A "Keltetőgép építés és keltetéstechnológia" topic után a baromfit fel is kell nevelni, ezért van szükség egy ilyen topic-ra, mert sokan tapasztalatlanok sokan viszont szívesen átadnák a tapasztalataikat.
hát én anyin tartottam 20 hús csibét és simán elfértek,jó mondjuk ha nem hustipusu csirkét tartasz hanem tojótipusut akkor 6nm -en 10 tyuk én régen így tartottam huscsibét most viszont ketrecben tarrtom 1nm ketrec 3 szintes és ugyananyi húscsibét tartok benne
Van amiben egyetértek, és van amiben nem értek egyet veled. A new hampshire személy szerint nekem is kedvencem, bár sajnos beszerezni eddig egyetlen kakast tudtam, tiszta állományt nem tudtam.
A tápot mint ősellenséget úgy értettem, hogy mikor már megél táp nélkül és közelít a pecsenyecsirke súlyához, akkor már nem tápozni. A naposcsirkének én is adok, főleg hogy most ilyen hidegben fog kelni. Viszont húshibridet nem tudok sajnos sem tojást, sem naposcsirkét, de azt kipróbálnám táp nélkül nevelni, mivel nagyon intenzíven nő.
Amúgy meg azzal, hogy nem magyar fajtát tartunk, azzal is a külföldit erősítjük lényegében, mert a tenyésztők nem a magyar, hanem a külföldi portékát fogják termelni/előállítani.
Ami a tetra h-t illeti, elég igénytelen, kiengeded a kertbe és bogarászik, elvan. A többit nem ismerem nagyon, így nem tudom. Viszont csirke-csirke közt van különbség, épp úgy mint az egyes házisertés fajták közt. A húshibridek húsa is másabb, hiába nem eszik tápot, ezt onnan tudom, hogy nekem volt, és kint kapirgáltak az udvaron egész télen, nem kaptak darát, mégis a tyúkok átlag 4, a kakasom pedig 6.5 kg volt.
Ismerősömnél ettem tápmentesen nevelt (napos korában sem tápozott) csirkét, és azt el sem lehet mondani milyen finom volt. Igaz hogy nagyon kicsi volt egy olyannal szemben, mint amely kapott indítót, de az íze messze elmaradt minden csirkehústól, legyen az bolti, vagy házi. Az orpington és marans húsa is másabb. Ezt is tapasztalatból mondom. Volt mind2 tavaly, egy takarmányt ettek a többivel, mégis furcsább volt az íze. A húsának színe is eltér valamelyest, a bőre meg főleg. Hiába eszik karotindús takarmányt, a bőre és lába fehér, a húsa is fakóbb.
Biztos, de szerintem egyszerűbb, ha a fórumos társakat megkérdezed tenyésztojás vagy előnevelt ügyben. (Zengő ügyben ahogy írtuk Krizsók az illetékes, itáliait sokan tartanak, japit meg szinte mindenki. :o)) )
A másik tippem az expressz.hu. Ahogy kezdődik a szezon telis tele van tenyésztojásos, csirkés hírdetéssel....
Azt hiszem belenyúltam a közepibe:) Az itáliai is nagyon tetszik... a bőség zavara. Léteznek itt is törzstenyészetek, vagy tenyésztők, akik szervezetbe tömörülnek, és információt, elérhetőséget lehet kapni róluk?
ülönleges csirkéket ezért kb tudja mi a helyzet a házak táján.Van egy ügyfele akinél vannak búbos csirkéjei ha gondolog mondom neki hogy beszéljen vele,.
az a helyzet hogy a kistyúk az már 5-6 éves.Tavaj volt az hogy önszántábol kotlott el de mivel rosz helyre egy tojás sem maradt alatt.ezt csak azért írtam hogy tudd én mindenbe benne vagyok de nem rajtam múlik.a másik tyúk az meg még nem tojik.
Én a tipikus kettőshasznú fajtákra gondoltam pl. rhode island, new hampshire, plymouth, és főleg a magyar Zengő plymouth. A az őshonos magyart hagyjuk az megragadt az 60 évvel ezelőtti szinten.
Zengő
Legfrissebb információim szerint a most 10 hónapos állományban a tyúkok 3,5-4 kg osak míg a kakasok 5-6 kg-osak. A tetra H a technológiai leírása szerint 2,5-3 kg a tyúk 1,5 évesen.
Nem nagyon értem, hogy a 10-20-30 tyúkos kistenyésztők miért preferálják annyira a hibrideket. Ezeket továbbtenyészteni badarság lenne, míg a fenti fajták ugyanazt a teljesítményt hozzák a további generációkban is. Az esetleges tartási hibákat nehezen tolerálják, a fentiek gond nélkül.
Ez is a korunk agymosása, hülyítése hogy a multi kapja a pénzt, meg a külföldi.
Gergő téged meg főképp nem értelek mert a tápot kikiáltod ősellenségnek, anélkül hogy fogalmad lenne hogy amióta EU tag vagyunk mennyi változás történt a takarmányozás területén. Na mármost a hibridek a takarmányozásra azért elég érzékenyek azért gondolom a 200 tojást nem kukoricadarával tojja meg.
Őapolod a 30 éves hülyeségeket, hogy a táp rossz a tyúknak. meg az embernek. Az ízt pedig nem a fajta hanem a takarmányozás határozza meg elsősorban.
hunjorgos: a japi X zengő jó kezdésnek ígérkezik! Nyugodtan tarthatod őket eggyütt is, de a nagy méretkülönbség miatt szerencsésebb, ha csak 1 közepes méretű, 1,5-2 kg körüli kakast tartasz (ajánlom az itáliait!) a zengő (3-4 kg) és a japi (0,5-1 kg) tyúkokhoz, mert a zengő kakasok gyakran nem állnak meg 5 kg alatt! Egy ekkora kakas nem tud semmit kezdeni egy törpe tyúkkal (max letapossa), a törpe kakas meg hjába lovagol nagyseggű asszonyságokon, aligha ér célba..! :oD
Ezért legjobb, ha csak japi tyúk, zengő tyúk + 1 itáliai kakas. (Az itáliai nagyon jó tojáshozamú, igen tetsztős küllemű, életerős, könnyűtestű fajta - sok színben hozzáférhető, megvehető hazánkban is.)
én is nagyon remélem h lesz csibe.még nem todom h alakít a kakas.a mostani állományomat akatom majd tyúkokkal bővíteni mert a mostani felállásom 5 tyúk 6 kakas de mivel szépek nem akarok megválni tőlük.a többi kérdésre szerdreynél válaszoltam.
köszöböm.a 19-es kép azt a piacon vettem nolmál méretü tyuknak de kistesü madar a jelek szerint.a 10-12 pedig rendes törpe és ö pedig egyedől van csak többször feényképeztem.Szeged mellett Újszentivánon lakom .a búbos az nem tojik még a papi nálam meg csak ha kotlani akar.
Én is pécsi vagyok és én is a Bábolna Tetra-H-t javaslom de ha maradsz a hagyomány örző tyukoknál vegyél magyar tyukot,akkor területen 10-15 talán 20 tyuk is elfér, de ha sok tojást és húst vegyél hús,tojóhibridet is a hushibrideknek nem kell nagy hely elég a benti helységet elfelezed és csinálsz 2-3 szintet és 30 húshibrid elfér ami 10 hetesen levághatsz a tojó hibrisdeket meg tartsd kinn abból is elfér egy 10-15 db és így anyi tojásod és húsod lesz hogy talán még te is adhatsz el
Pl milyen más fajtákra gondolsz, amelyektől elmarad? Ez a fajta aránylag igénytelen, könnyen elérhető. Én személy szerint azért az ízre is adok. Pl az orpington hiába nő meg 4-6 kg-osra, a húsának íze elmarad egy hazai fajtáétól. Az orpington csak egy példa, sok más fajtát is lehetne mondani.
Javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot Kökény Krisztiánnal, leggyorsabban itt éred el: gazdalkodokrisz@freemail.hu Ő a Zengő plymouth fajta tulajdonosa, a telepe pécstől nincs messze. Ő majd elmondja hogy a lehetőségeidhez mérten ebből a fajtából mennyit tudsz elhelyezni és a várható termelésről is ad felvilágosítást.
4-5 japánt javasolnék. Kistestűek, a tyúkok jól kotlanak (szaporulat), jó élelemkeresők, életerősek, jég hátán is megélnek, általában elég jó tojók is. Mondjuk sok húst nem adnak, de, ha szaporák, akkor kettesével vághatjátok őket. :o))
Ha nagyobb helyed lenne nekik -nálam együtt vannak a kecskékkel- akkor tarthatnál bármilyen kettőshasznú fajtát (ha hibridet nem akarsz), mondjuk new hampshiret, plymouthot, barneveldit, rhode islandet stb., vagy, ha magyart akkor zengőt (Krizsók tud infóval szolgálni)
De 4-5 m2 az nem valami sok...
A hibridek különben -főleg a "háztáji fajták"- semmivel sem igényesebbek, mint egy fajtatiszta egyed, sőt..! Vannak jól bevált típusok: Tetra-H, Super Harco, Farm, Master Gris, Gris Barre...(keress rá a gugliban')
Vagy: fórumosoktól veszel előnevelteket tavasszal. Vannak akiknek nagyon szép, érdekes és jól termelő, saját tenyésztésű keverákállománya van, pl.: capricorn Krisz-úrfi.... ;o)