1993. évben a bíróság megállapította a házasság felbontását és a gyermektartásdíj mértékét, a perben felperes és alperes is személyes költségmentességben részesültek. Mivel alperes nem fizette a gyermektartásdíjat végrehajtási eljárás indult. Így sem fizetett, és az állam előlegezte meg a gyermektartásdíjat. 2005. évben adós örökölt egy ingatlant, melyre akkor bejegyzésre került a gyermektartásdíj végrehajtási jog. 2006. évben adós elhunyt. A törvényes öröklés szerint két gyermeke örökölte az ingatlant, melyen a végrehajtási jog még mindig szerepelt. A végrehajtást kérő /volt felperes/ nem kérte a jogutódlás megállapítását a bíróságtól. 2006. óta a végrehajtási eljárás szünetel. Most viszont végrehajtást kérő szeretné az ingatlanról a végrehajtási jogot töröltetni, hogy az ingatlan tulajdoni lapja tiszta legyen. A végrehajtó azt kéri, hogy vagy a végrehajtást kérő, vagy a két (most már nagykorú) gyermek /mint törvényes örökösök/ fizessék meg a végrehajtással felmerült költségeket. Hogyan tudjuk töröltetni a végrehajtási jogot az ingatlanról? A végrehajtással felmerült költségeket minden esetben ki kell fizetni? Elévülhet valamikor a gyermektartásdíj követelés? Hogyan és mikor szűnhet meg az eljárás?
A történet kicsit fura. Gyerek nálam volt 8 évig. Ő adott 30.000,- t. Gyerek átment , ő perelt 100.000-ra. Én max. 50.000,- határozottat akartam adni ( 8 év előzménye miatt, meg sok másért, de nem ez a lényeg. Gyerek egyébként azóta szinte már vissza is költözött...). Ő havi 58.000 -ből tengődig havonta, nem kis luxusban, nekem bejelentett a bérem. Nem tudta a követelését bizonylatolni, először 205.000,-/ hó-ban mondta a gyerek havi ktg-t, aztán lement 188.000,- ra, a végén már csak 114.000,- lett. Folyamatos ellentmondásokba keveredet... stb. Szóval gondolom ezért nem nekem kell neki perköltséget fizetnem ( persze ezt kérvényeztük ). A vége 50.000,-/hó lett.
Igen ez így korrekt, nem kötelező a közjegyző. A végrendelkezésnek a vármegye rendszer miatt hagyományszerűen szigorú szabályai vannak.
Minden támadható, a siekre a körülményektől függ, azaz attól, hogya törvényi feltételek teljesültek-e.
Szóbeli végrendelet
634. § Szóbeli végrendeletet az tehet, aki életét fenyegető rendkívüli helyzetben van, és írásbeli végrendeletet egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tehetne.
635. § (1) A szóbeli végrendelet akkor érvényes, ha a végrendelkező két tanú együttes jelenlétében a tanúk által értett nyelven végakaratát egész terjedelemben szóval előadja, és ez alkalommal kijelenti, hogy szóbeli nyilatkozata az ő végrendelete.
(2) Az írásbeli magánvégrendelet tanújának személyére nézve, valamint az ő és hozzátartozója érdekeltségére tekintettel megállapított korlátozások a szóbeli végrendeletre is irányadók, a tanú írni tudása azonban a szóbeli végrendelet érvényességének nem kelléke.
Na most akartam írni, de akkor lekéstem. Ismerni kell az indoklást, de ha te azonnal elismered az első tárgyaláson a követelést akkor ő viseli a perköltséget. Egyebkben meg a bíróság mérlegelésére van bízva, ha a másik fél perlekedése olyan, főleg családjogi perekben. De akkor mennyit ítéltek meg? Változott a tartásdíj összege vagy teljesen pervesztes lett?
Értem, hogy beszámítás. Ez így rendben van, viszont neki is van perköltsége és nekem is. Tehát, ha ő ugyan "csak" részben pernyertes, akkor én fizetem az ő kisebb értékű ügyvédi díját és a magamét is? Én is részben pernyertesnek vagyok-e tekinthető? Az én ügyvédi díjammal ilyenkor mi van? Én nem akartam bíróságra menni. Bepereltek, ráadásúl úgy, hogy kötötte az ebed a karóhoz és nem lehetett megegyezni vele. ( ill. én az idézésből tudtam meg, hogy bepereltek ).
Remélem jó helyen járok. Végrendelettel kapcsolatban van egy pár kérdésem.
Ha jól tudom a szóbeli végrendeletnek ezek a követelményei:
"
a végrendelkező
életveszélyben van;
képtelen írásbeli végrendelkezésre;
egybefüggően és teljes terjedelmében közli akaratát, és
kijelenti, hogy ez az ő végrendelete. Szükséges továbbá
két cselekvőképes tanú együttes jelenléte, akik
utólag egymástól függetlenül, egybehangzóan adják elő az örökhagyó végrendeletét, és
akik közül egyik sem kedvezményezettje a végrendeletnek."
Az volna a kérdésem, hogy ez így jogilag korrekt? Illetve hogy közjegyző nélkül is érvényes? Valamint, hogy a gyakorlatban mennyire fogadják el és adott esetben mennyire támadható?
Nem nem. Ha ő ügyvédi díja mondjuk 100 ezer, akkor a bíróság téged a az esetleges hátralékos tartásdíjra és 50 ezer forint perköltség megfizetésére fog kötelezni.
Én vagyok az alperes, tehát ha ő kért 100.000, én a korábbi 30.000,- akartam fizetni és lesz egy kb. 50.000 itélet, ezek szerint én kérhetem tőle az én perköltségem ( ügyvédi díjam) 40 %-nak megtérítéését? Jó értem? Köszönöm
Amennyiben 50 ezer forintot ítél meg a bíróság és elméletileg gondolkodunk akkor 50%-ban lesz pernyertes a felperes, így prköltségigényének csak a felét ítéli meg a bíróság.
Köszönöm. Elvileg értenem kellene, de most valahogy nem áll össze a kép :-)
Tehát: Felperes perelt havi 100.000,- t.
Alperes: Ragaszkodott a korábbi havi 30.000,- hoz.
Valószínűsítem, hogy kb. havi 50.000,-t fog itélni a bíró ( ha van vár a pucájában, akkor kevesebbet, ugyan is felperes követelése eltúlzott és megalapozattlan volt, nem tudta a per során alátámasztani semmivel a követelését ).
Kértem a Bírónőt,hogy hozzon itéletet de azt mondta,hogy nem tudd.Pedig környezet tanulmány is volt,ott is ellentmondásba keveredet az alperes.
Most arra hivatkozot Bírónő,hogy a munkanélküli hivatalbol kér statisztikát az elhelyezkedésről.
A legutobbi tárgyalás március 29.-én volt,a következőt május 15.-ére tűzte ki.Én meg mondtam neki,hogy ez nem lesz jó mert az már év vége,és igy megint a gyermeknek nem lesz így jó.Már azon is gondolkoztam,hogy az alperes űgyvégyével felveszem a kapcsolatot és megprobálok vele megegyezni,mert így csak a gyereknek lesz rossz.De nem tudom mi enek a menete.A keresetlevelet 2011.szeptemberben adtam be,tehát 7-8 honapja huzzodik szinte egy egész tanév.
2001-2009-ig az alperes nem fizetet gyermektartást mondván nem tudd elhelyezkedni 2009.juliustol,10000ft-ot fizetet az alperes,2011-ig.
Az az érzésem,hogy nincs tapasztalata a Bírónőnek,és ezt az alperes űgyvédje ki is használja.
A büntetőjogos bíró is eljárhat, ugyanolyan jogász, remélhetőleg van tapasztalata is.
Az, hogy miért nincs még döntés, annak sok oka lehet, ismerni kéne a per lefolyását.
Ettől függ az is, hogy érdemes-e lépni.
Lehet kérni soronkívüliséget a gyerkekere figyelemmel, és arra, hogy már három tárgyalás volt, x idő alatt. Az eljárás elhúzódása miatt is lehet kifogást benyújtani, de ez szintén vezethez elhúzódáshoz mire ezt elbírálják. Tehát az sem mindegy mikor van a következő tárgyalás és miért lett halasztva.
Bírócserét ezen ok miatt nem érhetsz.
Azt nem ártana bizonyítani, hogy az apuka életkörülményei nagyobb jövedelemre utalnak, de a beimserés is támpont lehet.
Emellett lehet ideiglenes intézkedést is kérni, hogy az ítéletig a bíróság döntön ideiglenesen.
Tanácsot szeretnék kérni gyermektartás felemelés iránti ügyben.Van egy 13-éves lányom,aki matematika korrepetálásra szorul,félévkor megbukot matematikábol..Én egyedűlállo anya vagyok minimálbért keresek,lakáshitelem van.A volt férjem 5000ft gyt. fizet,én 15000ft-ra szeretném emeltetni.Már volt kettő tárgyalás,minden papírokat bekért a Bírónő de még mindig nem tudott döntést hozni.Az egész perr egy kabaré én vitázok az alperes ügyvédjével,a Bírónő meg hallgatja.A volt férjem szociális segélyen van 22800ft a jövedelme,és elmondása szerint 12 éve nem tudd elhelyezkedni.De bevallota,hogy 20000ft-ot költ havonta italra,és cigarettára.
2011.szeptemberben adtam be a keresetlevelet,és még mindig huzódik ez az ügy.Az az érzésem,hogy a gyermekérdekei csak engem érdekel ezen a tárgyaláson.A Bírónő bűntetőjogra van szakosodva.
Jogosan huzza-e el a tárgyalást a Bíronő?
Lehet-e Bírócserét kérnem?
Ha igen mennyi rá az esélyem?
Hogyan vezethet le egy bűntetőjogos Bíró egy Polgári pert?
Ha panaszt teszek a Bírónőre,akkor milyen következménye lehet?
A bíróságra bemész, ott kapsz belőle másolatot (illeték ellenében), illetve betekinthetsz ingyenesen. De ha hónapok óta nem érkezik, akkor egyértelmű...
Motiválólag, igen. Kérdés, hogy mire. Ha valakiben nincs fizetési hajlandóság, ezek a lépések sem fogják meghozni a kedvét. Sokkal valószínűbb, hogy végképp eltűnik szem elől.
Kieg.: És ha mindezek nem vezetnek eredményre motiválólag hathat egy feljelentés, amelyben kifejted hol is dolgozik valójában, vagy egy munkaügyi ellenőrzés, bejelentés alapján.
Körübelül ez a helyzet, ha nincs más vagyontárgya. Bizonyos feltételek fennállása esetén a lekhely szerinti gyámhatóságnál kérheted a gyermektartásdíj megelőlegezését.
Ha van, akkor az ítéletet hozó bíróságnál kérheted végrehajtási lap kiállítását, de azzal, hogy külön leírod, meddig mennyit fizetett, és kéred az ingóságra, ingatlanra a végrehajtást.
A szülőség és az életadás nem ugyanaz, attól még nem lesz valaki (számomra) szülő, hogy megcsinált egy gyereket. Ha részt vesz a nevelésében - nem csak 4 évig, hanem majdhogynem élethosszig - érzelmileg, jelenlétileg és anyagilag is, akkor nevezhető szülőnek, amúgy meg csak egy donor. És akkor lehetnek "elvárásai", ha időskorára bekerül a córeszbe, visszakapjon valamit a gyerekétől.