A toronydaruk az élő város különös képződményei. Kinőnek a földből, majd egy ideig uralják a környéket. Felülről figyelik a várost, dolgoznak, forogna, élnek. Aztán egy idő után lebomlanak, eltűnnek, hogy máshol emelkedjenek fel újra. Amit a toronydaru lát, az egy egyszeri, megismételhetetlen várostörténet. Maga a daru is egy különös képződmény: megfigyeltétek már, milyen munka felépíteni vagy lebontani egy toronydarut?
Írjatok meg mindent, amit a toronydarukról tudtok. Hol vannak, éppen hol épülnek, mit építenek, hol bontanak le egyet, mekkorák, miért különlegesek.
Gyűjtsünk toronydarut.
Ha már alulforgó Potiknál tartunk, teszek fel egy kis érdekességet. :) A Record, GMR, GTMR, HD, Igo, HDT, Igo-T sorozatok közismertek, de hallottatok már például a Potain Topflash 100-ról? A 90-es évek elején készült néhány darab, a paraméterei miatt nem lett elterjedt gép (magasítani nem lehet, a gémkinyúlása maximálisan 25 m, miközben a teherbírása nagy, 25-ön 3 tonna, belül 12 tonna - így csak bizonyos munkákhoz ideális). Íme egy rajz:
Volna még aztán például egy korábbi Potain, a GTR-8 is, az is egy szokatlan, egyedülálló alulforgó. A dolog kicsi szépséghibája az, hogy ez valójában még Richier tervezés volt, de a Potaintől sosem volt idegen a lopás, illetve a nevek önkényes, néha kaotikus használata :)) Érdemes megfigyelni a teleszkópos gémet.
Ja, értem már, miért írtad, hogy rátromfolnál :) Tényleg nem fogalmaztam jól. A 346 nem a legnagyobb GTMR, csak a legnagyobb ilyen formájú/rendszerű. Így gondoltam. :) Abban a "családban" csak a 331, 336 és 346 van.
Ez egy nagyon szép daru :) Azért az infódon helyesbítenék: a 400-as egyáltalán nem ugyanaz, teljesen más gép, sokkal erősebb, és nem lánctalpas. Talpas/pályás, mint az összes többi. Amire Te gondolsz, az egy holland cég (TEKA) által átépített gép. Ők lánctalppal szereltek fel többek közt GTMR 400-asokat, sok egyéb mellett. Itt láthatod is, hogy miket:
erről sajnos nem találtam jó adatlapot, de a főbb adatai, összehasonlításképp:
50 m-en 2000 kg (nem 1300, mint a 386-nál), maximális teherbírás 10 tonna (nem 8, mint a 386-é).
Külsőre is van bőven különbség, például a 400-ason nincs a külső gémtartó bekötőjénél az a kis bakrendszer, ami a Te képeden látszik, és eleve egész mások az arányai is a bakoknak, köteleknek. Egyébként nekem a 386 egy hajszállal jobban is tetszik. :) Mintha most már lenne is egy itthon - talán Pakson láttam, az erőműnél. Jó lenne, ha egyszer valami megközelíthető helyen állna.
Akkor most rátromfolnék a GTMR 368 a legnagyobb alulforgós poti. Schwabakban dolgoztam is ilyennel. Van 400 as változat de csak annyi a különbség hogy lánctalpas.
Elég szomorú látvány :( Csak Liebherr és MDT. Sehol egy KB. Remélem, azért nem szorítják ki a Liebherrek a szép öreg vasakat ott is teljesen. Ukrajnában annak örültem, hogy összesen két LH-t láttam - tartsák meg a jó szokásukat. :)
Szia, legyen szerencséd, a daruzáshoz!! Én 35-ödik éve üzöm az ipart, és még mindig szeretem csinálni. csak most Németben mivel oda haza ez halott szakma. ahol dolgoztamleg utóbb ( Debreceni cég) ott is lógnak kis pénzemmel, ami az Ácsgép- Kukucska féle bandát illeti, az egy alljas csürhe!!!Imre szetné,ha ingyen dolgoznanak neki, hogy minél nagyobb lóvét akasszon.Pl: el küldi a debreceni kezelőt dunántulra, és havi 5 ezer uti költséget fizet??Nevetséges!!!
A 120 és 256 HC oszlop a vastagság különbségen kívül (1,8 és 2,3 m) megkülönböztetehető abból is, hogy ha a rövid tagokat nézzük, a 120-asban oldalanként 2 diagonál mező van, a 256-osban 4 darab.
A 120-as esetében viszont van hosszú oszloptag is, ami 8 diagonálos. A képeden is ilyen van.
Abban a hsz.-ban zagyvaságok vannak a törzsekről. Adott esetben 71 EC-t is lehet 120 HC törzsre tenni ugyanezzel a szűkítővel, ha magasabb törzsmagasságot iényel, a 91 EC-k viszont alapból nem 256 HC hanem 120 HC törzsre mennek általában, szóval képek alapján nem csak az a döntő, hogy milyen törzsön van.