Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6162

Lementem a pincébe végignéztem a csöveket.

Én az előre menőbe a VTA elé raktam egy visszacsapt ESB-e felé nyitva azt hittem fordított irányú áramlás jön létre.

Sajnos éjjel a puffer hőmérséklet fele szép lassan felszáll a lakásba, 25 fokban alszunk,

reggel alig marad valami az 1000 literből.

Jó ha egyszer átfűti a lakást.

Változatlanul nem tudok képbe kerülni .

Az is jó lenne ha egyértelmű lenne a rajzokban a visszacsapó jelölése áramlási iránya (merre nyit-merre zár mert sajnos többféle jelölés van használatban.

Előzmény: Törölt nick (6161)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6161

Sajnos még mindíg nem értem.

a szakszeres bekötésben az elkerülő (bypass), ág  a gravitációs áramlást hivatott biztosítani áramszünet esetére.

Tehát az alsó visszacsapó a kazán felé tud nyitni.

Mi az hogy a rajz nyomvonala fordított?

Tapasztalatom alapján a szivattíú is átenged.

Nem kötekszem,

egyszerűen nem értem még most sem.

A szájbarágós alatt azt értettem mi merre nyit miért és merre zár miért?(bár ez talán dereng.

De akkor minek a bypass ág?

Előzmény: gányolo (6148)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6160

Áruld már el, hogy zárt rendszerben miért is van rossz helyen az előremenőben a tágulási tartály??

Azért, mert közel van a kazánhoz, és a kazánban a legnagyobb a tágulás?

Csak azt nem értem, ha olyan szar helyen van, miért működik kifogástalanul a rendszer?

Azt meg már el sem árulom, hogy a másik két tartály hol van:)

Azt meg főleg nem, mekkora csővel van összekötve:)

Előzmény: Jena307 (6158)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6159

És ha kikötnéd az elsőfékeket, úgy még izgibb lenne :)

Előzmény: Blue_Sky_007 (6155)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6158

Jó de neked még a bekötésed sem szakszerű, az előremenőbe nem szoktak tágulásit kötni felénk, ha meg átolvasod amit belinkeltem a minap magyarázatot is kapsz rá.

Az meg hogy egy fűtés szerelő valamit is szakszerűen beköt azt ne is reméld, 95% leragadt kb '89-ben, vagy '79-ben, és semmi fogalmuk még az alapokról sem, csak össze tudnak úgy rakni pár csövet hogy az nem folyik. Én már rég nem hagyatkozom fűtésszerelőre. a minap láttam felénk egyik felkapott fűtésszerelő munkályát, meg mondott pár okosat, mint pl. elég a csőtermót 30fokra állítani, meg öt rétegűvel kötött be egy vegyeskazános komplett fűtést, semmi biztonságtecnkai kütyü nélkül, és nagyon megy neki a szekér, ja és beszéltem a tulajjal a kazánvédő értelmét,  (temperált padlófűtéses a rendszer) mire a fűtésszerelő azt sem tudta az mi, sőt, elenezte "hogy az minek" meg mi van akkor ha állandóan 25fokos víz megy a kazánba.

Szerintem attól hogy valami egy féleképpen ellátja a feladatát, nem azt jelenti hogy azt úgy kell bekötni.

Gondolkoztam elmegyek suliba, mert érdekel ez a szakma, és megcsinálom, meg tovább képzem magam, és kiütöm ezeket a nyeregből, de aztán rájöttem hogy nem menne, mert én nem tudom ráhagyni, és ha itt falun elkezdeném sorolni, hogy kell ez és ez a keverő/biztonsági szelep stb, és meglátnák az anyag árajánlatot, rögtön rohannának a másikhoz aki 40év tapasztalattal szakszerűtlenül instabilul összerakja tiszta lelkiismerettel, fele pénzből, én nekem meg semmi munkám nem lenne, mert itt nincs olyan akit az érdekel hogy jó legyen, itt csak olyan van akinek az a lényeg hogy occsó legyen, bármi áron.

Haverokat is az őrületbe kergetem, hogy azt csak így meg úgy lehet megcsinálni, mert hogy én a más faszával verem a csalánt, és nem kellene fele cuc sem hozzá, mert a Józskapistának sincs, mégsem fázik. Egyiket rábeszéltem nagynehezen a giacomini padlófűtés rendszerre, mert fő fűtés lesz a padlófűtés vegyes kazánnal, most meg nem győz hálálkodni hogy milyen fasza lett.

Előzmény: nagykunsági (6154)
gányolo Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6157

Nálad a pont.

És a magyarázat:

Előzmény: Jena307 (6153)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6156

Na megyek is és szétszedem a rendszert.

Előzmény: Blue_Sky_007 (6155)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6155

Én a biztonsági övet sem kapcsolom be, hisz egyszer sem karamboloztam még. Most azon gondokodom, hogy a kocsi ajtót sem csukom, be hiszen még egyszer sem estem ki.....

De vannak előírások is..

A lényeg: tessék méretezni, ne 5letelni.

Előzmény: nagykunsági (6154)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6154

Nekem még soha nem raktak colos csövet a kiegyenlítő tartályhoz.

Nem is látom sok értelmét.

Előzmény: Jena307 (6153)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6153

gondolom hogy a megfelelő mennyiségű víz/gőz keresztül tudjon rajta menni

Előzmény: nagykunsági (6152)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6152

Miért kell a kiegyenlítő tartálynak colos cső??

Előzmény: gányolo (6151)
gányolo Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6151

" Az a baj hogy ami a kiegyenlítő lesz fég gázbojler annak csak 1/2colosak a bemenetei, igaz az is valami ha odáig 1col."

Nem szabad szűkíteni a végén sem!!! Ez biztonsági kérdés,benne van a nevében is.Ha nem megy máshogyan akkor próbáld meg felbővíteni azt a 1/2".Úgy is hegesztesz nem?

Előzmény: Jena307 (6149)
kojak761 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6150

helló kedves fórumozók elkészűlt a rendszerűnk ami a ti segitségetek nélkűl nehezen és rosszabul jőtt volna csak őssze.igy hát kősszőnetett szeretnek nektek mondani a sok segitségért amit ezen a szent helyen olvastam,ha lehet kiemelném joevagyok68 segitségét aki az elején mikor kérdeztem ,hogy mit hogyan és miért azt irta ,hogy olvasni olvasni és mindenre megkapom a választ . ebben nagyon igaza volt és bárki belekezd egy ilyen beruházásba csak azt tudom ajánlani :olvasni olvasni  és csak utána kérdezni amivel nem vagy tisztában.a másik nagy segitségem gányoló aki tőbszőri orákig elnyuló telefon beszélgetéseink alkalmával magyarázta mit , hogy miért és a remek vezérlés is ami nálunk bevált az ő kezemunkáját dicséri.egy jó tanács még azoknak akik egy szakembert keresnek,hogy megépitse a rendszerűket tegyenek fel három kérdést a szakinak:1tudja-e miaz szakszeres bekőtés. 2tudja-e miaz a kazánvédő szelep. 3mijen vezérlést gondolt a kzánhoz.  aki ezekre a válaszokra csak hűmőg és férebeszél azt azzonal zavarják el mert nagyon sok plusszkiadástol menti meg magát és családját.mégegyszer nagyon kőszőnőm és boldog űnnepeket mindenkinek.

Jena307 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6149

Tegnap ahogy megvettem a 1/2es karmanytyúkat, azon agyaltam minek vehettem én abból 4db-ot, de már megvan :D

Vetem hosszúfajta hőmérőket, de azon gondolkodám hogy úgy is c24-nek a kapilláris csöves termosztátját használom, így lehet még veszek párat és peteszem csak hogy legyen lehetőség pl. ott berakni termosztátot vagy bármit.

Jó hogy mondod a 1colos kiegyenlító csöveket, mert én csak 1/2esből akartam. Az a baj hogy ami a kiegyenlítő lesz fég gázbojler annak csak 1/2colosak a bemenetei, igaz az is valami ha odáig 1col.

Előzmény: gányolo (6146)
gányolo Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6148

gányoloválasz | megnéz | könyvjelző2011.04.23 20:11:35 © (4258)

Már agyaltam, hogy hova kéne még visszacsapó, hogy ne "gravitáljon"...:-)) Én úgy vettem észre, hogy a kazán előrén jön vissza a meleg a pufferből....

Talán ez segít:

Az alsó visszacsapó azt hivatott megakadályozni,hogy a puffer ne tudjon visszahűlni a kazánon keresztül gravitációs keringéssel.DE:ha a felső visszacsapó nincs ott akkor a pufferból az ESBE HIDEG ÁGÁN KERESZTÜL (ami ugye nem hideg már mert mondjuk már az is 80 fokos)megindul a gravitációs áramlás.Igen egészen addig zajlik ez a jelenség amíg el nem éri az esbe a zárási hőmérsékletét.HA ez 60 fok akkor egészen addig kering, hűtve a puffer tetejét.A rajz nyomvonala szándékosan fordított az ajánlottal szemben,mert így a plussz visszacsapó nem lassítja az áramlást.Természetesen mindkét visszacsapó NYELVES.

Előzmény: joevagyok68 (4255)

Előzmény: Törölt nick (6147)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6147

ha lehetne ezt a két darab visszacsapószelepet, illetve a működési elvét szájbarágósan elmagyarázhatnád.

Előzmény: gányolo (6144)
gányolo Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6146

A biztonsági és a tágulási vezeték legalább 1" legyen,a többi rendben van.A 1/2" csonkokat el ne felejtsd a hőmérőknek ill. a merülőhüvelyeknek.Felül,középen,alul.

Előzmény: Jena307 (6145)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6145

Ok, úgy szerettem volna csak alig van helyem, és a tetejébe akartam rakni egy autómata visszacsapót, és a kettőnek már nincs egyszerre hely, de a garvitációs megfordításhoz szükséges ez most esett le, így akkor be kell hegeszteni egy lyukat a palást oldalán :), és csak a tetején bevinni az előremenőt.

Más észrevétel? Mert kb. kedden kezdeni akarom az összelapátolást, egyenlőre csak a tartályt végleges formában összehegeszteni, nyomáspróbázni.

Előzmény: gányolo (6144)
gányolo Creative Commons License 2011.12.17 0 0 6144

A kazán előremenőt a puffer tetejébe kösd úgy,hugy a tágulási felé emelkedjen.

Előzmény: Jena307 (6134)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6143

Igen igen, de mivel az egyik csőben 1 méter víz van, a másikban meg nyomással jön a víz akkor mi a helyzet, meg akkor mi értelme van a rajznak, nem hiszem hogy valaki azért találta ki hogy szívassa a többieket.

Előzmény: nagykunsági (6142)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6142

A szivattyú egy olyan dolog, ami onnan szív, ahonnan könnyebb.

Könnyebb 1 méter magasból leszívni a vizet, mint egy méter mélyről felszívni.

De ha rám hallgatsz akkor azt csinálsz amit akarsz. :)

Előzmény: Jena307 (6141)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6141

De minek szívna levegőt mikor van víz amit szívhat?

A 7es kép a legtutibb csak nekem azt megvalósítani túl komplikált.

Előzmény: nagykunsági (6140)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6140

A csőben víz van azt leszívja utána levegőt szív.

Előzmény: Jena307 (6139)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6139

Olvasd el előről és sokszor amit belinkeltem.

Az előremenőben lévő "biztonsági cső tetelye nem ér bele a vízbe, tehát nem szív onnan vizet.

Előzmény: nagykunsági (6138)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6138

Gondolkozz el logikusan a rajzodon. Az előremenő vezetéken a szivattyú elé kötötted a kiegyenlítő tartályt. Ezáltal, szív a tartályból is. A visszatérőn is a szivattyú elé van kötve onnan is szív.

Tehát keringetni fogja a tartályodban a vizet. Állandó meleg lesz, ami a tartályba megy meleg, az elveszett hő.

Nekem zárt rendszer van egy ponton a kazán előremenő ágára van kötve.

Mikor nyitott rendszerem volt, akkor is oda volt kötve.

A szerelő azt mondta a kiegyenlítő legyen minél közelebb a kazánhoz, mivel abban keletkezik a legnagyobb nyomás.

Szerintem elég egy ponton bekötni, és akkor nem kering benne a víz.

Előzmény: Jena307 (6137)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6137

http://www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=191

Itt a 8. kép, én úgy értelmeztem hogy a előremenőben kimegy a gőz ha felforr, és a visszatérőn meg pótlódik a víz.

Egyébként én sem értem pontosan mi történik ha így kötöm be csak elhiszem annak aki megrajzolta.

Pl. az előremenő nem fog levegőt beszívni???

A visszatérőn nem nyomja fel a szivattyú a vizet?

Előzmény: nagykunsági (6135)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6136

Az 522-őt és 572-őt is ajánlják padlófűtéshez.

Nálam azért más a helyzet, mert én nem a padlóba menő vizet szabályoznám, ami hőcserélőn keresztül kapja a pufferből a melegvizet, hanem a hőcserélőbe menő meleg vizet korlátoznám max 60 fokban.

Előzmény: WendelkeS (6133)
nagykunsági Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6135

Kiegyenlítő tartályt miért kell a visszatérőbe is bekötni?

Előzmény: Jena307 (6134)
Jena307 Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6134

Kicsit elvesztem erre a hétre sok volt a meló, ott tartok a pufi ügyben hogy mevan a palást készre hegesztve, benne a merevítés és a csőkígyó, és megvan a lézerrel kivágott alja teteje. Megvettem az ESBE 322 colos külső menettel (KVS1,6), megvettem a patentíveket a csövezéshez, karmanytyúkat, menetes végeket megvan a kiegyenlítőnek egy régi fég gázbojler, és kész a rajz ami szerint összeraknám, kellenek még csapok, szűrő visszacsapók, (csapot találtam mofém B/B-s colos 3500ért).

Ezt a rajzot jöttem most közzétenni, kinek milyen ötlete lenne még, a kazán-puffer rész a fontos mert az vascsöves lesz, és azt nem egyszerű alakítgatni.

Íme a rajz, beleötvöztem Gányoló kapcsolását, a kegyenlítő helyes bekötési rajzát, amit felszedtem a fórumon, és amit jónak láttam.

Esetleg ha valakinek könnyen megy valamelyik rajzoló progi kezelése, megrajzolhatná kiegészítve a saját ötletével, és akkor azt lehetne alakítgatni tovább.

WendelkeS Creative Commons License 2011.12.16 0 0 6133

Mivel nem értek a padlófűtéshez( nem mintha a fűtéshez értenék:))) Alapvetően én is arra tippeltem volna, hogy a padlófűtéshez kevesebb melegvíz kell az előremenőből, ezért sem egyforma a működésük a keverőszelepeknek. Gondolom 372-st nem véletlenül találták ki a padlóhoz, míg a radiátoroshoz a másik típusokat  a 322-t, 522-t ajánlották.   Na erről ennyit.

Előzmény: nagykunsági (6129)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!