A padlásomat szeretném szigetelni. Ez egy régi építésű vályogtégla ház és a padlása valamikor úgy volt szigetelve, hogy a felső deszkákat sárral tapasztották le. A későbbi bővítés során viszont ez már nem lett tovább megoldva és most a végeken kimegy a meleg levegő. A hozzá toldott részeknél a gipszkarton fölött fólia van, majd 10 cm üveggyapot, és hiányzik fölötte a páraáteresztő fólia. A minap találtam a neten hungarocell lapokat, amikbe kör alakú lyukak vannak . 60x80 cm-es kb 3-4 cm vastag. Csak el kell érte mennem, tehát ez elég olcsó, de tudom ez magában nem elég, úgy gondoltam hogy ezekből egy kb. 10 cm-es magasságban szigetelek, majd fölé terítek egy 5 cm-es üveggyapot réteget és párazáró fóliát, erre pedig vmilyen deszkázás kerülne. Kérdéseim: mennyire jó szigetelést várhatok tőle? Az üveggyapot megfelelő zárást biztosít vagy a hungarocell lapok széleinél használjak purhabot? Kell a párazáró fólia és a deszka között légrést hagynom? Ha a hungarocell lapokat átfedéssel teszem akkor is kell fölé üveggyapot? A gerendák 15 cm magasak, ha ettől vastagabb szigetelést akarok, akkor gondolom azokat is magasítanom kell.
Köszönöm szépen, sikerült is letöltenem. Azt hsizem egy darabig el fog tartani, mire kiokumulálom, hogy hogy is jutok el az áhított célig (ld. előző hozzsászólásom). :)
Esetleg egy kis segítség, hogy miként is érdemes elindulni? :)
Létezik olyan internetes/online progi/hopnlap, amivel meg lehet határozni, le lehet modellezni egy nem fűtött térben kialakuló hőmérsékletet, úgy hogy ismerjük az adott nem fűtött teret mind a kültértől, mind a szomszédos fűtött tértől elválasztó határoló elemek (falak) anyagait, rétegfelépítését, és természetesen adott a fűtött belső tér illetve a külső (környezeti) hőmérséklet.
"nem a szel miatt jon be a cug, hanem a nyomas miatt. ami persze nincs, ha nincs szel."
A "huzat" sokszor VALÓBAN huzat, tehát a hőmérsékletkülönbségek is mozgathatják a levegőt (mint pl a kéményben).
Ha szélcsend ellenére egy lyukon húz be a hideg levegő (= cúg), akkor erősen valószínű, hogy a ház egy (vagy több) másik, magasabban lévő lyukán ugyanannyi meleg levegő távozik éppen kifelé.
Sejtem, hogy mire gondoltál, találtam két jó kis ábrát, kinagyítottam:
A piros négyzet a ház, a bal oldali képen a nyilak a szélirányokat mutatják, ahogy a szél megkerüli a házat (a képet félbevágva kb hasonló történik a függőleges síkban is)
a második kis képen a nyilak a nyomás irányát mutatják (a nyilak hossza meg a nyomás erősségét).
"es szelcsendben miert lesz a fal kulso oldalan nagyobb nyomas mint a lakasban,"
Szélcsendben a nyomások folyamatosan ki tudnak egyenlítődni, tehát olyankor a külső és a belső nyomás szerintem gyakorlatilag egyenlő. Kivéve persze, ha a szellőtető rendszer másképp van beállítva :)
részben dinamikus nyomásviszonyok (elsősorban a szélviszonyok miatt) okozhatnak eltérő légnyomást, no meg az is, ha bekapcsolsz valami szellőztető berendezést (elszívó WC-ben).
"Alulról nem fúj a szél... tegyél rá egy alul nyitott takaró zsebet-könyököt."
Szerintem egy sík felületen lévő lyukon (=házfal) elsősorban nem azért áramlik befelé a levegő, mert éppen abból az irányból fúj a szél, hanem azért, mert ott a fal külső oldalán nagyobb a légnyomás, mint benn a lakásban (a ház túloldalon meg vákuum van). Márpedig ebben az esetben szinte tökmindegy, hogy merre kanyarodik az a cső odakint...
"Az a gondom, hogy befúj az északi szél, pedig lamellás, de az ezek szerint nem sokat ér."
Ahol igazán számít az energiaspór (pl alacsonyenergiás házak) ott már nagyon nem mindegy, hogy menyire van zárva a konyhai elszívó lyuka amikor éppen nincs rá szükség. Ilyen jól záró lamellást én még nem láttam, a komolyabb gyártmányú pillangószelepek (elforduló ill. kétszárnyú) jobbak, de azoknál se várj tökéletes légzárást.
Rakjál bele pillangószelepet, csak arra figyelj, hogy valami minőségi darabot vegyél, némelyik iszonyúan zörög a szélben, mert gyenge a rugója és nem is túl jól zár.
Ha külső térre van közvetlenül kivezetve, akkor szerintem csak a motoros zsalu segithet, de az is csak csökkenti a hőhidat, megszüntetni nem nagyon lehet (hacsak nem kötöd bele a szellőztetőrendszerbe megfelelő szűrőkkel)