyzet, hogy az a 4000 Ft a hat-hét évvel ezelőtti árakhoz képest normálisnak tűnik. Ekörül, de inkább e fölött lehet a FSZEK Budapest gyűjteménye vagy a Nemzeti Múzeum ára is. A digitalizálásért már nem emlékszem, kellett-e és mennyit fizetni, de újabban kitalálták, hogy a fénymásolás és gondolom a szkennelés is árt a képnek, így inkább fotóznak, ami nyilván plusz költség. Azt tudom, hogy az MTI már 2005. előtt is 14.000 Ft/db áron üzemelt. Azt azért még körüljárnám, hogy nem kereskedelmi célú felhasználásnál is kérnek-e (ennyi) pénzt, bár nem tudom, a tiéd olyan-e.
sok helyen tiltják a saját fényképezést, vagy ugyanannyit kérnek el, mint a "hivatalos" fényképezésnél, itt nem tudom pontosan, de a leírás alapján nem engedik a saját fényképezést