Valami mikrofonon lévő menügomb funkciójából kell indítani a scan-t, keresést, akkor fog teljes sávkeresésbe fogni a rádió.Így csak 1 MHz-et szoktak átkeresni..
Én csak egy Mekk Elek vagyok, de biztos lesz olyan aki már programozott ilyet. Gondolom, hogy a 145-148 és 430-450MHz-re mindenképpen megoldható a szélesebb amerikai sávok miatt ... de hogy azon túl ? ....
Eszembe jutott még valami. Volt olyan verzió is, aminek 4 drót lába volt. Ezeknél a két plusz lábat földre kellett kötni. Azt a kettőt, ami a ház felé ill. egymással rövidzárat mutatott.
A válasz egyszerű. A két szélesebb, a burkolat anyagából kialakított láb a föld, a két drótláb közül pedig az egyik a bemenet, a másik a kimenet. Ha megfordítod, akkor is... :)
Mivel a be- és kimeneti impedanciája azonos, illetve egy passzív négypólusról beszélünk, további kérdések szvsz nem merülnek fel.
Az FM301 vevőpaneljén lévő cirillbetűs 10,7MHz-es szűrőről létezik valamiféle adatlap, vagy a csatlakozók beazonosítását szolgáló írás? Bemenet-kimenet beazonosításához kellene némi segítség!
Hozzáteszem, hogy a szűrő ki vagyon forrasztva, így a panel alapján már nem fogom tudni megállapítani, hogy melyik lába mi célt szolgál(na).
Köszönöm, asszem igazad lehet. És ha így van, ez nekem kedvező, mert én nem akarok ugrálni vele a frekik között, sőt. Nekem egyelőre csak vételre kell, és csak ritkán és kicsi elhangolást akarok vele csinálni.
Igazából van egy LMX2316-osom is ami egy korszerűbb darab, de épp emiatt sokkal több setupot kíván, tehát azt a bitsorozatot amit be kell nyomni neki, de ngyobb bibi, hogy annyira sűrű a lábkiosztása, 0.65 mm HI, hogy látni is alig lehet. Igaz, van segítségem egy jó kezű műszerésznél, de azért egyelőre maradnék a "csak" 0,27 mm kiosztású MB1504-nél. :)
Régi 900MHz-es drótnélküli telefonban a szabad csatorna keresés miatt ez fontos volt és ott is a külső tranyós volt. De ott nagyon gyorsan ugrált. A vételi szintiben is ilyen megoldás volt.
Akkor egy kis műszaki témában kérek tisztelettel tanácsot, észrevételt. Frekvencia szintézer, MB1504L chip.
Ez elég praktikus IC, például a Motorola Associate 2000 táska-rádiótelefonokban is ez volt és még sok helyen. Kérdésem a következő. A katalóguslap szerint 2 féle fázisdetektor alkalmazható vele, egyik bele van építve (5.pin, "DO"), a másik csak félig ide 2 db tranzisztor kell, 1 NPN, meg egy PNP, meg 4 db ellenállás, ezek egy 3 állapotú 2töltéspumpát" alkotnak, ezután jön a hurokszűrő. aszerint, hogy a belső, vagy a külső fázisdetektort használjuk, a hurokszűrőt vagy a 2 tranyó közös kollektoráról vezetjük tovább, vagy a belső f.d., 5.pontról. Arról nem ír, pontosan milyen jellegű a belső. arról se írnak, mi a lényegi különbség vagy minőségi differencia köztük.
azonkyvül, a petyaművek weblapról láttam, hogy az általa a 70 centis amatőrsávra módosított szerkezetben az adóágon a külső, 2 tranyós verziót alkalmazza, a vevőrészen a belső, egyszerűbbet.
azeredeti készülékben mindkettő ágon a külsőset.
Tudna valaki segíteni nekem, kell-e ragaszkodni a külsőshöz, és miért? Világos, hogy nekem nem tecc a külsős, de gyanítom, hogy lehet rá valami indok.
A katalóguslap. Láthatóan a hurokszűrőt, LPF, vagylagosan kapcsolja az említett pontokra.
Valahol valamim van róla, mert nekem is van ilyen kütyüm, és kb 10 évvel ezelőtt felújítottam valami rajz alapján. Meg kell hogy legyen .... valahol az irattáramban. Az túlzás, hogy gépkönyv, de kapcsolási rajz ... talán. Ha előkerül, akkor szkennelem.
Szerintem nincs baj az átjátszóval.Volt amikor átjátszón elég hosszan beszélgettem műszaki témáról egy szintén "konstruktőr" vénájú amatőrrel, mrá ha finoman fogalmazhatok így,
hisz a hobbynk olyan sokrétű, hogy ezen belűl sok "véna" van :)
Sokan laknak gödörben meg sokan rádióznak mobilban is, nagyon jó erre az átjátszó!Sőt ha valaki elinditana egy esti v. reggeli kakas-bagoly kőrt, mint RH n biztos lenne pár fő
átjátszón is.Technikai értelemben tehát jó dolog!
Tény nem a "csúcs", mint akár egy 23cm saját adóvevő és saját antenna esetleg egy restaurált katonai RH készülék eszméletlen ritka DX keretében mondjuk megspékelve sstv üzemmódban :)