A kivágat csak a színes turistajelzésekkel lett "feljavítva", az ep-k a térképállományhoz kerültek hozzáadásra, így természetesen a program tervez is köztük, amíg nem képként viszed tovább.
Én is ajánlom jzp2107 linkjét. Ezzel megoldódna a kezdő-végpont kiválasztása problémád is, a Mapsource-ban ilyen szempontból nem kötött a rendszer, ráadásul hosszabb szakaszoknál sokkal egyszerűbben kezelhető ez a program.
Esetleg a "rajzolást" is ki lehet váltani azzal, hogy Mapsource-ban feliratozod a térképrészletet a kívánt pontokkal (ez nagyon egyszerűen megoldható), kivágod és képként viszed tovább. Hátránya, hogy nem lesz aktív, viszont pillanatok alatt megvan.
Karácsonyi meglepetésként kaptam egy új gépet, és a fiam átmásolta a régi gépről az adatokat.
Még barátkozni kell az új környezettel, kicsit más az EXCEL, na és jóval gyorsabb a gép.
Van viszont szép nagy képernyő, és hagyományos klaviatúra.
Jöhet a tél!
Lehet, hogy nem ugyanarról beszélünk, de az én gépemen a tervezés (az itiner összeállítása) nagyon gyors, a gondot a kezdő és a végpont jelenti.
Az általad is látható szakasz esetében ez viszonylag egyszerű volt, de ha nem variáltam, akkor egy résztávként adta a kivastagított szakaszt (4 190 m).
A probléma az, hogy nálam az optimális táv a 2 kilométer, sík terepen a 3.
Azzal "szaroztam", hogy hol találok olyan pontot, melyet megadva kapok "szűkebb" résztávokat.
Jelen esetben az autóbuszmegálló volt a megoldás.
A problémák másik "vetülete" ennél a szakasznál fordítva jelentkezik, az erdei szakasz ui. már-már túl részletes.
A cikk-cakk 2-300 méteres szakaszokat jelent, minden fordulónál van adat, pedig a teljes résztáv 1 539 m.
Más szakaszoknál fordítva van, Kőszeg és Tömörd között 5 kilométeres szakasz van "bontás nélkül".
A fenti probléma csak az egyik.
A másik a résztávok adatainak (hossz, szint fel, szint le) "kiszedése".
Próbáltam másolni, de nem sikerült, jobb megoldást nem tudok, begépeltem:-(
Ez sziszifuszi munka.
A harmadik "elem" a rajzolás.
Nem leányálom, de van gyakorlatom, a "nagy" gépen, a régebbi EXCEL hatékonyabb, bár azzal is van macera.
Olyan megoldáson filózok, hogy egy ábrára "felrakom" a pontokat és ha azokat aktívvá lehet tenni, akkor abban az esetben ha az egérrel ráállok, akkor kapok egy objektumot.
Ide másolom egy részletét annak, amit kaptam:
Ha ez a részlet kellően nagy lenne (legalább A5-ös méret), akkor "fel lehetne rakni" a minimum 3 pontot:
A vasúti kereszteződést
Amikor elérjük az országutat
Az autóbuszmegállót
A képzeletbeli objektumban lennének az adatok:
Hány méter teszünk meg a "pontig"
Mennyi van még hátra
Egyéb (pl. képek, akár videók is)
Speciális szakaszoknál (pl. Balatonhenye - Nagyvázsony) a műemlékeknél ismertető, képek, esetleg videók, stb.
Ha mindez megvan, akkor lehet részletes technikai leírásról beszélni.
Végső soron ez van az atlaszban is, csak külön van a térkép, és külön a szöveg.
Az útvonalról sajnos nincs információ (hossz, emelkedők, lejtők, járhatóság, út minősége utram bocsá évszak függvényében, stb.)
Remélem sikerült röviden összefoglalni, mi is az "elvárás".
ne aggódj, a mapsource nem modern, már van utódja basecamp néven :-)
egyébként amit én mondok semmin nem változtatna, csak nem a webes izén terveztetnéd az útvonalat hanem a saját gépeden futó alkalmazáson amin nem csak az utak, jelzések látszanak hanem a pontok is (ABC, kocsma, telefonfülke, OKT pecsét, buiszmegálló stb)
mert a leírásod alapján ez a Bögöt - Cséyneújmajor szakasz órákig készülhetett (vagy nem?) telepített mapsource-szal meg sztem negyed óra
szóval én csak azt a rengeteg felesleges időt sajnálom
Épp most ültem le a gép mellé, hogy a következő szakasz tervezését előkészítsem.
Nem tudom, mikor lesz affinitásom ismerkedni mindazzal, amit a technika lehetővé tesz.
Sok korszakváltást megértem már, de nekem valahogy "nem állnak kézre" az eddig megismert lehetőségek.
Pár évvel ezelőtt volt szerencsém interjút készíteni a SOTE akkori rektorával, informatikai fejlesztéssel kapcsolatban.
Azt hiszem, akkor értettem meg a nem informatikus szakemberek alapállását.
Azt magyarázta, miért nem érdeklik a modern, informatikai megoldások.
Gép kell hozzá, mondta.
Márpedig Ő akkor nézi át az ügyeket, amikor utazik, vagy otthon van, és hiába a komfort, más az, ha papíron is összerendezheti azt, amit együtt szeretne látni, és nem kell képernyő, nem kell klaviatúra.
Hasonlót már "megtanultam" 1975-ben.
Akkor elkészítettünk egy adatbázis alapú kereső és megjelenítő "felületet", a képernyő akkor még telexgép volt.
Megjelentek az adatsorok a papíron, mindenki örült.
Elég jó volt a válaszidő is.
És akkor jött a szakember, kihúzta a fiókját, és elővette ugyanezt, néhány másodperc alatt.
Van még egy másik "aspektus" is.
Ha "nálam" van az adatbázis, akkor az adatokat csoportosíthatom, átrendezhetem, stb.
Ezért szeretem az EXCEL-t.
Kissé macerás, de ha egyszer összeállnak az alapadatok, saját állományban, akkor azzal azt csinálok, amit akarok.
Ettől függetlenül még van affinitásom a technikai vivmányok irányában, de előbb szeretném összerendezni azokat a feljegyzéseket, melyeket készítettem.
Van egy elképzelésem, mely még nem konkrét, de ha olyat találok, mely azt "lefedi", akkor természetesen nem csinálok saját tervező rendszert.
Találtam jó ötleteket, nagyon hasznos a turistautak.hu útvonaltervezője.
Talán lesz időm a specifikáció közreadására, és ha annak alapján is azt állítod, hogy a tuhu tudja, akkor beleásom magam.
Előbb tehát az első, komplett szakasz (1. sz. túra), aztán a "koncepció".
Ha ilyen marad az idő, akkor karácsony után "nekiesek", de holnap mégiscsak Szenteste van, utána jönnek a gyerekek és az unokák.
Güszi, nem lenne neked érdemes feltenni a gépedre a tuhut?
Szerintem sokkal gyorsabban meg tudnál tervezni egy útvonalat, jobban átlátható úgy a térkép mint a weben mert azon pl a pontok sem látszanak meg -legalábbis nálam- döglassú az egész, az útvonalat elmentés után fel tudod tuhura tolni és ugyanúgy lehet rá itinert kérni
Őszinte elismerésem a teljesítésért és a kitartásodért! Remélem, még sokáig lesz erőd csinálni a kék-és egyéb túrázást! Nem felejtem el, hogy anno talán Te voltál az első, aki részletesen beszámolt a kéktúráiról, minden egyes szakaszról. Emlékszem, akkoriban kigyűjtöttem a beszámolóidat egybefűztem, és kinyomtattam, hogy bármikor, kényelmesen elő tudjam szedni. Különösen a DDK és AKT beszámolóidat olvastam nagy kedvvel és sokszor. Többször terveztem, hogy belevágok ezekbe, de eddig még nem jött össze. Egy-kétszer belegondoltam abba is, hogy mit szeretnék még a kéktúrázásban megcsinálni. Most folyik ugye a nekem második teljesítés, amit végig a gyerekkekel szeretnék csinálni. Ha ennek vége, akkor utána már tényleg a DDK és AKT a nagy terv. Aztán ha még marad energia, egy harmadik OKT jönne. Hozzáteszem, arra jutottam, hogy akkor lennék tökéletesen elégedett, ha a gyerekeim is nemcsak megszeretnék, hanem ők is folytatnák a kéktúrázást a saját életükben.
S végül pár apróság:
örülök, hogy mostanában is sok beszámoló olvasható a topikon, bár csak ritkán van időm részletesen átolvasni ezeket. Nagyon kevés az időm erre. Többször terveztem, hogy írok a "Gyermek-kéktúráinkról", de csak ritkán jött össze. Talán a jövő évben jobban fog ez is menni. Abban viszont nagyon bízom, hogy az olyan értelmetlen és idegesítő viták, mint a mostani is, eltűnnek. Van épp elég ilyen máshol, ide aztán abszolút nem hiányzik! Sosem értettem azt se, hogy a ttúrák témáján is hogy lehet berágni egymásra, de itt, a kéktúrák ügyében meg aztán abszolút nem. Szeretném, ha békességes, nyugodt lenne a társalgás, s nemcsak a Karácsony közelsége miatt, hanem mindig.