Fölösleges a babot lehabozni, mert az sűrít, és nem olyan, mint a hús habja, ez eloszlik.
Én a kolbászos bablevest úgy készítem, hogy a szárazbabot előző este beáztatom, megfőzöm, és kolbászos rántással sűrítem.
/Nálunk még a bab típusa sem számít, legyen az vaj-zöld-fehér-gyöngy-tarka-mogyoró-saláta-ló-kakastökű bab, lehet akár lencse, vagy száraz borsó, csak sok legyen./
A só meggátolja a zsír avasodását, a sült húst pedig elzárja a levegőtől.
Természetesen ez a panelspájzokra nem biztos, hogy él, mert azok sokkal melegebbek, mint a házikók kamrája -pláne, ha az a fűtetlen melléképületben van.
:o)
Anno nagyszüleimnél bödönben volt a téli disznóvágás szeletelt-lesütött karaja, combja vastag zsír alatt. Mikor kiszedtek 1-1 hétvégi lakomához belőle -előző nap bevitték a konyhába, hogy puhább legyen a zsír, de még így sem volt könnyű bányászat, utána a lábosban fölolvasztottak egy csomó zsírt, és visszaöntötték a bödönbe, hogy mindig elfedje a húst.
Mitöbb lesütött hurka, sőt kolbász is volt 1-1 fazékban így eltéve.
Decemberben vágtak Karácsony előtt 2 jószágot, és még február végén is volt "bödönös sült".
/Én azért mindig a hamuban tárolt füstölt sokát nézegettem, de az Húsvét előtt sosem szedték ki. Akkor azután kaptam egy méretes -vékony- szeletet belőle, és az egész kompánia nevetve nézte, hogy vetem rá magam. Úgy hiányzik! /
Akkor sem nyerő nálad, ha olyan edényben sütöd, amibe szűken fér belé, és csak kevés zsiradék kell rá, hogy ellepje?
Nekem is bajom a sok zsír a konfitálással.
1* megpróbáltam csak sózva a húst /csontozott karaj/ lassan zsírban abálni, és a zsiradékot hónapokon át használtuk egyéb kaják készítésére.
Viszont húsvétra ki fogom próbálni, hogy a tiszta zsírban megabált húst kiszedem, megfűszerezem, és meggrillezem. Ha sikerül szerzek báránygerincet, esetleg lapockát. Az sem kizárt, hogy sertésdió lesz. Veszek egy darabot, és keresek hozzá passzoló méretű kotlát, hogy viszonylag kevés zsírt kelljen ráönteni.
Sajna azzal számolnom kell, hogy a sütőm takarékon is legalább 130 oC-s.
Csak vekonyan a tesztat, ne azzal lakjatok jol ! Ez egy kenyszerszulte recept volt, harcsat szerettunk volna venni- enni, de irralisan magas volt az ara . Alig volt kulonbseg a sullo es a harcsa kozott . A harcsaval meg nagyon melle lehet fogni, mert a hus rostjai kozott is zsiros tud lenni . Szoval maradt menekulesnek a busa .
A meleg fustolest tudom meg ajanlani a busahoz, a maradekbol meg salatat, fuszeres soban erlelt aprora vagott citrommal . Ez is finom !
Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még nem volt ez a reptéri haccacáré (9/11 miatt), egy Kanadában élő barátnőmnek az anyukája vitt ki kacsazsírt valami gyógyszertári tégelyben. A csomagvizsgálatnál azt mondta, hogy arckrém van benne. .-))))
"A confit akkor lesz az igazi, ha 1-2 hónap múlva bontjuk ki a zsír alól, melegítjük-pirítjuk-sütjük át újra, mert így a zsírban eltett hús olyan porhanyós, omlós lesz, mint másképp soha. Az ínyencek azt mondják, hogy hat hónapnál korábban megbontani a confitot bűn, de nem kell mindig rájuk hallgatni, vannak köztük vadhajtások, de abban igazuk van, hogy némi időt várni kell. Ez legyen 1-2 hónap, noha jóval tovább is eláll, ha a felszínén lévő zsírréteg érintetlen marad, főleg ha a hűtőszekrényben tartjuk."
Ostrom alatt a pincében volt 6 bödön liba a saját zsirjában. Az persze csak egész közönségesen meg lett sütve, bödönbe rakva és zsirjával lezárva. Novemberben raktál el és mi csak valamikor februárban jutottunk hozzá. Azt hiszem jó volt, de régen volt.