Keresés

Részletes keresés

igna111 Creative Commons License 2012.05.07 0 0 2405

Sziasztok!

Gyermektartásdíj végrehajtási ügyben kérnék szépen segítséget.

1993. évben a bíróság megállapította a házasság felbontását és a gyermektartásdíj  mértékét, a perben felperes és alperes is személyes költségmentességben részesültek. Mivel alperes nem fizette a gyermektartásdíjat végrehajtási eljárás indult. Így sem fizetett, és az állam előlegezte meg a gyermektartásdíjat. 2005. évben adós örökölt egy ingatlant, melyre akkor bejegyzésre került a gyermektartásdíj végrehajtási jog. 2006. évben adós elhunyt. A törvényes öröklés szerint két gyermeke örökölte az ingatlant, melyen a végrehajtási jog még mindig szerepelt. A végrehajtást kérő /volt felperes/ nem kérte a jogutódlás megállapítását a bíróságtól. 2006. óta a végrehajtási eljárás szünetel. Most viszont végrehajtást kérő szeretné az ingatlanról a végrehajtási jogot töröltetni, hogy az ingatlan tulajdoni lapja tiszta legyen. A végrehajtó azt kéri, hogy vagy a végrehajtást kérő, vagy a két (most már nagykorú) gyermek /mint törvényes örökösök/ fizessék meg a végrehajtással felmerült költségeket.  Hogyan tudjuk töröltetni a végrehajtási jogot az ingatlanról? A végrehajtással felmerült költségeket minden esetben ki kell fizetni? Elévülhet valamikor a gyermektartásdíj követelés? Hogyan és mikor szűnhet meg az eljárás?

Előre is köszönöm a válaszokat.

dr_ius Creative Commons License 2012.05.05 0 0 2404

Igen akkor vélhetően ezért lett ez. De ha gyerek visszaköltözik, akkor már nem jár tartásdíj neki.

Előzmény: ISIS/002 (2403)
ISIS/002 Creative Commons License 2012.05.05 0 0 2403

A történet kicsit fura. Gyerek nálam volt 8 évig. Ő adott 30.000,- t. Gyerek átment , ő perelt 100.000-ra. Én max. 50.000,- határozottat akartam adni ( 8 év előzménye miatt, meg sok másért, de nem ez a lényeg. Gyerek egyébként azóta szinte már vissza is költözött...). Ő havi 58.000 -ből tengődig havonta, nem kis luxusban, nekem bejelentett a bérem. Nem tudta  a követelését bizonylatolni, először 205.000,-/ hó-ban mondta a gyerek havi ktg-t, aztán lement 188.000,- ra, a végén már csak 114.000,- lett. Folyamatos ellentmondásokba keveredet... stb. Szóval gondolom ezért nem nekem kell neki perköltséget fizetnem ( persze ezt kérvényeztük ). A vége 50.000,-/hó lett.

Előzmény: dr_ius (2401)
dr_ius Creative Commons License 2012.05.05 0 0 2402

Igen ez így korrekt, nem kötelező a közjegyző. A végrendelkezésnek a vármegye rendszer miatt hagyományszerűen szigorú szabályai vannak.

Minden támadható, a siekre a körülményektől függ, azaz attól, hogya törvényi feltételek teljesültek-e.

Szóbeli végrendelet

634. § Szóbeli végrendeletet az tehet, aki életét fenyegető rendkívüli helyzetben van, és írásbeli végrendeletet egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tehetne.

635. § (1) A szóbeli végrendelet akkor érvényes, ha a végrendelkező két tanú együttes jelenlétében a tanúk által értett nyelven végakaratát egész terjedelemben szóval előadja, és ez alkalommal kijelenti, hogy szóbeli nyilatkozata az ő végrendelete.

(2) Az írásbeli magánvégrendelet tanújának személyére nézve, valamint az ő és hozzátartozója érdekeltségére tekintettel megállapított korlátozások a szóbeli végrendeletre is irányadók, a tanú írni tudása azonban a szóbeli végrendelet érvényességének nem kelléke.

Előzmény: Hjozsi2 (2398)
dr_ius Creative Commons License 2012.05.05 0 0 2401

Na most akartam írni, de akkor lekéstem. Ismerni kell az indoklást, de ha te azonnal elismered az első tárgyaláson a követelést akkor ő viseli a perköltséget. Egyebkben meg a bíróság mérlegelésére van bízva, ha a másik fél perlekedése olyan, főleg családjogi perekben. De akkor mennyit ítéltek meg? Változott a tartásdíj összege vagy teljesen pervesztes lett?

Előzmény: ISIS/002 (2400)
ISIS/002 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 2400

Na, nem így lett. A vége az lett, hogy én nem fizetek neki semmit, ő viszont fizet nekem !

Az itélet meg van, az indoklás majd jön.

Szóval pont ez volt ami engem érdekelt.

Tehát, úgy tűnik, hogy a bíróság is érezte, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Gyakorlatilag teljes mértékig azt itélte meg, amit én kértem .....

Illeték tekintetében is a felperes lett a pervesztes.

( ez jó, maga az egész dolog egy iszonyatosan nagy szégyen, de az már nem jogi kérdés)

Előzmény: dr_ius (2395)
ISIS/002 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 2399

Értem, hogy beszámítás. Ez így rendben van, viszont neki is van perköltsége és nekem is. Tehát, ha ő ugyan "csak" részben pernyertes, akkor én fizetem az ő kisebb értékű ügyvédi díját és a magamét is? Én is részben pernyertesnek vagyok-e tekinthető? Az én ügyvédi díjammal ilyenkor mi van? Én nem akartam bíróságra menni. Bepereltek, ráadásúl úgy, hogy kötötte az ebed a karóhoz és nem lehetett megegyezni vele. ( ill. én az idézésből tudtam meg, hogy bepereltek ).

Előzmény: dr_ius (2397)
Hjozsi2 Creative Commons License 2012.05.03 0 0 2398

Kedves Fórumozók!

Remélem jó helyen járok. Végrendelettel kapcsolatban van egy pár kérdésem.

Ha jól tudom a szóbeli végrendeletnek ezek a követelményei:

"

• a végrendelkező
    • életveszélyben van;
    • képtelen írásbeli végrendelkezésre;
    • egybefüggően és teljes terjedelmében közli akaratát, és
    • kijelenti, hogy ez az ő végrendelete. Szükséges továbbá
  • két cselekvőképes tanú együttes jelenléte, akik
    • utólag egymástól függetlenül, egybehangzóan adják elő az örökhagyó végrendeletét, és
    • akik közül egyik sem kedvezményezettje a végrendeletnek."

Az volna a kérdésem, hogy ez így jogilag korrekt? Illetve hogy közjegyző nélkül is érvényes? Valamint, hogy a gyakorlatban mennyire fogadják el és adott esetben mennyire támadható?

Köszönettel

H. József

dr_ius Creative Commons License 2012.05.02 0 0 2397

Miért érdekes?

Így nincs kettős fizetés, hogy te is fizetsz és ő is fizet, ezt beszámításnak hívják.

Előzmény: ISIS/002 (2396)
ISIS/002 Creative Commons License 2012.05.01 0 0 2396

Köszönöm a választ. Pénteken meglátjuk, minden esetre érdekes ez a jog....

Előzmény: dr_ius (2395)
dr_ius Creative Commons License 2012.04.29 0 0 2395

Nem nem. Ha ő ügyvédi díja mondjuk 100 ezer, akkor a bíróság téged a az esetleges hátralékos tartásdíjra és 50 ezer forint perköltség megfizetésére fog kötelezni.

Előzmény: ISIS/002 (2394)
ISIS/002 Creative Commons License 2012.04.26 0 0 2394

Én vagyok az alperes, tehát ha ő kért 100.000, én a korábbi 30.000,- akartam fizetni és lesz egy kb. 50.000 itélet, ezek szerint én kérhetem tőle az én perköltségem ( ügyvédi díjam) 40 %-nak megtérítéését? Jó értem?  Köszönöm

Előzmény: dr_ius (2393)
dr_ius Creative Commons License 2012.04.26 0 0 2393

Amennyiben 50 ezer forintot ítél meg a bíróság és elméletileg gondolkodunk akkor 50%-ban lesz pernyertes a felperes, így prköltségigényének csak a felét ítéli meg a bíróság.

Előzmény: ISIS/002 (2392)
ISIS/002 Creative Commons License 2012.04.26 0 0 2392

Köszönöm. Elvileg értenem kellene, de most valahogy nem áll össze a kép :-)

Tehát: Felperes perelt  havi 100.000,- t.

Alperes: Ragaszkodott a korábbi havi 30.000,- hoz.

Valószínűsítem, hogy kb. havi 50.000,-t fog itélni a bíró ( ha van vár a pucájában, akkor kevesebbet, ugyan is felperes követelése eltúlzott és megalapozattlan volt, nem tudta a per során alátámasztani semmivel a követelését ).

Na, akkor így hogyan is jönnek ki a százalékok?

Köszönöm

Előzmény: dr_ius (2391)
dr_ius Creative Commons License 2012.04.25 0 0 2391

Főszabály szerint a pervesztesség-pernyertesség arányában, de ha mondjuk 10%-90%, akkor nem szokták megosztani.

Előzmény: ISIS/002 (2390)
ISIS/002 Creative Commons License 2012.04.25 0 0 2390

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Részleges pernyertesség esetén pontosan hogyan is kell kiszámolni, hogy milyen mértékben fizetik a felek perköltséget ?

Köszönöm

Evelin,Niki Creative Commons License 2012.04.02 0 0 2389

Köszönöm a válaszát!

Kértem a Bírónőt,hogy hozzon itéletet de azt mondta,hogy nem tudd.Pedig környezet tanulmány is volt,ott is ellentmondásba keveredet az alperes.

Most arra hivatkozot  Bírónő,hogy a munkanélküli hivatalbol kér statisztikát az elhelyezkedésről.

A legutobbi tárgyalás március 29.-én volt,a következőt május 15.-ére tűzte ki.Én meg mondtam neki,hogy ez nem lesz jó mert az már év vége,és igy megint a gyermeknek nem lesz így jó.Már azon is gondolkoztam,hogy az alperes űgyvégyével felveszem a kapcsolatot és megprobálok vele megegyezni,mert így csak a gyereknek lesz rossz.De nem tudom mi enek a menete.A keresetlevelet 2011.szeptemberben adtam be,tehát 7-8 honapja huzzodik szinte egy egész tanév.

2001-2009-ig az alperes nem fizetet gyermektartást mondván nem tudd elhelyezkedni 2009.juliustol,10000ft-ot fizetet az alperes,2011-ig.

Az az érzésem,hogy nincs tapasztalata a Bírónőnek,és ezt az alperes űgyvédje ki is használja.

Előzmény: dr_ius (2388)
dr_ius Creative Commons License 2012.04.01 0 0 2388

A büntetőjogos bíró is eljárhat, ugyanolyan jogász, remélhetőleg van tapasztalata is.

Az, hogy miért nincs még döntés, annak sok oka lehet, ismerni kéne a per lefolyását. 

Ettől függ az is, hogy érdemes-e lépni.

Lehet kérni soronkívüliséget a gyerkekere figyelemmel, és arra, hogy már három tárgyalás volt, x idő alatt. Az eljárás elhúzódása miatt is lehet kifogást benyújtani, de ez szintén vezethez elhúzódáshoz mire ezt elbírálják. Tehát az sem mindegy mikor van a következő tárgyalás és miért lett halasztva.

Bírócserét ezen ok miatt nem érhetsz.

Azt nem ártana bizonyítani, hogy az apuka életkörülményei nagyobb jövedelemre utalnak, de a beimserés is támpont lehet.

Emellett lehet ideiglenes intézkedést is kérni, hogy az ítéletig a bíróság döntön ideiglenesen.

Előzmény: Evelin,Niki (2387)
Evelin,Niki Creative Commons License 2012.03.31 0 0 2387

Tiszteletem!

Tanácsot szeretnék kérni gyermektartás felemelés iránti ügyben.Van egy 13-éves lányom,aki matematika korrepetálásra szorul,félévkor megbukot matematikábol..Én egyedűlállo anya vagyok minimálbért keresek,lakáshitelem van.A volt férjem 5000ft gyt. fizet,én 15000ft-ra szeretném emeltetni.Már volt kettő tárgyalás,minden papírokat bekért a Bírónő de még mindig nem tudott döntést hozni.Az egész perr egy kabaré én vitázok az alperes ügyvédjével,a Bírónő meg hallgatja.A volt férjem szociális segélyen van 22800ft a jövedelme,és elmondása szerint 12 éve nem tudd elhelyezkedni.De bevallota,hogy 20000ft-ot költ havonta italra,és cigarettára.

2011.szeptemberben adtam be a keresetlevelet,és még mindig huzódik ez az ügy.Az az érzésem,hogy a gyermekérdekei csak engem érdekel ezen a tárgyaláson.A Bírónő bűntetőjogra van szakosodva.

Jogosan huzza-e el a tárgyalást a Bíronő?

Lehet-e Bírócserét kérnem?

Ha igen mennyi rá az esélyem?

Hogyan vezethet le egy bűntetőjogos Bíró egy Polgári pert?

Ha panaszt teszek a Bírónőre,akkor milyen következménye lehet?

Előre is köszönöm a segitséget!

dr_ius Creative Commons License 2012.02.12 0 0 2386

Szívesen.

Előzmény: myrtill82 (2385)
myrtill82 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2385

Köszönöm:)

Előzmény: dr_ius (2384)
dr_ius Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2384

A bíróságra bemész, ott kapsz belőle másolatot (illeték ellenében), illetve betekinthetsz ingyenesen. De ha hónapok óta nem érkezik, akkor egyértelmű...

Előzmény: myrtill82 (2383)
myrtill82 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2383

Hát mivel a fizujábol tiltották,nem tudom....sajna amit a bíróság küldött végzést,azt a posta elkeverte....

Előzmény: dr_ius (2382)
dr_ius Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2382

Járjon le a teljesítési határidő, azaz ha 15-e akkor utána, ha több hónap tartozása van akkor rédemes nekifogni, de félévnél hamarabb.

Előzmény: myrtill82 (2381)
myrtill82 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2381

Köszönöm.mennyi időnek kell eltelnie ha nem fizet h vhová fordulhassak ez ügyben?van egy kert a nevén amugy.

Előzmény: dr_ius (2378)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2380

Motiválólag, igen. Kérdés, hogy mire. Ha valakiben nincs fizetési hajlandóság, ezek a lépések sem fogják meghozni a kedvét. Sokkal valószínűbb, hogy végképp eltűnik szem elől.

Előzmény: dr_ius (2379)
dr_ius Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2379

Kieg.: És ha mindezek nem vezetnek eredményre motiválólag hathat egy feljelentés, amelyben kifejted hol is dolgozik valójában, vagy egy munkaügyi ellenőrzés, bejelentés alapján.

Előzmény: dr_ius (2378)
dr_ius Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2378

Körübelül ez a helyzet, ha nincs más vagyontárgya. Bizonyos feltételek fennállása esetén a lekhely szerinti gyámhatóságnál kérheted a gyermektartásdíj megelőlegezését.

Ha van, akkor az ítéletet hozó bíróságnál kérheted végrehajtási lap kiállítását, de azzal, hogy külön leírod, meddig mennyit fizetett, és kéred az ingóságra, ingatlanra a végrehajtást.

Előzmény: myrtill82 (2375)
CérnaSzáll Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2377

A szülőség és az életadás nem ugyanaz, attól még nem lesz valaki (számomra) szülő, hogy megcsinált egy gyereket. Ha részt vesz a nevelésében - nem csak 4 évig, hanem majdhogynem élethosszig - érzelmileg, jelenlétileg és anyagilag is, akkor nevezhető szülőnek, amúgy meg csak egy donor. És akkor lehetnek "elvárásai", ha időskorára bekerül a córeszbe, visszakapjon valamit a gyerekétől.

Előzmény: Törölt nick (2376)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.11 0 0 2376

Ne terelj! Általánosságban fogalmaztad meg a -meglehetősen primitív- véleményedet...

Előzmény: CérnaSzáll (2373)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!