Nekem is pattog a fülem ha nyelek. (Október óta cseng mindkét fülem, és azóta van, hogy ha nyelek egy kattanó hangot hallok, volt , hogy csak az egyik, fülemben, most mindkettőben hallom ) pl. , ha olyan helyen voltam, hogy a zaj körülöttem elnyomta a fülzúgást, kezdetben volt, hogy abban reménykedtem, hogy esetleg már nem is zúg, és akkor nyeltem egyet, és még mindig "ilyen" volt, ebből tudtam, hogy még a zúgás is biztosan megvan.
Ha neked sikerül ezzel kapcsolatban kiderítened valamit, majd megírod ide? Én már bejártam az orvosoknál a köreimet, ezt nem említettem, illetve legutoljára mondtam az orvosnak, mikroszkóppal belenézett a füleimbe, és aztmondta rendben van. Viszont most elgondolkodtattál lehet érdemesebb lenne ennek utánajárni jobban!
Füldugót bulizni vinni Ohropax nevűt ajánlok, ez rózsaszín-testszínű én ezt viszem magammal. A Dm-ben lehet venni, először lekell róla szedni azt a rózsaszín vattát, és alatta viaszból egy formázható kevésbé rózsaszínes füldugó van, szerintem egyáltalán nem gáz. Sőt szerintem egy átlátszó szilikonos jobban is észrevehető volna.
Hát ez nekem is magas. Akkor nekem már rég halottnak kellene lennem. Mert mondjuk télen gyakorlatilag nem is iszok vizet (kivétel a foci után), elég a zöldségek és gyümölcsök vize, meg ami az ételekben van. De gyümölcsöt és zöldséget azt sokat fogyasztok. Mondjuk alma az első ami lemegy naponta és az utolsó is. Nyáron azért már többet iszom vizet is. De a cél nem az, hogy minél több vizet igyak, hanem az, hogy minél jobban vigyázzon rá a testem. Mondjuk én nem nagyon hiszem, hogyha valaki 5 litert vizet inna naponta, az makk egészséges lenne. Ugyanúgy nem jó, ha túleszi magát, többet eszik mint kellene. A testnek meg kell tanulnia jobban hasznosítania az anyagokat. Ha mindenből bőségben van, akkor ellustul, pontosan úgy mint aki mindent könnyen megkap - nem tudja becsülni a dolgokat......
A víz jól vezeti a hangokat (valami 4-szer jobban mint a levegő) - lehet, ha ott is víz van bennünk, ahol levegőnek kellene lenni, akkor még az agyunk is búghat......... :))
A "falnak megyek" attól, hogy állandóan azt szajkózzák mindenhonnan, hogy 2,5- 3 liter folyadékot kell egy embernek naponta meginni,,,sőt nyáron még ennél is többet!
Hát igen, az idő kerekét nem lehet megfordítani. Nem vagyok már mai gyerek (az idén leszek 60), de olyan érzéseim vannak, mintha egy kicsit fiatalodnék fizikailag is és szellemileg is. Ezeket a mindennapi méréseim is igazolják. Persze nem tudom mi lesz, már ma felfordulhatok, vagy holnap, vagy bármikor bajom eshet. De ezzel nem szaggatom magam, a jelennek élek, élvezem, hogy jól érzem magam......
Ha a lerakódásoktól valahogy meg tudok szabadulni és tartani tudom a vízmennyiségemet, akkor még működhetnék egy kis ideig elég jól is. A petesejt kb 95%-ban víz, az újszülött kb 80, a felnőtt kb 70, 60 év körül ez már csak hogy kb 60%, na és egész idős korban már csak 50%. De hogy több víz megmaradjon bennem, azt nem úgy akarnám elérni, hogy literszámra iszom a vizet....... Az úgy nagyon egyszerű volna és gondolom nincs is úgy. Ha az ember sokat iszik, még vízmérgezést is kaphat.....
Hát jah, ha van egy fiatal szilikongumi tömlőd, az a nyomáskülönbség hatására fellépő átmérőváltozásokat gond nélkül felveszi, de egy öreg kiszáradt slagot rendszeressen ilyennek teszel ki akkor az szép lassan elfárad, majd kihasad.
Az érfal tréning érdekes kérdés mivel a slaggal ellentéteben a szervezetünk dinamikusan alkalmazkodni a körülményekhez, ennek azonban káros hatása hogy az erek legbelső rétegét képző endotheliumra nagyobb erő hat, ami károsítja azt, ezzel rontva az erek átmérőszabályozó mechanizmusát. Másik hatás hogy az erővel szemben a szervezet növeli az kollagén mennyiséget, illetve a simaizom sejtek is felszaporodnak/megnövekednek, ezek pedig csökkentik az hasznos érátmérőt...
Igen, az valóban úgy van. Jó dolgokat írsz. látni, hogy jártas vagy a témában. Én is tudom, hogy a nagy nyomás nem tesz jót az agyi vérereknek. De ezzel mintha edződnének is és aztán jobban bírhatják a strapát. Egy ember, aki nem futkározik és hirtelen le kellene neki futni a maratoni távot - akkor lehet, hogy nem is élné túl. De ha felkészült rá, akkor könnyen túlvészelné. Mennyi ember van, aki lehajol és gyorsan feláll - szinte beleszédül, sokan már ettől rosszul vannak.
Sok dolog múlik az edzésen. Egy magas vérnyomásos ember még lehajolni is fél és inkább gyógyszereket szed, amik meg úgy sem az igazi okot kezelik. A gravitációról tudok egyet mást (a munkám miatt is), de csak 4 hónapja próbálom felhasználni jobban a működésemhez. Fiatalkoromban (ahogy visszagondolok) sokkal jobban használtam........
Szvsz. kicsit ellentmondó az igényed, a tömör szilikon az tud átlátszó lenni, de a hang csillapításhoz a porózus anyagszerkezetek jók mert a belső súrlódások útján nyelik el a hangot. Vatta az nagyon látszik? Esetleg anyu bőrszínű puderével meghintve a tetejét...
Az evolúció nem arra optimalizálta a testünket hogy a gravitáció a fejünk irányából hat, így látatlanban is biztos vagyok benne hogy a jelentős vérnyomásemelekdés nem tesz jót az agyi ereknek, nem erre vannak méretezve, bár tény hogy a fizika törvényszerűségei miatt a keringést javítja mondjuk a fejen állás(ezért is pirosodik ki tőle az arc(fejébe száll a vér)). A magas vérnyomás betegségek közül egyébként az a veszéályesebb fajta ahol ingadozik a vérnyomás, a statikusan magas az kevésbé. A pulzusszám emelésen keresztüli keringésjavítás sokkal jobb megoldásnak tűnik.
Szerintem viszont közvetlenül is hat. Elég ha mondjuk kézre állsz - akkora átrendeződés folyik akkor a testben, hogy szinte egymagában mindent megmozgat. Hogy jobb lesz ettől ez az, na az megint más kérdés. Eddig úgy vettem észre, hogy szinte mindent jobb működésre serkent. Tavaly decemberben lettek ilyen gondolataim. Már nem is tudom miért, TV nézés közben (ágyban nézem fekve) lehajoltam fejjel az ágy mellé és úgy maradtam 2-3 percig. Mikor felnéztem a TV-re, nagyon kiélesedett képet láttam és elgondolkodtam, hogy miért. Már több, mint 3 éve a látásommal is foglalkozom, hogy egyre csak javuljon, még így 60 évesen is. Aztán egyre többet és többféle lefelé irányuló dolgot próbálgattam - de úgy általában minden irányt. Nem is olyan sok nap után észrevettem, hogy valahogy egyre messzebbre tudok elmenni a mindennapi mérésemnél a melóba. Mérem, hogy mennyit tudok elmenni 3 levegővétellel. Ez nem lehetett véletlen. Számomra egész hihetetlen meszire el tudtam menni minden nehézség nélkül..
Én TV nézés közben se fekszem mint a halott, hanem izgek mozgok ezzel azzal, kis kilengésekkel - a legkisebb energiával. Ez mozgásban tartja az izmaimat és olyan nyugtató, pihentető is egyben. Észrevettem, egy bizonyos szintig lehet olyan mozgásokat végezni, amitől nemhogy gyorsabban, hanem még 2-3 pulzussal lassabban is fog verni a szív - ami először egész meghökkentőleg hatott. Ha gyorsabbak lesznek a mozgások, rezgések, nagyobb energát igényelnek, ami már megemeli a pulzust is.
Nagyon féltem attól, hogyha megint fogok fülhallgatót használni, akkor fülzúgásom lesz megint, egy kettőre fülgyulladást fog előidézni, fejfájást és az ezzel járó rossz közérzetet. De eddig legnagyobb meglepetésemre ennek semmi jele, pedig figyelek mint az ablakos, hogy változik e valami. Nem tudom, mit hoz a jövő, de most nagyon élvezem a hangokat, amiket tisztán hallok, élvezem a zenét. Ezek nekem ismeretlen dolgok és azt hiszem, hogy ezek a rezgések a szemeimet is javítani fogják - ezért is vágtam bele az év elején........
Véleményem szerint a gravitáció közvetlenül nem segít, viszont az agytörzsben sok idegpálya fut össze egymáshoz közeli helyen amelyek laza kapcsolatban is állnak egymással. Ha megváltozik a gravitáció testre ható iránya, akkor az átrendezi az izomcsoportok tónusát, és ezzel az érintett terültekről agy felé futó idegpályákon lévő jelzéseket is, ami az agytörzs miatt közvetve a hallásunkra is hat.
A keringés javulása lehet elvileg a másik tényező, bár a punnyadás az ezt biztos nem támogatja, hacsak nem történik fekvés közben valami fizikai aktivitás is. Az hogy az agy egy magasságra kerül a szívvel az fizikai törvényei alapján javítja a keringését. Viszont az izommozgást sem szabad túlzásba vinni mert annak van egy olyan mellékhatása is hogy a szervezet többi részén szűkíti az ereket (emésztő/kiválasztó rendszerünk akár 80%-al is kevesebb vért kaphat ilyenkor), az agyra ez kevésbé vonatkozik mert neki mindig jár egy minimum, de a szervezetünk nem digitális. Szvsz. van egy optimális pontja a szimpatikus tónusnak ahol a nyugalmi pulzus már érezhetően megemelkedik, de az érszűkítő hatás/izmok által vérből kivett tápanyagmennyiség még nem jelentős. Ilyenkor javul az áramlás az agyi hajszálerekben is, ha fekve mondjuk kisebb súlyzókkal érjük el ezt a pulzusszámot az még kedvezőbb lehet, a kis súlyzó azért fontos hogy aerob tartományban tartsuk az izmoban az anyagcserét.
Kaptál akkor rá végül valamit? A hallásvizsgálat az ez esetben szerintem nem érdemi vizsgálat, egy sípoló hangról te is kapsból el tudod mondani hogy más hangerőn hallod-e a pattogó és a normál füleddel. És ha véletlenül igen? Akkor emiatt pattog csöndben/zajban is? Aligha.
A kapott nagy dózisú zajártalom egyébként egyértelműen pusztítja a hallóképességet, ennek létezik ok-okazati magyarázata és precedens esetek tömkelege is.
Na már lassan 3 hónapja, hogy elkezdtem egy számomra nagy akciót. Hét év után valahogy megint rászedtem magam, hogy megpróbálom feltenni a fülhallgatókat és hallgatni zenét, ezt azt. 7 éve nagyon ráfizettem, mert mindent nagyon összerázott a fejemben és a dugulások olyan nagy nyomást idéztek elő, hogy nagy baj lett belőle röpke 10-12 nap alatt. Utána meg pár hétig zúgtak a füleim. Lejjebb van ezekről egypár hsz.
Pontosan az év elején kezdtem el. De most igyekeztem nagyon figyelni, mivel a gyakorlati nemhallásom miatt nagyon fel kell erősíteni a hangot. Mondtam, hogy az első gondoknál abbahagyom. Már 3 nap múlva rossz volt. Búgott az agyam, fájt a fejem, gyorsabban vert a szíven. Pedig 1-2 órát hallgattam csak naponta. Egy hétig nem mertem feltenni, egy kicsit lecsillapodott a dolog. Már megnyugodtam, hogy most nem fogott ki rajtam. Sokat rezegtem, vibráltam és hangoskodtam magamnak. Közben eszembe jutott a gravitáció. Mondom magamban, mi lesz akkor, ha váltakoztatni fogom a fej és testtartásomat? Mert csak TV nézés közben használom és hallgatom..... Azóta ezt becsületesen be is tartom. A télen órákat hallgattam (szombat, vasárnap 4-5 órát is) majd mindennap és a fülzúgásnak, fejfájásnak, füldugulásnak, rossz érzéseknek, szédülésnek - legalábbis eddig semmi nyoma. Pedig ez már régen többszörösen kinyírt volna. Tehát most a gravitációval elértem azt, amit nélküle eddigi életem folyamán nem tudtam sose. Mert mindig problémám volt abból, hogy hallókával, vagy fülhallgatókkal hallgattam ezt azt. 2009-ben csak egyetlen számot hallgattam minden munkanap és 3-4 hónap után zúgni kezdtek a füleim, abba is hagytam. Ez csak 3x20=60 munkanap. Szorozva mondjuk 3 perccel (kb egy dal hossza) ez csak 3 óra. Most ha csak egyetlen órát számítok egy napra - akkor is ez már számomra elképesztő mennyiség - kb 90 óra. De inkább úgy kb 150-170 is megvan.
Nem tudom mit hoz a jövő, de most jó érzéssel tölt el, hogy hallgathatok magamnak annyit, amennyi jólesik. Eddig minden rendben. Persze egy kicsit nem kényelmes betartani, hogy váltakoztassam a fejem és testem tartását (bizonyos helyzetben nem is láthatom a TV-t...:)) - de nekem megéri...... Így talán nem lehetséges a lerakódás egy helyre, egy irányban - mivel a gravitáció miatt (mert megváltoztatom a test helyzetét) az anyagok másfelé is fognak mozogni....... Nem tudom, hogy pontosan így is van - de nekem ez jön ki.........
Szerintem akkor adja magát a képlet, a fülkürtöd túl könnyen megnyilik mechanikus erőhatásra, a DH pedig nagyon érzékeny szerv, kis nyomáskülönbségre is bemozdul. Az hogy nem kezelik, nem túl biztató jel, lehet hogy ebben hasonlít a fülzúgásra, bár az agyi érintettség miatt az egy sokkal komplexebb kórképet tud produklni.
Szvsz. az emberek 99% -nak nem pattog a füle nyelés közben (a te jobb oldalid sem pattog), úgyhogy ez nem "normális". Nyomásváltozásra az, de ha nem vagy pilóta vagy hegylakó akkor relatíve ritkán tapasztalod meg. Az orrcsepp iránynak jó, bár a spray-t én sokkal hatékonyabb/praktikusabb folyadékbeviteli metódusnak tartom.
Furi, szerintem a fájdalom, tompa hallás is arra utal hogy a belső füledben vmi nincs rendben, pl. gyulladás (ezt nem látják, hiába néznek bele). A torz hang az már "csak" az agyad játéka a zavaros jelekre amit a füledtől kap. Én bebpróbáloznék vmi. gyulladáscsökkentő fülcseppel, mégha az csak a középfülig jut el akkor is lehet hatása a bentebbi világra. A szokásos keringésjavító megoldások mellett. Nem írtak fel semmit, még alibiből sem? Akkor kell keresni olyat aki ad rá valami külső segítséget, úgy tűnik a szervezeted önmagéában nem bír vele.
,,,,elfogadom, hogy mindenkinek a "saját tyúkszeme fáj legjobban", ezért nem is szeretném senki problémáját elbagatellizálni, de,,,ha visszaolvastok láthatjátok, hogy én már mióta élek együtt ezzel a dologgal. Természetesen azzal is tisztába vagyok, hogy ugyanazokat a dolgokat mindenki másképp éli meg, mégis azt tudom csak mondani,hogy nem kell ezt olyan tragikusan fölfogni!
Részben én is hajlamos voltam elfogadni azt a "szakvéleményt", hogy pszihés okai lehetnek a jelenségnek, de végül is arra a következtetésre jutottam,hogy ezt akkor mondják az orvosok mikor nem tudnak mit kezdeni a problémával és igyekeznek a paciensre hárítani a "felelősséget", miszerint saját maga tehet csak a bajáról.:_( sajnos ezzel csak egy öngerjesztő folyamatot generálnak, ami inkább ront a "beteg" állapotán):-(
Lehet, hogy én már elég vén vagyok ahhoz, hogy túl tudom tenni magam ezen a problémán.
Azzal is tisztában vagyok, hogy én egy rendkívül szerencsés alkat vagyok,mert azzal szoktam elintézni bizonyos problémákat, hogy ami nem fáj vagy nem viszket (és még nem is látszik) azzal nem foglalkozunk,,,:-)
Az sem normális ha nyelés közben pattog, csak az normális hogy nyelés közben levegő tud áramlani a fül és az orr között, de ehhez is kell a nyomáskülönbség. A pattanás egy rövid idejű impulzusszerű elmozdulás a dobhártya-hallócsont-csiga útvonalon. Szerintem az a legkézenfekvőbb hogy a fülkürt felől érkezik az anomália. Menj el fül-orr-gégészetre, a fülzúgással ellentéteben a pattogás nem az agyadban keletkezik, ez tényleges hangimpulzus, sokkal sanszosabb hogy ki tudják kezelni mert "mechanikai" oka van.
Tegnap meg volt a hallásvizsgálat. Kaptam egy papírt, hogy mindkét oldalon ép a hallásom. Kérdeztem, hogy akkor mi okozza a panaszomat,közölték, hogy nem tudják, ha még 3 hónap múlva is fenn áll menjek vissza. Ennyi, magyarul szartak rám. Ma reggel nekem sem volt zúgás, most van. De ami jobban idegesít, hogy úgy hallok, mintha robotok beszélnének hozzám és mindenkinek szinte egyformán gépies a hangja, meg egyfolytában teltségérzetem van a bal fülemben, ritkán fáj is. Ötlet? Keressek fel még egy orvost, vagy mit csináljak?
Mint az imént írtam, nekem már kb 30 éve "sípol" vmi a fejemben, ami addig, amig csak un "abszolút csendben" hallatszott, túlságosan nem is zavart.,,, De mikor már a normál napközbeni zajok közepette is "hallottam" ismét orvoshoz fordúltam. Újfent hallásvizsgálat, nyaki utrahang (negatív), gyógyszar (kuka)
Ennek már kb 10 éve,,,,,
Amiért most írok annak oka a következő: a minap (1 hete) egy barátommal kicsit borozgattunk,,,
Éjjel fölébredtem, szomjas voltam,,,valami furcsa volt, hamar rájöttem, nem sípolt a fülem, (fejem),,,másfél napig,,,
Aztán visszaállt minden a "normális kerékvágásba"
Három napja megint kevéssel többet ittam a szokásosnál, :-(, akkor már este föltűnt, hogy csönd van a fejemben
,,nem fogod elhinni, zavart,,,másfél napig, aztán újra "sipolnak",,, kit érdekel?
Én 66 éves elmúltam és kb 30 éve élek együtt ezzel a dologgal.
Nekem úgy kezdődőtt, hogy csak szinte "abszolút csendben"hallottam olyan hangot, mint mikor a rádióban v. a TV-ben nincs még adás és un. "üveghangon "sípol. Azt nem tudom, hogy "manapság" van-e még ilyen, de annakidején ehhez tudtam leginkább hasonlítani a "jelenséget"
Akkoriban még "bíztam" az orvosokban,,,az üzemorvos természetesen "szakrendelésre"utalt, ahol hallásvizsgálatot végeztek. Én bátrkodtam magjegyezni, hogy nem az a problémám , hogy nem hallok valamit, hanem az, hogy azt is hallom, amit tudom, hogy nincs.
Meghallgattak, felírtak valami gyógyszart, amit ki is váltottam,,,,
De miután elolvastam a mellékelt tájékoztatót,- miszerint még legalább 8 féle bajom lehet ha beszedem,- laza csuklóval (eléggé el nem ítélhetően) a kukába dobtam a "cuccot",,,
úgy gondoltam nekem egyenlőre bőven elég ez az egy probléma,,,,
Mindenkinek pattog a füle, akkor amikor a dobhárnyán kivül és belül lévő légnyomáskülönbség változik. Ilyenkor a fülkürtön az orr felől egyenlítődik ki a nyomás, és az addig befelé vagy kifelé domboruló membrán(DH) visszatér alaphelyzetbe amit egy pattanó hangként érzékelünk. Az én fizikai tudásom alapján azt tudnám elképzelni problémád okaként hogy a fülkürt felől érkezik a füledbe a túlnyomás ahogy az az arcizmaidat mozgatod. Alaphelyzetben ugye a fülkürt le van zárva, csak a nyelés pillanatában kerül összeköttetésbe a fül az orral, úgy gondolnám hogy nálad ez nem egy simma statikus összekapcsolodás hanem egy levegőt préselő szűkület/mechanikus elváltozás.
Egyértelmű a fül orr gége vizited szükségessége, de én nem mosatásra számítanék hanem valamilyen orrüregi/arcüregi elváltozás kezelésére.
Egyáltalán nem javul a helyzet. Most már a zúgás mellett úgy hallok a fülemre, mintha a víz alatt lennék. A telefont pedig meg úgy, mintha hordóból beszélnének. Ma van 3 hete, hogy ismét gáz lett a fülem. Holnapután megyek hallásvizsgálatra, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.
Bár a magam részéről halláscsökkenést nem tapasztalok, viszont ez a torz hallás nagyon idegesítő, de nyilván műszeresen jobban megtudják állapítani. Idegesít, hogy fogalmam sincs, mi lehet a bajom, nagyon szeretnék már a végére járni. Járt már valaki köztetek hasonló cipőben, ha igen mi volt a baja és hogyan orvosolták? Aggódom, de nagyon....
Szerintem is valószínűtlen az agydaganat, mivel a probléma a füled irányából keletkezett, statisztikailag valószínűtlen hogy közben egy daganat is létrejött. Maga a zúgás az agy hibás működése amit valszeg az okoz hogy a szabályostól elétrő idegi impulzusokat kapott az agyad a füled környékéről, és ettől "megzavarodtak" a különböző hangfeldolgozó/szabályozó mechanizmusok. Sajna a rossz hír az hogy a probléma elmúltával a zúgás sokszor megmarad, mivel az agy nem egy statikus doboz hanem áthuzalozza magát. A jó hír hogy evolúciós szempontból ez nem különösképpen hátrányos mivel a populáció jelentős részében fennmaradt a fülzúgásra való fogékonyság, tehát nem egy halálos kór lett úrrá rajtad. Úgy is felfoghatod hogy egy szoftverhiba miatt lett egy extra szenzorod, ami azonnal hallhatóan jelez ha nem optimális az agyad/füled állapota. Persze nyilván az a legjobb ha elmúlna pikk-pakk.
Tegnap reggelre ellmúlt a fülzúgásom, viszont a magasabb hangok iszonyatosan zavarnak, olyan érzés mint amikor tv-t, rádiót hangolnának. Vajon mitől lehet? Van egy ismerős ideggyógyászom, ő valami belső fül problémára gyanakszik, de én nagyon félek, hogy agydaganatom van, és még olyan messze az MR. Kétségbe vagyok esve. :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((
Én is megszeretném osztani a problémámat, hátha valaki tud segíteni.
Kb. 3 hete kezdődőtt egyik éjjel a fülzúgásom. Elmentem a fül-orr-gégészetre és ott közép savós fülgyulladást diagnosztizáltak. Majd két nap múlva elmentem egy másikhoz, ő azt mondta dobhártyagyulladás. Írt fel antibiotikumot és orrcseppet. A fülzúgás nem múlt, így ismét visszamentem és kiderült, hogy a dobhártyámon van valami, amit kb. 1 órán át szedett le, mert nem akart lejönni és írt nootropilt. Most ez szedem, de eléggé szorongásos, feszült mellékhatást érzek és a fülzúgás kezd nagyon idegesíteni. Az ambuláns lapra ráírta, hogy folyamatos enyhén meszes dobhártya. Ha valaki esetleg tudna tanácsot adni, megköszönném.