Ebben a rohadt hoban sikerült szegény thaliankal megcsúszni és egy oszlopnak és ároknak csattanni, és szükségünk lenne első karosszériaelemekre: lökhárító, sárvédő jobb-bal stb.
Van fönt a neten egy kezelési útmutató (http://www.renault-local.hu/pdf/kezelesiutmutato/kezelesiutmutato_thalia.pdf), ott a kezelési útmutatóban ez van a 4-6. oldalon: Motorolajcsere Gyakoriság: kövesse a Jótállás és karbantartásc. füzet utasításait. Átlagos feltöltési mennyiség az olajszűrővel (tájékoztató jelleggel)
Motor 1.2 16V: 4,0 liter;
Motor 1.4 8V: 3,1 liter;
Motor 1.4 16V: 4,8 liter;
Motor 1.6 16V: 4,8 liter;
Motor 1.5 dCi: 4,6 liter.
Az én füzetemben, amit a 2003-as autóhoz kaptam ugyanezen motorokhoz a köv. mennyiségek vannak írva (a 4.05. oldalon): 4,0; 3,8; 4,9; 4,9; 5,0. Érdekes. Én 3,8l-t töltök. és attól épp a max.-on lesz (1,4 8V).
Hát ha így van, hát így van, mint írtam nem egy katasztrófa, én is használom a kezelőgombokat, gányolni nem akarok... :-)
A belső keringtetés pedig így működik új kora óta, ha beülök nagy melegben és indítok, ha automatán van egyből belső keringtetésre kapcsol és úgy megy a belső hőmérséklettől függő ideig ( minél melegebb van bent annál tovább ). Aztán mikor már lehűtötte valamennyire a levegőt akkor visszakapcsol a külső beszívásra.
Ezeket nem lehetséges állítani. Vagyis hozzáértő elektronikai műszerész biztos tudna rajta, de ez nem olyan egyszerű és nagy gányolás lenne belőle.
Több hőmérsékletérzékelőket együttesen figyelve és azok adatait egymáshoz képest viszonyítva vezélri a dolgokat. Pl külső hőmérséklet, belső hőmérséklet, befúvott levegő hűmérséklete. Ezeknek a hőérzékelőknek -mint általában- a hőmérséklettől függően változnak az ellenállási értékei, melyeket figyelembe vesz. A befúvó ventilátor sebességét is oszcilloszkóppal mérhető (más microsecundum-u) négyszögjelekkel vezérli úgy, hogy vezérlőfeszültég közben 12V marad.
A belső levegő keringtetés induláskor meg már csak ezért sem úgy van, ahogy gondolod, mivel a felforósodott autóban magasabb hőmérsékletű levegőt (akár 50-60°C) bizony pont, hogy eleve nehezebb visszahűteni, mint a nyáron melegnek mondott (30-36°C) kinti levegőt.
Így pont a kinti, a belső levegőhöz képest "hűvösebb" levegőt könyebb lehűteni. Belső keringtetésre már akkor célszerű rövidebb ideig átkapcsolni, ha már lehült az autó, és nem képes tovább lehűteni. De ezzel is talán max 1-2°C-ot ha lehet még vele "játszani".
(és csak egy hasznos tipp: klíma használatakor közben csak a belső keringtetést használva egy idő után bebüdösödik a levegő, így klímázás közben mindig célszerű és hasznos a külső, friss levegő fuvatni. Ez egy nagy hátrány pl a lakásokba, irodákba is szerelhető ugy.nev. Split klímának, cserébe viszont halk.)
De mindezeket figyelembe véve azért valjuk be, vannak azért az előlepon használható vezérlőgombok. ;) Csak meg kell nyomni őket. :))
Köszi a választ, ha nem, hát nem, annyira nem rettenetes a dolog. :-)
Hogy mit lehetne szerintem finomítani a szabályozáson?
Például azt, hogy ilyenkor mikor fűteni kell, ahogy a motor már ad egy kis meleg vizet, nagyon helyesen akkor emeli meg a ventillátor fordulatszámát, amíg hideg addig nem.
Csak ezt egy kicsit hamar teszi, még nem elég meleg a hűtővíz ezért még hűvöske a betóduló levegő ( pedig nem vagyok fázós :-) ).
Gondolom a hűtővíz hőmérsékletére szabályoz, ha el lehetne tolni kb 5 fokkal felfelé, akkor az mondjuk jó lett volna.
Pláne, ha addig csak az ablakra fújná a levegőt és csak utánna nyitná ki a lábra menő rostélyt.
Hűtésnél nyáron nagy melegben meg kezdhetne egy kicsit lassabban is a ventillátor, ne úgy mint egy hurrikán :-), hanem szépen lassan emelhetné a fordulatszámát.
Plusz az elején, mig nagy bent a meleg, addig belsű levegő keringtetésre kapcsol, hogy hamarabb lehűtse a levegőt, szerintem azt is tarthatná ebben az állásban tovább, hamar visszaadja a külső levegő beszívást.
De ezek tényleg csak apróbb, a saját izlésem szerinti finomítások lennének, amúgy jól teszi a dolgát semmi gondom vele.
Lehet, hogy most azt gondoljátok, mondjátok, hogy ha ilyen igényeim vannak miért nem Mercit vettem, Thalia helyett, de ha az automata klíma így is szabályoz mindent a ventillátorsebességtől a rostélykapcsolgatásig, akkor a funkció benne van csak a programozás kicsit elnagyolt... :-)
Amúgy ez legyen a legnagyobb bajom az autóval, remekül szolgál, túl vagyunk az aktuális sítúrán is, -17 fokban és 50 cm hóban... :-D. ( 1.4 16V )
"...a légkondicionáló berendezésnek nincsenek beprogramozási lehetőségei..."
A klíma hidegkörének vezérlését, továbbá az ehhez kapcsolodó többi funkciót, mint alapjáratnövelés, hűtőventilátor sebesség/nyomás alapján való vezérlése, klímakompresszor kapcsolását az ECU végzi, és az ECU-nak is csak azt lehet megadni újra-/be-programozáskor, hogy milyen klíma/vagy a nélküli e az autó.
De egy automata klíma "minden vágyat" kielégít, mit szeretnél még azon állítani? Beállítasz egy hőfokot, oszt jóidő... :)))
"Bejött tavaly év végén a hideg, ekkor reggelente 9 fok alatt búgó hangot hallatott a kocsi, amikor beindítottam. Ez tartott addig, amíg be nem melegedett kb üzemi hőmérsékletre, tehát kb úgy 10-15 percig, időjárástól függően..."
Valószínű független a kormányszervótól, az valamilyen folyadék előmelegítő lesz, talán ablakmosó vagy hűtővíz. Ez annyira nem aggaszt, mert talán nem veszélyezteti az életemet a vezetés során :)
Viszont a 2-es igen:
"Szintén hidegben, kormányzásnál a kormány kb 10-20 fokos elfordítása után egy akadás volt érezhető és kis pattanó hang kísérte, de utána ha folyamatosan tekertem, akkor nem volt semmi gond. Gondolom a 10-20 fokig nem lép működésbe a szervó, mert addig könnyű tekerni menet közben, és onnan kéne a rásegítés..."
Ez továbbra is fennáll, sőt állandósult, ha bemelegszik a kocsi, akkor is megmarad, és egy 110 környékén vett kanyarnál nem túl előnyös, ha a kormányeltekerés egy bizonyos fokánál rákönnyül a kormány és hirtelen bekormányozódik egy ponton. Szóval eléggé oda kell figyelni mostanság...
Viszont a kormányszervó motorja jó, ugyanis másikat feltéve is produkálta a jelenséget. Érdekes, hogy álló helyzetben álló motornál ha tekerem a kormányt, akkor nincs pattanó hang.
Továbbvizsgálva kiderült, hogy a kormánymű fogasléce a rossz, az lóg állítólag, tehát kormánymű csere kell: bontott 25e + 23e munkadíj :(
Pedig én már reménykedtem, hogy csak valami jeladó lesz a ludas, ami jelez a kormányszervónak, hogy múkoggy...
Igen azé, nekem is ez volt, csak az oszloptól a kijelzőig volt bekábelezve, viszont az ajtóba könnyebb volt behúzni, + a csatlakozóba bekötni mint gondoltam.