Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nyitotta:Howard, de nem a kacsa, 2005.05.27 17:28 |
Különféle légfegyverek javításáról, tunningolásáról, kipróbálásáról, ötletekről szóló topik. (Itt az erős puskákat, avagy a duplarugós stb. törvényellenes fegyvereket nem kedvelik !!)
Ez egy FÉG Marla puska. A 35.sz. alkatrész a csőfartömb rögzítő ék ellen darabja, egy acél csavar menetes szára nélküli részből pótolható. A 34.sz. alkatrész közönséges metrikus menetű csavar. Mindkettő beszerezhető egy csavaráru boltban.
Üdvözlöm a fórum tagjait!Egy apró segítséget szeretnék kérni az ábrán(amennyiben sikerül feltenni)szereplő 35-ös és 34-es alkatrész ügyében.Sikerült hozzájutnom egy erősen viseltes fegyverhez,és vannak hiányosságai,köztük a fent jelzett alkatrészek.Megelégednék egy pár közeli fotóval is,hátha után tudnám gyártani,de természetesen az az lenne a legnagyobb segítség,ha valakinek lenne belőle elfekvőben és anyagi ellenszolgáltatás fejében meg is válna tőle.Segítségeteket előre is köszönöm.
Az elsütőszerkezetet ki kell szerelni, az ütőmű rugót a sújjal ki kell venni, (biztos ott van a rögzitő gyürű) gyakorlatilag teljesen szét kell szedni.Sajnos, ha nincs a gyürűvel rögzitve, ha kiveszed a tartályt kieshet az ütőszeg a rugóval együtt.
A 34.sz. alkatrésszel kellene valamit kitalálni, hogy az LG tipusok sütése még szebben állítható lenne! A Marla sütése jobban rúgótatott és finomabban is állítható.
Amikor elengeded a dugattyút, akkor az erőt egy gyenge, de négyzetes rúgón keresztül adja át a lövedéknek. A modellben a rúgók tömegét elhanyagoltam, pedig nem kéne.
Előre elnézést kérek a kérdésemért,bizonyára számtalanszor elhangzott már - tudom,olvassak vissza :)
Van egy FÉG LG 15 / 5.5 felhúzókaros légpuskám,jó régi,még 1990-ben vettem újonnan. Tökéletesen működik a mai napig,semmilyen probléma nincs vele. De tudom,hogy 21 év alatt óhatatlanul megévődtek benne a tömítések,elkopott ez-az.
No,ezért a kérdés: keresek egy mestert (Bp),akihez elvihetném egy szakszerű karbantartásra.
Gugli ajánlat van,de olyan szakember érdekelne,akivel személyesen is van tapasztalatotok,a fórumozok ajánlják,netán jelen van itt is.
Az LG-427-nél sem tudod növelni a rugó energiáját addig, ameddig akarod, mert egy határon túl feleslegesé válik.
A határ itt is az a sűrítési max. nyomás, amikor a lövedék elindul a csőben.
(Ha nem megfelelően van összehangolva, lehetséges az is, hogy a nyomásmaximum a cső utolsó cm.-én éri a lövedéket, akkor meg már nem tud rajta gyorsítani semmit.)
Meghatározó lehet a sűrítőtér nagysága is.
(Off itt, de igaz.
Egy vadászpuskánál sem növelheted a lőportöltetet addig ameddig akarod.
Egy határérték után, ha nem megfelelő a (drill) a huzaghossz, nem tudja stabilizálni a lövedéket, és az elkezd bucskázni, 50 m. megtétele után már, nem kerek lyukat üt, hanem oválist szakíthat. (Most kínlódott ezzel a juelenséggel egyik társunk.)
Tehát egy légfegyvernél, a szerkezet meghatározza a max csőtorkolati energiát,
ha nagyobb rugóerőt alkalmazol mint ami kell, mint amit a szerkezet megenged csak rosszabbra számíthatsz.
Én sem egy pici puskába nyomkodom be esztergapadon a rugót, hanem abba amelyik ezt
A levegőt a dugattyú előtt úgy képzeld el, mint egy olyan rúgót, aminek négyzetes a karakterisztikája. Szemben az acélrúgóval, ami kétszer akkora összenyomásra kétszer akkora erővel válaszol, a levegő erre 4x-es erővel válaszol.
Amikor a dugattyú elindul és elkezdi sűríteni a levegőt, akkor az erőt fejt ki visszafelé (kerékpárpumpa), mivel a lövedék egy darabig, egy bizonyos nyomásig dugóként viselkedik.
Az lenne az ideális rúgó, amelyik akkor éri el a léghenger végét, amikor a lövedék éppen elhagyja a csövet. A nagyon erős rúgó, nagyon hirtelen indul meg, gyorsan felépíti a nyomást, így a lövedék nagyon hirtelen gyorsul meg, rövid idő alatt felvesz egy sebességet és hamarabb kimegy a csövön, mint ahogyan a dugattyú elérné a falat.
Ennek az az oka, hogy a levegőnek négyzetes a görbéje és amikor elindul a lövedék, nő a levegő rendelkezésére álló hely, akkor szinte összeomlik mögötte a nyomás, a lövedék nem gyorsul tovább csak repül, sőt az lehet, hogy lassul a súrlódástól. A rúgóban tárolt energia nagy része kárba vész.
Ha gyengébb a rúgó, akkor lassabban indul meg a dugattyú és a lövedék is, viszont végig gyorsul a csőben, mert a haladó lövedék mögött növekvő térbe a dugattyú folyamatosan tolja a levegőt, így a végig tud gyorsulni.
A 40J -os puskákon ezt a lassú dugattyú mozgást úgy hozzák össze, hogy az erős rúgóra egy nagyon nehéz dugattyút tesznek, amit az erős rúgó is csak lassabban tud gyorsítani.
Az is megoldás, ha megnövelik a léghenger térfogatát, mert akkor kisebb a térfogatváltozás, kevésbé érződik a levegő négyzetes viselkedése, tovább marad akkora nyomás a lövedék mögött, ami gyorsítani tudja.
Igaz,hogy nem engem kérdeztél,de azért leírom a tapasztalatom.
Egy LG 427-est javítottam.Gamo 440-es rugóval szereltem.Kb. 3-4 menet állt ki a dugattyúházból,alig lehetett összeszerelni.Mikor kipróbáltam nem tetszett a viselkedése.Nehéz volt felhúzni,rúgott és nem is volt valami jó erőben.Levágtam a rugót akkorára,hogy szintbe volt a léghenger végével.Sokkal finomabban mőködött és ráadásul nagyobb lett a lövedék sebessége.
Ugyanez tapasztalható a PCP puskáknál is.Ha elkezded előfeszíteni az ütőmű rugóját,egy ideig nő a lövedék sebessége.Viszont egy bizonyos pont után csökken.