Keresés

Részletes keresés

kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6515

Na James bàtyàm igy màr emlékszem a Verseny mozira  abban voltam is :-)))) akkor mégsem vagyok olyan fiatal :-))) De az elődjéről csak hallottam:-)

Előzmény: james 36 (6514)
james 36 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6514

Szia „kakukktojás”!

Köszönöm a válaszodat.

A térképre tintával írt bejegyzéseket nem én készítettem, ezek a térképnél jóval későbbiek, az államosítás utáni elnevezések szerepelnek rajta.
Ez valami dokumentáció volt, vagy lehetett a Tanácsnál. Gondlom nem lévén új térkép, ezen rögzítették a változásokat a későbbi elnevezéseket, és állapotot.

Az én jelzésem ettől jól láthatóan különböznek, csupán látványosan akartam illusztrálni a történet helyszíneit. Nem találtam jobb térképet a mondanivalómhoz.

Ezen jól látható az Astoria elhelyezkedése, a „Rotyi”, de már az államosítás után, a kor szellemét tükröző új nevén, Úttörő-park, és „Verseny” mozi.

Annyit még hozzá tennék, hogy a Kápolna utcai Munkás eredeti neve „Alfa” volt, és premier mozi.

Ott láttuk a „Tarzan New-Yorkban” és a korszak, többit a nagy filmjét.

Előzmény: kakkuktojas (6511)
doncike Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6513

Én nem tudok ilyen hosszú köbányai pedigrét felmutatni, édesanyám még kisgyerek volt, amikor a szüleivel ideköltötzek.

Én Köbányára születtem (Bajcsy), de amikor 26 évesen elköltöztem a szülői házból, akkor Óbudára költöztem.

És igen, majdnem egy teljes generációval vagyok fiatalabb, 72-es vagyok.

Előzmény: kakkuktojas (6508)
doncike Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6512

Igen, ez az, bár maga rönkvár talán pont nem látszana a képen, mert az innen még egy kicsit jobbra volt, az Előd utca irányában.

Ezt a fotót a  Bebek utcai "töltés" tetejéről készítetted, gondolom.

Előzmény: kakkuktojas (6509)
kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6511

szia James 36  bàtyàm !

Sajnos az Astoriàra csak hallàsbòl emlékszem mert te még koràbbi kiadàs vagy mint én :-))) a Kőbànya mozi ami 1964 aug 19.èn este 7 kor nyìtott, bàr az elköltözèsem miatt ezt is csak 5 évig làtogattam , meg a Kàpolna utcai Munkàs-ra > ide hosszabban jàrtunk szüleimmel, a Pogràcos Petőfire jobban emlékszem.

Ami a kis térképeden szàmomra meglepő a park elnevezèse : ugyanis a park neve  Dreher parkkal kezdett majd lett Rottenbiller és csak az Ùttörő hàz felépìtèse utàn lett Ùttörő park aztàn most megint visszakapta a Rottenbiller- park nevet.  Hogy lehet az 1945 ös térképen màr Ùttörő park neve van, mikor én 50 es években Rottenbillernek ismertem  innen is volt a gyerekek körében csak "Rotyi" ? :-)

Előzmény: james 36 (6510)
james 36 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6510

Üdv Mindenkinek!

Mi már a háború előtt is Kőbányán laktunk az államosításokig.

Akkor kényszerből kellett elköltöznünk. Ezt csupán tájékoztatás céljából íram.

Szia „kakukktojás”!

Az általad ebben a hsz-ben leírt megállapítások helyességét szeretném megerősíteni.

A térkép mellékletet eredetiét sajnos nem találom, a „Rotyi” már Úttörő-park néven szerepel, de a helyszínek jól beazonosíthatók.

Lenne viszont egy kérdésem, jártál az „Astoria Moziba”? 

FalArt: A legendás futás Kőbányán, 1945 tavaszán.

Előzmény: kakkuktojas (6498)
kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6509

Doncike ùgye erre a részre meg ettöl jobbra gondolsz ?  Hàttérben a polgàrvèdelem kék épülete jobbra ami takarja az òvòhely lejàratott. Ezektöl jobbra is sok csùnya garage barakk àll. Ide teszed a "rönkvàrat" ?

kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6508

Na làtod pontosan ez az . Majd küldök neked egy régi felvételt arròl a helyről ahol a kék polgàri védelem àll , mi is àllt ott ?. Ha érdekel a story mi is volt ott a rönkvàr helyèn azelött akkor leìrom mert a "rönkvàr" at 69 okt. utàn csinàlhattàk erre az életemet is ràteszem. Akkor màr én nem laktam Köbànyànmert elvittek 2 évre bokorùgrònak. Ebböl làtszik Te sokkal fiatalabb évjàrat vagy mint én.

Èn a régi "Gizellàban" születtem rögtön a bejàrat feletti ablakos szobàban hozott vilàgra édesanyàm. Déd-fater a Malàta utcàban, nagy-fater a règi Jàszberényi 22 /késöbb Körösi/ben- rögtön Rotyival - szemben laktak. Ha szabad ezt mondani "kutyabörös" több generàciòs köbànyai vagyok.)

Előzmény: doncike (6505)
Kuruc71 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6507

Ket eve beszeltem vele telefonon es akkor igen oreges volt mar a hangja.:-((

Előzmény: doncike (6506)
doncike Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6506

"A "sper rugos " story a felesegetol kapott orajarol evente tobbszor is elhangzott meg egyebek."

Én arra emlékszem, hogy a felesége (ovónő volt) ovis sztorijait mesélte.

Nem egy szokványos figura volt, az biztos.

Remélem él még és élvezi a nyugdíjas életet!

Előzmény: Kuruc71 (6502)
doncike Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6505

A rönkvár kb. a poglári védelem kék epülete "alatt" volt, ott, ahol most a garázsok vannak.

Nagyjából az Előd utcai kilencemeletesek meghosszabbított vonalában.

Hogy mikor építették oda, azt nem tudom, de a 70-es évek végén már ott volt, és amikor a garázsokat odaépítették, akkor bontották le.

Általános iskolás koromban sokat jártunk oda játszani suli után.

Előzmény: kakkuktojas (6503)
apca Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6504

Két L-R-L kép egy híres kőbányai épületről.

(az L-R-L kép sztereo kép, amit úgy tudsz nézni, hogy vagy

• a bal és középső képet nézed "távolba meredve", vagy
  • a középső és a jobb képet nézed bandzsítva.)

kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6503

Doncike !

Akkor viszont én nem vagyok ismerős a környéken /bàr azon a környèken laktam 21 évet/ és minden füt-fàt-bokrot ismertem hol van  de ezek szerint ez a "rönkvàr" azutàn (`69) kellett, hogy épüljön mert addig semilyen rönkvàr ott nem volt. "Pupu" mond neked valamit azon kivül, hogy én leìrtam ? Ha leìrnàd a "rönkvàr"-at pontosan hol volt mi hatârolja megköszönném.

Előzmény: doncike (6499)
Kuruc71 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 6502

Igy van ! A Maglodi megszunese utan ( atment kozepiskolaba ) a Banyaba ment at. A mai napig emlekszem ra o volt az elso aki emberi tisztelettel bant velunk.   Nekem meg osztalyfonokom is volt. Meselte mindig a torteneteit az eletbol az eletrol.  A "sper rugos " story a felesegetol kapott orajarol evente tobbszor is elhangzott meg egyebek.

Tisztelet neki.

Előzmény: doncike (6500)
doncike Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6501

Ebben viszont szerintem igazad van: a kocsiszín a mai Zsivaj utcai részen volt, ahol most "silok", orvosi rendelő, az utca másik oldalán meg ovi és bölcsi van.

Előzmény: kakkuktojas (6498)
doncike Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6500

"Nem tudom valakinek mond e az a nev valamit hogy Skordai Ferenc. Tanar volt Pardon TANAR volt kobanyan tobbek kozott a Maglodi uti suliban is"

Meg a Bányában is.

Imádtuk.

Előzmény: Kuruc71 (6474)
doncike Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6499

"valószinű nem vagy ismerős a könyéken "Indián vár" megjelöléssel."

Valószínűleg ismerős vagyok a környéken, bár én csak 26 évet éltem ott, ha nem is akkor, amikor te, hanem utána.

Viszont rönkvár néven írtam, mert a mi korunkban ezt mindenki így hívta.

Vagy csak így: "rönki".

Előzmény: kakkuktojas (6452)
kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6498

Nos visszafelé olvasàsom közben talàltam e képet hozzà a kisérö szöveget amit dengelegi  tett fel 2009.09.08 12:19:00  (3527).

Nem tudom originàl a szöveg  e ?...., vagy késöbb ìrtàk hozzà mert én több hibàt is fedeztem fel benne.

Szöveg azt ìrja "a végàllomàst az Ònodi utcàval szembeni parkban a mai Rottenbiller park helyén épitették fel."

Elöször is a Rottenbiller park nem az Ònodi utcàval szemben van, hanem lejebb a Pataky felé , Előd utca az egyik hatàra. A kocsiszìn feljebb volt sokkal a Harmat utca felé. Ònodi utca pont a kettő között van / Harmat utca- Ònodi utca-Előd utca/.

A Rottenbiller park pontosan a Kőrösi Cs.22 vel volt szemben ott volt a bejàrata régen.

Ezen a térképen vilàgosan làtszik hol volt a kocsiszin a sok sìnekkel és hol volt a Rottenbiller azaz a Dreher park.Gyerekkoromban az épület, bejàrò még megvolt. Lehet, hogy én tévedek ? Vagy volt régebbi kocsiszìn is ?

kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6497

Köszönöm a fogadtatàst meg a tippet.Èn sorba megyek hàtulròl elöre egyenkènt /legrégibbtöl a friss felé/, hogy egyàltalàban tudjam miröl is folyik szò,mit tettetek fel képekben mert engem is érdekelnek a régi képek. Sajna amihez nem tudok hozzàszòlni az ùj Magdi pressòhoz mert akkor màr nem Kőbànyàn laktam. Viszont a régit, hogy ùgy mondjam az "originàlt" ami egyàltalàn hìressé tette a Magdi pressòt azt igen, de az a Kőrisin volt nem ott lent a szennyfészekben. E màsik csak az előbbinek az utànzata volt. Aki azt is ismerte, az tudja.

Előzmény: r_tamas (6495)
greenzoo Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6496

A Magdi presszó nem az emeleten volt, hanem lent, mellette valóban fodrászüzlet működött. A felső rész hentesüzlet volt.

A nyolcvanas évek közepétől volt szerencsém a Magdi presszó vendégszeretetét élvezni néhányszor... Akkor a környék egyik legjobb helyének tartották.

Előzmény: Kuruc71 (6488)
r_tamas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6495

Üdv itt a fórumon.

Ha vissza akarsz olvasni akkor be lehet állítani a hozzászolások kilistázások számát.
Alapból 50-re állitódik be de ki lehet akár 200-at vagy 500-at is választani, és akkor
nem kell annyit lapozgatni.

Előzmény: kakkuktojas (6493)
r_tamas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6494

Ezt már 10-15 éve le kellett volna dózerolni.

Eleve egy fölösleges volt ide építeni ezt az épületet + az aluljárórendszert.
Egy járdás csomópont bőven elég ide. Azért mér csak-csak lebontják egyszer....
Kőbánya egyik legnagyobb szégyene. :-/

Előzmény: kakkuktojas (6482)
kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6493

Nem vagy visszaolvasò ùgy làtom :-(

Mivel friss vagyok kezdtem a topik nyitàstòl visszafelé most tartok a 100 oldalon.

Ott talàltam rà,hogy  r_tamas màr  feltette a 2009.08.17 21:53:48 © (3492)

Van kettö kép ròla köszönet neki.

Lapozz vissza és megtalàlod  a kìvànt göpzidet .-)))

Remélem teljesen elégedett vagy ?.-)))

Előzmény: Kuruc71 (6492)
Kuruc71 Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6492

De az enyemen nem ilyen felsegjel volt BRuuuuhuhuhuhuh :-((((

Amugy koszonom a kedvesseged.

Lowy Sandoe Uttorohaz neven futott valamikor az en koromban az epulet.

Előzmény: kakkuktojas (6491)
kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6491

Nem bìrtam kérésednek ellenàllni. Én megkerestem a gèpet ,Te meg keresd meg a dombot aztàn leszàllok rà :-)))))

kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6490

a Mig- vadàszgép helyett kapsz egy delicatessét :-))))

1940.szeptember

Magyar Vilàghìradò 866.      

Szent Làszlò kiràly szobor avatàs Kőbànyàn  a templom elött.

http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=3941

Kuruc71 Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6489

En a regi Mig 15 os vadaszgepet akarom visszakapni a domb ( mar az sincs talan ) tetejere.

Előzmény: kakkuktojas (6487)
Kuruc71 Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6488

A Magdi Presszo ebben a modern epuletben mukodott anno fent az emeleten , es ha jol tevedek egy fodrasz is volt melette.

Termeszetesen ez nem a regi Magdi hanem mar egy szocreal valtozata.

Előzmény: kakkuktojas (6481)
kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6487

Pizzeria az Előd utca sarkàn a Rottenbiller-parkban. Miért is ne a parkban :-( ? Ha màr ott van mellett balra a nagy "silo" abban nem volt neki hely?

kakkuktojas Creative Commons License 2012.01.05 0 0 6486

Hìres sörös èpületek lepusztulòban :-(  Jobb sorsot érdemelnènek màr csak Kőbànya mùltja miatt sem szabadna pusztulnia:-(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!