A képek egy gyümölcsmagozó készüléket mutatnak be. Az első kép magát a berendezést ábrázolja, üzemkész állapotban. A második képen belülről látjuk a fix vágóélt, az alatta lévő forgó tárcsára szerelt lyuggatott bordával. A harmadik kép a készülék aljára rögzített hajtóművet mutatja.
Igen, most volt nem olyan régen. Pontosan néhány nappal azelőtt, hogy elkezdett esni országosan a hó és jöttek a nagy hidegek. Ez az utolsó napsütötte hétvégén volt, még örvendeztünk is, hogy nem maradtunk le erről a finomságról. Egyébként, mint bizonyára tudjátok, a fagyott csipkebogyó, kökény és egyéb vadonságok a legjobbak lekvárfőzés céljából. Ha nem éri a leszedésük előtt fagy, akkor néhány napra be kell tenni őket a fagyasztóba, hogy "megcsípje a dér". Üdv. W8.
Ez ugyan különleges lekvárokról szóló topic, ezért talán nem haragudtok meg, ha egy különleges, de csak kapcsolódó "lekvárról" írnék. Néhány héttel ezelőtt elmentünk csipkebogyót szedni a határba. Szedtünk is vagy 3-4 kilót. Az egyik feléből különlegesen finom lekvárt főztünk. Ez eddig rendben is van. A másik felére pedig ráöntöttünk annyi vegyespálinkát, amennyi éppen ellepte. Három heti várakozás és némi rázogatás után leszűrtük, csodálatosan szép, érett aszú színe lett. Hozzáöntöttünk egy kis karamellizált cukros folyadékot (a feleségem készítette, nem tudom, hogy mi módon). Valami csoda finom csipkebogyó likőr lett belőle. Hab a tortán, hogy volt még vagy egy fél liter tavalyelőttről maradt kökényborunk, ezt is hozzáöntöttük. Így lett durván kettő és fél liter csodánk. Egészségetekre, ezt csináljátok utánunk! W.8.
A somlekvár biztosan ízletesebb, mint a galagonya:). Az általam ismert egyetlen sombokor lepotyogtatja a termést, csak pár szemet szoktam tudni szedni. Amúgy sincs sok rajta. Jobban kell figyelni séta közben.
Broccolino! Az előbb elfelejtettem, hogy a somlekvárról nagyon érdekes dolgot írt Szabó Gyuri bácsi, füvesember. Ha utánakeresel a Google-on, biztosan megtalálod, érdemes venni a fáradságot. Az idén őssze nagyon fogjuk keresni a somot. Azt hallottam, hogy éghajlat szempontjából ez ügyben Erdély jobb helyen van, mint mi. W8.
Szia Broccolino! Galagonyalekvár receptet egyből találtam a Google-on. Íme:
Galagonyalekvár
Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító
A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót.
Mi az idén, igaz jó későn, de szedtünk csipkebogyót, vagy két-három kilót. Nagyon finom lekvár készült belőle.
Egyébként mi is erdélyi kirándulásunk során fogyasztottunk először vadon termő gyümölcslekvárt. Azóta kaptunk rá. Finom és egészséges likőrt is lehet készíteni belőlük, mármint a bogyókból. Pálinkát kell rájuk önteni, három hét múlva leszűrni, karamelles cukor oldatot kell hozzáadni, estleg még valami gyümölcsbort, és nincs finomabb (és egészségesebb) szeszes ital ennél. W8.
Én inkább arra gyanakodtam a recept hiánya miatt, hogy nem igazán ízletes a galagonyalekvár. Felbontottam a farkaslaki lekvárt, ehető, de semmi különös. Kicsit tapadósnak tűnik. Biztosan elfogy azért, ha másként nem, müzlibe. Székelygyümölcs márkanévvel fut, nyáron megnézem a kisüzemet is, készítenek mindenféle erdei gyümölcsből úgy látom. Engem, mint notórius lekvárfőzőt nagyon érdekel.
Olvass vissza többet, találsz különleges lekvárt bőven!
Engem a galagonyalekvár érdekelne, tavaly majdnem nekiálltam, aztán visszariadtam attól, hogy sehol sem találtam receptet - ezt arra vezettem vissza, hogy biztosan nem finom. Idén kaptam egy üveg kisüzemi galagonyalekvárt Erdélyből, majd teszteljük hamarosan.
Csipke és kökény lekvárt már főztem sokszor (bár a kökény nem érte meg a fáradtságot, senki sem szerette), somot is főznék, de eddig nem találtam lelőhelyre. Mi szoktunk erdei málnát is szedni lekvárnak.
Üdv Különleges Lekvárosok! Nem sokat olvastam vissza, csak mintegy 30 hozzászólást. Volt mindenről szó, üvegről, szelektívről, vegetáról, anyósról és egy kicsit lekvárról is. Különleges lekvárról viszont egy szó sem. Szeretném felhívni a figyelmetek, igaz éppen egy kicsit későn, egy különleges lekvárcsaládra. Kint a vadonban megterem a galagonya, a csipke, a som és a kökény is, mint kiváló alapanyagok. Ha szeretnétek finom és egészséges lekvárt enni, akkor irány a természet és szedegessétek ezeket a kincseket. Vastag kesztyüt vigyetek, mert e bokrok szúrósak, nagyon sűrűek. A gyümölcsök feldolgozása kicsit macerás, de megéri a fáradalmakat. Hogy mennyire egészségesek, azt onnan is megtudhatjátok, ha a Google-ban beütitek a keresőbe: Szabó Gyuri bácsi a füvesemben. No, jó szedegetést - majd ez év vége felé és munkálkodást lekvárkészítésben. Várom az örömteljes visszajelzéseket! Üdv.
Nálunk az év döntően nagy részében NINCS szükség semmilyen üvegre. Nyártól kell csak befőttes a lekvárokhoz és általában év végén a saját likőrökhöz néhány üveg.
Évek óra megfigyelhető már, hogy bár az üvegek/flakonok végig gyűlnek-gyűlnek, akár hónapokig a mosogató alatt, a nejem aznap reggel/előző este viteti ki az összeset a szelektívbe, hogy én délelőtt (váratlanul) hazahozom az elosztani, szétönteni való levet...
Honnan a francból érzi meg ilyen kínos pontosággal, mikor a legalkalmtlanabb a szanálás, rejtély.
Töltsd meg savanyúval, s a lányaidnál landolhat az is.
Nagy üvegben szeretem eltenni az uborkát, káposztával töltött paprikát, karfiolt, sőt csalamádét is teszek ilyen nagy üvegbe. Felbontás után még sosem romlott meg semmi.
Jó ez az üveg-ügy. Én pedig mániákus üveggyűjtő vagyok. Lassan kiszorulok a garázsból velük, pedig tele van a spájz is teletöltött üvegekkel. De egyszerűen nincs szivem kidobni a felesleget. Már egyszer elhatároztam, hogy a fölösleges 720-asokat eladom a mézeseknek a piacon, de addigra beszüntették az üvegvásárlást.
Gyűjtetem a lányaimmal is, annyi engedményt kapnak a távollakók, hogyha nem vagyunk hamarosan várhatóak náluk, akkor elvihetik a szelektívbe, de kupakot semmiképpen se dobjanak ki.
Ma akart egy kolléga kidobni egy 5 literest, ami egy nyári rendezvény után maradt az irodában, szigorúan elkértem inkább, bár fogalmam sincs, mire kéne az én kétszemélyes háztartásomban. Mert a befőtt-lekvár-lecsó-paradicsom-zakuszka megtalálja az útját a lányaim konyhájába, akármilyen messze is van, de egy ötliteres?
Zalában, bár a gombát a bátyám hozta Erdélyből 500 ft/ kg áron. Ez méghozzá rókagomba volt. Csiperkéből is csináltam, de azt megkapta az anyósom:)))
Nálunk mindenki szereti a gombát, kivéve a férjem, ő is, viszont nem bírja a gyomra:(
3 pici kisiskolás gyerekem van, 8, 11 és 12 évesek, nekik külön szoktam főzni...vagy mondhatnám azt hogy a férjemnek....a mennyiség végülis szinte ugyanaz:)
Ügyes vagy hogy főzöl, ha eggyütt vagyunk a batátainkkal, tényleg a pasik szoktak nálunk is, és bizony finomakat eszünk...ők meg el "pekulálnak" pár fröccs mellett a bogrács környékén.
5-én sajna a bal szemem teljesen, a jobb szemem pedig 40%-ban vesztettem el, viszont a kórházban végig a tv paprikát néztem, láttam egy klassz pecipét. Ez egy vadragu, tejszínesen, mustárral és tárkonnyal...meg is csináltam aznap ahogy hazaengedtek...valami mennyei volt!!! Készítsd el te is! Nagyon finom!