Abból a fonálból kb. azt a lényeget szűrtem le, hogy az srtm_hun az jó ha a gépemen van, és azzal számolt szintemelkedés, egy átlagembernek teljesen jó :)
Geotagelésre én a GPSprune-t használom: http://activityworkshop.net/software/prune/ Java-ban íródott, egy darab jar-fájl, igaz, exiftool kell neki, de az meg egy darab exe :-P
:) Sok dologban jobb, mint a Mapsource, de én is általában ez utóbbit használom, ez áll jobban kézre. Viszont vannak benne ügyes dolgok, trackirány megváltoztatás, fényképek geocímkézése. Előbb-utóbb úgyis csak ez lesz :)
Az össz.szint az pontatlan, az is, amit a raszteres TUHU hoz. (Több, mint a valós.) Mindig kézzel követem végig a szintmetszetet Mapsource-ban (sőt a szinthez átváltok TopoGuide-ra, az alatt részletesebb szintvonalas felmérés van). Ha pontosabb adat kell, akkor végigkövetem az útvonalat a Topo felett, vagy papírtérképen. Automatikus szintre ott van az STRM_HUN.
OK. Most tervez, a közbenső kattintgatással tudom pontosítani, hogy merre tervezzen de...
Hol tudom meg, hogy ez milyen hosszú, mennyi a szint?
Ha a turistautak.hu raszteres térképen kijelölök ugyanigy valamit ott az itinert lekérve megkapom a szükséges adatokat is és még sok egyéb információt.
Most próbálom telepiteni. Egy bibi van: kiirta, hogy "A Windows képkezelő összetevő hiányzik vagy sérült. MapSource nem inditható el." Tudtok segiteni?
Nagyon ciki ennyi ember előtt leírni, de én nem tudom, hogy lehet valamit "feltenni a gépre".
Én felhasználó vagyok:-)
Ismerem az alapvető eszközöket (Word, Excel, Outlook, Firefox), de ezzel vége.
Nekem eddig megadatott, hogy ha valamire szükségem van, akkor azt hozzáértők felteszik nekem a gépre, amíg persze "pozícióban" voltam.
Még egy nyomtatót sem tudok installálni:-(
Meg se próbálom.
Ezt a gépet a fiam "rakta össze", nem tudom, mond-e neki valamit a mapsource, nekem semmit:-(
Annyit tudok (mintha olvastam volna), hogy közös az adatbázis (persze lehet, hogy nem jól tudom), ha tehát a tuhu-n nem látom, akkor máshol sem fogom látni.
"...kattingatással megy mint a webes tervezőn..."
Nekem ez nem jött össze, ezért használom a "honnan" "hova" lehetőséget.
Azért bizakodó vagyok, mert kb. a fele annak, ami érdekel, megvan, van néhány hasonló problémám.
Güszi, tedd már fel a gépedre a mapsource alá a tuhut könyörögve kérlek!!
bármilyen út bármilyen részéről tudsz utat tervezni bármelyik másik út bármelyik részére nem csak csomópontok közt!
és látod a hasznos pontokat amik segítenek tájékozódni (útmenti feszület, buszmegálló stb)
ha megvan az az útvonal amit leterveztél (ez is kattingatással megy mint a webes tervezőn) akkor azt feltöltöd tuhura és megcsinálja hozzá az itinert amit kinyomtathatsz, telefonra tölthetsz stb
Próbálok eligazodni a TUHU rejtelmeiben, de néha "kiakadok".
Vannak nagyon részletes szakaszok, és vannak finoman szólva "elnagyoltak".
Ez utóbbiak közül az eddigi legdurvább ez a szakasz.
Ha kérek itinert, akkor kapok egy 9.796 méterer szakaszt.
Az alábbi trükkökkel sikerült résztáv adatokhoz jutni.
Fahíd (rozoga) pontig, olahtamas jóvoltából.
Erőspatak pontig, Vagdalthús jovoltából
Pusztavár-hegy (435 m) pontig olahtamas jóvoltából
Végül a Dobogó-tető (K- és S- elágazás), ez kézenfekvő volt.
Ha a fenti pontokig kérem az itinert, akkor kapok résztáv adatokat.
Lehet, hogy ez a megoldás?
Én úgy találtam meg a pontokat, hogy Nógrádsipektől kiindulva kértem a közeli pontokat, és próbáltam "eltalálni", melyik lehet az útvonalon.
Más.
Hollókő előtt van egy vízfolyás, melynek környéke mindig sáros.
Innen felfelé kell menni nyílt terepen.
A völgyet a tuhu térképén nem találom, jóllehet az atlaszban van jelezve a vízfolyás.
Már nem emlékszem, hogy van-e híd, de hogy keresztező út van, az biztos.
Közeli pontot nem találtam, az Információs táblák nevű pont van 9.796 méter távolságban, ennél kb. 1 kilométerrel közelebb kéne lennie a vízfolyás kereszteződésnek.