avagy, YARWS - Yet Another Raw Workflow Software
Great news: Adobe® Lightroom™ beta* software 1.0 for Windows is now available. Download it today and discover an easier way to import, organize, edit, and showcase large volumes of digital images. Designed by photographers, for photographers, it's software that works the way you do. And with its new Windows compatibility, it's just waiting for you to try it.
Helyesbítenék magamon,van teljes képernyős nézet LR-ban is:Ctrl+Shift+F
Egy kérdés még,úgy látom jelenleg én tartom szóval a fórumot...:)
Raw kép feldolgozás LR-ban,JPG-vé konvertálva...utána PS retus....elsősorban képernyő ill webes nézéshez a képek...
Milyen színteret érdemes használni??
Mivel továbbküldöm LR-ból a JPG képet PS be további feldolgozásra,ezért LR-ban RGB?És utána PS feldolgozás során kell sRGB-be átvinni és így menteni a képet???
De ha LR-ból PS-ezel...gdolom az "Edit in" opcióval,
Igen, Edit in Photoshop-pal. (Az előbb nem pontosan írtam, nem igazi Virtual Copy-t hoz létre, hanem DNG formátumú másolatot, de persze azt az állapotot másolja, mint amikor megnyitod a PS-ben.) Ezután a PS módosításokat a DNG-be menti, és amikor bezárod a PS-t és visszatérsz a LR-ba, akkor ott azt a változatot látod (automatikusan), amit a PS-ben alkottál. Mindez még az exportálás előtt történik, tehát még semmiféle JPG nem született.
mert én is próbáltam ezt a verziót,akkor nem lehet JPG képet menteni....nem?
Úgy jönnek létre a JPEG-ek, hogy amikor kijelölöd az összes képet exportra, akkor beleveszed a PS-ben módosított DNG-ket is.
A leméretezésnél én is szoktam élesíteni (az Irfanview-t (is:) szépen lehet paraméterezni).
Azt meg lehet oldani,h egy korrigált JPG kép exportnál ne új képet kreáljon,hanem az eredeti képet írja vhogy felül...?
Persze. :)
Overwrite: felülírja
Skip: kihagyja (nem csinál semmit)
Use Unique Names: új néven menti (meghagyja az eredetit is).
Illetve van-e olyan beállítás h automatikusan importáljon új képeket?Pl:PS-ben leretusálom a képet és mentem a PS kész mappámba....de utána ezt importálnom kell a LR-ba,h lássam....Nincs esetleg automatikus import LR-ba,új kép megjelenésekor a merevlemezen?
Nincs, sajnos...
Úgy tűnik, az az egyetlen megoldás, hogy a munkamódszeren kell változtatni. (Pá-pá PS kész mappa, és a többi megszokott dolog. :-)
Igen,profiként v rendszeres használattal biztos kialakul a begyakorolt munkamenet...A LR számomra még viszonylag új...
"Keveset PS-ezek, és ha szükség van rá, akkor azt is a LR-ból szoktam, így a PS-ezett kép is ott lesz (Virtual Copy-ként)"
De ha LR-ból PS-ezel...gdolom az "Edit in" opcióval,mert én is próbáltam ezt a verziót,akkor nem lehet JPG képet menteni....nem?Azt hiszem így csak PSD-t ment talán...
Azt meg lehet oldani,h egy korrigált JPG kép exportnál ne új képet kreáljon,hanem az eredeti képet írja vhogy felül...?
De erre azt hiszem ezzel a válaszoddal megoldást találtam:/"Export with previous" a legutolsó beállítással exportálja az aktív képet/
Ha a SKIP gombot nyomom akkor nem új képet kreál hanem felülírja ugyanazon néven az új beállításokkal a képet....?
Illetve van-e olyan beállítás h automatikusan importáljon új képeket?Pl:PS-ben leretusálom a képet és mentem a PS kész mappámba....de utána ezt importálnom kell a LR-ba,h lássam....Nincs esetleg automatikus import LR-ba,új kép megjelenésekor a merevlemezen?
Az átméretezést én PS-ben csinálom,mert utána élesítek még a képen...Így 2szer mentem el a képet,"mentés másként" paraccsal :1.az eredeti retusált képet
2.a kicsinyített élesített képet(modell fotó)
Ha természetfotóról van szó/madár,állat/akkor több fázisban kicsinyítek és élesítek,amit egy akcióban lehet egy kattintással végrehajtani.
Hát, a "profik" úgy csinálják, hogy kialakítanak egy munkafolyamatot. És ehhez igazítanak mindet, ehhez alkalmazkodnak, és nem térnek el tőle. Emberileg ezt nem mindig könnyű betartani, de a hibák elkerüléséhez, és a munka hatékonyságának magas szinten tartásához ez a módszer vált be.
Egy ilyen munkafolyamatot a LR elég jól támogat, ezért is szeretik sokan.
A képek előfeldolgozása, szelektálása a Library modulban, végleges kidolgozás a Develop modulban. Ha minden kész (= minden kész :-), akkor export, és a képek kész vannak. (Keveset PS-ezek, és ha szükség van rá, akkor azt is a LR-ból szoktam, így a PS-ezett kép is ott lesz (Virtual Copy-ként), szóval nem lóg ki a munkamenetből. Az export akkor következik, amikor a PS is megvan.) Végül a leméretezést Irfanview-val szoktam csinálni. (Szoktam volt a LR-ból is még egy exporttal, de kényelmesebb az Irfanview-val. Így a beállítások mindkét progamban maradnak, és csak egy-egy csoportos feldolgozást kell elindítani.)
Tehát alapvetően az ember nem gondolja meg magát, hogy ja, hoppá, ezt nem így kellett volna, mert akkor borul a munkafolyamat, át kell állni "kézi vezérlésre", emlékezni kell, hogy mit kinek hova hogyan és megvan-e már, stb. :-)
Mindazonáltal: az ilyen esetben, amikor export után jövök rá valamire, akkor azt szoktam csinálni, hogy a módosítás után rögtön nyomok egy Exportot ("Export with previous" a legutolsó beállítással exportálja az aktív képet (csak azt)), és így akkor nem marad el. (Persze a leméretezést is újra kell csinálni - és erre is emlékezni kell. :)
Végeredményben csak egy import és egy export van a folyamatban, és minden kész. :)
Igen ezt feszegetem az alábbi válaszomban....Jó ez a "csak nézeti kép"mentése,de nem mindig...amint az általam leírt példa is mutatja...Lehet,h csak én voltam szórakozott,de megtörtént...tehát máskor is előfordulhat esetleg...
Igen a Canon DPP-je(RAW konverter)is menti a kép teljes változtatásait,ami nekem szimpatikusabb,de nem tud annyi korrekciót mint a LR!Ezért használom a LR-ot...
Lehet,h apróságoknak tűnnek a kérdéseim v szőrszálhasogatásnak,de elég bosszantó tud lenni és lassítják a munkát az általam felvázolt problémák...
Valóban,nem fogalmaztam elég pontosan....Mivel én lightroomban tárolom,nézegetem,stb a képeim,ezért a PS-ben retusált képet automatikusan importálom lightroomba...
Ez egy konkrét példa volt:
Retusáltam a képet,vissza import lightroomba....aztán nézegetés közben láttam h eléggé különbözik ez a kép színezete egy másik hasonló körülmények között készült képtől(amit már ugyancsak retusáltam,visszaimportáltam LR-ba)...
Ezért a jó színű kép korrekcióit Copy-ztam és a másik képre a Paste gombbal alkalmaztam...(de nem exportáltam a korrigált képet)
Ezután nyugodt szívvel emilben elküldtem a képet a megrendelőnek...
Persze a kimenő levelekben visszanézett elküldött képek nem egyforma színhatásúak voltak...Akkor jutott eszembe,h nem exportáltam korrigált képet....
Szval a gondom ezzel a sok exportálás,importálással van,az ember óhatatlanul is hibázhat(különösen ha sok képpel dolgoik) és egy csomó plussz lépést kell tenni...Nálam ez konkrétan előfordult...
Nincs olyan lehetőség lightroomban,h rögtön mentsen az ember?És amit írtál is...h,ne mindig egy új kép legyen a mentett verzió.....!!!!
Ti hogy küszöbölitek ki ezt a sok import,export lépést?V nem LR-ban nézitek vissza és kezelitek a képeket,csak képszerkesztőnek használjátok?
"nem menti a képet automatikusan kilépés után...(elvileg ez lenne a lightroom egyik lényege)"
csak a feldolgozási lépések listáját menti automatikusan a LR a saját adatbázisába
pont ez az előnye olyan programokkal szemben, amik az eredeti file-okba mentik bele ezt a listát (pl. Nikon Capture NX), mert az sokkal tovább tart (hiszen ott nem egy pár száz byte-nyi, rövid listát kell kiírni, hanem a teljes, sok MB-os file-t) és lassabb a munkamenet
amikor azonban másik programban akarsz tovább dolgozni az eredményen, vagy el akarod küldeni azt vkinek, akkor persze ismét ki kell exportálnod a képet LR-ból
"de aztán(mivel úgy vmiért jobban tetszett) egy kis színkorrekciót csinálok még rajta lightroomban...Ez a korrekció viszont csak a nézeti képen látszik,ha elküldöm ezt a képet emilben a megrendelőnek,az utólagos képkorrekciók nem látszanak a képen"
Tyű, ezt nem is tudom követni...? :-)
Hogy csinálsz a retusált képen korrekciót? Ehhez először be kéne azt is importálni (mivel ez már egy másik kép), ezen korrigálni, majd exportálni. Amit így exportálsz az megint egy újabb kép, ezt kellene küldeni az e-mail-en....
Úgy néz ki ,h megoldódott ezzel a probléma....a fő mappában már nem láthatók az almappa képei!
A képmentésem lehet,h bonyolult,de ezt még mindig átláthatóbbnak tartom,mert ha kulcsszavaknál esetleg vmit rontok,akkor máris bukik a dolog és nem látok minden általam kívánt képet...
Én nevek alapján készítek mappákat(modell fotó)és ha ugyanazzal a lánnyal több alkalommal is fotózok akkor a dátum alapján almappákat csinálok a név mappán belül.
Illetve miután meghúzgáltam a képet lightroomban és konvertáltam JPG-vé,minden almappán belül ezeket PS nyers mappába teszem...majd ha ezeket a JPG képeket Photoshopban is retusáltam,akkor azokat PS kész mappába rakom.
Kapcsolódik ehhez még egy kérdésem:Előfordul,h készre retusálom a JPG képet,de aztán(mivel úgy vmiért jobban tetszett) egy kis színkorrekciót csinálok még rajta lightroomban...Ez a korrekció viszont csak a nézeti képen látszik,ha elküldöm ezt a képet emilben a megrendelőnek,az utólagos képkorrekciók nem látszanak a képen,mevel a lightroom nem menti a képet automatikusan kilépés után...(elvileg ez lenne a lightroom egyik lényege)
Szóval ilyenkor ti mit csináltok,ujra exportáljátok a képet és ugyanazon a néven "felülmentitek"?
Erre láttam egy videót,itt vmiért rögtön láthatók a változtatások...a metaadatokon múlik?Nem értettem pontosan:
Egyébként szívesen olvasnám,h ki milyen szisztéma szerint rendszerezi a képeit,tanulságos lenne...Nem rossz a kulcsszavas szisztéma sem...csak nem bíznék a saját kulcsszavazásomban.
A másik gondom a lightroomal a nézeti kép....túl kicsi!Nincs is teljes képernyős nézet/F gomb/,ami van az sem túl nagy...A bridge v DPP-ben sokkal nagyobbak a képek,teljes képernyős nézet tényleg beteríti a képernyőt...
Ugyanakkor nem szeretnék több progit is használni...az lenne jó ha a képek nézegetése,válogatása,rendszerezése,konvertálása és szerkesztése,stb egy programon belül lenne megoldható+ PS.
Szívem szerint a Digital Photo Professionalt használnám,de a lightroom szerkesztési + szolgáltatásai lényegesen jobbak....
Ha lesz megoldás arra én is kíváncsi vagyok, bár én nem használok ilyen bonyolult metódust.
Importnál beírom a képekhez tartozó kulcsszavakat és utána az alapján keresem ki. Ha az adott képcsoporttal sokat dolgozom átmenetileg, úgy készítek rá egy smart foldert. Ott akár kiterjesztés szerint is tudom rendezni a képeket.
Érdeklődni szeretnék a hozzáértőktől....van egy gdom,kérdésem...
Szval lightroom 3-ban:Folders(mappa)fülön,hogy tudom megakadályozni h egy almappa képei megjelenjenek a főmappában is....?Egy példával talán jobban érthetővé tudom tenni amit kérdezni szeretnék:
Tehát,van egy legfőbb mappám,nevezzük KÉPEK-nek.Ebben benne van az összes képem.
Ezen belül van egy almappám,pl:LÁNYOK
És most jön a kérdés érdemi része:
Ezen belül is egy almappa pl,JULI.Ebbe a JULI mappába importálom a Juliról készült RAW képeket.
Namost a Juliról készült jpg-vé konvertált és PS-ben retusált képeket egy PS KÉSZ almappába teszem a JULI főmappán belül.
De hogy tudom megakadályozni h ezek a JPG képek a JULI mappában is megjelenjenek...?Mivel itt csak a RAW képeket szeretném látni.
A lightroom viszont a JULI főmappába bepakolja nekem a PS KÉSZ almappa képeit is így itt a RAW és JPG képek vegyesen láthatók a JULI főmappában,ami eléggé bosszantó.
Más RAW konverterekben pl DPP(Canon) az almappában lévő képek a főmappában nem látszanak...hogy lehet ezt lightroomban is elérni???
Remélem azért érthető volt a kérdésem,bár kicsit kuszára sikeredett.
Windows alatt nincs tapasztalatom, így nem tudom ott mennyi memóriát vesz el. OsX alatt is az volt a helyzet amit te is írtál. 4 Gbyte mellett, 2-nél több ramot nemigen használt fel az LR. Most azt látom, hogy 3-4-et is ki tud használni. Olyan mintha oda cache-elné a korábban megnyitott képeket illetve a .dat file-t így gyorsítva az I/O műveleteket. Nem ismerem a szoftver felépítését, de ez alapján gondolom, hogy figyeli mennyi a rendelkezésre álló teljes memória és többet is használ ha lehetséges. Mindezt úgy, hogy azért ne egye el az összes Ram-ot. Ma egész nap az ez évi képekből törölgettem a feleslegeseket, szóval keményen ízzasztottam a gépet, hiszen egyesével végignéztem a gépen lévő korábbi leválogatásokból megmaradt 8700-at az archiválás előtt. Jelenleg ezen és a Firefoxon kívül más nem is fut. Korábban ilyenkor is volt szabad hely a 4Gbyte-ból, most viszont 4611Mbyte az éppen lefoglalt RAM a 8 Gbyte-ból. Aktuálisan 2878Mbyte-ot foglal az LR és még mellette 1316Mbyte virtuális memóriát.
a 4-8 bővités szerintem LR alatt jelentéktelen előnyt hozna, százlayeres PS szerkesztés közben lehet hasznos. 300 raw-t betöltve a LR nekem nem evett meg 1,3G-nál több ramot a 4G-ből
A két Gbyte már nagyon karcsúnak tűnik sajnos. Ugyan nem windows alatt használom, de mikor másfél éve 4-re, majd most 8-ra bővítettem, mindig igen komoly sebességnövekedést tapasztaltam.
ha megirod milyen géped van megnézem annak rawjával milyen sebességet tudna az én gépem, meg is rugdosom ha alig gyorsabb mint egy eleve visszafogott és 1GHz-el lassabb laptopproci :)
Hát legutoljára vagy 15 éve a "sima" Pentiumos gépemen variáltam ilyesmivel (alaplapon jumperek átdugdosásával), asszem 166 MHz-ig ment a masina megbízhatóan... :-)
Viszont tegnap lehetősgem nyílt egy próbára: C2D 2GHz (asszem T6600 (laptop) proci), Win7, 4GB RAM, LR2.2 -- képváltás stabilan 3,5 mp. (Persze mindenféle húzás nélkül.)
Nekem ez a legfontosabb idő. BNSfoto gépét továbbra sem értem....
(A fenti próbában LR2.2 volt, de azt olvastam, hogy a 3-as verzió tljesen új, optimalizált kódot kapott, hogy gyorsabban fusson... Szóval a kódoptimalizálás illetve a többletfunkciók miatti nagyobb hardverigény talán kiegyenlíti egymást....)
Nem egy nagy müvészet emelni az órajelen, legrosszabb esetben a bios-ban kell állitani (amikkel találkoztam azokban már ősidők ota volt direkt tunning rész kezdőknek egy "overlock X%" menüpontként, profiknak meg részletes beállítással - gugli megmondja milyen alaplapot hol kell állítani és adott prociból mit lehet kihozni), de manapság már gyakran az alaplaphoz adják a gyári tunningprogramot amivel windowsból lehet grafikus felületen emelni az órajelet. Én pl a Gigabyte alaplapomhoz ezt használom
(A húzáshoz nem értek, de a lényeg amit leszűrtem, hogy egy C2D géppel használható sebességet lehet elérni. (Bár egyébként az elég fura, hogy BNSfoto is C2D-n használja, és ahogy írja (~10mp képváltás), úgy megy neki, mint az én ősrégi P4-esemen...))