Prostamol Uno-t használok egy hete. És a kérdésem ezzel kapcsolatban: Nem hullott tőle jobban a hajatok? Vagy akármilyen más saw palmetto készítménytől, vagy akár fin-től, vagy minoxidiltől?
Azért van ez a dilemmám, mert most megfelelő a hajam, és mi van, ha megáll, nincs is MPB-m, ha meg szedem a fenti szereket, és ezektől hullik, akkor meg a megelőzéssel csak ártottam.
Szerintem érdemes mindenkinek elgondolkoznia azon, hogy az életkörülmények miért befolyásolják a DHT arányát a szervezetben. Például miért sokkal több fiatal szenved diffúz hajhullással, mint régebben? Miért van a hajléktalanoknak, akik aztán tényleg nem étkeznek megfelelően dús hajkoronájuk? Miért sokkal kevesebb a diffúzan kopaszodó ember a sporolók között?
Nekem az a véleményem, hogy egyértelműen a hormonális egyensúly felborulása van a háttérben. Ezeket befolyásoló tényezők: az ivóvíz ösztrogén tartalma, a túl sok ejakuláció ill. túl sok szexuális impulzus -> amit tökéletesen kiszolgál napjaink szexuális beállítottságú reklámipara és "szórakoztató ipara", és még sok dolgot fel lehetne itt sorolni
Ezek összeségében elég erőteljes mértékben határozzák meg a DHT szintünket. Tévhit az, hogy akinek hullik a haja, annak sok a tesztoszteronja és fordítva. Nem a mennyiség a lényeg a haj szempontjából, hanem a tesztoszteron-DHT arány. Lehet pl. egy nagyon férfias(sok tesztoszteron) külsővel megáldott férfinek sok haja, ugyanakkor egy nőiesebb megjelenésű(kevés tesztoszteron) férfinek kevés haja.
A ránkerőltetett szexuális ingerek, de leginkább a sok ejakuláció miatt rengeteg egyébként nagyon hasznos tesztoszteron meg kárba azzal, hogy DHT-vé átalakul.
"Valószínüsíthető" az is, hogy a nemiszervünk nemzés, és nem "sportolás" céljára fejlődött ki az evolúció során. Ezen is érdemes elgondolkozni.
A kínai orvoslás szerint születéskor mindenkinek van egy bizonyos mennyiségű "csí"-je (energiája), ami a férfiaknál az ejakulációkor, a nőknél a szüléskor lecsökken. A férfiaknál ebből adódóan csak fokozatos jellegű a csökkenés, a nőknél viszont elég drasztikus szüléskor. Talán ez is egy érdekes nézet.
Ez persze csak az én véleményem, észrevételem az üggyel kapcsolatban.
Ajánlom figyelmedbe kiindulásképpen a http://www.hairlosstalk.com nevű oldalt. Ott keress rá a fórumban az alábbi szavakra: antiandrogen,RU58841(RU),RU58841-myristate(RUM), CB-03-01(CB),Flutagel, Flutamide, flut
Vinyard&Morreau:
Hol lehet kapni rendes 1% flutamid gélt? Tudtommal a "Flutagel" gyártása abbamaradt.
Én fél éve használom és gyógyszertárban kevertettem ki. Este kb. 30 mg flut viszek fel 1% gélben. Hatása önmagában sem rossz, de a minoxidillel kiegészítve elég drasztikusan visszafogta a hajhullást (150-160 helyett 50-60 szál/nap). Önmagában nekem a minox nem jött be. Valakinek az jött be, hogy a 60ml minoxba 4 250mg-os flutamide tablettát feloldott(ez 2%-os oldat).Az sem utolsó szempont, hogy olcsó.
A flutamideről tudni kell, hogy nagyobb mennyiségben (napi 250-500mg) májkárosodást okozhat. Ezért nem árt a használata mellett a rendszeres orvosi ellenőrzés.
No persze itt meg lehet jegyezni azt is, hogy pl. ez az aszpirinre is igaz. Sőt az még rosszabb...
Alapvetően az antiandrogének mindenkinek megoldást jelenthetnek a férfias hajhullás kezelésében. A probléma az, hogy mindenki más. Más a bőrön az anyag felszívódása, ezért aztán más a hatása is. Ha túl gyors a felszívódás az is baj, ha túl lassú, akkor meg nem történik semmi hatás. A cél az lenne, hogy az adott antiandrogén anyagot a dermisben tudjuk tartani, ott ahol szükség lenne rá.(olvastam injekciós megoldásról is a dermisbe, de ettől kicsit elrettentem először, pedig lehet hogy jó) Sok a befolyásoló faktor: ilyen a molekula tömege (500g/mol felett már nagyon nehéz a felszívódás), az adott vehicle(oldószer) összetétele, de még az anyag felezési ideje is lényeges, hogy ne legyen se túl rövid se túl hosszú...stb.
A spironolacton-nal és cyproterone-nal az a baj, hogy relatíve nagy a molekulatömeg és a megfelelő vehicle-t sem nagyon találták meg hozzá. Ezért aztán legtöbb esetben nem sok embernek van pozitív visszajelzése ezekkel az antiandrogénekkel kapcsolatosan. Egy dolog biztos Vinyard, a sok "agyonreklámozott" kotyvalékoknál biztos jobb.
Az RU58841(CAS: 154992-24-2) egy kiskereskedelmi forgalomban nem kapható kisérleti anyag, amivel Roussel-Uclaf francia gyógyszercég kisérletezett a 90-es évek végén. A tanulmány megtalálható a neten. Később(2005) a berlini szabadegyetemen is készítettek egy tanulmányt az RU58841-myristate nevű RU58841 változattal. Mindkét tanulmány nagyon pozitív és meggyőző eredményeket mutatott fel az androgen alopecia kezelésében. Ahhoz sajnos még évek kellenek, hogy a dolog mindennapi ember számára is elérhető legyen.
Ezért aztán egy-két fanatikus rendelt magának közvetlenül egy laborból RU-t és elkezdett vele otthon kisérletezni(2000-2001). A dolog olyan sikerrel járt, hogy többen is csatlakoztak hozzá és mamár elég sokan használják ezt a szert. A baj csak az, hogy elég nehéz hozzájutni, és még nehezebb egy megbízható labort találni, aki tényleg tiszta, jóminőségű RU-t szállít. Ráadásul tele van Ezen kívül olvastam még hatékonyabb antiandrogénekről(CB), de ezek árban már tényleg a megfizethetetlen kategóriában vannak. Egyenlőre.
24 éves vagyok, néhány hónapja figyeltem fel a vékonyodó hajam. "Kívülről" még annyira nem látszik, de azért oldalt már kicsit feljebb van a homlokom. Saw palmetto-t - 320mg/nap (Prostamol Uno), meg Varga hajcseppet kezdtem el használni, kb egy hete, megelőzésnek szánom. De azt vettem észre, mintha jobban hullana a hajam. Fésűt nem használok, de ha beletúrok a hajamba, 4-5 hajszál mindig marad a kezembe. Eddig ilyen nem volt. Tapasztaltatok ilyet? Most arra gondoltam, hogy abbahagyom a szedést, kísérletképpen. Külföldi fórumokon többen írták, hogy volt "shedding" a saw palmettotól.
" 1100 db hajszál most 240 ezer a FUE-Clinic klinikán alkalmazott forradalmian új FUE Plus technikának köszönhetően" - ezt Árpa Attilával hírdetik, meggyőzőbb a dolog, igényes honlap, "celeb" referencia......bár az ára is húzosabb !
Pedig a flutamide egy nagyon régóta forgalomban lévő andorgén receptor blokkoló szer (a legelső ilyyen gyógyszerek egyike) és topical a hajhullás ellen is gyakran használták minox helyett, mellett, változó eredménnyel.
AMúgy a konszenzus szerint 3-4 hónap után mérhető le, használ-e a minox. Egy hónapot még én is rápróbáltam volna a helyedben.
Ezzel a Flutamide-nevű géllel mit tudtál elérni? Hányszor használtad és milyen sokáig? Még életemben nem hallottam, pedig alaposan utánajártam a témának annak idején.
Az írtam, hogy két-három hónap, amiről többen is úgy vélekedtek (pl. ezen a fórumon), hogy már ennyi idő alatt valaminek látszódnia kell.
A haj növekedési fázisa azért nem 5-6 hónap, elvileg egy hónap alatt napi egy-két használatnál már aktivizálódnia kellene a hajhagymáknak, még egy hónap múlva pedig valaminek meg kellett volna jelenni.
Én láttam a Spectralnak ilyen természetes szerét, amiben sem minox, sem nanoxid nincs.
Spectral RS a neve és a New Hair-nál 7500 pénz.
Én úgy gondoltam hogy megint veszek egy DNC N -t , max csak kevesebbet használok, mert ennek már 1 hónap után láttam hatását. Vagy valaki próbálta már ezt az RS nevüt?
Napi 0,25 mg-tól szerintem ne sok hatást várj. Ismerem a garfikonokat, amik a 0,5-1-5 mg közötti különbségeket hasonlítják össze, de az olvasottak alapján ez sokszor nem érvényesül.
Flutamide tartalmú gélt még most is lehet kapni. Menniy idieg használtad, illetve hány százalékosat? Én is gondolkozom rajta, hogy kipróbálom a nyáron, amikor nem gáz a nagyon rövid haj.
A spirot próbáltad? Az a másik topical szer, amit ki szeretnék még próbálni. :) Lejárt lemez, de működhet. Sokkal több ráció van benne, mint a saw palmettoban, vagy a sok összekutyult mindenféle szart tartalmazó, drága csodaszerekben (Thymuskin, Viviscal és társai).
AMúgy erről a RUvalami kódjelű szerről már többször írtak ide, érdeklődtek, lehet pont te voltál az. Egy valamit nem értek: Ez még nincs klinikai forgalomban ha jól tudom, maximum klinikai teszteléseknél járhat. Magyarországon van ilyen? Ha nincs, egyáltlaán miért merül fel, hogy bárkinek bármilyen tapasztalata lesz vele, ha nem lehet hozzájutni?
A hajklónozásban én igazság szerint nem hiszek. Pontosabban abban nem, hogy olyan időtávlatokon belül kiforrott terápia lesz, amikor nekem még számítani fog, hogy kopasz vagyok-e vagy sem. Van ugyanis egy súlyos probléma vele: Mi a garancia arra, hogy a beültetett, klónozott sejtek nem kezdenek el maguktól durva osztódásba, tumoros szövethalmazt kialakítva? Ennek a terápiának pont ez az egyik, ha nem a legfontosabb kiküszöbölendő kockázata: megakadályozni, hogy a sejtosztódásba való mesterséges belenyúlás ne okozzon malignus genetikai átalakulást, instabulitást a sejtekben.
Nekem a minoxidillel egyedül nincsenek jó tapasztalataim. Ami nekem hatott eddig, az a flutamide gél formában. "Flutagel" néven lehetett kapni egy ideig. Amit szeretnék kipróbálni az a RU/RUM. Ezek is topical szerek, de erősebbek és kevesebb mellékehatásuk van.
Gondolkozom még az orális Finasteride-n is, de max. napi 0,25 mg-on.
Szeretnék egy csapatot itt összhozni, akik tapasztalatokat osztanak meg egymással, együtt rendelnek, megoldásokat vázolnak fel a megfelelő vehicle-re, és nem a szokásos attitűddel rendelkeznek: "Nekem megvan a megoldás, tehát nem fórumozom tovább, mert szarok bele, hogy másnak is ugyanaz a baja, mint ami nekem volt"
Szerintem a megoldás a topical antiandrogénekben van. Magyarországon nem igazán terjedt el ez a nézet és legtöbben is max. a spironolactont alkalmazzák, mai már réges rég lejárt lemez.
Érdemes külföldi fórumokon utánanézni. Ott van erről rendesen anyag.
A hajátültetés a mai stádiumában még szerintem elég természetellenes jelleget kölcsönöz. A megfelelő eredményt talán a klónozás jelenthetné, de arról tíz éve is azt mondták, amit ma: kb. még 10 év...
Összefoglalhatnád akkor öt mondatban, hogy mik a tapasztalataid.
Én a minoxot próbáltam ki egy két-három hónapig, de nekem nem hatott egyáltalán. A finasteride-t nem szeretném kipróbálni, mert reménykedem benne, hogy hosszú ideig, egészségesen élhetek, s ez nekem fontosabb, mint a hajam.
A hajbeültetésen én is gondolkodom, nem rossz móka, igaz, ahogy nézegetem a magyar klinikák "referenciáit", néha kissé gyenge eresztésnek tartom azt is.
(jah és kb 10 éve vagyok ezen a fórumon szóval nem kellenek a spam es reklámos kommentek :) ), már végigmentem mindenféle szeren kúrán stb....egyedül a hajbeültetés maradt ki !
Meg tudná valaki mondani, hogy beültetés után hányadik héten lehet minoxidilt használni a beültetett területen? Ha valaki válaszol azt előre is köszönöm.
Eléggé pang az utóbbi pár napban a fórum! Szóval gondoltam megosztom az elmúlt időszak történéseit! Júliús óta használok Spectral UHU-t. Még nyáron folytattam mellé 3 hónapos finasteride kúrát. A kettő együtt kitűnően kiegészítette egymást. Most sima minoxal nem tapasztalok ugrászerű javulást, de a vertex terüeten kezdenek megvastagodni a hajszálak, aminek nagyon örülök, mert az a terület mindvégig gyatra volt. Még a nombemberi hónapban volt egy 3 hetes hajhullásom, ami után csak az erősebb hajszálak maradtak meg. Azóta nem hullik és erősödik a Vertex.
Jövő!
Így a 7 hónap után kifejezetten optimista vagyok. Főleg az esett jól, amikor párhuzamosan több helyről is jelezték, hogy milyen más lett a hajam. Emellett nem is aknáztam ki minden lehetőséget!:) Még fiatalok vagyok. Helyrehozható a hajállományom. Várom már a Spectral DNC & Dutasteride kombó bevetését egy "jóféle" sampon kiegészítésével. engem nagyon biztat, hogy sima minoxal ennyi eredményt elértem!:)
A hajvonalamat jövőre, vagy akár még az év befejezte előtt megszeretném toldani! :)
Mi az a minimum graftszám, amivel Síkos dolgozik? Köszönöm!:)
Naná, hogy nem így kellene történnie. Pont ezért érthetetlen, miért van ez a jelenség. Többen írták, hogy mert folymatosan fejlesztgetnek rajta. Na persze. Ha valamit vesznek, mint a cukrot, nem fognak minden félévben változtatni az összetételén, főleg úgy nem, hogy még az állaga is más legyen, elbizonytalanítva ezzel még a valójában eredeti terméket vásárló embereket is. Viszont azt sem látom reálisnak, hogy a hamisítás ilyen gyakori és széleskörű lenne. No mindegy.
A sheedinget gondolom tudod mi, szerintem azt már kizártad, és ezért aggódsz. A háromszori előfordulás időrendben hogy volt? Ezt részleteznéd picit jobban?