Igen, egy picit nyűgös a szegedi brigád ilyen szempontból, nekem másfél órát kellett várnom míg megérkezett az az ember aki elbírálhatta a füzeteinket (megértettem mert civilben orvos volt) , addig meg sokkolt egy tag azzal hogy lehet hogy nem lesz ez így jó mert jól van hogy ebben az évben egyesületi tagok vagyunk, de a teljesítés évében vajon azok voltunk-é? :-O
Szerencsére megjött az emberem és vele együtt a szerencsém is, ő már rugalmasabb volt, átnézte a füzeteket majd megkaptam a jelvénykéket.
Azt viszont hangsúlyozták hogy a visszaélések miatt -no meg azért mert kevés van már a jelvényből is- már egy ideje csak az eredeti füzetet fogadják el, fénymásolt lapokat nem, ez sem könnyíti az ügyintézést.
Megkezdtük, újra kezdtük, kinek mi... tehát az úgy volt, hogy 2011-ben a teljesítménytúrákon volt a hangsúly, de kitűztük a célt Bíborral: idén az OKT lesz a preferencia (persze azért nem feledve a tt-ket sem, célok abban a szférában is vannak). Mindketten vettünk egy-egy új füzetet, kicsit "új év, új teljesítés, új füzet"-jelleggel. Mindkettőnknek volt már, nekem még a régebbi, neki az újabb, többnyire teljesítménytúrákon bejárt szakaszokkal, begyűjtött pecsétekkel ill. néha direkt kékezéssel.
Igaz, én már előrébb jártam, 2005. augusztusában kezdtem a kékezést, és 2011. decemberéig 422 km-ig jutottam. Úgy voltam vele, ha már elkezdtünk aktívan a nagy elődök nyomában járni (hetek, hónapok óta oda-vissza nézegetjük a Másfél millió ill. a további sorozatok epizódjait, megunhatatlan), és sok olyan szakaszt is bejárok majd, ami Bíbornak még nincs meg, de nekem igen, akkor adja magát, hogy megkezdjem a 2. teljesítést is, pláne így új füzetem is lesz, még ha az első nincs is meg, még a fele sem. No de tudtommal ez cseppet sem egyedi jelenség, miszerint időbeni átfedések vannak teljesítések között.
Már tavaly nyáron, mikor az OKT 50-en részt vettem 2 napig, volt bennem olyan, hogy de jó lenne erre újból ráhasalni... a 2008-as (OKT) és 2009-es (DDK) Geokék-vándorláson való többnapos, több szakaszos részvételem is nagy élmény volt, kékezni azért így az igazi.
Paradox módon, kicsit szembemenve a tavalyi, és korábbi évekbeli koncepcióval, január 7-én, stílszerűen épp a születésnapomon, Visegrádról kezdtük el a 2. füzetünkben a végigjárást. Szembe haladva a Görgey teljesítménytúra mezőnyével, s úgy voltunk vele, megyünk, amíg jólesik. Csobánkáig esett jól. A nevezőknek, köztük számtalan ismerősnek, nem győztük magyarázni egyvégtében: nem az útvonalat vágjuk le, nem eltévedtünk, nem csalunk, hanem egyszerűen kéktúrázunk, ilyen is van :-)
Visegrádi első bélyegzésünk óta volt, hogy többet mentünk, mint terveztük aznap, volt, hogy kevesebbet. Ez a szabadság jó érzés :-) Persze volt, hogy idén is teljesítménytúrán jártunk be egy-egy szakaszt, ha épp úgy vezetett az útvonal, most már koncepciózusan visszük a füzetet, tavaly erre nem figyeltünk, mennyivel több szakasz és pecsét is lehetne - de kit foglalkoztat? Megyünk még arra idén, "csak úgy". Fel- és újrafelfedeztük ezt a műfajt, és nagyon élvezzük.
Kérlek szépen, igen a sárga jelzésen, amely fehér alapon 10x12-es tégla formában leledzik a fákon és egyéb tereptárgyakon, a fehér alapot vízsszintesen a felénél metszi kb 3 centi szélességben citromsárga színben!:-)))
Magyarul a sárga sáv jel felismerhető ezen jelzések festése után.
erről lenne szó, bár itt már kissé kopottas a jelzés, de felismerhető.Ez a kép éppen az ominózus útvonalon készült a Szlovák-Magyar Határon át túra keretében.
A topikon kialakult vita a zöld jelzést érintette amúgy, így azt nem vetíteném ki a sárgára!:-))
Ez az általad bemutatott jelvény már hónapok óta fent van a Vaterán, nem kelt még el, sőt az sem ami 1600-ért van fent.Én már vettem párat,de akármennyire is kéktúra-fan vagyok több már nem kell a gyűjteményembe. (a Dorog-Nógrádból is kallódik fent egy amúgy... )
Viszont a Gyermek Kéktúrás jelvények közül nem régen majdnem 6000-ért kelt el egy az orrom elől, nem figyeltem, rámlicitáltak!:-O (Zempléni hg-es volt, abból már nincs is jelvény csak kitűző az MTSZ-nek, ezért ritkább az átlagnál)
Ha rászánnád magad egyszer hogy elmész Egerbe és Szegedre akkor nagyot kaszálhatnál! Minden egyes füzetért megadnák neked a jelvénykéket, mindegyik egy- egy teljesítésnek számít, legalább is úgy emlékszem volt már rá precedens hogy valaki 4db "Dorog-Nógrád" jelvénnyel távozott Szegedről! Egerbe pedig ugye a "Bükk-Mátra Útjain 1963" jelvénykéért kell utazni, az is nagyon szép.
A "Balatoni Kéktúra Sümeg-Bodajk" jelvény esetében én postán intéztem, egyszerre 3-at, az is simán ment, úgy tudom az előző kettő esetében is működik a postai ügyintézés, csak hát 5 füzetet én nem adnék fel az biztos, inkább elvinném személyesen.
Ezek lennének az említett jelvények, bár gondolom ismered őket, ezekhez jön még a Balatoni Kék.
A "Nógrád Megye Természetjárója" elismerésért a kéktúra nógrád megyei szakaszán kívül még teljesíteni kell a Bányász Körutat, de ez nem akkora ügy, 35 km Salgótarján körül a sárga sáv jelzésen. Vagy a Karancs-Medves 35 ttúra teljesítése szükséges, ami ugyanez az útvonal, ez sem vészes, ezért én személy szerint ezt a jelvényt is kvázi kéktúrás részjelvénynek tekintem.
Az a helyzet, - én legalábbis azt próbálom figyelembe venni - ha már dolgozunk akkor azt a közösség is tudja használni.
A kék utakból a nagy falat még nincs megmérve ezzel a módszerrel.
AK-t megcsinálta Oláh Tamás és az RP-DDK-is megvan, néhányan vannak itt akik rajzolóként elérik a turistautak.hu térképeit és ott is ki lehetne rakni a "turistaút csomópont" jelzőpontokat, illetve ugyanakkor a szakaszhatárokat is ki lehetne alakítani ha szükséges.
Ez nagy munka és jó lenne ha többen is bekapcsolódnának , itt nem arra gondolok, hogy az útvonalat daraboljuk fel. Aki beszáll csinálja végig a saját részét a teljes hosszon az egységesség miatt.
Kezdetnek én az MTSZ turistaút nyilvántartását javasolnám kezdő adatnak tekinteni. Az a darabolás a pecsételőhelyek szerint készült ha jól látom, viszont azokat is érdemes pontosabban megnevezni. Az egyes szakaszhatárokat olyan helyekre kell és érdemes tenni ami a terepen is jól azonosítható. A jelenlegi hosszabb szakaszokat érdemes feldarabolni, legalábbis minden érintett településen.
Ha bepontoztuk az OKT útvonalát akkor a szakaszhatárokat kellene megvagdalni ahol szükséges, itinereket megcsinálni a turistautak.hu raszteres térképen, és a végén összerakni a nagy táblázatot göngyölített táv és szint adatokkal.
Ez nem egy-két napos munka ha van rá ideje és kedve valakinek szóljon!
Hat ha Hollohazarol indulsz, akkor tenyleg a "masodik" kanyarban elcsabulhatsz, amikor megerkezel Rudabanyacska szelere, az erdeszhazhoz (Banyi-nyereg).
Mondjuk arra keszulj fel, hogy az erdei szirén meg marciusban is szep napbarnitott börrel fogad. Meg fizetni is kell. De a szirén az stimmel :)
mármint mapsourceban hogy mondod meg hogy honnan tervezzen?
egérkattintással
> Mert ugyebár, ha én azt írom, hogy két település között enyit mértem, akkor jogos a kérdés, hogy mettől, meddig?
aha, akkor másoknak hogy mondod meg hogy mettől meddig annyi?
pl körülírással (vállus pecséttől)
vagy raksz oda egy markert ahonnan tervezel és annak leolvasod a koo-ját (ha mondjuk a nagy büdös semmitől terveznél a másik nagy büdös semmiig, de ilyen a gyakorlatban sztem elég ritka
leterveztem neked a vállusi pecsét és buszfordulót, ilyesmire gondoltam:
Én az RP-DDK-t úgy csináltam, hogy minden olyan lehetséges helyen ahol a túra gyakorlatilag megszakítható ott elhelyeztem a térképen egy turistaút csomópont jelzést ezt a túrázó is látja ha GPS-t használ.
Ezekból az elméleti csomópontokból 98 db lett, igy 97 szakaszra vágtam fel az utat.
Az itiner megjegyzés részébe beírtam szövegesen is, hogy mettől meddig mértem, ez azért is fontos, mert a jelölő pontokat véletlenül is el lehet mozdítani vagy törölni, de ezzel az információval helyreállítható.
Ezekből a részadatokból képzódött ez a táblázat:
( a táblázat csak a távolságokat tartalmazza a szinteket nem, a megrendelőnek volt ilyen az igénye, mivel az itinerek szakaszonként is elérhetők igy a szint adat is elérhető ha kell valakinek)