Keresés

Részletes keresés

efemm Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35118

1. Igen, vonzó a klasszikus, pecsételős módszer. Főleg túrákon (este a szálláson) szeretem lapozgatni azt a füzetet, amit 14 éve kezdtem meg, és még bőven van teljesítendő szakaszom.

2. Változatlan(!) formában az eddigi tűzzománc jelvény. Ha ki kell utólag külön fizetni az árát (~1000-2000 Ft), akkor ki fogom. Mivel több éven, több évtizeden át teljesíti általában a túrázó, a jelvény költsége elhanyagolható a teljesítésre fordított egyéb költségeken felül.

Előzmény: FarkasGyurka (35117)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35117

Lenne két kérdésem a nagyérdeműhöz :-)

Az első: Vonzó-e a Kék túrában az, hogy amolyan "retro" stílusú (pecsételőfüzet, helyi pecsétek, stb)? Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy ha haladna a korral, akkor vonzóbb lenne-e, többen teljesítenék-e, ha pl érvényes lenne trackek vagy fotók igazolása?

A másik: Mi a jobb? egy retro tűzzománc jelvény vagy egy modernebb, ám olcsóbb műgyanta? A lényeg, hogy egy jelvény lehet csak, tehát nincs is-is

Köszi

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35116

OFF

Egy kedves sajtóhiba az MTSz-hírlevélből:

Elkészültek a 2012. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság és Egynéni Bajnokság kiírásai.

ON

olahtamas- Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35114

Szerintem nem kell ezt ennyire szétválasztani!

A turistajelzések alakjának a sorrendjében a sáv az első, tehát ha nem mondjuk a jelzés alakját, akkor az sáv.

Olyan ez mint amikor számolunk, mennyi 10+10 ?

Eszébe nem jutna az embernek eredményül 100-at mondani, pedig az is igaz lenne, de mivel alapértelmezésben 10-es számrendszerben gondolkodunk, így mindenkinek evidens, hogy az eredmény 20!

Előzmény: Törölt nick (35111)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35113

Megnéztem az1956-ban kiadott "Túravezetők kézikönyvében" is, ahol ugyan konkrét hivatkozás nincs erről, de pl "Az országos kék útvonalról" tesz említést.

Ja! és megtaláltam, hogy a túra során hogyan kell kiszűrni a reakciós elemeket

Előzmény: FarkasGyurka (35112)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35112

a maradiak vs reformerek? :-)

old school / new wave

Előzmény: Törölt nick (35111)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35110

A sáv kifejezést a laikusoknak találták ki, akik nem értették, hogy "jó, jó, hogy piros, de milyen jelzés?" kérdésekkel bombázták a szövetséget. 

Az MTE 25 éve könyv (1888-1913) összefoglalja a jelenleg is érvényes útjelzések kialakulását, amely szerint szinekkel nevezik meg a ( akkor még többnyire) főváros környéki utakat. Pl a Pomáz - Kőhegy - Püspökmajor - Szentendre: piros Érdekesség még, hogy előtte "színváltós" volt a jelzés, egy adott szín csak egy adott pontig tartott, utána változott a jelzés szine illetve a piros előtte vörös volt (gondolom akutálpolitika rulez)

A sima szín, mint az útvonal megnevezése a térképen is visszaköszön, de ez más kérdés

Nem nagy a különbség, elismerem, hogy egy túristaút neve piros sáv vagy piros, de ezek azok a hagyományok, amiket örököltünk és ha adunk magunkra, akkor tovább is adunk. Nehéz ezt olyanoknak elmagyarázni, akik nem "túráznak", hanem valamelyik más, az eredeti irányzatból levált műfajt kedvelik (pl a lovaglás és a lólengés hasonlat lehet a helyes). Remélem, nem bántottam meg senkit sem

Előzmény: jzp2107 (35106)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35109

mondom beilleszt!

Előzmény: jzp2107 (35108)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35108

Időközben én is rájöttem hogy már az Enciánból is 2.-nak kell lenni..

Az Infusio-t pohárból ittad vagy beköttetted? :-)

menedékházak: húzós tud lenni egy korsó sör vagy kofola ára, nade nem is cserélnék a logisztikussal :-)

Előzmény: Tavaszi Széll (35101)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35107

nekem csak a 2. lapom telt be, az előzőt meg olyan régen küldtem hogy már nem is emlékeztem a címre..
köszi a segítséget!

Előzmény: Jesper Olsen (35099)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35106

nade nem is azon ment a vita hogy ha valaki szimpla "zöld jelzés"-ként hivatkozik a zöld sávra akkor rosszat mond-e, hanem ennek a fordítottján, hogy ugyanis ha valaki zöld sáv jelzést mond, az lenne a rossz és kerülendő

a tuhun a fórumokon a zöld keresztet Z+ -szal a zöld háromszöget Z3-mal stb írják így egymás közt röviden, a zöld sávra csak szimpla Z-ként hivatkoznak

bevallom ezt átvettem én is (na nem mintha ez annyira autentikus forrás lenne, jobban mint a korábban hivatkozott MTSZ-es írások, csak példakánt írom)

ez is tán az támaszthatja alá hogy ha csak színt mondunk akkor sávra gondolunk mint fő jelzésre

de szerintem kevésbé félreérthető -főleg egy mondjuk alkalmanként kiránduló család útbaigazításakor- ha zöld sáv jelzést mondunk, itt advanced userként nyilván értjük ha valaki Dobogókőre a kék jelzésen ért fel.

nade hogy megszóljuk a "zöld sáv"-ot, az -szigorúan- szerintem, hasogatása a szőrnek

Más.

Mint tűzhöz közeli, nem tudod véletlenül hogy Sikáros felé meddig lesz még elterelve a kék? (sáv :-)

Korábban azt írta a tuhu hogy 2010-ig, most hogy "ideiglenesen"

És ugye 2012 van.

Remélem nem annyira lesz ideiglenes mint a hazánkban tartózkodó baráti csapatok..

Előzmény: Balla Go (35104)
efemm Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35105

1929-től létezik egyébként a hazai turistautak „napjainkig használatos egységes útjelző rendszere”. Forrás: Túravezetői Ismeretek (zöld könyv, 2010-es kiadás.)

Előzmény: Balla Go (35104)
Balla Go Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35104

"Egyébként szerintem a zöld jelzés kifejezés használata kifejezetten hibás a zöld sáv jelzéssel szemben"

Ha olyan nagy neveknek mint Ströpl, Thirring, Barcza, vagy Dr Pápa Miklósnak megfelelt, akkor hyugodtan használhatjuk. Természetesen alatta nem az alakos jelzéseket, hanem mindíg sávjelzést értünk. A sáv szót többnyire akkor tesszük ki, ha az adott helyzetben az egyértelműsítéshez szükséges.

Előzmény: efemm (35094)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35103

A gond ott volt a boroknál, hogy átsiklottam az "alig" szón, mint ahogy erre fel is hívták a figyelmemet. 

a jelzéssel kapcsolatban hajthatatlan vagyok

Előzmény: Tavaszi Széll (35100)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35101

Igen kérem, a 2. PPU (nem sok van már vissza) és a 2. Encián (no, ebből még van rendesen). Természetesen megvan a menedékház saját bélyegzője és gyakorlatilag mindig tartózkodik valaki a házban. Alkoholt csak Pilisszentkereszten, a végállomásnál (egyébként az Encián PT-6 és a PPU 15. túra teljesítése volt) ittam, pici unimukk a hideg és egy üveg sör a folyadékpótlás okán. A kiskocsmák borfelhozatala hazánkban még mindig, nos, heterogén, de ezt már kiveséztük. Ja: a csobánkai kocsma volt a legdrágább, de szerintem még a pilisszentkereszti kocsma is drágább a menedékháznál.

Hó az első néhány km-en még nem volt, a kutyakaland körül kezdett el szállingózni, a Kő-hegyen már volt némi porcukor. A Bölcső-hegyen és a „Csikóvárakon” csúszkáltam, de nagyon. Utána egyre több, de jól járható, és még csak nem is szűzhavon haladtam.

Előzmény: jzp2107 (35093)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35100

Semmi baj, nem haragszom, nincs miért. Szeretek magas labdákat lecsapkodni, régi, rossz szokásom. :-)

Már efemm (ócseny szpászívá) kifejtette, de azért hagy én is:

ha megnyitod ezt: http://termeszetbarat.hu/a_turistautakrol, akkor az alábbi oldalt javasolja, ha az alapoktól szeretnél megismerkedni a turistajelzésekkel: http://hu.wikipedia.org/wiki/Turistajelz%C3%A9sek_Magyarorsz%C3%A1gon

Ez már egy komolyabb szakmai anyag: http://termeszetbarat.hu/images/stp_attachment/0/58/mtsz_jelzesfesto_utmutato_vegleges_2010.pdf

És bezony mindenhol sáv jelzésről írnak. A termeszetbarat.hu weboldal, azt hiszem, súlyos szakmaiatlansággal nem vádolható. A gondolatmeneted alapján egyébként pl. kék kereszt jelzés sincs, csak kék jelzés, melynek jele a fehér alapon kék kereszt.

Persze, ha elutasítjuk az MTSZ által használt terminus technicust, akkor bármely kifejezés használható. A dolog „súlya” miatt azért vallásháborút ne kezdjünk.

Bor:

Ezt is szívesen kifejtem, mert a borokat is nagyon szeretem, és egy kicsit ehhez is értek. Maradjunk Pannonhalmán, és az alap-, vagy újboruknál (St. Martinus cuvée, 2011). A pincészet fő forgalmazójánál (Bort.......) egy palack ebből a borból 1640 HUF, a Kő-hegyen talán 1800-1900 HUF körül (max. 10-15% felár). Ha egy étteremben akarod elfogyasztani (nem sommelier ajánlásával és némi varázslásával, csak úgy, az itallapról kiválasztva), akkor bizton számíthatsz a 3000 HUF (400 HUF/dl) körüli palackárra. És a slusszpoén: a pincészet csúcsbora (Infusio, 2009) kb. 200 HUF-tal olcsóbb a Kő-hegyen, mint a forgalmazónál.

Soha nem jártam igazi magashegyi menedékházban, de olvastam-hallottam az ottani brutális árrésekről. Azokhoz képest a Kőhegyi th-ban tapasztalt árrés – finoman fogalmazva – elhanyagolható.

Előzmény: FarkasGyurka (35091)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35099

1223. Tisza Cserkészcsapat

Hídvégi Józsefné (Erika)

Tiszaújváros

Bethlen G. út 15.

3580

De előtte esetleg tájékozódhatsz e-mail-ben: ehidvegi@freemail.hu

Csak nem Te is?

Előzmény: jzp2107 (35097)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35098

kedves máté!

kövezz meg, tényleg nem négyzet (10X12)

az út elnevezése viszont kék jelzés, piros jelzés, stb.

A leágazó/beágazó jelzések megnevezése viszont más, mint ahogy a jelük is más. 

jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35097

ha már itt vagy, te voltál aki múltkorjában írta hogy fullos a románkori templomokból?

postán rendezted a dolgot? milyen címre kell manapság postázni?

Előzmény: Jesper Olsen (35096)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35096

+1 (holnap jzp is a zöld jelzésen megy :-))

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35095

Azt írta: "alig a bolti ár fölött". És ez örömteli.

efemm Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35094

>>olyan jel, hogy zöld sáv nincs. Zöld jelzés van, aminek a jele egy fehér négyzetben egy zöld sáv.

Négyzetben!? Hiányoztál alsóban matekórán... :)  Fekvő téglalap alakú, fehér színű alap ... befoglaló méretei 100x120 mm.

MSZ 2058712-1988 kivonat

Egyébként szerintem a zöld jelzés kifejezés használata kifejezetten hibás a zöld sáv jelzéssel szemben és zavaró is, mert nem adja meg a jelzés típusát, márpedig a zöld színű jelzések általában egymásból ágaznak ki és azonos útszakaszon illetve csomópontban több zöld színű jelzés is elő szokott fordulni. Ha csak annyit mondassz a túrázónak, hogy a zöld jelzésen haladjon, akkor mi csináljon ha azonos színű elágazáshoz ér? A fenti szabvány szerint (amiről tudom, hogy jelenleg csak ajánlás, viszont nincs semmi okunk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a benne foglaltakat), zöld vízszintes sáv lenne a helyes elnevezés.

jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35093

na most jól megijesztett a kollega, de aztán rájöttem hogy én holnap Z+ -on fogom Pomáztot elhagyni

ez már a második PPU?

én a Kő-hegyen a szentendrei házi sert szerettem :-) persze fagypont fölötti körülmények esetén

megvan még a saját bélyegzőjük?

mennyi hó volt?

Előzmény: Tavaszi Széll (35090)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35092

zöld sáv: kötözködöl-e? :-)

a bolti ár fölött sztem úgy értendő, hogy mondjuk egy kocsmahivatalban az üveges soproni 320, pedig a boltban megveheted 200-ért

egy turistaházban ez akár lehetne 400 is, nem? mert ha kell 200-ért, akkor cipeld fel magadnak

namost ha ennek ellenére a boron csak mondjuk 15% felár van a Kő-hegyen, akkor örülünk

FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35091

Klassz túra lehetett, gratula.

Egy apró kiegészítés és egy kérdés - már ha megengeded:

olyan jel, hogy zöld sáv nincs. Zöld jelzés van, aminek a jele egy fehér négyzetben egy zöld sáv.

A kérdés pedig, hogy mit jelent az, hogy a "bolti ár fölött"? Gyanítom, hogy a "bolti ár alatt" a jobb, de lehet, hogy én értelmezem félre

Bocsánat a kiigazításért, régi, rossz szokásom

Előzmény: Tavaszi Széll (35090)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35090

Szombaton (02. 04.), amikorra a tudatformáló média a legújabb kori jégkorszak beköszöntét vizionálta, jártam egy mixtúrát (EET + PPU) a Pilisben (és a Visegrádi-hegységben). Pomázról kifelé tartva a Z sáv jelzésen nem egyszer hozták már rám korábban a frászt az utolsó, kerítés nélküli háznál a láncra vert kutyák. Most nem voltak láncra verve. Lett néhány nehéz pillanatom és egy be nem tervezett kunkorom jelzetlen utakon. :-) A Kő-hegyi th-ban (változatlanul zseniális a hely, sőt, egyre inkább, pl. alig a bolti ár fölött kapható a Pannonhalmi Apátsági Pincészet gyakorlatilag teljes vertikuma a St. Martinus-tól az Infusio-ig) ismerik a problémát, de sokat nem tudna ellene tenni. Állítólag többször feltörték már az ominózus házat, és a tulaj talán agresszióra agresszióval válaszol.

Még ha el is fogadom azt, hogy a sok egyedül túrázás miatt fokozottabban tartok a kutyáktól, azért egyedül vagy gyerekekkel óvatosan közelítsük meg az ojjektumot.

nagypapi Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35089

Ez számodra aktuális:

http://termeszetbarat.hu/cikk/jo_tanacsok_teli_kirandulashoz_turazashoz

Nem írja konkrétan, hogy a Vadálló-kövekre ne menjünk.

Szerintem ésszel, odafigyelve, felelősen, az Unimukkok/forralt borok stb. utólagos elfogyasztása esetén nem lesz gond. :)

Előzmény: jzp2107 (35084)
Güsziológus Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35088

Az ördög, mint mindig, ezúttal is a részletekben van/lesz.

Három jelentősebb változás volt.

Kőszeg - Tömörd

Szeleste - Bögöt

Feldőpetény - Romhány

Ezek miatt a jelenlegi útvonal lényegesen hosszabb.

Lesz tehát szakaszonkénti eltérés!

Ütögetem, de még nem vagyok kész:-)

Előzmény: HEV (35074)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35087

Szvsz nem érdemes követni a bulvármédia és a felszereléseket árusító boltok véleményét, miszerint gore-tex és golyóálló mellény és teflon-karbon-titán-pajz nélkül öt perc után halálra vagy ítélve a vad és kegyetlen Pilisben.

Menj nyugodtan, max visszafordulsz, ha úgy ítéled meg, hogy körülményes lenne lefelé az út.

efemm Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35086

Pomázi-forrás (Pilisszentkeresztől ÉK-i irányban, a Kopasz-hegy fölött nem sokkal, a Bükkös-patak mellett): A 2002-2003 Cartographia térképeken még ilyen néven szerepelt, a 2010 térképen már Szürke-forrás a neve, bár a helye sem pontosan ugyanaz. Ha jól emlékszem (2004-ből, a mozgalom első teljesítőjeként), nem volt foglalt és megtalálni sem lehetett. (=vagy folyik éppen valami a hegyoldalból vagy nem) Meglepne, ha azóta kiépítették volna. A mozgalom eredetileg térkép mellett készült :), így nem csoda, hogy változott az évek során, meg aztán a turistatérkép sem szentírás...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!