Gondoltam rá, hogy teszek bele hőmérőt. Megvan az időzítő kapcsoló is, egy mechanikus modelt vettem, de tökéletesen megfelel erre a célra.
Ahogy elkészülök vele teszek fel képeket....
A jukka magokat steril perlitbe fogom vetni, ez nálam bevált, gyöngykaviccsal fedvem a gyökérzet miatt, ezt korábban is így csináltam, majd a kikelt 2-3 leveles magoncokat fogom tűzdelni külön edénykékbe.
Mit tapasztaltál mennyi az az optimális hőmérséklet amin a jukkák csírázni kezdenek, és
nálad mennyi volt a szobahőmérséklet? (Lehet, hogy már korábban írtad, csak elkerülte a figyelmemet)
nekem is sincsen semmi fele burkolat. A fenycso csupaszon van. Bent para van, de a viz azert nem csopog a csorol. Szerintem efelol ne aggodj. Nekem is van ido kapcsolo 12 oras vilagitas van rajta beallitva. Meg tegyel be egy homerot is, hogy lasd milyen bent a homerseklet, ha megy a vilagitas.
Ha jól haladok a keltetővel, a hétvégén el fogom vetni a mesagardenes magokat
Mint írtam az agávés topikban az akváriumot, a 18 W-os fénycső megvan már, a fedőlapot kell még megcsináljam (az alapanyagot csütörtökre vágják méretre).
Egy időzítő kapcsolóval szeretném szabályozni a keltető világításának időhosszát.
A fénycső armatúrán nincs műanyag borítás, szerinted a párás levegővel nem lesz baj az elektromosság miatt?
En is glaucara gondolok. A levelei nem tul merevek es hegyesen vegzodnek. Ahogy lattam tavaly tobb virag is lehetett rajta, ha tudok iden majd keszitek rola viragzo kepet.
Néhány éve virágzott, utána több szívrügyet kezdett hajtani, mint a legtöbb jukka virágzás után, tehát elágazott kb 5 cm-re a talaj felett sűrűn körbe véve a tövet.
Itt látszik az egyik oldalhajtás szívrügye a központi rügy oldalán:
Levágtam kettő oldalsó ágat, mert alig fért el az üstök alatt:
A sebfelületet fa szénporral kezeltem a gombásodás elkerülése végett, most próbaként vízben gyökereztetem a leválasztott üstököket:
... és itt van egy másik azonosítattlan jukka faj, néhány éve cseréltem Szegeden egy pozsgás növényeket áruló hölggyel a Mars téri piacon, lehet, hogy a Y. glauca lágy levelű változata, nem tudom, minden esetre a levele keskeny, és finom egyáltalán nem olyan szúrós, mint a stricta vagy a Y. baileyi.
Egyszer elszeretnék ide jutni nagyon egzotikus ez a Jukka erdő, úgy látszik az USÁ-ban nem sokra értékelik ezen növényritkaságokat, ha az eltávolított egyedeket értékesítették volna, az is jobb lett volna :-(.
Amúgy ez az egyik kedvenc jukka fajom.
Sajnos nálunk kétséges, hogy mint viselné szélsőséges teleinket.
A regi kepeim nezegetese kozben talaltam par erdekessebb kepet.
Valahol eszak-nyugat arizonaban ezt utat egy Yucca brevifolia "erdon" vezettek keresztul, ami a nyomvonalba esett azt csak kidontottek es az utszelen hagytak. Egyebkent jol lathato, hogy milyen csekely gyokerzettel rendelkezik egy ekkora noveny.
ezek az igen idos novenyek talan tobbre lettek volna erdemesek......
Ma jöttünk haza Elekről, így volt időm tüzetesen megvizsgálni a Y. bayleyi-t.
Egy átlagos levél merőleges szélessége 1 cm! (most a hosszát nem mértem), fehér-foszló szegélyű, felül: sík, alul: középről szélek felé nyeregtető szerűen lejt.
De yucca baileyi meg azért nem lehet, mert annál vastagabb levelei is vannak. Én egy egész nagy példányhoz jutottam hozzá. A Debreczy könyv 0,3-08 cm-es vastagságot ír, de én 1 cm-re tutira saccolnám a legvastagabb leveleket. Így viszont marad a yucca glauca. És tudod, a könyv is azt írja, hogy Európában a viszonylag lágy levelű formák jutottak el, de vannak, amik veszélyesen szúrnak. Ezek azok lehetnek. Ráadásul a yucca glauca-ból ban foszló és nem foszló is.
De a yucca stricta-t még így se zárjuk ki teljesen, mert némi törzset neveltek a villamosoknál. A yucca glauca szerintem nem csinál ilyet. Így sem jutottunk előrébb az azonosításban. :)
Van ez a kép a könyvben: "Yucca stricta öntözött kőkertben". Megszólalásig hasonlítanak rá pedig.
Én el tudom képzelni, hogy felmászott az az egér, mert az eleki házunk egy emeletes és azon van egy sátortetőspadlás, volt már rá példa, hogy a padlásról a padlásfeljáróba(ami az emeleten van!) bemerészkedett néhány az évek során, találtunk már mumifikálódott egeret is.
Ez az egér igencsak innyenc volt, mert szereti a különleges magvakat...
Van egy gyanum, hogy amit megmentettünk jukkát, az nem is stricta, inkább a Y. baileyi-re emlékeztet, amit anno vettem stricta-t, annak egyáltalán nem foszlik a széle, igaz, elképzelhető, hogy az idősebb és nagyobb töveken már foszló szélű levelek is vannak.
Majd egy élvefogóval el lesz kapva az egér és el lesz engedve. Fogalmam sincs, hogy került fel az első emeleti panel erkélyre, de talán van egy ötletem. A kertünkből folyamatosan hoztuk befelé a krumpliszsákokat és lehet közte volt :)
Most jobban megnéztem. Szerencsére nem olyan nagy a baj. Összesen olyan 10-15 volt, amit elpusztíthatott. Ezek között vannak még ki nem kelt magok is. Azokra pályázott jobban.
A vízben amiben most van, abban akár egy évig maradhatna,a házvásárlásunk folyamatban van, júniusban remélhetőleg már700 m2-ből 600 m2 -es szűz terület vár a rendezésre, ebből idővel kaktusz és jukkakert is tervezve van, tehát lesz a Y. strictának helye a kertben.
Ezt a jó időt most már ki kell használni. Én azt csinálom a kikelt yucca magoncokkal, hogy nappal kiviszem őket az erkélyre, majd estére újra behozom a lakásba. Most már szoktatni lehet őket néhány órás napsütéshez. A friss levegő is jót fog tenni nekik. Nálam nagyon jól érzik magukat, némelyik már 5-6 cm magas. Képeket a hétvégén készítek róluk.
Ez a yucca gloriosa most már megmenekült! :) Bár én biztos voltam benne, mert már mondtam vagy írtam, hogy szintén így jártam. Kiültettem tavaly egy yucca glauca-t és a közepe kiszáradt, de a többi levele az megmaradt. Majd hirtelen a semmiből újrahajtott.