Az én tapasztalatom ebben a témában a következő. Gépjárművek javítása során jó sokáig szabályoztattam a féktárcsákat új fékbetét beszerelése előtt, ha a féktárcsa mérete még a jóváhagyott tartományon belülre esett esztergálás után. Ezt a feladatot olyan esztergályos mesterre bíztam akiben 100%-osan megbízok. Egy idő után azt tapasztaltam, hogy azon gépjárműveknél ahol szabályozva lettek a féktárcsák, egyes esetekeben érezni lehetett, hogy egy idő után hullámossá váltak a féktárcsák. Mindezek után az utóbbi időben már csak a féktárcsák külső és belső peremeit (váll) szabályoztatom le.
Egy kis érdekesség, ezek után mindenki vonja le azt amit akar:
Opel TIS gyári javítási útmutatóból egy példa:
Opel Astra H (Z12XEP, Z14XEL, Z14XEP, Z16XEP, Z16XER, Z16XE1)
fura ezen a topikon fékezni, de úgy látszik igény van rá;)
Ez egy kicsit merész kijelentés, rengeteg kopott tárcsával találkoztam már de életveszélyessel csak elvétve.
20-as min.18 mérve 15 kap újat, egyértelmű
11-es 9-ig kophat, na ez hatosra szabályozva, friss műszakival és utána eladva, ez az életveszély
""pl. 28mm-es tárcsát szabályoznak, csinálnak belőle egy 26,5mm-es tárcsát,""
miért kellene ennyit levenni??
27,4 27,6 , százszor többet ér mint a kopott-hullámos 28 és rá az új betét
Az extrém kopottakat leszámítva a méret alattiak vékony betéttel azzal okozzák a legtöbb gondot, hogy a dugó ,,lerugja,, a porvédőt, és csökken a hőelvezető tömeg
És végül, a szabályzott rész nem érinti az agyra való átmeneti részét a tárcsának ami gyárilag is alatta van a méretnek, egyszóval ilyen formán nem csökken a merevség
Ha egy tárcsát szabályoztatni kell-ene, akkor az minden esetben a fékrendszer hibájára utal, tehát előbb a hibát megszüntetni, majd a tárcsát betéttel együtt újra kicserélni.
Egy 30mm vastag új hűtött tárcsának a minimál mérete 26mm, ami azt jelenti, hogy oldalanként 2-2mm-t kophat el. Ezt minden második betétcsere után produkálja a tárcsa, feltételezve, hogy normál használatnak van kitéve, tehát nem tojáslábú, és nem ólomlábú a sofőr.
Ha egy kopottabb, pl. 28mm-es tárcsát szabályoznak, csinálnak belőle egy 26,5mm-es tárcsát, így az új betét kb 5-10e km alatt lekoptatja használati határ alá, de a betét még csak 25%-ban kopott el, így a maradék 75%-ot már a kopáshatár alatti tárcsával futja le. Egyszóval: életveszélyes a tárcsa vastagsága.
Most mindenki gondolja át, hogy van-e értelme.
Ezen felül, ahogy BT kollega írta, kihalt szakma. Régen azért volt rá szükség - és most is KIZÁRÓLAG ezért lenne - mert a tárcsák minősége pocsék volt, (Lada, és tsa) így 5 fékezés után hullámos lett a tárcsa, és rugdosta a fékpedált, s hát ezek a tárcsák nem hűtöttek voltak, így annak az esélye, hogy azzal az "óriási" fékhatással nem lehetett összeroppantani egy féktárcsát, hisz tömör volt.
Összegezve: minőséget kell vásárolni, az nem lesz hullámos, és a fékhatás is kiváló marad.
Tudom, hogy nem vagy BCS, de ott dolgozol és ezért bátorkodtam megemlíteni a nemlehetszabáylozniatárcsát álláspontra, hogy a nyugati ilyen szervizek is szabályoznak féktárcsát és nem sufnicégek gépeivel.
Ismétlem: tehát, akkor a rábetétezést javasolod a szabályozás helyett?
Csakhogy végre megtudjam, mert úgy látom Bosch Car Service-e válogatja, hogy kinél mit lehet. És most kérlek hagyjuk a közhelyeket, hogy a hazi fizetési viszonyok és van olcsó új tárcsa, valamint aki megveszi tudja is fenntartani. Köszönöm.
Nem VAG Com még csak nem is VW konszern ezért bocs az OFF-ért.
Valakinek volna ötlete a következő problémára mert már elakadtunk teljesen.
Alany egy Renault Clió 1.5DCI 2006os az erősebbik asszem 88Lóerő.
Az autó nyár óta állt mert nem tudták megjavítani. Nem indult.
Adagoló, Porlasztók rosszak voltak így csere.
Gázoljaszűrő,tartaály tisztítás, csövek tisztítása is meg volt.
Javítás után beindult.
Megcsináltattam vele a porlasztók feltanítását jó is lett.
Leállítottam a kocsit, és ha cca 5 percen belül indíttom elindul.
De ha már áll mondjuk 15percet akkor nem indul és az önindítót is lekapcsolja az ECU.
Az Immó aktív.
Ha áramtalanítom az autót 15-20percre majd ismét rászúrom az aksira akkor megint pöc röff indul, de a porlasztók betanítását elfelejtette és erősen kerregő hangot ad.--vagyis ismét fel kéne tanítatnom vele.
Leállíthatom akár hányszor de csak rövid időre és mindig indul.
De amint hozamosabb ideig áll máris aktív lesz az immo és nem indul-ilyenkor az EGR olyan NI NI NI NI hangt ad. Ha lehúzom az egr-t akkor abbamarad a hang de ugyan úgy aktív az immó és nem indul.
Találkozott már valaki ilyennel esetleg van ötletetek vagy konkrét hiba akár a kocsit is elvitetem ide valahová Győr környékére ha meg tudja valaki csinálni. Nekem már kicsit elgem lett ebből a renaultból.
Biztos találkoztál elrettentő példával, ahogyan más is, de az 1 mm-t te írtad, én csak meglepődtem ezen. De mondjuk, ha írsz egy példát, akkor meg vagyok/ leszek győzva.
Az agyonszabályzást én meg sem említettem, az elejétől fogva a nem minimum alá szabályzásról írok.
És neked is leírom, hogy a többek által emlegett tilos szabályzás miértjére keresem a választ.
Én sokkal találkoztam,meg olyanokkal is mikor agyon volt szabályozva aztán ahogy elkopott a betét,és a vas kiesett a csuszó sinböl NEM PÁLCÁS rögzitésüböl,és kifordult a munkahenger!!!
De most nem az 1-mm a hangsuly hanem az agyon szabályzás mikor olyan már mint a borotva penge a hütöborda nélküli!!