Köszönöm a keverékes témában kifejtett hozzászólásokat, én sajna 2es voltam matekból sőt kémiából is pedig ott is volt aztán x liter 3%os oldatból készítsünk y liter 5%os című feladványok...
Egyébként azért kérdeztem mert vettem egy simson schwalbét rohangálni a környéken.És van 3 kanna 86os benzinem amit már bekeverve vettem 1:33 arányban. Ezzel viszont nagyon füstöl a motor, így fel fogom majd higítani, ezek szerint 5 literenként további 2,5 liter tiszta benzinnel.
Azért megnézném azt a kollégát, aki beáll a benzinkúthoz és milliliterre kiméri az olajat ami kell a benzinbe. Nagyon ügyes az aki 1:40 és 1:60 között meg tudja tankolni a motorját!!!
Én 2000ft-ért tankolok,és hozzálöttyintek 1,25deciliter olajat.Hogy ez 1:38,57keverési arány,vagy 1:37,12?Bánja a fene!Ez itt off-os gép,de erre van érvényes papir.És az idén már volt szerencsém"elejteni"!
Mondjuk az tuti, hogy a legelső megfejtést beadó Lacy és Ricsi 28 literes felhígítási javaslatával tuti beállna a gép, aztán menetközben Áron nézne, mint a lufinyúl
Szerintem már ugysem aktuális, Frundzi közben azt mondta, hogy ba..átok meg a tudományotokat, a marmonkanna alján lévő benzint beleöntöm, oszt jó lesz!:)
Es csodalkozunk, hogy a magyar emberek nem erteken a penzugyekhez. Persze hogy nem, ha nem erteken a szamokhoz es ami meg rosszabb, nem tudjak ertelmezni azt, amit olvasnak. Es ezt most csak altalanossagban irtam, nehogy szemelyeskedesnek vedd.
Viszont teny, hogy vegig ott az ertelmezesbeli hiba abban, amit leirsz, ahogyan leirod, csak te magad sem veszed eszre.
Mindenfele sertodes nelkul, en nem fogok veled elemi matematikarol vitatkozni. Ugy fogok csinalni, mind Dezso, hogy itt befejeztem, mert teljesen felesleges a vitazas, en tudom, amit tudok, oszt' jovan. :-)
"Az 50-es keveréket itt egyesek úgy veszik, hogy 50l keverékből 1 liter az olaj, míg mások úgy, hogy 50 liter benzinhez +1 liter olajat kell hozzáadni."
Viszont ezt meg Te írtad rá:
"Igy van, sokan igy, sokan ugy veszik, de ketsegtelenul az utobbi szamitasi mod a helyes."
No szóval a számításodat "comprende".........de én az 50-es keveréket 50liter benzin+1liter olajnak veszem, így a számításod kicsit sántít, mivel ebben a felállásban 5literhez kell 1deci olaj 10literhez 2deci, míg a 7.5literhez 1.5deci olaj, de ez 50-es keverék, .......míg a mi meglévő 5literünk 33-asba van keverve, tehát 2,5 liter hozzáadása nem elég, annál több kell, hogy az 50-es keverési arány kijöjjön......ezért szerintem az én számításom a jó.
Ebben is tévedsz..........igenis hiányzol a fórumról!:-)
A legnagyobb tisztelettel... de szerintem ne eroltesd, mert csak kinevetteted magad. En ertettem a Frundzi kerdeset, meg a tobbiek is, de ugy tunik, nalad nem csapodott le kristalytisztan. ;-)
Elmagyarazom, hogy rovidre zarjuk a kerdest, es mindenki emeszthesse kenye-kedve szerint:
Adott ugye 5 liter 1:33-as keverekunk. A keverekkepzesnel a kovetkezo elvet kovetjuk (lehet, hogy valaki nem, de ez a helyes):
1:33-as kevereknel 1 resz olaj, es 33 resz benzin van, tehat a konkret peldara levetitve az 5 liter benzinben van 33 egysegnyi benzin es 1 egysegnyi olaj, ami osszesen 34 egyseg, ami tovabb vive ezt az elvet, azt jelenti, hogy egy egyseg, az 5/34 liter.
A kerdes ugye az volt, hogy az 5 liter 33-as keverekhez mennyit kell hozzaadni ahhoz, hogy 50-es legyen belole. Van tehat az 5 liter cuccban 1 egysegnyi olajunk, es 33 egysegnyi benzinunk, de ugye nekunk 50 egysegnyi benzin kell, ezert 17 egysegnyit hozza kell adnunk, ami a konkret pelda tekinteteben azt jelenti mennyisegileg (mivel az elobb kiszamoltuk, hogy egy egyseg az hany liter), hogy 17 * (5 / 34) liter benzint kell hozzaadnunk, azaz 0.5 * 5 litert, azaz 2,5 litert.
Le is ellenorizheted a szamitas helyesseget a kovetkezokeppen:
Kiszamoljuk, hogy a jelenleg meglevo 5 liternyi 1:33-as keverekben mennyi olaj van:
5/34 = 0.14706 liter
Hozzaadtunk a meglevo keverekhez 2.5 liter tiszta benzint, ezaltal lett 7.5 liter keverekunk, s ha feltetelezzuk, hogy jol szamoltunk, s ezaltal 1:50-es kevereket kaptunk, akkor alkalmazva a szamitast, ugyanakkora olajmennyiseget kell, hogy kapjunk a vegen (mert ugye az olaj mennyisege volt a konstans tenyezo az egyenletben).