Keresés

Részletes keresés

Fuxxi Creative Commons License 2012.02.21 0 0 25227

Vennék Yaesu FT-8900 4sávos rádiót elfogadható reális áron ajánlatokat e-mail ben kérek.

fuxx@freeemail.hu vagy 06703589600

schlumberger Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25226

És ha annakidején a hírfőnök gyerekénél a suliban nincs papírgyűjtés, mennyi gépkönyv lenne most... Ezt sose bocsátom meg neki!

Előzmény: schlumberger (25225)
schlumberger Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25225

Há mér nem mondtad? Az is van hozzá! Úgyis aktuális megint egy ötös kirándulás, megkeresem, ha hazamegyek. Most a 2-es körzetben vagyok, megint csata volt, és én buktam, és itt kell lennem, mert nem tudom otthon a sebeimet ellátni egyedül, de 28-án tán már hazamegyek, márciusban majd el tudom vinni a doksit. Majd konkretizáljuk. Arról készült a pdf :-)

Előzmény: Qqberci (25224)
Qqberci Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25224

Ha esetleg a családi archivumban van elfekvõ ET70 doksi, akkor vevõ vagyok rá... (Pdf-ben megvan, de azért jobb a papír...)

Előzmény: Törölt nick (25223)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25223

Így teljes a kép.

Személyes érintettség címén kell, hogy elmondjam, hogy édesapám és édesanyám is nagyon sokáig dolgozott az Elektronika KTSz-nél és igen komoly része volt az ET70 páros létrehozásában. Sőt, életem első munkahelye is ez volt, nyári 1 hónapos diákként.

A fater a fejlesztésen, mamám mint műszaki rajzoló, pl. a műszerek skáláit csinálta. Ott is laktunk a VII. kerületben, a "Szövi" közvetlen közelében.

Előzmény: Qqberci (25222)
Qqberci Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25222

Ezek párban jártak, volt egy mérõadó és egy mérõvevõ (a régi békeidõkben szelektív csõvoltmérõnek is hívták az ilyesmot...). 75-135-150 és 600 Ohmra voltak illeszthetõek (illetve vannak is) és a frekvenciamultiplex távközlési rendszerek mérésére használták õket. 200 és 620 kHz, illetve 200 Hz és 1600 Hz között mennek a kisebbek, de a Siemensnek volt olyan, ami 200 Hz-tõl 30 MHz-ig ment. Az asztalom szélén volt a cégnél egy ilyen, igen szépen jöttek rajta az amatõr állomások. Haza is akartam hozni, de nagyon meg volt számolva...

Schlumberger körtárs jóvoltából most is van egy ET-70 párosom, igen jól használható. Két különlegességük van: a sávot egyetlen tartományban fogják át, tehát végig lehet tekerni 200 Hz-tõl a felsõ plafonig váltás nélkül, és az adó és a vevõ összeszinkronizálható. Legtöbbjük wobblerezhetõ is, néha igen érdekes módon: a Clamman-Grahnert meg az RFT messplatz például egy kis motorral tekerte oda-vissza a hangoló forgót... Meglehetõsen érzékeny szerkezet, az ET-70 vevõjének a legérzékenyebb méréshatára -10 N (~ -86 dB). A sávszélesség általában választhatóan 200 Hz vagy 2 kHz.

Előzmény: Törölt nick (25220)
racz.sanyi Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25221

Üdv!

Köszi a hozzászólást, egyáltalán nem veszem belep.fázásnak. Nagyon örülök, hogy a "rádiósok" ilyen rendes figurák, és szóbaállnak hozzám hasonló analfabétákkal is! Lassan kedvet kapok közétek tartozni... :)
Egyébként semmiféle elvárásaim nincsenek a masinával szemben, egyszerűen csak kiváncsi voltam mi is lehet az a készülék abban a szép lakkozott ládában. Most már legalább van róla valami sejtésem.
Még egyszer köszönöm a segítségeteket, és a türelmet!

Előzmény: HA7PJ (25219)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25220

Ezek alacsony frekiken dolgoztak. Pár tíz kHz-től 1-2 MHz-ig. Általában átkapcsolható sávszélességűek. A lényeg, hogy a bejövő jel szintjét (és csak a kiválasztott jelét!) pontosan méri. Általában nem is dB-ben. Hanem Neper a mértékegység. Nem 10-es, hanem természetes alapú logaritmuson alapul.

Ha egy antennát beledugsz és végigtekered a sávban, fog mutatni itt-ott.

Kimenete hallgatásra ritkán van. A modernebb példányok előre beállított frekiken végigugrálnak és digitális formában is kiadják az eredményeket.

Előzmény: racz.sanyi (25218)
HA7PJ Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25219

Szia Sanyi!

Sok féle mérő vevő létezik de a tiéd a TT-jelűt úgy hívlák, hogy átviteltechnikai mérő vevő.

Sajnos a telefonos üzemágnál használták.Így a számodra(az igényeid olvasva) nem használható a szerkezet.

De majd a XANTI is biztos reagál a részedre.Bocs a belep...fázásért.

üdv Emil

Előzmény: racz.sanyi (25218)
racz.sanyi Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25218

Üdv, XANTI!

Köszönöm a gyors és kielégítő válaszod! De ha nem haragszol, volna mégy néhány valószínűleg teljesen idióta kérdésem.
  Ha jól értelmeztem szavaid, akkor ez a készülék képes fogni mondjuk az MR2 jeleit, és megmutatja azok adott helyen mért erősségét, de nem tudja azokat átalakítani a számomra is élvezhető Kispál és a borzzá? Továbbá hogyan tudhatom meg, hogy egyáltalán működőképes-e a műszer? Az összes számomra észrevehető reakciója ha feszültség alá helyezem, hogy kigyullad rajta egy kis piros lámpa. Csak kizárólag kábelen továbbított jel mérésére alkalmas, vagy csatlakoztatható rá antenna is?

Előzmény: Törölt nick (25217)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25217

A szelektív mérővevő nagyon hasonló egy sima rádióhoz. Hangolható, hol érzékelje a jelet és megméri a nagyságát. Nem fület szolgál ki, hanem egy szintet mér. Általában kábeleken továbbított jelek mérésére szolgál. Mára nagyon kihalóban lévő szakág az analóg jelek ilyen felhasználása és mérése.

Előzmény: racz.sanyi (25216)
racz.sanyi Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25216

Üdvözletem, Uraim!

Előre le szeretném szögezni, hogy köszönőviszonyban sem vagyok a rádióelektronikával, ezért is lenne szükségem az Önök segítségére. A napokban teljesen véletlenül hozzájutottam egy Tel-Mes TT-1301 típusú készülékhez, igazából először csak a hordládája tetszett meg, de ha már itt van szeretnék róla megtudni ezt-azt. Sajnos a neten csak annyit találtam, hogy ez egy szelekív mérővevő(?) készülék.
  Ha lenne Önök között valaki, aki számomra is érthető nyelven röviden leírná, hogy mi is ez a szerkezet és mire használták (használják), annak előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel, Rácz Sándor

HA3TBL-Laci Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25215

Köszönöm az "ellenállhatatlan" ajánlatodat. Akkor ezek után alku sem lesz? Majd -remélem- van valakinek tapasztalata itt a fórumon a csereszavatosságról.  73! Laci HA3TBL

Előzmény: Törölt nick (25214)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.19 0 0 25214

MM55116-om van 1db. Állítólag ugyanaz. Ha valaki megerősítené/cáfolná, megköszönném.

Még "új" a darab.

Ha tényleg az, szívesen elküldöm ajándékba. Legfeljebb majd egyszer hátbaveregetsz, ha találkozunk... :)

Előzmény: HA3TBL-Laci (25210)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2012.02.19 0 0 25213

Természetesen tudok várni. Egy valamire való CB27 rádióból is kiforrasztott, de működő is érdekel.

73! Laci HA3TBL

Előzmény: LUCzI FERencz (25212)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2012.02.19 0 0 25212

Ha tudsz várni néhány napot, utánanézek. Én kezelem a HG0KJ rádiós hagyatékát, lehet, hogy találok benne ilyen IC-t.

Előzmény: HA3TBL-Laci (25210)
Szegedi Gabesz Creative Commons License 2012.02.19 0 0 25211

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, leginkább mondjuk hg4i -től ( anico -s a rádió ), hogy a yaesu ftm-10 mennyire tolerálja az amatőr sávon kívűli működést. Gondolok itt pl. a szűrőkre.

Hg4i, 8fle, Lajos üdvözöl, megkérte, hogy adjam át.

Köszi a válaszokat, szevasztok.

HA3TBL-Laci Creative Commons License 2012.02.19 0 0 25210

Sziasztok!

Keresek (PLL Frequency Synthesizer)  MC145106P IC-t. Tudom az  ebay.com...73!

Laci HA3TBL

airband Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25208

Ma kiderül.

Kiderült: a pll kibírta, az AVR nem. Procicsere, programozás, és megint működik a pll. 

Előzmény: airband (25197)
Berigeri Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25207

Végre már valami mozgás az ózdi átjátszón!

Berigeri Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25206

Üdv.!

Websdr.hu jó sűrűn jön!

Üdv. G.

szunka Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25205

Ok köszi, szerintem lecserélem neki a csatlakozót.

Előzmény: Törölt nick (25203)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25204

Raktam fel a weblapomra 3 féle katonai csatlakozó összekötő kábelről fotót, akinek kell veszi-viszi.Talán R4 és R108 -asoké?

http://www.cbradios.5mp.eu

http://5mp.eu/web.php?a=cbradios&o=edYqlTZQF7

Előzmény: Törölt nick (25203)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25203

Köszi! :-)   Miskolc - majd írok címet, telefont.

R-310 tápdugó. Hát, ez ugyancsak ritkaság, de szerencsére csak két vezetékről van szó - talán még a barkácsmegoldás sem annyira nehéz

Megmértem az enyémet, hogy miként van bekötve. Az aljzatokkal szembe állva (ahogy a foto van), a baloldaliba kell dugni.  A tájolócsap ("I") felül van, és így néz ki a számozás kívülről nézve (remélem az editor jól fogja megjeleníteni):

2   I    1

3        4

A 220V  a 2-esre és a 4-esre van kötve, a védőföld a  dugó fémházára. (szétkapnom most kicsit nehéz lenne, mert 66 kiló, így nem tudom a másik kettőre mi van kötve belülről)

Fontos, hogy a rádió tetején van egy fedél, alatta egy átkapcsoló, amit 220-ba kell kapcsolni. Rémlik valami, hogy akkuról is üzemeltethető, szerintem a hátsóbb aljzat ahhoz való.

Előzmény: szunka (25194)
Kawabiker Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25202

Ezt majd idézhetem máshol is? :)

Meg erről tud az oldalsáv is? :)

Előzmény: Qqberci (25201)
Qqberci Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25201

a rádióhullámoknak nem állja útját a határ

Kell hozni rá egy sarkalatos törvényt...

A Seregben, mikor kérdeztük az oktatót, hogy az F6+A3 üzemmódnál miért nem zavar be az A3 oldalsávja az F6-ba, akkor közölte, hogy "itten nincsen oldalsáv, mert azt tiltja a szabályzat"...

Előzmény: atika001 (25200)
atika001 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25200

Használatban van mind a 12 csatorna, de valóban vannak olyan csatornák amelyek nem kaptak vonalat. Ennek több oka is lehet, egyrészt az, hogy nem lett olyan sok egymáshoz közeli vonal rádiósítva, hogy ki kelljen mindegyiket osztani. A csatornák kiosztásánál figyelembe lett véve az, hogy lehetőleg egymáshoz közeli csatornák legyenek (ez nem mindenhol jött össze), és az is, hogy lehetőleg ugyan az a két csatorna váltakozzon, ha már erre szükség van. Aztán lehetnek még olyan szempontok is, hogy a Hatóság mit engedélyezett. Halasi Nándi oldalán láthatod: a Hatóság munkája nem csak abból áll, hogy itt egy szabad frekvencia, fizess, vidd. Sokan azt gondolják, hogy a nem használt frekvencián szabadon forgalmazhat bárki, ahogyan Valaki le is írta már itt a Fórumon, ez korántsem ilyen egyszerű. A felharmonikusai zavarhatnak éppen egy lokátorállomást, vagy bármi egyéb fontos dolgot, amiért nem jár vállveregetés. Ezek mellett a szomszédos országokkal is egyeztetni kell, a rádióhullámoknak nem állja útját a határ. Biztos vagyok abban, hogy ilyen szempontok is döntöttek abban, hogy mely csatorna hol lett kiosztva és meddig, de erről a részéről konkrétan csak olyan Valaki tudna nyilatkozni, aki ott dolgozott/dolgozik.

Előzmény: schlumberger (25182)
Kawabiker Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25199

?????

Kawabiker Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25198

Ez naprakész listából van?

Egy naprakész freki listzát hol találok, vagy valaki tud küldeni?

Előzmény: Törölt nick (25183)
airband Creative Commons License 2012.02.18 0 0 25197

Furcsa, mert pl. a 11-es megy Ceglédtől Szegedig, és a Keletiben is. De van még jópár csatorna, ami nem csak egy területen használatos. Időnként - ha olyan a terjedés - történnek érdekességek. :)

Ja, én meg a nagy kűzdelmek során kinyírtam a pll-t vezérlő procit. Remélem, a pll nem szállt el, mert abból nincs tartalék (szerencsére még kapható, de most ezért nem akarok külön a Nagyfaluba menni). Ma kiderül. (Röviden: szabadon lógó, 12V-on lévő vezeték hozzáért az 5V-os stabkocka kimenetéhez... Csak azért, hogy Murphy-nek megint igaza legyen, HI!)

Még mindig nem tetszett válaszolni az agc-re vonatkozó kérdésemre...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!