Kőbányai utcák, terek - képekben. Ha van kedves (régi vagy új) kőbányai fotód, tedd be ide. Ha gondolataidat szeretnéd megosztani a témával kapcsolatban, azt is megteheted itt :-)
A térképre tintával írt bejegyzéseket nem én készítettem, ezek a térképnél jóval későbbiek, az államosítás utáni elnevezések szerepelnek rajta. Ez valami dokumentáció volt, vagy lehetett a Tanácsnál. Gondlom nem lévén új térkép, ezen rögzítették a változásokat a későbbi elnevezéseket, és állapotot.
Az én jelzésem ettől jól láthatóan különböznek, csupán látványosan akartam illusztrálni a történet helyszíneit. Nem találtam jobb térképet a mondanivalómhoz.
Ezen jól látható az Astoria elhelyezkedése, a Rotyi, de már az államosítás után, a kor szellemét tükröző új nevén, Úttörő-park, és Verseny mozi.
Annyit még hozzá tennék, hogy a Kápolna utcai Munkás eredeti neve Alfa volt, és premier mozi.
Ott láttuk a Tarzan New-Yorkban és a korszak, többit a nagy filmjét.
Sajnos az Astoriàra csak hallàsbòl emlékszem mert te még koràbbi kiadàs vagy mint én :-))) a Kőbànya mozi ami 1964 aug 19.èn este 7 kor nyìtott, bàr az elköltözèsem miatt ezt is csak 5 évig làtogattam , meg a Kàpolna utcai Munkàs-ra > ide hosszabban jàrtunk szüleimmel, a Pogràcos Petőfire jobban emlékszem.
Ami a kis térképeden szàmomra meglepő a park elnevezèse : ugyanis a park neve Dreher parkkal kezdett majd lett Rottenbiller és csak az Ùttörő hàz felépìtèse utàn lett Ùttörő park aztàn most megint visszakapta a Rottenbiller- park nevet. Hogy lehet az 1945 ös térképen màr Ùttörő park neve van, mikor én 50 es években Rottenbillernek ismertem innen is volt a gyerekek körében csak "Rotyi" ? :-)
Doncike ùgye erre a részre meg ettöl jobbra gondolsz ? Hàttérben a polgàrvèdelem kék épülete jobbra ami takarja az òvòhely lejàratott. Ezektöl jobbra is sok csùnya garage barakk àll. Ide teszed a "rönkvàrat" ?
Na làtod pontosan ez az . Majd küldök neked egy régi felvételt arròl a helyről ahol a kék polgàri védelem àll , mi is àllt ott ?. Ha érdekel a story mi is volt ott a rönkvàr helyèn azelött akkor leìrom mert a "rönkvàr" at 69 okt. utàn csinàlhattàk erre az életemet is ràteszem. Akkor màr én nem laktam Köbànyànmert elvittek 2 évre bokorùgrònak. Ebböl làtszik Te sokkal fiatalabb évjàrat vagy mint én.
Èn a régi "Gizellàban" születtem rögtön a bejàrat feletti ablakos szobàban hozott vilàgra édesanyàm. Déd-fater a Malàta utcàban, nagy-fater a règi Jàszberényi 22 /késöbb Körösi/ben- rögtön Rotyival - szemben laktak. Ha szabad ezt mondani "kutyabörös" több generàciòs köbànyai vagyok.)
Akkor viszont én nem vagyok ismerős a környéken /bàr azon a környèken laktam 21 évet/ és minden füt-fàt-bokrot ismertem hol van de ezek szerint ez a "rönkvàr" azutàn (`69) kellett, hogy épüljön mert addig semilyen rönkvàr ott nem volt. "Pupu" mond neked valamit azon kivül, hogy én leìrtam ? Ha leìrnàd a "rönkvàr"-at pontosan hol volt mi hatârolja megköszönném.
Igy van ! A Maglodi megszunese utan ( atment kozepiskolaba ) a Banyaba ment at. A mai napig emlekszem ra o volt az elso aki emberi tisztelettel bant velunk. Nekem meg osztalyfonokom is volt. Meselte mindig a torteneteit az eletbol az eletrol. A "sper rugos " story a felesegetol kapott orajarol evente tobbszor is elhangzott meg egyebek.
Ebben viszont szerintem igazad van: a kocsiszín a mai Zsivaj utcai részen volt, ahol most "silok", orvosi rendelő, az utca másik oldalán meg ovi és bölcsi van.
Nos visszafelé olvasàsom közben talàltam e képet hozzà a kisérö szöveget amit dengelegi tett fel 2009.09.08 12:19:00 (3527).
Nem tudom originàl a szöveg e ?...., vagy késöbb ìrtàk hozzà mert én több hibàt is fedeztem fel benne.
Szöveg azt ìrja "a végàllomàst az Ònodi utcàval szembeni parkban a mai Rottenbiller park helyén épitették fel."
Elöször is a Rottenbiller park nem az Ònodi utcàval szemben van, hanem lejebb a Pataky felé , Előd utca az egyik hatàra. A kocsiszìn feljebb volt sokkal a Harmat utca felé. Ònodi utca pont a kettő között van / Harmat utca- Ònodi utca-Előd utca/.
A Rottenbiller park pontosan a Kőrösi Cs.22 vel volt szemben ott volt a bejàrata régen.
Ezen a térképen vilàgosan làtszik hol volt a kocsiszin a sok sìnekkel és hol volt a Rottenbiller azaz a Dreher park.Gyerekkoromban az épület, bejàrò még megvolt. Lehet, hogy én tévedek ? Vagy volt régebbi kocsiszìn is ?
Köszönöm a fogadtatàst meg a tippet.Èn sorba megyek hàtulròl elöre egyenkènt /legrégibbtöl a friss felé/, hogy egyàltalàban tudjam miröl is folyik szò,mit tettetek fel képekben mert engem is érdekelnek a régi képek. Sajna amihez nem tudok hozzàszòlni az ùj Magdi pressòhoz mert akkor màr nem Kőbànyàn laktam. Viszont a régit, hogy ùgy mondjam az "originàlt" ami egyàltalàn hìressé tette a Magdi pressòt azt igen, de az a Kőrisin volt nem ott lent a szennyfészekben. E màsik csak az előbbinek az utànzata volt. Aki azt is ismerte, az tudja.
Ha vissza akarsz olvasni akkor be lehet állítani a hozzászolások kilistázások számát. Alapból 50-re állitódik be de ki lehet akár 200-at vagy 500-at is választani, és akkor nem kell annyit lapozgatni.
Eleve egy fölösleges volt ide építeni ezt az épületet + az aluljárórendszert. Egy járdás csomópont bőven elég ide. Azért mér csak-csak lebontják egyszer.... Kőbánya egyik legnagyobb szégyene. :-/