Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Ezek a ragyogó előadók mind elkövetik ugyanazt a hibát.Feleslegesen tartanak a kelleténél hosszabb szüneteket,és ez által kicsit szét esik,diszharmónikussá vállik a darab.Márpedig én a harmóniát várom el,mert ez által vállik spontánná is.
Egyébként pedig amit érdemes lehet meghallgatni, a Bartók rádióban ma 14:00-től a "Hét zeneszerzői" sorozatban ma
Nagy Frigyes porosz király komponistái 2. rész: Johann Joachim Quantz 1. G-dúr szonáta (Csalog Benedek - fuvola, Papp Rita - csembaló) 2. Szvit szóló fuvolára - részlet (Csalog Benedek) 3. D-dúr fuvolanégyes (Mary Oleskiewitz - fuvola, Elizabeth Field - hegedű, Daniel Elyar - mélyhegedű, Stephanie Vial - gordonka, David Schulenberg - csembaló) 4. g-moll fuvolaverseny (Rachel Brown, Brandenburg Consort, vez. Roy Goodman) Szerkesztő-műsorvezető: Katona Márta
Nem tudom, említettem-e, aki a múltkor megörült a kottás videódnak, ajánlottam a csatornádat, be is linkeltem a fb-on... az előbb láttam meg a legutóbbi Wanderer fantáziádat megosztotta fb-n
Megláttam a Foeni ezen hozzászólását, már nyomtam is a válasz-gombot, hogy ugye az én videóm mennyivel jobb zeneileg (szvsz) :o))) Keresem a hozzászólásomhoz a linket, és hopp, csak a régi első tételes, zongorakivonatos kottás verziót találom csak.
Úgyhogy ezer hála Foeni-nek, hogy rávilágított a súlyos hiányosságra. :o)
A történet folytatása sem semmi, az én olvasatomban legalábbis. Quantzról tudjuk, hogy barokk szerző, Bach-hal is volt kapcsolata. Elsősorban 90%-ban fuvolás műveket írt, oktató célzattal, de többszázas nagyságrendben.
Ez a G-dúr fuvolaverseny ritka életerős, életvidám egy (verseny)mű az én fülem szerint, roppant mód szeretem. Ráadásul egy lány révén külön személyes mélybegyökerező élményem is van vele kapcsolatban. Nem volt véletlen tehát, hogy az Amazonról meghozattam audió-formában, illetve megvettem a partitúráját, majd digitalizáltam, hogy meg tudjam osztani ezt a szépségesen szép remekművet.
Az sem volt akármi ahogy a műre bukkantam, ami aztán ilyen eseményekbe torkollott. :o) Foenivel itt a topikban évekkel ezelött felfedeztünk egy Quantz fuvolaversenyt, ami (minimum) mindkettőnknek nagyon tetszett. Aztán befigyelt az életembe egy lány, aki miatt elő akartam venni ezt a művet, de addigra pont törölték a Youtube-osok (feltöltőjével együtt). A nyomokat még láttuk, a zenéhez már nem fértünk hozzá. Próbáltunk visszaemlékezni, de még arra sem emlékeztünk, hogy egy vagy két fuvolás versenymű volt. Ha jól emlékszem mindketten feltúrtuk a Youtube-ot, hogy felderítsük mi lehetett. Aztán erre a műre és előadásra talán RachelPortmannál(?) találtunk rá (vagy Foeni, vagy én, már nem emlékszem). És akár ez volt annó, akár nem AZ a bizonyos mű, viszont ez újonnan talált lett AZ amire oly nagyon vágytam. :o) Innen már nyílegyenes út vezetett az Amazonos vásárlásig, meg az indíttatás, hogy ezt fel akarom rakni, kottás videóként.
A poén, hogy meg is csináltam a kottaillesztést, hosszadalmas videó-renderelést, de két részletben, mert akkoriban még nem lehetett korlátlan hosszúságú videókat feltölteni a Youtube-ra. Aztán mivel felcsillant a remény, hogy majd mégis lehet, végül nem raktam fel, várva, hogy majd egybe tehessem fel. Így viszont kimaradt/elfelejtődött az egész. Döbbenetes: az egyik legköltségesebb, legnehezebb/legkomplexebb vállalkozásomról, szimplán elfelejtkeztem, elsodort az élet. A topik sem tudott segíteni némi noszogatással, hiszen senki nem tudott semmit: meglepetésnek szántam. És mivel a régi videó kétrészes volt, most meg ugye rételemszerűen egybe akartam feltenni, így ma megcsináltam mégegyszer a kotta-illesztést.
Hihetetlenül pörgös, rengeteg hangot tartalmazó versenyműről beszélünk, csak hogy érzékeltessek ebből valamit, a késő-romantikus, hosszabb, sokkal-sokkal nagyobb szimfónikus zenekart igénylő Dukas Bűvészinas, kijött 88 kottaképből, a komplett h-moll mise kijött 400+ kottaképből, pedig az aztán nem kispályás barokk mű. Ennél a Quantz-concertónál 124 egyedileg - photoshoppal kézzel feldolgozott - kottakép kellett. pár másodpercenként vált kottát a videó, majdnem olyan mint egy mozifilm. :o) Volt küzdés/ellenőrzés/javítás rendesen a kotta-illesztéssel, hiába relatíve egyszerű barokk-concertóról van szó. Egyébként érdemes ilyen műveken tanulni a kottaolvasást. Minden kottalapon, minden szólam, mindig (ugyanott) látszik. És a kevés szólam is könnyen tudja vezetni a szemet.
btw I suggest to change all the titles in "[pianist] plays schubert sonata ... " because in related videos I see 1000000 identical titles... xD what a patience to post SEVEN TIMES the WHOLE D.840 sonata! you're unbelievable....
Schubert: Piano Sonata/Fantasie No.18 in G, D.894, Op.78 http://www.youtube.com/watch?v=oIS7f7zql9s @tnsnamesoralong yes yes I know, too nonsense slowness, but I really like it, because shows me a lot of intimacy. Fast as other pianists has a totally different character, and of course, maybe that's the one Schubert himself intended, but I think Richter was not stupid, and playing it much slowly wanted to show a different, and as I said intimate, side of this beautiful movement. The part here at 2:50 with him is so... poetic... like a toy in the hands of a child
Schubert: Wanderer Fantasie for Piano Op.15 http://www.youtube.com/watch?v=vPnvkhyvg2o - I wanted to listen to this... do you know demidenko's performance? it's one of the best ones, along with the one you suggested me months ago! - I Know Demidenko, as I remember he is good pianist. But I haven't got this recording with him., unfortunatelly. - just search on youtube :p - I found it ;) Thanks a lot, it was good idea
Schubert: Drei Klavierstücke -- D946 http://www.youtube.com/watch?v=DG_ftHbEGps again brendel? I'll listen to it... I'm a Richter addicted though - as you probably know! why don't you post other "best performance. Ever." of famous pieces? I'm curious to see what you find... try with Chopin's nocturnes op.55/2 and op.62, which are my favorites. I'd like to listen to Livia Rev... please, post them if you have them! for op.62/2 I think Maria Tipo has the 1st prize
La Campanella on Steroids? :-) - with Music Sheet http://www.youtube.com/watch?v=N0KB29ltEbk I'm so happy she discovered this quite unknown liszt's piece! I suggested her the grosse fantasie uber spanischen wiesen and the grande fantasie sur la clochette de paganini... i hope a day she'll post them too :D
Na ezek után feltettem az általa ajánlott Demidenkóval a Wanderer fantázia, szólózongorás eredeti verzióját. Még azon az áron is, hogy a Befejezetlen szimfóniát (változtatás nélkül) ismét fel kell raknom, elveszítve 10 like-ot :o)
* Először is Hyperionos-felvétel, amiket én imádok, még sosem csalódtam bennük: ez is gyönyörűen szól.
* Másodszor, brutális mit művel a zongorával. Olyan intenzíven és erővel játszik, hogy Macujev ijedt pólyás hozzá képest, szerintem a zongoráját egy ilyen felvétel után lehet felújítani, nem tudom Petyus is így látja-e. Emiatt egyébként Limola kegyeiért is nagyon meg kell küzdenie, szvsz. ;)
* Harmadszor, nekem nagyon bejön, leszámítva az első tétel egyik apró ám felesleges túllassítását, a második tétel pici sarkosságát, valamint a harmadik tétel triójának érthetetlenül roppant sótlan megközelítését.
* Negyedszer így most már két jó minőségű felvétel is van Károlyié mellett, noha az övét egyik sem tudta igazán megszorítani zenei értelemben (nálam). Igaz egyiknek sem kellett volna sok hozzá.