Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9352

Én az éjszakai locsolást vállaltam önként.

Előzmény: Törölt nick (9351)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9350

Mizu felétek?

Előzmény: Törölt nick (9348)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9349

Úgy van cimbi, veled együtt :-D

Előzmény: Törölt nick (9348)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9347

Tisztelt Tüzér!A C pontban leirt számitásokat én is igy gondoltam,ezek azért kivűlálló számára nem annyira érdekes dolgok,ezért irtam,hogy nem érdekel/het/nek.Nagyon fontos a start helyének pontos bemérése.Önök által használt bemérő technika pontossága hogyan mérhető a mai műholdas rendszerek pontosságához?Önnek mi a véleménye a valós háborus körűlmények között használt Scud rendszer hatásosságárol/persze még szerencsére csak normál töltettel használták/?Mennyire hozta azt,amire tervezték?Persze csak szigoruan szakmai szemmel nézve az eredményességet.Előre is köszönöm!

Előzmény: tuzer (9345)
jatekkatona Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9346
(9337)
Itt a web-oldalon a letöltést Trójainak nézte a vírusirtóm.
Egyébként 300 km lőtávolságnál 303 másodperc volt a rakéta röpideje.
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9345

A c. pont bárkit érdekelhet, akit érdekel a fizika, a kémia, a geodézia (egy kis gömbháromszög megoldással fűszerezve), a geofizika, a meteorológia és a ballisztika, a szóráselmélet és a valószínűségszámítás.

Nincs benne semmi titkos, sok könyvtárnyi irodalma van. A konkrét rakétára vonatkozó lőtáblázati együtthatók voltak titkosak, pl. hogy +10 fok töltési hőmérséklet, vagy az indítóállás földrajzi szélessége hány métert változtat a rakéta csak geodéziai alapon számított lőtávolságán.

Előzmény: stihl guru (9343)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9344

Pontosan már nem emlékszem, kb.5,5 perc.

Min. lőtáv 50 km, légi robbanást esetleg. Tengeren kb. 70 km. a horizont, szárazföldön a domborzat ennél drasztikusan közelebb hozhatja.

Előzmény: stihl guru (9342)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9343

Majdnem elfelejtettem,hogy minket "civileket"a C pontban levő részletek nem érdekel/het/nek!

Előzmény: tuzer (9341)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9342

Tisztelt Tüzér!Inditás után kb mennyi idő volt a becsapodásig,max lőtávot feltételezve?Esetleg,legerősebb töltetet feltételezve,az inditás személyzete láthatta a csomaguk robbanásának fényét?Sorkatonaként tanitották nekünk az atomcsapás erejének,távolságának,stb mérését,régen volt, ,már nem emlékszem ,milyen távolságból látható az atomvillanás.

Előzmény: tuzer (9341)
tuzer Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9341

a., Irányzás stimmel.

b., A rakéta MINDIG függőlegesen emelkedett, cca. 64 mp-ig. Ekkor 45 fokban a cél felé fordult, és így addig működött a hajtómű, amíg a cél távolságához szükséges volt. Vagyis a hajtó- és oxidálóanyag fel nem használt része "bónuszként" a célban landolt.

c., Az ördög a részletekben lakozik.

Előzmény: stihl guru (9335)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9340

MN 1480-nál voltál hirados katona?Mert van egy ottani érdekes hiradós történetem,amiről nem tudom,igaz vagy mese.

Előzmény: Törölt nick (9338)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9339

Legfeljebb a modik érezhették másképp, mert 2x ugyanazért kizártak, szinte azonnal. Nem kísérletezem.

Előzmény: Hpasp (9337)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9338

Ahhoz nem értek, híradó voltam. De azt láttam, hogy a MOM műszerei a technika akkori csúcsán voltak.

Előzmény: stihl guru (9335)
Hpasp Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9337

Nincs itt már nagy titok.

Ha érdekel a célpontlista, hatóerő, stb, akkor olvasd el ezt:

http://www.mediafire.com/file/watv1dk702vxdam/1965_Hadijatek.pdf

Hpasp Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9336

Kedves Hpasp!

Jól értelek? 2x48 db 8K11-hez való fejrészről beszélsz?

Nem, 24db fej lehetett a Tapolcai dandár 8 indítóállványa számára betárolva.

A többi, a két elsőlépcsős (dunántúli) Luna osztály felszerelésére lehetett betárolva.

(ez persze csak találgatás...)

Előzmény: R 118 (9325)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9335

Beszéljünk inkább technikai ügyekről!Érdekelne engem az irányzás.Meg van adva a cél és a kilövés helyzete,ez alapján matematikai módszerekkel kiszámolják a megfelelő értékeket.A forgatható talpazattal egy alapirányhoz képest megfelelő mértékkel elforgatva a cél felé a rakéta.A lőtáv az hogy jön ki?Inditás után a rakéta emelkedési szögéből?Esetleg kikapcsol a hajtómű egy idő után,vagy megy amig van benne üzemanyag,aztán magasabbról zuhan le a célra?Mert ha úgy nézzük,ilyen "primitiv"irányitó szerkezetnél 300 km után nem is rossz az a leirt szórás.

Előzmény: Törölt nick (9334)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9334

Erre sajnos nem lehet megfelelő választ adni, még ma sem. Megpróbáltam, de ismét ugrott a nick meg a hsz. is.

Előzmény: stihl guru (9332)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.09 0 0 9332

Szerintem jó irányban gondolkozol.Valaki válaszolt is az általam feltett kérdésre,akkor nen volt módom elolvasni,később meg eltűnt a hozzászólása/9329sz.hozzászolás/.Haggyuk is ezt a témát,nehogy valakinek baja legyen belőle.Kár pedig,hogy nem lehet beszélni róla,nekem az egész ,index forumon,itt-ott fellelhető történet nagyon tetszett./Semmi közöm nem volt a MN 1480-hoz,sorkatonaként is csak egyszer voltam náluk,de már nem voltak ott a nagy rakéták akkor./

Előzmény: köszörűs XXI Che (9331)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2012.03.09 0 0 9331

szerintem a régi stratégiai pontok, most is olyan fontos pontok. Tévednék,?

Előzmény: stihl guru (9323)
HM13-44 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 9330

Tisztelt Fórum tagok!

Gondolom itt sem szentségtörés nyilvánosságra hozni, hogy Simó Attila nyá. alezredes, aki a rakéta dandárnál, illetve a sorozatvető ezrednél, azaz végig a Dobó laktanyában szolgált betegség következtében elhunyt. A fórum ht. résztvevői már bizonyára értesültek róla, de a volt sorkatonáink közül bizonyára sokan még nem. Főleg az 1. rak. o. állományában szolgált egykori sorkatonák figyelmébe ajánlom. Emlékét kegyelettel megőrizzük

stihl guru Creative Commons License 2012.03.04 0 0 9328

Tisztelt Tüzér!Köszönöm,hogy kérdésemre válaszolt.Lényegében kaptak egy "csomagot",meg egy cimet hozzá,önök dolga volt a "kézbesités".Hihetetlen titkolózás megy még ennyi idő elmultával is,ismertem sorkatonát,aki önöknél szolgált,még mindig titokra hivatkozik,ha kérdezem.Kár,mert ezek a dolgok már rég elavultak,megváltoztak/vagy esetleg nem?

Előzmény: tuzer (9326)
andora58 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 9327

IGEN azok a zalai dombok, meg a zalai borok de finomak voltak 1981-ben.

A szölöhegy-re települtünk ki a relé kocsival mert csak onnét volt ök!

10-cm hó .  -10 fok hideg.

Előzmény: tuzer (9326)
tuzer Creative Commons License 2012.03.04 0 0 9326

A dandár minden szempontból végrehajtó volt. Nem tervezett és nem ellenőrzött csapásokat, célokat sem derített fel.

Feladata a csapások végrehajtása és az ehhez szükséges összes technikai, logisztikai, humán feltétel biztosítása, valamint a dandár ennen túlélőképességének biztosításában merült ki.

Atomcsapásokat minden esetben más atom- és tűzeszközökkel összehangolva terveztek, tömeges, csoportos vagy egyes csapások formájában, ebben a sorrendben. A célok felderítése és kijelölése min. a hds. törzsben, egyeztetve a front és VSZ vezetésével történt, nyilván az elsőre az engedélyt Moszkva adta.

A dandár céljai a szemben álló hds. hadműveleti elemei voltak, általában: tömrgpusztító eszközök, azok raktárai, hadosztály- és magasabb vezetési pontok, repülőterek, légvédelmi rakétaütegek és osztályok, gépesített és hk. zászlóaljak.

A feladatot szabó törzs szerezte be a cél koordinátáit, határozta meg, hogy melyik üteg, honnan, hány kT-val milyen robbanási móddal (földi vagy valamilyen légi), mikor csapjon és hova menjen a csapás kiváltása után. Az ő dolga volt az eredményesség megállapítása is.

A dandár a hds. hadműveleti elemeként annak arcvonala mögött 50 km-re foglalt körletet, amely 30-40X30-40 km nagyságú volt, és 1-3 naponként állást váltott, ha nem volt csapás, akkor is. Gyakorlatokon a dandár Hortobágytól a Bakonyon keresztül Zaláig mindenhol járt, körletei mindig titkosak voltak és csak éjszaka mozgott. Indítani bárhonnan lehetett, ahol az állvány alatti talaj a vízszintetól +- 2 foknál jobban nem tért el, majdnem 360 fokos szögben. Lapátoltunk is eleget emiatt, főlege a hegyes-dombos vidékeken. Magam a dunántúli erdőkben vagy 100 különböző előkészített állás adatait gyűjtöttem össze annak idején, hogy adott helyen a régit felújítva ne kelljen műszaki munkát végezni (ha véletlen újra arrafele vinne a sors).

Előzmény: stihl guru (9323)
R 118 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 9325

Kedves Hpasp!

Jól értelek? 2x48 db 8K11-hez való fejrészről beszélsz?

R 118 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 9324

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Kíváncsian várom az írásokat.

stihl guru Creative Commons License 2012.02.29 0 0 9323

Tisztelt Tüzér,Árpapa,Kábeles és Többiek!Nem irtam erre a fórumra,de elejétől fogva olvastam,és nekem nagyon tetszett!Szeretném kérni,amennyiben persze nem titok,hogy egy általatok végrehajtandó támadást modellezzetek már le.Már csak azért is,mert a kivülállo,titeket néha ok nélkűl bántó"civilek"-nek szerintem fogalmuk sincs ,milyen erő volt a kezetekben.Mega-kilo-gigatonna nem sokat mond a nem hozzáértőknek.Jó lenne,ha a parancskiadás esetleges célkiválasztás,eredmény követés,stb,láncolatai is bemutatva lennének.Mondjuk,ha titok,települések,inditozonák,találkozási pontok helyét,nevét nem kell megnevezni/pl káldi erdő-ennyi elég/.Szerintem sok embert érdekelne ez a történet.Előre is köszönöm!Ja majdnem elfelejtettem.hogy a rólatok szóló könyvet nem tudom beszerezni,egyik könyves sem hozza meg!

Guillam Creative Commons License 2012.02.28 0 0 9322

Kedves Tüzér!

Köszönöm a részletes és kimerítő válaszodat! Az egész forumot végig olvastam részleteiben, de nem emlékszem hogy ezek a kérdések szóba kerültek volna már. Biztos sokan fogjak érdekesnek találni amit irtál.

Üdv:

Guillam

Előzmény: tuzer (9320)
Hpasp Creative Commons License 2012.02.28 0 0 9321

Akkor civil szemmel...

A Szovjet 16205 Pакетно-Tехническая База, Tótvázsony két Type-VII fejtárolóval rendelkezett... (tárolóként 48 fej kapacitással)

...ebből 24db a Tapolcai dandár részére volt előkészítve, míg a maradék 72db a Tatai, és Szentesi osztályok számára.

Előzmény: Guillam (9318)
tuzer Creative Commons License 2012.02.28 0 0 9320

Ez azt jelentette volna hogy a fejet a szovjet alakulat az állványhoz szállította volna és rögtön felszerelik a rakétára?

Nem. Ők csak szállítottak volna. Nem feltétlenül a dandárhoz, előfordulhatott az MRTB-hez szállítás is. Ők akár a fejet, akár szerelt rakétát szállíthattak a dandárhoz.

A fej felszerelését magyar vagy szovjat alakulat végezte volna? Ha magyar akkor az a dandár része volt?

A fej szerelését végezhette

-a dandár technikai ütege

-az osztályok technikai szakaszai

-maguk az ütegek, az előzőek valamelyikétől erre az időre kapott daruval.

Azt is olvastam egy korábbi hozzászólásban hogy előre meghatározott, de titkos átadó körletek voltak a fej átadására.

A dandár minden körlete és minden harcrendi eleme MINDIG titkos volt, ide szállították a hordozókat, a fejeket vagy szerelt rakétákat. Az előbb felsoroltak bármelyikéhez történhetett a szállítás, de üteghez fejet csak akkor, ha volt hordozója.

A fejet a második csapáshoz az átadás után külön szállították vagy rögtön felszerelték a második csapás rakétájára?

Az első csapás után mindig állásváltás történt a következő indítóállásba, ennek elfoglalása előtt mindig szerelt rakétát kapott az üteg, amit szinte azonnal indított is (Ismételt csapás).

Egy régi orosz leírásban láttam olyan URAL teherautokat, amelyek fej szállításra voltak rendszeresítve. Ha jól értettem a leírást, légkondicionált volt a teher rész ahol a fejeket szállították. Kivülről teljesen szabvány URAL felépítménynek tünt a fénykép alapján. Hasonló mint amin én is szolgáltam mint Híradó katona.  A rakétadandárnak vagy más magyar alakulatnak volt ilyen járműve?

Az MRTB-nek (Mozgó Rakétatechnikai Bázis, Kaposvár) és a technikai ütegnek volt. A technikai szakaszokra nem emlékszem, de azt hiszem, nem volt nekik.

Előzmény: Guillam (9318)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2012.02.28 0 0 9319

Skacok! Lehet, hogy ezek a dolgok még mindíg vannak? Lehet,hogy még mindíg titkossak? Olyan dolgokat kérdez az elötem lévő fórum társ, hogy az még így 26 év távlatában is necces. Elméletileg , már büntetthetettlen vagyok ennyi év után , de basszus!? Biztos?

Most, hogy Izrael VS Irán nemsokára ?!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!