Keresés

Részletes keresés

stihl guru Creative Commons License 2012.03.13 0 0 9370

Azért megnézném,hogy akik letiltják a hozzászólásokat,azok mi alapján döntenek.Van egy könyvük,amiben le van irva,hogy mi lehet,mi nem?Vagy számitógép,ami bizonyos szavakra van ráálitva?Esetleg kezdjük el gyakorolni a "virágnyelv"használatát?Na mindegy,ez nem az MN 1480 forumra tartozik.

Előzmény: Törölt nick (9360)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.13 0 0 9369

Titkos objektumok mindig voltak,mindig lesznek is.Emberek,rendszerek,szövetségesek változhatnak,de az ország földrajzi helyzete meg a módszerek nemigen változnak.

Előzmény: Törölt nick (9368)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9368

Az egyik Balaton-felvidéki tanuhegy 50m mély bazalt katlanjában ma is ugyanaz az őrzött katonai objektum található mint 30 évvel ezelőtt. Az épületnek csak a lapos teteje látszik, sűrű, bozótos erdei növényzet veszi körül. A katlanba út és csapás nem vezet. Kutyákkal őrzik, ill. az erdőben meg-megbújnak ipari kamerák. A szakadéknak látszó meredek parttól nem messze egy dupla kerítéses, nyomsávos felújított állapotú, de nem új MH objektum van. A gépi kapu üzemképes, mozgás nincs, de időnként civil személygépkocsi parkol a telep belül, legfeljebb néhány óra hosszát.

Ez csupán érdekesség és példa arra, hogy nem mindent dobtak el a félmúlt örökségéből.

jatekkatona Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9367

A gond ott volt, hogy a röpidő 5 perc volt a maximális lőtávnál.Viszont ellenrakétához kellett a röppálya meghatározása és csak ezután tudtak ellenrakétát indítani .Ennek az időszükséglete 15 perc volt.Na ez nem működött. Ezért volt hatásos a technika. Az Öböl háborúról annyit, hogy ezt a rakétát továbbfejlesztették a Nyugat-németek és ott már nem 300 km, hanem 900 km lőtávolságról volt szó. Így a röpidő is megnövkedett, de még a 90-es években is komoly gond volt leszedni ezeket a rakétákat.Szerencséjük volt, hogy nem volt hozzá atomtöltet.A Patriot sem müködött tökéletesen, pedig ha jól tudom 3 lépcsős technika volt. Ezen technikának a  továbbfejlesztése az SZSZ-30 szárazhajtóanyaggal, már kivédhetetlen volt, mivel az indításhoz nem kellett fél perc sem.Csak ez a honlapot át kell kicsit nézni.

Előzmény: Ricky Hawk (9365)
Hpasp Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9366

Hogy a Lunához tartozott-e nukleáris fej, arról fogalmam sincs. Viszont a szovjet hadseregnek is volt nálunk ugyanezen technikával (Scud-B) ellátott alakulata, a fejeket tárolhatták ott azokhoz is.

A dombóvári 22. otd rb fejeit Tabon tárolták, benne van a táblázatban.

Természetesen ez is csupa kérdőjel...

Előzmény: Ricky Hawk (9364)
Ricky Hawk Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9365

Anno a csapás kivédhetelen volt a rövid repülési idő miatt (legalábbis nekünk, a javítószázad sorkatonáinak ezt mondták). Mire az ellenség észleli, beméri, elhárítórakétát már nincs ideje beprogramozni és indítani. Később, az Öböl- háború idején már a Patriot rakéták már képesek voltak "elkapni".

Előzmény: stihl guru (9342)
Ricky Hawk Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9364

Hogy a Lunához tartozott-e nukleáris fej, arról fogalmam sincs. Viszont a szovjet hadseregnek is volt nálunk ugyanezen technikával (Scud-B) ellátott alakulata, a fejeket tárolhatták ott azokhoz is. Természetesen ez is csupa kérdőjel...

Előzmény: Hpasp (9336)
jatekkatona Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9363

Bocs, két hibát írtam. 4 kidolgozó és nem "! kidolgozó". Ráadásul nem "törzszászlóalj", hanem törzsszázad. Elnézést a hibákért.

Előzmény: jatekkatona (9362)
jatekkatona Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9362

Én kidolgozó voltam '75-77között és arra emlékszem, hogy +- 2 impulzus hibahatár volt engedve a távolsánál. Fél impuzus 250m volt. Tehát 1 km-ne belül telitalálat volt. Ehhez hozzátartozott, hogy a robbbanás tengerszintfeletti magasságát is be kellett táplálni a komputerbe. Így egész jól le lehetett fedni egy nagyobb felületet. A rakéta hajtóműve a röppálya 10%-án működött és amikor visszatért a sűrű légrétegbe, akkor állt orral a cél felé. 50 és 100 km között a szél miatt korrigálni kellett a távolságot meghatározó impulzus mértékét. ! kidoldozó számolta az értékekek. Ketten alapvetően a távolságot, ketten alapvetően az írányt és a rakéta célfelé fordításásnak az értékeit számolták. Persze mindezt a törzszászlóaljnál számítógépen ellenőrizték és így a hiba lehetősége kizárt volt. Magyarul oda lőttünk, ahova ténylegesen kijelölték célt.

Előzmény: stihl guru (9359)
Svejk52 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9361

Tisztelt stihl guru!

A Books.hu internetes könyvárúház oldalára felmész és a keresőbe beírod a könyv címét (elég annyi, hogy szupertitkos alakulat) kifogja dobni neked a keresett könyvet. Öt perccel ezelőtt néztem, azt írta ki, hogy van készleten.

Üdvözlettel: Svejk 52

Előzmény: stihl guru (9359)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.12 0 0 9360

Az a kis lemezke ki sem kerülhet a csomagból. Reménytelen. Jópofa történet, de nem igaz. Több semmi, mert megint kizárnak.

Előzmény: stihl guru (9353)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9359

Tisztelt Tüzér!Köszönöm,hogy egyáltalán foglalkozott a hülye kérdéseimmel!Van olyan fórum,ahol még válaszra sem méltattak.Értem az erdményesség ügyét,csak más oldalról közelitettük meg.Én civil véleményem szerint az is eredmény,ha a rakéta egyáltalán eltalálja a célpontot/kijelölt paramétereken belűl/.Katonai szemmel nézve meg akkor eredményes,ha meg is semmisiti azt.A szóban forgó rakéta katonai értelemben lényegében csak atomtöltettel volt eredményesnek mondható.Még csak annyit kérnék,az önökről szóló könyvet/Szupertitkos alakulat/,hol lehetne beszerezni,általam ismert könyvesek nem tudják meghozni.Köszönöm a türelmét!

Előzmény: tuzer (9357)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9358

Az 50 m az indítás helyének a pontossága volt. Sok ilyen apró sebészi pontosság - nagyban az időjelzőké -  eredményezte a rakéta sokszáz méteres eltérésű - de még mindig elegendő pontosságú szórását.

Friss időjárásjelentés nélkül tilos volt az indítás még atommal is, mert nélükle néhány száz méterről néhány ezerre nőtt a szórás. Ti a METEO-44 -et állítottátok össze, ez kifejezetten rakétáknak készült. Talajmenti hőmérséklet, légnyomás, és a röppálya ún. szabványmagasságaira (64 km magasságig) szélirány, szélsebesség, levegőhőmérséklet adatokat tartalmazott. Ezeket egyrészt direkt, másrészt átalakítva használtuk, pl. a szélirány (és sebesség) és az indítás irány alapján vektorosan lő és oldalirányú összetevőkre bontottuk.

De az ördög továbbra is a részletekben öröklakik.

Előzmény: Törölt nick (9356)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9357

Nem áll rendelkezésemreadat, de ha technikailag helyesen is alkalmazták a rakétát, harcászatilag az eredményessége hagyományos fejjel közelít a nullához. Ott inkább a politika kétségbeesés váltotta ki az indítási parancsot (Dögöljön a zsidó tehene is) valamint a remény, hogy ha Izrael válaszul belép a buliba, akkor a többi arab felfüggeszti az USA támogatását és indul a dzsihád.

Előzmény: stihl guru (9355)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9356

Abszolút messze esik tőlem a tüzérség tudománya, de azt hiszem, hogy egy olyan méretű és hatású rakétánál a potosság nem igazán cél. Az 50m-es szórás az már ez esetben sebészi potosság. Főleg, hogy az előadásokban a rendszer tűzhengerként való használatáról is esett szó annak idején, amihez valószínűleg már csak a dőlésszögön kellett változtatni.

Kellett volna. Szerencsére sosem kellett.

Én inkább a meteorológiai körülmények módodsító hatására lennék kiváncsi. Engem ugyanis először a meteó századhoz soroltak be. Az úgy tetszett is, mint technika. Aztán csak másfél hónap után derült ki, hogy mégsem :-((

Előzmény: tuzer (9354)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9355

Azért nem kis dolog,hogy GPS nélkűl is néhány méter pontossággal tudtak mérni.Az eszköz eredményességét úgy értettem,hogy harci helyzetben mit mutatott.Elérte-e az eszköz a korlátainak megfelelő módon a célját?Egyáltalán hozta azt a pontosságot,amit elvártak tőle?Első öböl háboruban ugye voltak ellene Patriotok,de ha akkor atommal,vagy vegyi fejjel lettek volna szerelve/szerencsére ugye nem voltak azzal szerelve/,akkor sem lett volna eredményes?Szerintem már az is nagy dolog volt tőlük,hogy odáig elrepültek.Ugye tudjuk,totális légi fölény,szárazföldi kommandósok,műholdas figyelés,mégis tudtak inditani.Persze a Patriotok dolgoztak,de ha nem lettek volna ott,a becsapodás kb mennyire volt/lett volna/a limitnek megfelelő?Meg persze itt a szoszédban is volt azért némi rakétás aktivitás/jugo háborura gondoltam/.

Előzmény: tuzer (9354)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9354

Önök által használt bemérő technika pontossága hogyan mérhető a mai műholdas rendszerek pontosságához?

A követelmény 50m a koordinátákban és hat szögperc az irányzásban. De képesek voltunk és rendszeresen biztosítottuk (idő függvényében) a 3-5 métert a koordinátákban és a 2 szögpercet (ezt mindig) a tájolóirányhoz. Ez éjjel vagy/és erdőben kemény meló volt.

Önnek mi a véleménye a valós háborus körűlmények között használt Scud rendszer hatásosságárol/persze még szerencsére csak normál töltettel használták/?Mennyire hozta azt,amire tervezték?

Semennyire. Ez szigorúan tömegpusztító eszköznek lett tervezve, 90%-os megbízhatósággal (Gauss szóráselméletére alapozva). A pontatlanságot a kT egyenérték korrigálta és együttesen tették az eszközt félelmetessé.

Előzmény: stihl guru (9347)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9353

1991 késő tavaszán-kora nyarán Tapolcán,a rakétás laktanyában hiradós autókat vettünk át.Két r-137-et,VK vezérlőkocsit,Csepel postaautót.Átadó egy magas,bajuszos főhadnagy volt,nevét már nem tudom.Ő mesélte a következő történetet.Rádiogyakorlat,titkosito géppel.A titkosito gép használatához szükséges kis "bigyók" eggyike a gyakorlat végére elveszett.Keresik összevissza,mindenfele,nincs megna ebből nagy balhé lesz.Elháritók,hiradofőnök,főbelövés,akasztás,felnégyelés.Akkor valaki megnézte a vacsorára hozott tányér alját,hát oda volt ragadva a kis alkatrész.Aki ismeri a titkositót,az tudja,mi az a kis "bigyo".Én nem ismerem,nekem csak cipelni kellett,meg őrizni,ha bennt volt a kocsiban.Kérdezném,ez igaz,megtörtént eset,vagy csak legenda?/a történetet probáltam kicsit tömöriteni,valóságban sokkal hosszabb volt./

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9352

Én az éjszakai locsolást vállaltam önként.

Előzmény: Törölt nick (9351)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9350

Mizu felétek?

Előzmény: Törölt nick (9348)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9349

Úgy van cimbi, veled együtt :-D

Előzmény: Törölt nick (9348)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9347

Tisztelt Tüzér!A C pontban leirt számitásokat én is igy gondoltam,ezek azért kivűlálló számára nem annyira érdekes dolgok,ezért irtam,hogy nem érdekel/het/nek.Nagyon fontos a start helyének pontos bemérése.Önök által használt bemérő technika pontossága hogyan mérhető a mai műholdas rendszerek pontosságához?Önnek mi a véleménye a valós háborus körűlmények között használt Scud rendszer hatásosságárol/persze még szerencsére csak normál töltettel használták/?Mennyire hozta azt,amire tervezték?Persze csak szigoruan szakmai szemmel nézve az eredményességet.Előre is köszönöm!

Előzmény: tuzer (9345)
jatekkatona Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9346
(9337)
Itt a web-oldalon a letöltést Trójainak nézte a vírusirtóm.
Egyébként 300 km lőtávolságnál 303 másodperc volt a rakéta röpideje.
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9345

A c. pont bárkit érdekelhet, akit érdekel a fizika, a kémia, a geodézia (egy kis gömbháromszög megoldással fűszerezve), a geofizika, a meteorológia és a ballisztika, a szóráselmélet és a valószínűségszámítás.

Nincs benne semmi titkos, sok könyvtárnyi irodalma van. A konkrét rakétára vonatkozó lőtáblázati együtthatók voltak titkosak, pl. hogy +10 fok töltési hőmérséklet, vagy az indítóállás földrajzi szélessége hány métert változtat a rakéta csak geodéziai alapon számított lőtávolságán.

Előzmény: stihl guru (9343)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9344

Pontosan már nem emlékszem, kb.5,5 perc.

Min. lőtáv 50 km, légi robbanást esetleg. Tengeren kb. 70 km. a horizont, szárazföldön a domborzat ennél drasztikusan közelebb hozhatja.

Előzmény: stihl guru (9342)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9343

Majdnem elfelejtettem,hogy minket "civileket"a C pontban levő részletek nem érdekel/het/nek!

Előzmény: tuzer (9341)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9342

Tisztelt Tüzér!Inditás után kb mennyi idő volt a becsapodásig,max lőtávot feltételezve?Esetleg,legerősebb töltetet feltételezve,az inditás személyzete láthatta a csomaguk robbanásának fényét?Sorkatonaként tanitották nekünk az atomcsapás erejének,távolságának,stb mérését,régen volt, ,már nem emlékszem ,milyen távolságból látható az atomvillanás.

Előzmény: tuzer (9341)
tuzer Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9341

a., Irányzás stimmel.

b., A rakéta MINDIG függőlegesen emelkedett, cca. 64 mp-ig. Ekkor 45 fokban a cél felé fordult, és így addig működött a hajtómű, amíg a cél távolságához szükséges volt. Vagyis a hajtó- és oxidálóanyag fel nem használt része "bónuszként" a célban landolt.

c., Az ördög a részletekben lakozik.

Előzmény: stihl guru (9335)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9340

MN 1480-nál voltál hirados katona?Mert van egy ottani érdekes hiradós történetem,amiről nem tudom,igaz vagy mese.

Előzmény: Törölt nick (9338)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9339

Legfeljebb a modik érezhették másképp, mert 2x ugyanazért kizártak, szinte azonnal. Nem kísérletezem.

Előzmény: Hpasp (9337)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!