Ha jól rémlik a generátor hátulján van két kis furat a szénkefék mögött. Oda egy-egy kis erősebb drótdarabot bedugva tudod a keféket a helyén tartani, amíg össze nem rakod a két felet.
segitseg kellene tapasztaltaktol, generåtort javitottam, miutån beleömlött a tömeny fagyållo. kipucoltam, csereltem szenet. viszont nem tudom visszarakni a ket felet.
a szenet kåbelkötegelövel fogtam oda, de a csapågy- a megvastagodott kulsö åtmerö miatt- nem csuszik bele a feszekbe.
hogy csinåljam? köszi elöre is a gyors, legalåbb 6-8 kommentet
Udv.Gratula hoza.Halatsz lasan.Tehat mint irtam a kiskobcentis motorok (gyanitom a ladan nem 1,3on volt) nagyobb alapjarati fuvokat igenyelnek ep azert mert lentt nem kapnak eleg anyagot a kis vakum miat.Fent mikor felporog a motor 3000 megjon a vakum es belep a forendszer (fofuvoka) ami valoszinu jo meretu neked es majd 4000-4500tol a feklevegofuvoka. Probalkozni kell,iletve a karbis kocsikra valami miat (ez sajat tapasztalat) ha sokat allnak es kiszaradnak a karbik elindulas utan 5-8km kell hogy att mosogyanak es ujra jol mukogyenek.
Üdv!Végre elkészült a szivócsonk,felkerültek a karbik.Beinditottam,próbáltam belőni az alapjáratot de ez nem igazán sikerült.Nem baj,de ha már beindult akkor csaptam egy óvatos próbakört(nincs az autón műszaki).Még a ladától örökölt fúvókák vannak a karbikban,kis fordulaton nem nagyon megy,de 3000felett piszkosúl elindúl és húz végig.Olyan mint ha egy teljesen más motor lenne,nagyon tetszik.Ha lessz időm nekikezdek a fúvókázásnak,egyenlőre ennyi.
Udv.Nem,a 135 es a 136os blokk kozot ep a dugatyukban kulomboznek.A 135-os dugokban van egy kis melyedes a kisebb surites vegett.Ha sikolod a HF-et elered a 136suritesi viszonyat.(cserelheted a dugatyukat is de szerintem konyebb sikolni a Hfet)Ha a gyari 50Kw vezertengelyt hasznalod eleg a vezerloelektronikat cserelni az 50Kw-ra.
Lehet a meglevot modosittatni de egyszerubb egyben cserelni egy bontotra.(imobilaizert figyelembe kell veni ha van).
Igen 135 van benne! Akkor ezekszerint a dugók nem térnek el a két típusban. Ha a hengerfejből leszedetnék 1 mm t és a motorelektronikát is cserélném 50 Kw-osra és mondjuk megkapná ezt a 260 as "sprintes" tengelyt így életképesnek tünhet az ötlet, vagy állítgatást is igényelne a motorelektronikában? Bár nemtudom a gyári motorvezérlő mennyire módosítható..
Udv.Azt ugy nehez lesz hogy semit sem csinalok de azert megis minden jobb legyen.
Nezd meg a motorkododat a hengerfely vegeben.Ha 135van benne akkor kabd le a hengerfelyet es sikoldtas le Kb 1-1,2mm nagyobb surites legyen es nyomatekosabb.(ha 136,amit nem hiszek akkor nem)
A motorelektronikat mindenkep bolygatni kell (egyben lecsereled egy 50Kw-ra) ez a lenyeg.
A masik variacio a 249/259es vezermutengely beszerelese (50Kw MPI).
Ezzek sugsegesek es akkor megkapod a gyari 50Kw es meg mindig gyari skodamotorod van.
Köszönöm szépen a kimerítő választ! Igazándiból egy kisebb teljesítmény többletre vágyom, és igy keveredtem ide, de ahogy látom,olvasgatom jó helyen járok! És egy kis segítséget, ötleteket, tanácsokat szeretnék kérni. Nem akarok 100 le feletti teljesítményt elérni csak egy picit többet kihozni az autó "rejtett" tartalékaiból amit lehet. Lehetőség szerint a fogyasztás nem túl nagy növekedése mellett. Azért is kezdett el érdekelni ez a "sprintes" dolog, mert ahogy olvasgattam nézelödtem nem sokat emelne a fogyasztáson ez a kis tengely, és alacsony fordulatról is szépen húz. ( Ezeket csak olvastam és elöre elnézést kérek ha valamiben tévedek de szólgáljon mentségemre, hogy tapasztalatokért, segítségért vagyok itt.:) ) Az autó egy 99 es Felicia 1.3 MPI, 40KW os kivitel. Úgyebár ezekből voltak az 50KW os kivitelek is. Hallottam már több dolgot is hogy ezek miben térnek el pl.: más dugóvan benne, más vezérműtengely, más motorelektronika.. Jó volna ezeket tudni és rendet tenni. Úgy gondolom ezzel kéni kezdeni h ezek módosítva legyenek igy is lehetne nyerni egy kis pluszt és egy kiindulási alapot. Szempontok: Szeretném ha az autó utcai használatra is alkalmas legyen tehát alacsony fordulaton is használható legyen.. Tehát nem pálya autót szeretnék készíteni, hanem csak egy kicsit "plusszosabb" autót :) Nyílván a fogyasztást is jóvolna kordában tartani. És lehetőleg a gyári befecskendezést, motorelektronikát, gyújtást meghagyni.. Így dióhéjban ennyi. Ez ügyben szeretnék segítséget, ötleteket, tippeket kérni mit lenne érdemes alakítani, formálni. Bocsánat ha kicsit kiszekuszán irtam volna dolgokat, de próbáltam rendszerezni. A segítséget elöre köszönöm!
A "sprint" motor hazai kifejezés, még Vajvoda Sanyiék ifjú korából. Az utcai kisszelepes/kistengelyes motorokat takarja.
Valóban volt erősebb változat a 130-as vashengerfejes és a Favorit motorokból is, de nagyon kevés. 75 lóerőt tudtak.
Az egyik cseh barátomnak van egy ilyen 130 Sport nevű Rapidja - Angliából.
A 130, Rapid és Favorit típusokba tettek ilyeneket, Felíciába nem került hivatalosan.
-
Általában a márkaképviseletek rakták össze megrendelésre ezeket cseh alkatrészekből.
Valóban a tengely volt más és a hengerfejből síkoltak, karbikon csavartak.
Itthon a Mentes és Társai árultak ilyen autókat, a mintatengelyek a Gaál műhelyben vannak Sp1 és Sp2 névre hallgatnak, ezek még úgy-ahogy teljesítik a határ CH értéket.
Kedves Fórumozók! Érdeklődnék, hogy valaki hallot e már "sprintes" motorról? Elvileg csehek fejlesztették ki, a Feliciák és a Favoritok kapták meg, egy 260 fokos vezérműtengelyt, és egy finoman bővített/átdolgozott hengerfejet tartalmaz.. Az 1.3-as SkodaMociról beszélek.. :) Ha esetleg valaki hallott róla valamit, vagy több információval rendelkezik mint én örülnék ha megosztaná velem is! Elöre is köszi! SzéépEstét!
IX. egri Skoda coupé , farhűtős és régi Skoda találkozó.
2012.05.18,19,20.
Kedves Barátaim !
Idén már kilencedik alkalommal rendezzük meg Egerben a Skoda coupé, farhűtős és régi Skoda találkozót. A forgatókönyv hasonló az elözö évekhez, de természetesen a végrehajtandó feladatokban és a túra útvonalában mindíg próbálunk újat nyújtani.
Az attól függ miből áll össze a motorod! Az ilyen táblázatok csak tájékoztató jellegűek,nem aranyszabály,hogy ezzel jó is lesz! Ez függ a veztengelytől a csatorna átmérőtől,a csatorna kúposságától,a szelepátmérőtől,a sűrítési viszonytól! Ja és a hengerűrtartalomtól! A 8-as keverőcsövet felejtsd is el,10-11,de még a 12-es is jó lehet.
A fuvokakat meg kell merni,nekem 57irt rajta es nem tudtam miert ful meg.Ha nyomtam a gazt azert allt ha nem nyomtam a gazt azert.majd megmertem es kiderult hogy az 57 meg 50alig van.majd szepen fojamatosan bovitetem 60ig.De meg az is keves volt hidegben fagyban.Ha be fuvokaztad Co meres hengerenkent es ugy a tekergentyuket be allitani kb 2,5-3 Co ra,ha tobb meg eszi majd a gatyad :). Kb 10L
Hosszu 4 leomlobol hengerenkent kipuf nelkul ki kell meresgetni a Co-t.
A szivocsonk ugy kell alljon hogy kicsit minimalisan a motor fele doljon a karbi.Egyenes autonal kb 1-2fokot.
Köszönöm a gyors választ!Az én karbimban 58-as alapjárati fúvóka van,elméletileg az jó lehet az 1.3-as motoromhoz.Ki fogom próbálni az általad ajánlott fúvókázást ,de először a forrasztásnál maradok.Ha jónak bizonyul a beállitás akkor veszek új fúvókákat.Ha sikerül majd beállitanom a karbikat beszámolok róla.Lenne még egy kérdésem,a szivócsonknak milyen szögben kell állnia?Üdv Balázs!
Szia. Igy van a 8 keverocso lenne idealis,de a 8,10,12 nagyban hasonlot egymashoz,kiindulasnak jo lesz.Nekem is a 10es van igaz hogy 1550 motor.
A ladas oldal nem rossz de nem lehet utana meni.A legnagyobb gondod az alapjarati fuvokaval lesz.A ladas oldal 45-50est ad meg.Ezt felesd el mesze,legalabb 60as kell hogy ne tuszogjon egyfojtaba visza a szegenykeverek miat,A fofuvoka csak 2000fordulat utan es terhelesen dolgozik,igy az atmeneti rendszernek nagyon keves lesz.Nekem 65 van alapjaratinak,meg a 60is szegenynek bizonyul foleg hidegben,+25foktol mar jo a 60is.
En adok neked egy konfiguraciot ami tobszori probalkozasra jo lett.
30as venturiba:62-63alapjarati (ha nincs 65) 125-(130) fofuvoka es 165-(170)feklevego.
Nem ajanlom a forasztast,inkabb rendelj ujat,a forasztas nem lesz egyforma a 4fuvoka igy az majd kiegyenlitetlenseget okoz.Ha nagyon kihegyezet nagyfordulati mocit akarsz akkor szobajohet a 32es venturi 135 fofuvoka es 180levegovel.
Van két darab kör alakú Skoda 120 as műszerem. Egy fordulatszámmérő, és egy Km óra. Tervbe vettem, hogy fehér számlapot szeretnék bele tenni. Mai nap nekiálltam szétszedni a fordulatszámmérőt ( lehajtogattam azt a fém gyűrűt, kivettem az üveget, kivettem a fényvetőt ) és most ott vagyok, hogy a mutatót is lekéne venni, ahoz hogy kijöjjön a számlap. Egyszerüen csak húzzam le a mutatót a kis tengelyről, és kész ? Nem fog "elmozdulni" valami ha leveszem ? A másik kérdésem az lenne, ha végeztem a számlap cserével, azt a fém gyűrűt a legvégén hogyan célszerü visszahajtogatni ? hogy csináljam ?
Üdv!Sikerült szereznem egy 40-es Dellorto párt 30-as venturi van benne.Egy 1.6-os ladán volt ellőtte igy természetesen át kell majd fúvókáznom.A fúvókákat beforrasztom és a ladás oldalon lévő leirás alapján kezdem a fúvókázást.Az emlitett leirás szerint az 1.3-as motorhoz 7772.8-as emulziós cső kellene,de nekem 7772.12-es van benne. Az lenne a kérdésem,hogy jó lehet e ez a méret egy versenymotorhoz(mert elég húzós az ára)?Bárki véleményét,tapasztalatát,észrevételét,segitségét örömmel meghallgatnám.Előrre is köszönöm.Balázs.
Oké-oké, nem leszólni akartam az autódat. Látom érzelmi kötődés is van, így viszont nincs a racionális érv, ami eltántoríthat attól, hogy százezreket locsolj rá pár plussz lóerő érdekében.
Nekem 1,6-os BFQ motoros Octim van (ez a 75 kW-os /103 Le-s/ kivitel). Amikor használt Octit kerestem, nem volt megfelelő 1,8T a kínálatban, így azt gondoltam, hogy amit a motoron megspórolok, azt majd motortuningra költök. Ha-ha-ha... Inkább meggyőztem magam, hogy az én igényeimnek elég.
Elvittem Dudásékhoz a kocsit, ahol megvan a tudás az 1,6 8V motor tuningjához, de ők maguk beszéltek le arról, hogy érdemben belenyújlak a családi autó motorjába, vegyek inkább egy 1,8T-t...