Problémám van a burgonyabogarakkal. Ma megjelentek mind a három vetett burgonyfaján, úgyhogy a tojásokat és bogarakat kézzel szedtük le. Olvastam, hogy sokan az Actara nevű szert ajánlották a bogár ellen. Az a kérdésem, hogy csak a kifejlett bogár ellen hat, vagy már pete állapotban is lehet használni?
A rövid ÉVI nem olyan fontos, mert a szamóca nálam nagyjából 2 hét múlva fog csak érni, a málna idei sarjai (amiket az eszelény most károsít) pedig csak jövőre fognak teremni.
Tehát akkor még szűken a szamócánál is belefér egy Mospilanos kezelés érés előtt. Ez felszívódó, tehát remélhetőleg hetekig véd. Habár nem tudom, mert ha az eszelény megrágjra a szamóca virágszárát, akkor az engem nem vígasztal, hogy utána esetleg megdöglik, mert az elrágott virágszáron levő virágok és termések akkor már mindenképp tönkremennek. Max. annyi előnyöm lesz hosszútávon, hogy kevesebb lesz az eszelény.
Tudod, az a baj, hogy a "klasszikus" eszelény-ellenes szereket tényleg csak virágzás előtt jóval lehetett használni (Bi58, Zolone, Basudin) a méhveszélyességük okán, ami korszerű, virágzásban is használható és ajánlott eszelény ellen (mindössze 3 napos ÉVI-vel) az meg zöld könyves:
A Mospilan használható virágzásban, valszeg irtja is az eszelényt, de nincs előirata a szamócára, nem tudjuk, mennyi az ÉVI-je. Illetve hát van itt egy régi doksi (amikor még II. kat volt a Mospilan is), ami 0,3 g/l-es töménységet (0,3 kg/ha) ajánl, és 14 nap ÉVI-t rendel hozzá:
Most olvastam, hogy eszelény ellen bimbós állapotban kell permetezni, mert akkor repdes, ráadásul a méhek úgy nem sérülnek. Nálam az eper már 2 hete virágzik, sőt, kis zöld termések is vannak már. Ráadásul a málnát is károsítja az eszelény. Az viszont még nem virágzik, hanem bimbós állapotban van. Mit tegyek? Permetezzek vagy ne?
Mondjuk ez 2007-es, azóta van pár változás, a Talstar megszünt, a Mospilan szabadforgalmú lett az Actara-hoz hasonló javallatokkal, a Sanmite jó az atkák ellen is, nem csak a liszteske ellen az Omite meg megszünt, az Amistar meg alapvető szer lett a gombabetegségek ellen a rövid ÉVI-je okán (3 nap a paprikában)
Megnéztem ma reggel a palántákat, és valóban csak az alsó levelek sárgulnak, és inkább azok amik lelógnak a kaszálékra! Szóval már el is tüntettem őket a szárak közvetlen közeléből... Sanmite van itthon, mert tavaly ajánlottad és használtuk is! Annyit segíts még lécccci (már kezdem blamának érezni ezt a sok segélykiáltást), hogy ha kapnak Sanmite-t, utána mikor adjam nekik a következő Mospilant, és megfelel-e a Dithane vagy akár Ridomil gold (múlt évben valóban jó volt a burgonyára) is mehet rá?
Mivel külterületen vagyunk, főleg barackos-, almás-, szilvás területek vannak körülöttünk és akácerdők (a sajátunk közvetlen mellettünk), ezért gondolom hogy hatványozódnak a kártevők! Ez megállja a helyét, vagy teljesen független a helytől hogy milyen eredetű betegségek, kártevők bukkanak fel?
Nézd, a paprikát fertőzi vagy 6-7 féle vírus, de nem igazán hiszem, hogy erről lenne szó, legalábbis (mivel a vírusok repülő állati vektorokkal terjednek leginkább) nem futottam még bele olyanba eddig, ahol vírusfertőzés csak az alsó levelekre lokalizálódna... (meg a mintázat se tipusos, max CMV-nél van hasonló, e az meg inkább késői fertőzésben, augusztus táján jellemző, korábbi fertőzésben az "ujhitűség" nevű kórformát hozza létre). Az atka tud hasonló kárképet csinálni (és egyébként szerintem az atkairtót - Sanmite vagy Vertimec - ne hagyd ki a növényvédelemből) de az atka is inkább felülről szokta fertőzni a növényt, és ritkán legaluról...
Szóval inkább az ilyen túlöntözés-pangó víz-gomba vagy baci körben kell szerintem keresni a baj okát, ezek fertőznek tipikusan alulról...
Szia! Nagyon köszönöm ismét a kimerítő választ, és ez egy nagyon jó ötlet, nem is gondoltam volna pedig milyen egyszerű és nagyszerű!
Volna még egy kérdésem, mert félek hogy valami nagy gáz van...
A paprikák alsó levelein ilyen nem éppen kellemes betegség tüneteit véltem felfedezni. Reménykedem, hogy nem az amire gondolok... Mozaik? Azzal nyugtatom magam, hogy nem! Abban reménykedem, talán a fűkaszálék (gyep) okozta amit a paprikák köré tettem kb.: 5 cm vastagságban, és nem hagytam a paprika tövénél a levegőzésnek helyett..., és talán befulladt? Vagy túl sok vizet kap...?
...ha mozaik, akkor mitől? Még jó hogy ez "csak" 26 db paprikát érint, és még nem került ki a többi 400 :( Megnéztem a fóliában, minden rendben van..., és nem voltak együtt a "beteg" egyedekkel.
Mit tegyek? Előre köszi a választ!
Eddig "csak" az alsó leveleken vannak ezek a tünetek. Mospilant kaptak 1 hete, Dithane-t kb.: 4 napja és Ferticare levéltrágyát ma!
Ami azt illeti egy 20-30 grammig mérő mérleget nem is lenne nehéz megcsinálni. Ha elég hosszú mutatót tennék rá, egy felespohárral amin van 5 meg 3 centes vonal, könnyen be is tudnám kalibrálni. Hmm.. Hétfőn meg is csinálom!
Nem olyan egyszerü hogy egy szerel mindent meg lehet oldani. Ha mindig ugyanazt a szert használod rezisztencia alakul ki és hiába permetezel. A monilia eleni védekezés lényege a pontos időzítés , a megelőzés. Koratavasszal a fagyok elmultával kezd a lemosó permetezészt és azt ismételd meg a rügyfakadás kezdetén valamilyen réztartalmú szerel. A virágzás kezdeté a fővirágzásban és a virágzás végén permezezz valami monilia eleni szerel ha tehetd más szert alkalmazz. PL Chorus al kezd ha hideg az idő majd Topz vagy Folicur solo.
Cseresznyét, meggyet, szilvát, almát és körtét melyik gombaölő szerrel lenne érdemes lepermeteznem most, ami lefedi a varasodást, rozsdát, levélfoltosságot, és a moníliát is? Minden évben ezekkel küzdök...
Tél végén lemosóztam Vegesollal, és virágzásban kaptak egy karika Topas-t is, de a meggyen csak megjelent az a nyomorult monília, és a szilvák sincsenek igazán toppon.
Még egy-két Topas+ Actara kombó segítene vagy van jobb?
SZVSZ ne bonyolítsd túl a dolgot... mivel a hajszálgyökerek elég érzékenyek az ozmotikus hatásra, általánosságban a műtrágyát 0,5-1 ezrelékes oldatban lehet az öntözővízhez keverni. (a levelek jóval kevésbé, lombtrágyázni lehet százalékos töménységgel is...)
Az egy ezrelékes oldatot közvetlen méréssel előállítani körülményes. Én azt szoktam csinálni, hogy szezon kezdetén csinálok 10%-os törzsoldatot (konyhamérleg, 20 dkg műtrágya lemér, 2 l-es PET-palackban felold, GONDOSAN FELCIMKÉZ!), öntözéskor meg ebből a 10%-os törzsoldatból adok 50-100 ml-t (1/2 - 1 decit) 1 10 l-es kanna öntözővízhez... így az oldat 0,5-1 ezrelékes lesz precíz mérleg meg sok méricskélés nélkül is...
Köszönöm a választ, de maradok a Ferticare-nál, legalábbis ebben az évben, mivel ez van itthon jó nagy mennyiségben!
Akkor most én is kérdezek adagolás ügyben :)
A százalékos adagolásban nem tudok eligazodni. Inkább a dkg, g mértékegység jöhet számításba nálam... Ferticare-ból hány dkg menjen 10L vízbe? Néhány helyen 4 g olvastam, de van aki csak 1 ek javasolja!