Keresés

Részletes keresés

Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11822

Igen.

Előzmény: fáj a bokám (11817)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11821

Mindenki jobban járna, ha a beteg közreműködne. Valamiért mégsem valósul ez meg maradéktalanul a gyakorlatban.

Ki érti ezt?

Előzmény: kalika000 (11820)
kalika000 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11820

Még nem?XD

Én meg se merek mozdulni, nehogy valami rossz helyre menjen. Kiskoromban meg mindig attól féltem, hogy belémtörik az injekciós tű:D

Előzmény: Törölt nick (11818)
kalika000 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11819

Ez vicces:D

Nem tudom miért élvezi azt valaki, hogy 4 adag érzéstelenítőt kap... azt meg nem is értem hogy lehet tátott szájjal jajgatni:D arról nem is beszélve, hogy így biztos tovább tart, mintha nyugton lenne:P

Előzmény: Lándzsa Erőskar (11815)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11818

Ezen a leíráson hangosan vihorásztam. Milyen igaz! (Szakmabeli vagyok.)

Nekem az a szöveg is tetszik, amikor matatok valamit a beteg szájában, ettől fészkelődik, sóhajtozik, izeg-mozog stb.

Erre megkérdezem: fáj?

Válasz: MÉG nem.

fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11817
Te is szoktál értelmi fogyatékosokat ellátni?
Belohin Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11816

Azért olyan lehet, hogy valakinél gyengébben működik a szuri. Legalábbis a fiam ezt állítja magáról. és nekem, otthon nem kamuzik.

Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11815

A dolog pszichológiájához nem értek.

De ezt tapasztalom:

Van egy olyan népcsoport, akik tudván, hogy hiába jön oda, csak időpontra fogadjuk, kitalálja, hogy neki akut problémája van, azaz kibírhatatlan fogfájás. Így bejut ugye soron kívül. De már a teljesen normális fej, az, hogy a váróban a leghangosabban trécsel, és az, hogy amikor megnézem teljesen fals visszajelzései vannak (a valóban akut probléma, nem a fogfájás egyébként, arra vegyen be gyógyszer és kérjen időpontot, az amire tényleg azonnal figyelni kell az elesett kinézetű, duzzadt fejű) előre jelzi, hogy kamu, csak van egy lyukas foga, vagy hasonlók. De ha már bent van, nem küldhetem el. És itt nincs megállás, mindenre jajgatnia kell. Ez a fajta, kivétel nélkül nő. Hiába, fifikások, na. :-)

A másik csoport, aki váltig állítja, hogy az ő szervezete azonnal feldolgozza az érzéstelenítőt, neki minden orvos minimum 4 ampullával ad. Én beadom a szokásos adagot. Várok, aztán letesztelem, hogy elzsibbadt-e. Mivel nem tudja, hogy mi a helyes válaszreakció, én észreveszem, hogy elzsibbadt vagy sem. Igen ám, de már akkor üvölt, mikor még csak a gézt rakom be a pofájába, vagy közelítek az emelővel/fogóval/egyébbel. Ilyenkor azonnal kell hívni asszisztenst, még egy orvost, minnél többet, hogy fontosnak érezze magát. Kap még egy szurit, hogy jó legyen neki. Rúgkapál, jajjgat, mindenki nyugtatja, magyaráznak neki. A foga valahogy kijön. A váróban már úgy vigyorog, hogy szinte kizárt, hogy nagy fájdalamai voltak. Akinek ugyan is tényleg - az emberben kialakol valamiféle érzék, nagyjából lehet tudni, hogy mi valódi, durva fájdalom, szóval az ilyen betegek egés zmáshogy viselkednek a székből kiszállva. Máshogy is néznek ki...Egyébként ez a csoport fele-fele nő illetve férfi, de általában minél nagyobb darab emberek, annál inkább megy a hiszti.

És már sokszor írtam, a súlyos betegek, értelmi fogyatékosok viszont érdekes módon mindent tűrnek szinte rezzenéstelen arccal. Ők számomra a hősök.

Előzmény: kalika000 (11810)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.10 0 0 11814

Ne kiabáld el, abból, amit leírtál - mekkora szagértő a tanárod - még az is kisülhet, hogy ő már más fogról állítja, hogy van nem funkcionáló csücske. És akkor lehet, hogy beltrafáltál...

Előzmény: fáj a bokám (11809)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11813
De fogdokihoz menni izgalmasabb! Én is megyek holnap. :D
Előzmény: kalika000 (11811)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11812
Nem is -3, hanem -4, mert ez ugye azt jelenti, hogy vhol, ahol ehelyett eggyel többet kellett volna jelölni, én eggyel kevesebbet jelöltem. Egyre jobb. XD
Előzmény: fáj a bokám (11809)
kalika000 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11811

most miért, tök jó a téma:D kár, hogy semmit se értek belőleXD

Előzmény: fáj a bokám (11798)
kalika000 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11810

Az utolsó mondat a legjobb:D

De most komolyan van olyan, aki azt mondja, hogy fáj, mikor nem is? ennek mi értelme...

Előzmény: Lándzsa Erőskar (11793)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11809
Uff, akkor ha tényleg úgy pontozzák, ahogy mondták, már van -3 pontom a 29-ből. Még a végén mehetek majd Uv-zni. :P
Előzmény: Lándzsa Erőskar (11808)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11808

Első alsó premo linguális csücske...

Előzmény: fáj a bokám (11807)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11807

Jé, lemaradt a hozzászólásom 90%-a. :D

Szóval már megírtam, de végre összeállt így a kép, köszi! :)

A gyökér konvexitását nem a keresztmetszetre értette, csak én próbáltam megfejteni, hogy mire gondolhat, és egyedül az a magyarázat tűnt vmennyire logikusnak. De lehet, hogy tök hülyeség. :D De mindegy, lényegtelen, vége, a könyvnek és neked hála "profi" lettem a fogak morfológiájából, de a vizsgaeredményemet inkább nem szeretném megtudni. xD

Teszt volt és a szemetebb fajta. :D

Amúgy volt egy olyan kérdés, hogy melyik fog egyik csücskének nincs funckiója?

- felső első premoláris

- felső második premoláris

- alsó első premoláris

- alsó második premoláris - 2 csücsök

- alsó második premoláris - 3 csücsök

Itt melyik a jó? 

1-5 helyes válasz is lehet...

Probáltam kilogikázni, meg taperásztom ott a nyelvemmel a fogaimat, de a kisőrlőim sajna még nem érnek össze, így nem sokra mentem a taperászással. xD

Utolsó kettőt karikáztam, eltaláltam? Gondolom nem... :P

Előzmény: fáj a bokám (11806)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11806
Á, megvilágosodtam!
Előzmény: Lándzsa Erőskar (11805)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11805

Nem jelent meg. Klassz. Na talán most...:-D

Előzmény: Lándzsa Erőskar (11804)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11804

Szabadkezi rajz, remélem segít.

Ami a gyökérkeresztmetszetet illeti, lehet, hogy egyes szerzők szerint van konvexitása - akkor ezt magold be - de, mikor elkezdesz dolgozni észre fogod venni, hogy nem igazán.

Előzmény: fáj a bokám (11800)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11803
:D
Már csak abban reménykedem, hogy kifejtős lesz a vizsga és nem teszt, mert ha az utóbbi, erős a gyanúm, hogy a diák tartalmát kérik számon.
Előzmény: Belohin (11801)
Belohin Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11802

Az ellenség keze betette a lábát az extrapiramidális pályámba: matematikát terveztem írni.

Előzmény: Belohin (11801)
Belohin Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11801

Incisivusnál én se tudom hova tenni a tuberculumot.

Egyébként meg sajnos, a vizsgáztató lelkivilága a legfőbb kritérium (kivéve talán a matametikát). Nálunk anno az a suskus járta az egyik tanerőről, hogy ha a glükózt kérdezi, a galaktóz képletét kell neki lerajzolni, mert ő rosszul tudja...

Előzmény: fáj a bokám (11800)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11800
Köszi! :)
Tudom magának a 2 szónak a jelentését, épp ezért a metszőfogaknál nem tudtam hová tenni a tuberculumot. Viszont a könyv egyfolytában azt emlegeti, a dia meg a cingulumot. És a leírásokból az jött le, hogy ugyanazt a képletet értik 2 különböző név alatt.
Aztán a kisőrlőknél a könyv tuberculomot nem említ, a cingulumnál csak annyit, hogy a "belső" csücskük gyakorlatilag megerősödött cingulumnak tekinthető. A dia kisőrlőknél se tuberculumot, se cingulomot nem említ. :D
A nagyőrlőknél szintén sehol sincs szó cingulumról, gumóról meg csak a carabelli-gumóknál. :P
Szóval őszintén szólva már tényleg nem tudom, hogy mi van. :D
Megjegyzem az összes variációt, aztán ha vmelyikre kíváncsiak, leírom azt, ha nem kérdezik, akkor meg magamtól nem erőltetem a dolgot. :P
Előzmény: Belohin (11799)
Belohin Creative Commons License 2012.01.09 0 0 11799

Kezeld fenntartással, amit írok, mert én ilyet nem tanultam, csak latin ragadt rám valamelyes:

cingulum jelentése: öv, tuberculumé: gumócska

Wikipedia szerint: Cingulum (tooth), a shelf at the margin of a tooth

BiologyOfTheHumanDentition szerint: Cingulum: a bulge or elevation on the lingual surface of incisors or canines. It makes up the bulk of the cervical third of the lingual surface. Its convexity mesiodistally resembles a girdle (L. cingulum = girdle) encircling the lingual surface at the cervical.

Magyarul: az ember zápfogain gyakran található a nyakon övszerűen kiemelkedő tompa léc, a cingulum dentis, is;

illetve: A rágólapon kiemelkedő tompa gumó, a tuberculum dentis, a mindenevő fogazatra jellemző

És két ábra :

Hátha sikerült segítenem valamit.

Előzmény: fáj a bokám (11795)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.08 0 0 11798
Köszi!!!
Akkor biztos vmi fordítási hiba az is, mint az "S-alakú" fog és korona, meg 100 másik dolog. 20 percig próbáltam belelátni a fogba az S-alakot, már szinte le is izzadtam xD, erre a könyvben látom, hogy sok fognál a margo cervicalist hasonlítják az S-alakhoz és nem a fogat vagy a koronát. Pfff...na erre inkább már nem is írok semmit.

Kalika, menjél dokihoz, hogy ne offoljam szét a topikot és legyen már vmi témábavágó dolog is! :D
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.08 0 0 11797

a palatinális konvexitást én sem tudom hová tenni. de a cingulummal kapcsolatban egyetértek...

fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.08 0 0 11796
Arra érti, hogy a gyökér keresztmetszete háromszög alakú és a palatinális felszínre esik a háromszög egyik "csúcsa"? (Nagymetszőről van szó.)
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.08 0 0 11795
És mi az, hogy "a palatinális gyökérfelszín konvex"? :D
Komolyan mondom, hogy nem tudom értelmezni még fénykép alapján sem.
fáj a bokám Creative Commons License 2012.01.08 0 0 11794
Ó, lándzsa, ha esetleg benézel holnapig... :P
A metszőfogaknál a cingulum meg a tuberculum ugye ugyanaz?
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2012.01.08 0 0 11793

Valahol ez is "művészet". Én még mindig figyelem a tapasztaltabb kollégákat (mikor asszisztálok), hogy miként szúrnak, mert mindig van mit tanulni. Inkább lüktessen a helye, mint nagyon fájjon az, amikor motoszkálok a beteg szájában.

Persze sokszor jelez az "idióta-radarom", hogy csak megjátsza magát, túlspilázza a fájdalmat egy-egy embör, és ilyenkor nem kicsit támadnak fizikai aggresszióval kapcsolatos hátsó gondalataim.

Előzmény: kalika000 (11787)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!