Keresés

Részletes keresés

megujuloenergia Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2532

Szia!

Kicsit én is  megijedtem ezzel a tartási engedéllyel kapcsolatban, de nálunk itt Kónyban a jegyzőasszony azt mondta, hogy csak bejelentésköteles mert gazdasági haszonállatok, csak legyen meg a vadkerítés és a villanypásztor, és hogy csak kistételben tartom őket. Azt mondta hogy a telkemen akár húszat is tarthatok ha ezeket az előírásokat betartom. Amikor hátraengedem őket akkor eljön és megnézni hogy minden rendben van-e, mert évekkel ezelőtt struccok okozták a galibát a 85-ös főúton, több kocsit összetörtek. Azt hitték emuk voltak, de több embert megkérdeztem és struccok voltak, összekeverték az emukkal, pedig teljesen mások. A jegyző figyelmeztetett hogy struccot egyáltalán nem is engedélyez Kóny belterületén, hiába tartják be a biztonsági előírásokat. De nekem ez nem is állt a szándékomban. Azt nem értem, hogy itt falun belül többen tartanak teheneket, bikákat, lovakat, ami klasszisokkal veszélyesebb az emunál, és végzettség nélkül, és azért ezek több mázsás állatok, és amikor egy ilyen rendeletet hoznak hogy az emu veszélyes állat, akkor a lovat és a bikákat miért nem nyilvánították annak, pedig ők tényleg tudnak halálos rúgást harapást csinálni.

Én hallottam ilyet, hogy ha valaki csak háztáji tartásban tartja az emut elég a bejelentés is, és csak akkor kell a komoly engedély ha komoly farmja van. A fácántelepnél is úgy van, hogy 200 fácán alatt háztájinak minősül, nem kell a vadásztársaság engedélye a tartásához és az eladáshoz, e felett pedig kötelező. Egy időben gondolkodtunk a fácántartásban is, ezek után elvetettük a gondolatot. Ahhoz pedig hogy nagyobb tételben eladjam kapcsolatok kellenek, az meg nekünk nincs, és ahhoz már hogy megérje, meg kellene a gabonát termelni, akkora földünk pedig nincs!

De jól gondolom ugye hogy sok emutartónak nincs ilyen végzettsége kis hazánkban, de még csak be sem jelentette? Ha egy-kettő elcsipeget az udvaron senki sem törődik vele.

Előzmény: terania (2526)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2531

Konkrétabban? Hátha tudok segíteni, de nem itt a nagy nyilvánosság előtt.

Előzmény: Emupásztor (2524)
megujuloenergia Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2530

Köszi a bíztatást, én is remélem hogy most már nem lesz probléma.

Előzmény: terania (2525)
megujuloenergia Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2529

Szia!

Nehéz tanácsot adni a történtek után, de annyit tudok neked mondani hogy ha úgy döntesz hogy tőle vásárolsz, olyan emberrel indulj útnak, aki valamilyen szinten ért hozzá. Az én 5 emucsibém rendben van, feneketlen a gyomruk, és őrült módon  fejlődnek, velük nincs semmi probléma. Ő ugyan említette hogy az utóbbi két csibe fiatalabb, de az nem volt igaz hogy az egyik futott, mert a dobozban sem állt fel. Én akkor vállaltam volna a felelősséget ha a csibe tényleg áll szépen a dobozban, és otthon az én hülyeségem miatt szétcsúszik a lába, mert akkor így jártam és kész! Ezt tartom egy becstelen dolognak, hogy letagadja a dolgokat, és kihasználja a dolgokat hogy sötétben ment a férjem oda és laikus emberként.

Tehát ajánlani én elvből nem ajánlhatok ilyen embert, de tényleg ha úgy döntesz hogy elmész Helvéciára, érdemes hozzáértő emberrel menned. Nála csak az eladásra szánt csibék vannak egy átalakított hűtőládába, mert a társával közösen csinálják, és az emufarm nem ott van, hanem ha jól tudom Kecskeméten. Ott nem voltam. Sok sikert kívánok neked és egészséges csibéket, ha mellette voksolsz!

terania Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2528

Sajnos már neki sincs úgy tudom. Egyébként szerintem ha nincs túl messze neked Helvécia, akkor érdemes egy látogatást tenni, megnézni, hogy valóban szaladnak-e azok a csibék, majd azt mondani, hogy egy hét múlva tudod őket elvinni. Ha egy hét múlva is minden rendben velük, akkor kell őket csak elvinni.

Előzmény: terania (2527)
terania Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2527
terania Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2526

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900008.KOM

Itt található a veszélyes állatok tartására vonatkozó rendelet. Nem túl hosszú és eléggé közérthető. A hiedelemmel ellentétben a strucc is benne van, mint veszélyes állat és az emu is. Úgy tudom, hogy az engedélyeztetést a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell kezdeményezni. Kell hozzá szakirányú végzettség, valamint gyakorlat, vagy alkalmazni kell olyan személyt, aki rendelkezik ilyennel.

Biztatnánk mi, csak épp elég vacak keltetőszezonunk volt, Iminek is meg nekem is, úgyhogy az idén nagyon kevés csibe kelt.

Azért bizakodom, hogy lesz néhány, hiszen ma reggelre két picurka látott napvilágot. A harmadikat még várom, már ő is feltörte a tojást, remélem minden rendben lesz.

terania Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2525

Nagyon sajnálom, remélem a többi jól fejlődik majd. Tényleg nagy disznóság volt öt naposan odaadni, mielőtt biztonsággal lábra állt volna.

Előzmény: megujuloenergia (2523)
Emupásztor Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2524

Csak pozitívan! :) Szóval ha már engem se lelkesít senki, pedig arra számítottam miután rátaláltam erre a fórumra, csak egyetlen kérdésem lenne hozzád:

Ajánlod a helvéciai vételt a történtek után?

Bács megyében lakom, változatlaul tenyészetet keresek onnan, először látogatás céljából, aztán szóbajöhet a csibevásárlás. Megtisztelnél a válasszal...eddig nem sok válaszra méltattak. :(

Előzmény: megujuloenergia (2523)
megujuloenergia Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2523

Szia!

Köszi az érdeklődésedet, sajnos elpusztult néhány napja, szegénykém élt 1 hónapot, mindent megtettünk érte, de a végén már a bal lábára sem tudott felállni. Ahogy jobban megnéztük nem is úgy nézett ki mint egy  szétcsúszott lábú csibe, hanem olyan volt, mintha csavarodott combja lenne. Az utóbbi időben már ragasztószalaggal rögzítettük a lábát két helyen ahogy az interneten láttuk, a combjánál és a bokájánál körbetekertük, de nem hozott sok eredményt a kezdeti sikerek ellenére. A fenekéből az utolsó időszakban átlátszó folyadék jött ki pici fehér szemcsékkel. Egyáltalán nem tudott már emészteni. Előtte való napokban még csipegetett, de klasszisokkal kevesebbet mint ahogy a többiek tömték magukba a kaját. Sokszor a kajástálból emeltem ki mert beleesett. Annyira sajnáltam hogy napi szinten síróroham jött rám, mert egyáltalán nem fejlődött a többiekkel, olyan volt mint egy egyhetes csibe. A szívem majdnem megszakadt. Egy reggel ott találtam a szalmán elpusztulva. Dühösen, és elkeseredetten felhívtam Helvécián a pasast akitől vettem a csibéket, és azt mondta hogy ő erről nem tehet, és hogy futott az a csibe mielőtt odaadta. Ez nem igaz, mert a férjem laikus ember lévén munka után hulla fáradtan odament hajnalban a csibékért, és ő a dobozben szétterpesztve ült, míg a másik állt. De a párom azt hitte hogy biztosan pihen, de nem így volt, nem állt lábra sem a kocsiban, sem otthon. 250 km-re már nem vittük vissza, mert úgyis letagadta volna már akkor. Nem a pénzt sajnálom, hanem hogy valaki szaros  12 ezerért eladja a becsületét, mert hogy nem volt jó a kelési arány, semmilyen szinten, és ráadásul több kakas kelt mint tojó. Ez egy jó tanulópénz volt számomra. A többi öt csibe szépen fejlődik imádják a füvet amit már néhány nap óta kapnak. Jó nézni őket, és próbálok csak a pozitív dolgokra gondolni.

Előzmény: terania (2517)
terania Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2522

Mire gondolsz, mint érdemi válasz?

Akivel én kapcsolatba kerültem emu felvásárlás ügyében a felnőtt emu kilójáért 800 Ft-ot ígért.

Előzmény: Muity Mijo (2520)
Emupásztor Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2521

Na, mibe csöppentem...mindegy, mi már döntöttünk, nem tud eltántorítani senki. Emut szeretnénk, már ha más nem is, legalább saját részre. Szóval tud valaki farmot Bács megyében? A kérdéseket majd inkább ott felteszem, persze, ha akad aki szívesen lát a farmján egy lelkes kezdőt ...

Muity Mijo Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2520

Tartok tőle, ahogyan ez nálunk általában szokott lenni, ezek az általad említett nagybaniak jelentenek veszélyt a kiszolgáltatott kistenyésztők számára.

Amúgy sajnálom, hogy érdemei válaszokat nem adsz, inkább csak a műfajjal kapcsolatos filozofálás jellemzi hozzászólásodat.

Igen, időnként látókörömbe kerül az emuolaj. Valóban arany áron kínálják. Aztán, hogy a tisztasága milyen ...

Előzmény: terania (2519)
terania Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2519

Hát végülis ha csupán így gondolod, akkor valóban kecskét kell tartani.

Talán ha visszaolvasol kicsit ezen topicban, akkor számodra is kiderül, hogy ez egy nehezen beinduló dolog ma Magyarországon, ezt eddig sem tagadtuk. Valóban találkoztunk mi is olyanokkal, akik kihasználni próbálják azokat, akik újonnan szeretnének foglalkozni az emuval. Viszont láttunk jól működő több száz egyeddel rendelkező állományt, ahol igenis nagyon megéri foglalkozni vele. Az emu tenyésztésben és nevelésben nem csak ott mutatkozik a haszon, hogy mennyi hús keletkezik belőle és annak milyen ára van, ezek a jól menő tenyészetek inkább az emuolaj kinyeréséért foglalkoznak vele, aminek a piaci ára viszont a csillagos eget veri.

Előzmény: Muity Mijo (2518)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2518

Ám legyen!

De előbb felhozok egy példát. Arra az esetre, ha van olyan területed, amit nem kívánsz művelni, de ha nem gondoznád, elgazosodott dús növényzet lepné be.

Mifelénk 15000 Ft-ért már hozzá lehet jutni 3 db olyan kecskegidához, vagy bárányhoz, mely az anyjától elválasztásra kerül. Ezek ősz végére elérik a 40-45 kilós élősúlyt. Úgy vélem nem kell ecsetelni milyen ára van a bárányhúsnak, ami mellett szerintem tapodnyit sem marad le a gida húsa.

Emucsibe darabja 15000 Ft.

Mint a szakirodalom jegyzi, ezek 1 éves korukban érik el a felnőttkori súlyukat.

Ilyen idős korukban mi az értéke az emunak, egy emu párnak?

Egyáltalán van-e felvevőpiaca a tenyésztett emunak?

Én sok strucctenyésztőt ismerek, ezek mind abbahagyták ténykedésüket, na nem azért, mert nem találtak élvezetet benne, hanem mert nálunk megszokott módon gazember felvásárlók átverték, meglopták őket, ezzel érthető módon kedvüket szegték.

Nem tudom, de el tudom képzelni, hogy strucc-emu-nandu terén hasonlóan rózsás lehet a helyzet. És ez legyen kérdés: manapság milyen ezen a téren a helyzet?

Egyébként a dolog pikantériára, hogy hosszas kutatás után végre találtam a sógoromnak nem túl messze Bajától emutenyésztőt, és mit ád a sors, ő beszélte le róla, hogy ebbe a műfajba belekezdjen.

Előzmény: terania (2514)
terania Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2517

Szia!

Hogy van a szétcsúszott lábú csibéd?

Előzmény: megujuloenergia (2492)
terania Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2516

Reménykedek!

Egy kidugta a csőrét tegnap, éppen itt szurkolok neki. :-)

Előzmény: Vkoza (2515)
Vkoza Creative Commons License 2012.04.03 0 0 2515

tudsz már valama johirt? részemre:-)

Előzmény: terania (2514)
terania Creative Commons License 2012.04.03 0 0 2514

Soknak találod?

Talán azért, mert

- ha vásárolod a tojásokat, az is jelentős költséggel jár, de ha saját tenyészpárt tartasz, akkor a viszonylag rövid tojóidőszakhoz képest egész évben eltarthatod őket. Sőt, itt egy tojóhoz célszerű egy kakast is tartanod, mivel nem működik úgy mint a tyúkoknál, hogy egy kakas 10 tyúkot is elbír. Nem beszélve arról, hogy télen tojnak, tehát ha nem vagy résen és nem kelsz fel érte időben, akkor megfázik-megfagy a tojás, lesz egy csomó záptojásod.

- majdnem két hónapig sok időt és energiát fordítasz a keltetésre, miközben hetekig azt sem tudod, hogy záptojásokat dédelgetsz-e.

- ha kibújtak és felelősséggel szeretnéd továbbadni, akkor min. két hétig úgy gondozod őket, mint a csecsemőket. Kezelned kell a lábát, hogy szét ne csússzon, meg kell tanítani enni-inni, mivel nincs mamája, aki megtanítsa és magától nem nagyon jön rá.

Dióhéjban ennyi jutott eszembe.

:-)

Előzmény: Muity Mijo (2513)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.04.03 0 0 2513

Ha már belemásztam a témába, most már csak az érdekelne, hogy mi az a tényleges ok, ami miatt egy-egy emucsibe ára 15000 forint körül tendál?

Emupásztor Creative Commons License 2012.04.02 0 0 2512

Helló, nagyon köszönöm a gyors választ. Pontosan honnan kell ezt az engedélyt bekérni? Mik a feltételei a tartásnak az engedély szerint (kell-e valami végzettség,papír stb), illetve kb. mennyi idő míg azt megkapjuk? Mindenképpen "gyerekekkel" kezdenénk, gyerek mellett, ugyanis idő van és a hely adott. Hány madárkával ajánlatos kezdeni, egyenlőre, hogy beleszokjunk, illetve hogy abból később szaporítani lehessen? Ugye a tojásokra a kakas vigyáz, akkor gondolom több tojó esetén több kakas kell. Több kakas megfér egymással egy karámban? Találunk-e meglátogatható emu-farmot Bács-megyében, ahol esetleg a továbbiakban is szívesen segítenének. Köszönöm előre is a segítséget, illetve minden választ!

Előzmény: imihb (2509)
imihb Creative Commons License 2012.04.01 0 0 2511

Hát igen,itt Jutka csak azt a linket tette be,amiben annak írták le,de szó nincs veszélyes állatról hálistennek.

Ha odamegyek melléjük bármikor és tényleg bármit megtehetek velük.

Előzmény: Muity Mijo (2510)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.04.01 0 0 2510

Itt került szóba, de mintha nem igazán lett volna kivesézve.

Pár strucctelepen megfordultam, azt tudom, hogy komoly, akár halálos sérülést is képes ejteni a lovakat is megszégyenító rúgásával, de a nandun meglepődtem, hogy az sem igazán kezesbárány.

Ez az engedélykötelesség kissé valóban röhejesnek tűnik.

Mintha legalábbis krokodilról, vagy bengáli tigrisről lenne szó.

Előzmény: imihb (2508)
imihb Creative Commons License 2012.04.01 0 0 2509

Szia!

Hivatalosan engedély köteles,de nincs engedélye hozzá az emu tartók 98 %-ának.

Elindúlni mindenképpen csak csibével javaslom,vagy mint jópár hozzászólásommal előbb írtam csak akkor kifejlett példánnyal,ha több időd legalábbis annyi van mint egy gyerekre,mert az igényelni fogja.

Nagy állatot szállítani sem úgy lehet már,iszonyat stresszes állat,így nem javaslok kifejlett példányt belőle,de ez mindenkinél egyedi.

Ha nagyon sok időd van akkor olvass vissza bővebben és minden le lesz írva,ha mégsem akkor kérdezz nyugodtan,ha tudunk segítünk,csak nekem még ott van egy halom "gyerek",melyek igénylik még a törődést,de ezt leginkább az tudja,akinek van vagy volt már kis emuja.

Üdv.:

Imi

Előzmény: Emupásztor (2506)
imihb Creative Commons License 2012.04.01 0 0 2508

Szia!

Olyat biztosan nem láttál/olvastál:)

Az más kérdés,hogy törvény szerint annak van minősítve míg a strucc nem,de igazándiból a valóságban ez nem így működik.

Az enyémekkel bármit megtehetek,ha akarok a hátára űlök azt sem bánja,meg nagyon szereti,hogyha simogatják,jópár helyen alkalmazzák az emut már rehabilitációs célokra is,beteg gyerekek mellé,mert igazán jó hatása van,sajnos az hogy veszélyesnek van nyilvánítva csak a törvény extrém butasága,mert a strucc(ami nincs veszélyesnek nyilvánítva)ha megrug bordán példúl,akkor oda már lehet mentő sem kell,míg az emu ha megrugna akkor sem okoz hatalmas bajt.

Üdv.:

Imi

Előzmény: Muity Mijo (2507)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.04.01 0 0 2507

Valahol ebben a topikban láttam egy olyan összehasonlítást, miszerint az emu veszélyesebb állat, mint a strucc.

Mi igaz ebből, miben nyilvánul meg ez a veszélyesség?

Előzmény: Muity Mijo (2502)
Emupásztor Creative Commons License 2012.04.01 0 0 2506

Sziasztok! 

Emu tartáshoz a hely adott, tartásához mi szükséges (3-4db-bal kezdenénk)?

Kell-e valami engedély, papír?

Hogyan tudnánk elindulni? 

Minden útba igazítást szivesen meg halgatunk. 

Főleg Bács megye környékéről.

terania Creative Commons License 2012.03.30 0 0 2505

Én is! :-)

Tojások mocorognak, jövő héten kiderül.

Előzmény: Vkoza (2504)
Vkoza Creative Commons License 2012.03.28 0 0 2504

s.o.s!!! imi nem tud adni csibét. még bizom benne,hogy nálad talán lesz!

Előzmény: terania (2483)
kiseszkó Creative Commons License 2012.03.28 0 0 2503

Sziasztok Köszönöm a válaszokat.  4 db-ra lenne szükségem, abban remélhetőleg lenne mindkét nem. Amugy Hajdubagoson lakom, ugyhogy a Böszörmény az nincs tul messze, de mostmár mindegy csak legyen. Kérlek segitsetek, mert a 12 éves gyerekem is felbiztattam(naivan) és kettő az övé lenne.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!