Keresés

Részletes keresés

vidima Creative Commons License 2012.03.08 0 0 43796

Milyen kis habos-babos lett, nagyon szép! Te fürdetted otthon, vagy kozmetikusnál volt? Remélem Chili is hamarosan megszépül, nálunk a lányom fürdeti és most hétvégére tervezzük a megszépülést, csak  lebetegedett, úgyhogy lehet, hogy csúszik a dolog.

Kedves Zsolt!

Én is javaslom , hogy vigyázz a túl gyakori fürdetéssel, főleg egy kint tartott kutyusnál. Persze ők hamarabb koszosan lesznek, de a kifésülés elegendő, nem jó a sűrű fürdetés. Mi a miénket, persze koszossági fog függvényében, de csak 1,5-2 havonta fürdetjük. Ha valamiért nagyon dzsuvás persze havonta, de sűrűbben semmiképp. A rendszeres fésülésen nagyobb hangsúly van.

Egyébként senki nem vitatja, hogy Hektor jól érzi magát nálatok, azt azért elég objektíven el lehet dönteni, és egyik levélben sem olvashattál ilyet, csak azt mondjuk, hogy a hava nem kinti kutya. Bármilyen leírást olvasol róla, szó nincs kinti tartásról (bizonyára nem véletlenül és nem a hideg miatt......), sőt kihangsúlyozzák a szoros viszonyt a családdal, ami nem egyenlő avval, hogy a kutya a kertben van, de mindig van otthon valaki a házban, tehát nincs egyedül. A hava igen is jó elvan egyedül a lakásban is, szundikálgat, ugatgat, ha idegen zajokat hall, de ha otthon a család, akkor lépten-nyomon együtt vagyunk. Szó szerint a sarkunkban van, mindenről tudni akar, mindehol ott akar lenni és mi ezt imádjuk benne. El se tudnánk képzelni az estéket úgy, hogy nem az ölünkben ücsörög, éjjel nem az ágyunk mellett szuszog. A kutyát nem valamilyen szinten, hanem teljes mértékben mi irányítjuk, kutyaiskolába jártunk vele, teljesen fegyelmezett, pontosan tudja a helyét a családban, ezért kiegyensúlyozott és nyugodt.  

Hát ennyi..... 

Előzmény: VBeata (43795)
VBeata Creative Commons License 2012.03.07 0 0 43795

Néhány mai kép Jamie-ről. Friiss fürdés után. :)

VBeata Creative Commons License 2012.03.07 0 0 43794

Szia! Meg kell mondjam, én sem értek veled egyet. Elhiszem, hogy a kutyád egészséges, és tud a kertben élni, mert hát mégiscsak kutya. Jó élete van, de kérdés, hogy nem lenne-e még jobb, ha magad mellett tartanád. Nem lenne még boldogabb? Esetleg lehetővé tehetnéd neki a szabad bejárást a házba, hadd döntse el, bent vagy kint akar lenni.

És kérlek, ne fürdesd a kutyát 1 hónapnál gyakrabban, mert nem tesz jót neki. Nem mondta a kozmetikus?

Előzmény: zsikozsolti (43793)
zsikozsolti Creative Commons License 2012.03.07 0 0 43793

Volt kutyám előtte, egy kaukázusi juhász kan,  Astor volt a neve, kölyökkorától egészen végelgyengüléséig velem volt. A család nem akart újabb " nagykutyát" és egyszer láttam egy havanese-t és megemlítettem milyen szép volt. És ezért kaptam egyet. Ég és föld a két kutya, azzal tisztában vagyok. Az emberközpontúságát nézve tényleg igényli az emberek társaságát, de ha kölyökkorától fogva, megvan a kapcsolat kutya és ember közt rendesen, amit az ember irányít valamilyen szinten, akkor a kutya megérti és alkalmazkodik, természetesen az ember is alkalmazkodik a kutyához, és amikor mindkét fél jól érzi magát, akkor szerintem nincs nagy probléma. A családból valaki mindig itthon van, tehát nincs egyedül a kutya. Viszont Hektor a fajtájából eredően emberszerető ugyan, nála csak én vagyok a falkavezér. Apukámra, tesómra, senkire sem hallgat úgy, mint rám. Ha elmegyek otthnoról, 10 percig ül a kapuban, és utána megy másfelé. Ha nem én adok neki enni, nem úgy eszik, csak nézgelődik. Sok azonos vonást vélek felfedezni a kaukázusi és közte. Mivel kutya mindkettő. A kozmetikus is megjegyezte, hogy sokkal durvább a szőre, naponta fésülöm neki, hogy ne csomósodjon össze, ilyenkor télen 2 hetente fürdés, jó időben sűrűbben. Érdekes még, hogy szilveszterkor behoztam a lakásba, ne ijedjen meg a tüzijátékoktól, egyszerűen nem bírtam vele mikor elkezdődött éjfélkor. A cszukott ajtón kiment volna. És amíg a tüzijáték tartott, körbe-körbe rohangált a kertben és ugatott. Sokszor úgy érzem, az ember a saját igényeit szem előtt tartva , a saját kedvére neveli a kutyáját. Nem kötekedni jöttem ide, én az előzőekben érdekességként leírtam a véleményen, érdekes gondolatokat olvastam utána. Sok fajta van, ami formálható kutya, de a kaukázusi nem tartozik abba a csoportba. Próbálná valaki a saját formájára nevelni, Astor csakis rám hallgatott, ha én az udvaron kint voltam, bárki kíséret nélkül járkálhatott ki-be. Ha valamelyik családtag volt itthon, nyugodtan bejöhetett bárki kísérettel, soha nem morgott, nem ugatott, de nem is barátkozott. Astor nem evett , ha mástól kapott enni.Végezetül , minden gazdi a saját akarata szerint neveli a kutyáját, de figyelembe kell venni a kutya igényeit is.Aki nem hinné, hogy Hektor jól érzi magát, bármikor szivesen látom ---akár kedvencével együtt---hogy személyesen meggyőződjön róla.

vidima Creative Commons License 2012.03.07 0 0 43792

Szia!

A benti és kinti "kutyaság" úgy gondolom, nem csak hideg-meleg kérdése. Valóban, a kint tartott kutya szőrének a minősége egész más lesz, mint a bentié, ez normális dolog, mert alkalmazkodik a környezethez. Mégis úgy gondolom, és aki utána olvasott a havanesenek az tudja, hogy a hava NEM kinti kutya. A havaneset azért nem lehet kint tartani, mert kifejezettem emberközpontú kutya, imád a családtagok nyomában járni, ezt bárki itt a fórumon megerősítheti, ha tusol az ember, megy vele a fürdőszobába, ha a TV-t nézi ül az ölében, ha eszik, ül az asztal alatt, éjszaka az ágy mellett alszik a kis fekhelyén, tehát olyan a karaktere, lelkülete, hogy igényli az emberekkel való szoros kapcsolatot, ami ugye a kertben tartva nem lehetséges, tehát egy kertben tartott hava elveszti az igazi "havaságát"!!

Ez persze nem zárja ki, hogy a kint tartott kis hava boldog, és bár az enyém benti, de kertes házban lakunk és hóban fagyban is visszük sétálni és szaladgálni a kertbe, ahol ő is lelkesen ugatja a madarakat, rohan a macskák után, megugatja az ismeretleneket (a hava mint köztudott remek jelző kutya!!), tehát ugyan azokat csinálja, mint egy kinti kutya, nem hímestojásként van tartva, de megvan az a szoros kapcsolat a család és a kutya között, amitől a havanese az ami!!!

Az, hogy 1 hét után lemondtál arról, hogy leszoktatod az idegesítő dolgairól pedig tényleg vicces olyannak, akinek már volt kutyája (vagy éppen gyereket is nevel...).

Előzmény: zsikozsolti (43790)
Eraa* Creative Commons License 2012.03.06 0 0 43791

Én ezzel nem tudok azonosulni. Szerintem vannak kinti és vannak benti kutyák, mindenki döntse el, hogy milyet szeretne. A havanese benti kutya, ha valaki képtelen megszokni az ezzel járó kezdeti problémákat, az a saját maga gyengesége vagy éppen rossz döntése, hogy nem kinti kutyát választott. 1 hétig próbálkoztál és már feladtad?! nem tudtad leszoktatni? te miről tudsz leszokni 1 hét alatt?! az az illető, aki ezt vette neked ajándékba, nem tudta, hogy egy kutya mivel jár? Na mindegy, én csak annyit tudok mondani  - miután mindenki úgy neveli a kutyáját, ahogy akarja - hogy remélem valóban boldog a kutyád!

Előzmény: zsikozsolti (43790)
zsikozsolti Creative Commons License 2012.03.06 0 0 43790

Sziasztok! Most találtam rá erre a fórumra, és mivel nekem is van egy havanesem, így gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat. Lehet hogy pár ember szemében nem leszek " jó " gazdi, azonban Hektor nevű kis barátom szemében én vagyok a legjobb. Szóval Hektor egy fakóbarna havanese fiú, akit születésnapomra kaptam, márciusban. 1 hétig volt a lakásban, apró termete ellenére sok bosszúságot okozott amiről képtelen voltam leszoktatni. Így Hektor leköltözött a kazánházba, kertes házban lakunk, napközben pedig az udvaron volt, természetesen a fűtött kazánház mindig nyitva állt számára. Sokat játszottam vele napközben, de hamar rászokott az egyedüllétre, mivel volt hogy fél napig senki sem volt otthon. Kapott plüssjátékokat, parkosított kertünk van, egy ekkora kutyának sok felfedeznivaló volt benne. Mindig nagyon örült, amikor hazaért valaki, mert akkor játszottunk sokáig. Jött a tél, Hektor majdnem egy éves volt, kapott egy kutyaházat. Benne fűthető fekvőhely, beállítottam 40 Celsius fokosra, rá egy vastag szivacspárna, és Hektor így élte át a telet. És most jönnek az érdekességek. Amíg a levegő éjszaka -5 fok alá nem csökkent, Hektor kinyújtózkodva a lábtörlőn aludt, amikor hidegebb volt bent aludt a házában. Próbálkoztam változtatni a fekhely hőmérsékletét, levettem 25 fokosra, és akkor sem feküdt be. Egyszerűen nem igényelte. Megszokta a kintlétet. Az idei télen, napközben nem találtam sosem a kutyát, ugyanis a hóban játszott mindvégig. Amikor megunta vagy befeküdt a házába, vagy kihúzta belőle a kis plédet és a háza előtt feküdt. Sokáig bűnösnek érzetem magam, de rájöttem, nem a fűtött fekhely zavarja, hanem egyszerűen nem fázik. Megszokta a kinti életet. És megszokott mindent kint, lakásba nem vágyakozik. Mindent megkap , jó minőségű tápok és konzervek, vitaminok stb és egy egészségtől kicsattanó kiskutya, aki a többi kutyával egyetemben megakarja enni a postást, ha zörög a postaládánál, megugatja a gyalogosokat a járdán, üldözi a madarakat és védi a saját területét. Tehát alapvetően én nem értek egyet azzal, hogy szobakutya vagy nem szobakutya. Minden kutya olyanná válik, amilyenné nevelik.

Eraa* Creative Commons License 2012.03.06 0 0 43789

Igen, Mayában ez a durva, hogy ő kikönyörgi a ruhát, és sír, ha levesszük róla. Volt, hogy nővérem csinált nekik masnikat, és elkezdte Mayát fotózni a különböző masnikban és még az 5.-6. masninál is feküdt szépen és nézett tesómra a nagy szemeivel, hogy na jöhet a következő fotó:D és a táskákat is imádja, nem lehet kivenni belőle, mert kapaszkodik. Mondjuk ha nekem korábban valaki ezt mondja, hogy van ilyen kutya, biztos nem hiszem el..

Mollynak egyébként amiatt dúsolt be így a szőre (szerintem..), hogy tavaly nyár végén le lett vágva rövidre a szőrváltás-hullás miatt, azóta csak a tapijából volt vágva meg a szeme körül. Hamar gubancolódik neki, mert vékonyszálú, viszont könnyen kifésülhető,így nem vészes rendben tartani. De az tuti, hogy nagyon ráfér már egy kozmetikázás (igazítás, ritkítás..), csak olyan nehéz jó kozmetikust találni, mert itt miskolcon alig van aki hosszú szőrben tartaná a kutyáját, így a kozmetikusok többsége is csak a gépi nyírást ismeri. Legutóbb Mayát új helyre vittük, nagyon szépen kiigazgatta, remélem lesz türelme Mollyhoz is, no meg Mollynak hozzá. Majd meglátjuk, addig is töltök fel egy összeállítást a vigyori fejéről :))

Előzmény: vidima (43788)
vidima Creative Commons License 2012.03.06 0 0 43788

Maya egy igazi dögös kiscsaj ebben a ruhában. De látszik is rajta, hogy élvezi a "divatozást". Mollynak pedig eszméletlen gyönyörű dús a bundája. Biztos ritkítani kell ahhoz, hogy szépen lesimuljon neki, nem? Az egyik képen már majdnem úgy néz ki, mint a tesómék pulija a hatalmas bundával. Nem lehet egyszerű golga a kozmetikusnak....

Ma reggel olyan hideg volt a sétáltatásnál, hgy feladtam Chilire a ruhát és én is majdnem megfagytam. Állítólag a napos száraz idő marad, de fokozatosan hül. Pedig már azt hittük, itt a tavasz!!!

Előzmény: Eraa* (43784)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.05 0 0 43787
Istenem, de aranyos! Helyes kis masnija van. :)
Panni is nagyon szép kutyus. :)
Előzmény: Eraa* (43784)
Eraa* Creative Commons License 2012.03.05 0 0 43786

Várjuk a fotókat :-)

Nálunk Maya a nagy napozós. Ahogy a nap vándorol, úgy vándorol ő is a lakás különböző pontjaira.. :-D

Előzmény: vidima (43783)
Eraa* Creative Commons License 2012.03.05 0 0 43785

Nagyon jól néz ki Panni:)

Mollynak is kellene már valami fazon, mert szegényke elég "össze-vissza", csak őt még kozmetikus nem igazán nyírta, úgyhogy nem tudom hogy fogja viselni, de muszáj lesz, mert ahogy a hasán le volt borotválva a szőr az ivartalanításkor, úgy a hátsó részen alig van szőre, elől meg hatalmas bundás, a tapijánál is nagyon beszőrösödött, úgyhogy formálni kell már :)

Előzmény: Pannkaa (43782)
Eraa* Creative Commons License 2012.03.05 0 0 43784

Molly örül az új hajgumijának, amihez már készül a hozzá illő citrom-narancs kötött pulcsi is:D

Maya új ruhája :)

Mivel ők az emeleten "laknak", így szoktak kukkolni, ha jön valaki :)

szaladgálás közben mikor megállt 1 pillre

vidima Creative Commons License 2012.03.05 0 0 43783

Na akor én is lefotózom Chilit a már majdnem tavaszi időben, bár most elég kócos és dzsuvás a bundija, de ez sem őt, sem minket nem zavar, lehet, hogy a hétvégén majd megszépül. Ő is nagyon évezi a ruhamentességet, csak áll a szélben és lobog a bundája, rohangál a kertben, megugat mindent és mindenkit, rohan a lapdája után, tehát nagyon élvezi. Ja és imádja a napot, mindig kifekszik a napra és a lakásban is olyan helyet keres szundizni, ahova besüt a nap, utána mindig olyan finom meleg a bundája.

Előzmény: Pannkaa (43782)
Pannkaa Creative Commons License 2012.03.04 0 0 43782

Pannkaa Creative Commons License 2012.03.04 0 0 43781

Nekem is élvezi Panni  a kabát nélküli sétálást és szaladgálást.           :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.04 0 0 43780

Lehet, hogy csak én maradtam le és ti már beszélgettetek erről, esetleg be is szereztétek, de nekem ez újdonság. Kutyacipő. Örülök, hogy megtaláltam, sőt lehet, hogy be is fogok szerezni egy ilyet. Tetszik, mivel félek tőle, hogy belelép valamilyen szilánkba, vagy felsérti valamivel a tappancsát. Ráadásul ezt könnyebb mosni, mint a lábát. :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.04 0 0 43779

Benji ezt üzeni minden olyan kutyának, aki a napokban nem volt kint, és nem tudja, hogy milyen jó az idő. :P

Eraa* Creative Commons License 2012.03.03 0 1 43778

Hogy tetszik a kutyáknak a jó idő?:-)

Molly annyira élvezi, hogy végre kint szaladgálhat órákat az udvaron a jó időben ruha nélkül, aztán meg úgy kidől, hogy mozdulni nem bír :-)

Majd töltök fel fotókat is holnap! Töltsetek ti is :-)

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43777

Természetes :)

Előzmény: Eraa* (43776)
Eraa* Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43776

Nagyon édes:) remélem az oltásai már megvannak, hogy kint sétáltok, vigyázz rá nagyon, olyan kis csöpp még! :)

Előzmény: Törölt nick (43769)
Eraa* Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43775

Nekünk is van hasonló labdánk, pontosabban 2 is, de egyik kutya se hajlandó szájába venni mai napig.. :D tényleg elég erős szagú, úgyhogy nem is erőltettük, elraktam szépen egy idő után, miután mindig csak láb alatt volt, de kiváncsiságból holnap előveszem, megnézem változott-e a helyzet :D

Előzmény: VBeata (43771)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43774

Perszepersze, erre figyelek. Már nézegetek nyakörveket, póráza az van. Annyi előnyöm van, hogy nem forgalmas helyen sétálunk. Erre jó egy nyugodt falucska :)

Előzmény: VBeata (43773)
VBeata Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43773

Követ téged, ahogy az anyját is követné, mert az ösztöne ezt diktálja. De minél nagyobb lesz, és önállóbb, annál messzebb kószál majd el felfedezni a világot. Akkor kell majd nagyon figyelned rá, hogy bajba ne kerüljön, pl. ne szaladjon autó elé.

Előzmény: Törölt nick (43772)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43772

Egyelőre azért nem használok hámot, mert még régebben (elég drágán) vettem egy Trixie kutyahámot kisebb kutyára, amit a törpemalacomnál használtunk, míg ki nem nőtte. Szerintem nem kell sok, és Benji is bele nő :)

Egyébként azon csodálkoztam, hogy milyen aranyosan jön mellettem. Még kicsike, nélkülem nem volt sehol, ezért ha egy picit is lemarad, azt ugatással jelzi és nagyon gyorsan szedi az apró lábacskáit. Két-három vagy több naponta megyünk sétálni, és ma pl. kicsit összekaptunk. 

Szoktam vinni a sípolós gumi almacsutkáját (aminek nagyon tudunk örülni, ha sötétben megyünk ki a nappaliba), és néhányszor visszahozta nekem vagy el kezdte rágcsálni, aztán rá unt és inkább a fűcsomókat csodálta. Hívtam, de mintha még csak a szél se fújt volna. Hát jó. Elindulok haza, meg sem szólalok. Jött utánam, szerintem nem vett észre semmit. Aztán amikor 30 perc múlva megszólaltam, látszott rajta, hogy örült, mert már rögtön gyorsabban jött és csóválta a farkát is.

Ezt leszámítva nagyon  jól megvagyunk, a szobatisztaság is kezd alakulni, mindenkivel jóban van és nagyon tud pitizni :)

VBeata Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43771

Szia! Cicahám jó rá, amíg ilyen pici. És nagyon aranyos!

Vettem Jamie-nek egy ilyen labdát:

http://www.futrinkacucca.hu/termekek/kutyaknak/jatekok/gumi-latex/t:3857/trixie-dentafun-fogtisztitos-gumilabda

Merthogy fogtisztító, menta ízű, hű, de jó! Olyan erős szaga van, hogy a kutya alig hajlandó a szájába venni, a lábával piszkálja, mint egy macska. :DD Talán megszokja.

vidima Creative Commons License 2012.03.02 0 0 43770

De kis helyes!!! Biztos cukin poroszkált melletted. Szerintem van olyan kicsi hám, ami jó lenne rá, azért az a biztos, hogy pórázon megy, amig még nem annyira iránytható és ragaszkodó.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.01 0 0 43769

Sziasztok!

Megtörténtek az első séták Benjivel. Mivel faluban élünk, eleinte táskával mentünk kb 200-300 métert a völgyig, ahonnan ugyanis kivettem a táskából (annyit ficánkolt) és legnagyobb meglepetésemre jött mellettem. Póráz, hám nélkül (mivel a hám még nagy rá :) ) Szóval minden nélkül szépen, a lábam mellett battyogott. Nem mentünk messzire, tapasztalatból tudom, hogy az apró lábacskáival hamar kifárad. 

Ez a kép térkép felderítés közben készült. :)

annus25 Creative Commons License 2012.02.24 0 0 43768

Nagyon köszönöm, hogy válaszoltatok!!!!! most hívtam a lányom, hogy mi volt az ebéddel, azt mondja minden gond nélkül megette jól van semmi gond vele. Hát nagyon-nagyon remélem nem lesz semmi baja, én iszonyatosan megijedtem,

mégegyszer köszi, hogy írtatok, nagyon jól esett, sokkal nyugodtabb vagyok!

Üdv: Nusi

Eraa* Creative Commons License 2012.02.24 0 0 43767

Nagyon édes kutyus :-)

Valószínűleg a fogváltás elkezdődött nála, ahogy írtad te is, és ez okozhatott fájdalmat neki vagy a nagy evészetbe megharapta a nyelvét (gondolom kutyuknál is előfordul..), mást nem nagyon tudok elképzelni, úgyhogy ha azóta semmi baja, akkor nyugodjatok meg!

Előzmény: annus25 (43765)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!