üdv. külföldről szeretnék autót behozn mivel nem vagyok jártas a dologban , kérdésem az lenne, hogy jelenleg mennyibe lehet forgalomba helyezni euro 4 -es kocsit. Letudná valaki vezetni nekem, hogy miért és mennyit kell jelenleg fizetni teljes magyar forgalomba helyezés esetén? Nagyon megkösszönném!!
Azt hittem valami okos dologról van szó, a BMW nem tud kiadni igazolást mivel ehez az alvázszámhoz tartozó motornak nincs környezetvédelmi besorolása, egyébként ua. a motor mint az európai modellekben. Na mindegy...
Bocsánat, nem volt egyértelmű amit írtam, illetve nem gondoltam, hogy másnak nem az. A "Kárpát utca" kifejezést a Mercedes Benz magyarországi központjára használjuk sokan, mert ott található.
Szóval a gyártó magyarországi hivatalos importőrétől, főkereskedőjétől fogad el igazolást az NKH.
Nehogy a BMW-hez kérj a Mercedes-Benztől, mert biztos nem adnak! :-))
Igen, alvázszámra, illetve a bizonyos darab gépkocsira. Már több helyen leírtam az esetet, most bemásolom ide is, tanulságos lehet. Azt is bemásolom ide, amit egy Opeles cikkhez írtam, épp egy Opel Astra forgalomba helyezését akarom elkezdeni, az Opel Magyarország eddig a legbénább, akivel találkoztam.
Hosszú lesz, bocs.
Szóval:
Mercede-Benz 5Ft/ccm+ Áfa áron ad ki igazolást.A 2996ccm-es autómra kifizettem, mert az NKH félretájékoztatott. Én nem szartam bele, másfél éve kezdtem az érdeklődést.
1. Szóban NKH vizsgaállomáson: felejtsem el a kék matricát, nincs is nyilvántartásuk ilyen öreg autóról, de az MB Autó Magyarországtól szerezzek, ha tudok.
2.Telefonon Komócsy utcai valaki, leráz, igazából nem is tudja, hogy van, javaslat: MB-Autó. Azért írjam le mi a bánatom, hátha mégis van megoldás.
3.E-mail a honlapról leginkább megfelelőnek gondolt címre, részletes problémaleírással, csatolva a Mercitől kapott választ, miszerint megfelel az Euro2-nek.
4.Visszaigazolás jön a levél olvasottságáról! Várok türelmesen másfél évet, vészesen közeleg a vizsga ideje. Válasz nem érkezik.
5. Komócsy vezetőjének levél, kérve, hogy a lehető leggyorsabban válaszoljon, mert bő egy hét múlva megyek vizsgára, és le akarom zárni az ügyet.Semmi reakció.
6.Igazolást megveszem, pomázi NKH vizsgahelyen pénzért szemlézik az autót(vicc, motorszámra nem is kíváncsiak), autó levizsgázik(máshol),okmányiroda, sorbanállás, forgalmi kicserélve, hurrá!
7. Miután mindez megvolt pár napra jön a válasz az NKH-tól, hivatalos iktatószámos levél, miszerint a (vizsgahely szerint nemlétező)nyilvántartásukban Euro1-es az autó, de, ha jobbat akarok, akkor vagy veszek a márkaimportőrtől, vagy 2200 Ft illeték ellenében ők hivatalból megkeresik az importőrt!!Felhívom az embert, hogy ez tényleg igaz, 2200 Ft- ból megúszhattam volna? Aszongya, hogy igen!
8.Ha lesz időm ezzel foglalkozni az összes létező felügyeleti szervüknél, feljelentem őket, de az sem kizárt, hogy bírósághoz fordulok.
9. Rohadjanak meg!
Ennyit az NKH-ról, szégyen, de megint az én pénzem bánta.
Szóval NKH-ék lehet, hogy elvileg a törvényt alkalmazzák, de a módja gyalázatos. Mi az, hogy egy osztrák forgalmi láttán egy hivatalos hatóság csak a buta arc vágásáig jut el, fogalma sincs róla, hogy egy másik EU-s forgalmiban a beírt kódszám mit jelenthet.
Úgy tudom, az osztrákoknál megmérik a füstöt, és ha jó( utólagos részecskeszűrő, stb.) akkor jobb matricát is kaphat, mint gyárilag. Ez lenne a normális, de itt még a gyári adat megszerzése/elfogadása is komoly nehézségekbe ütközik. Egy ismerősömnek mondták, hogy a Németországban hivatalosan bejegyzett utólagos részecskeszűrőt, amivel ott kedvezőbb besorolást kap az autó, itt felejtse el, nem veszik figyelembe.
Hiába ez egy komolyabb, szigorúbb ország, mint holmi Németország, Ausztria, azok hülyék, majd Magyarország megmutatja mi a helyes. :(
Most amit az Opellel kapcsolatban tapasztaltam:
Opel Magyarország egy röhej. Vettem december végén Ausztriában egy Isuzu motoros '94 es gyártásút. Motor tökéletes, ami még döbbenetesebb, hogy a két, már lecserélt küszöbön kívül az egész alja gyári, és mintha új lenne!Ismétlem Ausztriából, ahol többnyire rohadnak az autók. NKH, a másik díszpéldány cég, nem tudja beazonosítani, hogy Euro I, vagy II, szokás szerint javasolja, hogy az importőrnél próbáljak igazolást szerezni. Opel Magyarország honlapján sehol egy e-mail cím, mindenhol csak az aktuális autóikat akarják rám sózni. Telefonon sokadik próbálkozásra kapcsoltak egy kizárólag angolul kommunikáló taghoz! Újra hívtam a kis hölgyet, aki azt mondta" úgy látszik a magyar nyelvű kolléga megint nincs itt"!Kérdezem:e-mail? Válasz: tud egyet, de arra általában nem szoktak válaszolni! Valami elég esetlenül magyarra fordított érdeklődési lehetőség van azért a honlapon, oda írtam. A következő válasz jött:
"Az Opel Ügyfélszolgálati központjához érkezett 1994-es évjáratú, Opel Astra-F típusú személygépkocsijával kapcsolatban engedje meg, hogy az alábbiakról tájékoztassam.
Ügyfélszolgálati központunkban sajnos a 2002-es évjáratnál idősebb autók adataihoz nincs hozzáférésünk. Annak érdekében, hogy visszaigazolják, hogy az autó mely környezetvédelmi besorolást teljesíti, az adatokat a General Motors német központjába kell továbbítanunk. Ezen igazolás alapján tudja az illetékes magyar közlekedési hatóság a járműveket esetlegesen átsorolni egy magasabb kategóriába (amennyiben az a jármű megfelel a jogszabályi feltételeknek).
A fenti eljárás költségmentes, viszont sajnos időigényes így amennyiben szeretné, hogy az igazolást kiállítsuk az Ön részére, kérem, jelezze felénk az alább megadott elérhetőségeken, postacíme megjelölésével ahová továbbíthatjuk az iratot.
Ha további kérdései merülnének fel, kérem, forduljon Ügyfélszolgálatunkhoz az alábbi elérhetőségeken:
Email: cac@gm.com
Tel: +36-1-298-1800"
Január 10-én leveleztük ezt le, eddig semmi válasz!
2012-ben azért rendben van, hogy időigényes valami, de ennyire? Esetleg nem is foglalkoznak vele?
Más gyártóknál érdekes, hogy van a hazai főkereskedőnél adat, és 1 napon belül válaszoltak. Igaz, az ingyenes adatszolgáltatást eddig csak az Opel említette, a Mercedes- Benznél 5Ft+Áfa/ccm, a Fiat Magyarország nem tudom mi alapján számolt, de egy 2000ccm-es autóról 5000 Ft körül adtak volna.
Pedig nem akarom elkótyavetyélni alkatrésznek, forgalomba helyezném, de csak jobb lenne Euro II-ként, szerintem az.
A lényeg: Opelék a 10 évnél idősebb autóikat már nem ismerik, titkosan kezelik Németországban az adatokat, ahonnan 5 hét alatt nem lehet lekérdezni!
Lehet, hogy az a hozzáállás, hogy csak vegye meg az új, vagy pár éves autót, aztán már nem foglalkozunk vele.
BMW-re is adnak ott igazolást? Nekem van egy olyan kocsim aminek alvázszám szerint nincs besorolása (2002-es USA piacra gyártott 525I). Valahogy forgalomba kellene helyezni.
A BMW-t nem ismerem, de a Mercedes-Benz tudta 1991-ben! Saját autóm, októberben, a vizsga előtt vettem igazolást a Kárpát utcából. Mert a retek NKH-nak nincs adat hozzá, meg ugye előzőleg amikor forgalomba helyezték elírták. 300TD(kombi) 124-es, eredetileg svájci volt, EGR-rel.
Jópár hetet visszaolvastam itt, így megerősítésképp tennék fel kérdést, a teljes honosítási összegről felétek:
regadó 146 (1992.03havi első (német) forgalomba helyezés, dízel 2.4, euro2)
forgalmi 6
törzskönyv 6
érv címke 0,5
rsz tábla 8,5
műszaki 8(Ez mitől függ hogy elfogadják-e és nem 40e? Van rajta egyébként szlovák érvényes műszaki és ZK is.)
biztosítás 8,5(nyilván ez egyedi, nekem ennyi jött ki)
b. adó 10
Így ez nálam 193,5-ra jön ki.
Eredetiségvizsga ugy olvastam nem kell(egyébként a szlovák kijelentéskor megincsálta), valamint mivel saját nevemre szóló adásvételim van, és először kerül magyarországon forgalomba az autó vagyonszerzési/átírási illeték sem.
Ez faszság:"Ha nem fizeted a járulékokat utána akkor nem is alkalmaztad hivatalosan".Én megbízási szerződéssel dolgozom most is.Nekem jobb kondíciókat biztosít mint a "hagyományos" szerződés.Képzeld ÉN fizetem a járulékokat, nem a megbízóm.Az meg mi " biztosan lett volna más szabályszegés"? Leütött valakit a rendszámmal?Plusz mi az, hogy más jogtalan használat?Elhiszem, hogy rendőr vagy.Én el.