meg ha már automata klima nekem nagyon bejott anno, hogy fordoknál (focus II-től felfelé) a fedélzeti computer menüjében állítható a servo rásegítés erőssége. Nekem a sport (pláne télen) nagyon bejött...
pedig el kellene. Próbáld ki. Állitsd most a hőmérsékletett 20 fokra. Csavard fel a ventit a maximum alá kettő ledd értékkel. És indulj el a városban vagy az autópályán 1-2 ledet vissza fog belőle venni ha bemelegedett...
Nekem egy jettám van Climatronic klímával (2006-os), abban szerintem nem így van. Ha automata módban megy a klíma, akkor természetesen ő szabályoz mindent, a venti fordulatot is.
De ha eltekered a venti fordulat szabályzót (vagy pl a légterelés gombokhoz nyúlsz), akkor a klíma átvált manuális módba és onnantól kezdve te vagy a főnök és az általad beállított értékeken nem változtat önkéntesen. Elvégre az a lényege a manuális módnak, nem bírálja felül a te saját beállításodat. Ha én beállítom, hogy 4-esen menjen a venti, akkor az annyin megy és nem mozdul el onnan.
Ha eltekered a venti fordulat szabályzót, akkor a klíma azonnal átvált manuális módba és a venti fordulat arra rögzül, amit beállítottál.
Nem, nem ezt teszi. (Szerintem jobb az, amit tesz.)
Azt csinálja, hogy hogy az automata által optimálisnak ítélt ventillátorfokozathoz képesti eltérést jegyzi meg, és azt használja. Azaz "megtanulja", hogy szerintem mennyivel kéne menni az ő elképzeléséhez képest, és ezt alkalmazza folyamatosan. Azaz télen beindítom az autót, 25 fokra van tekerve a hőmérséklet, az automata mondjuk menne 5-ös fokozaton, én tekerek felfele kettőt (maxra). Ezután az automata - ahogy melegszik az autó - elkezdené önszántából is visszavenni a ventillátor sebességét. A Ford ezt csak akkor teszi meg, ha nem nyúltam hozzá a ventillátorsebességhez, ha eltekertem, akkor az úgy marad, ahova tekertem. A VW-nél az automata eltekert ventillátorállásnál is szépen szabályozza vissza a ventillátort, csak folyamatosan megtartja azt, hogy én picit erősebbet kértem, mint amit ő jónak gondolt, és végig a szerinte optimális fölött tartja a ventillátort.
Mindkét verzió használható, de nekem praktikusabb (értsd: kevesebbszer kell hozzányúlnom a tekerentyűkhöz) a VW-féle.
"Szóval a vag csoport járművei (ezeket ismerem skoda és vw) nem tudják ezt - mármint a ventilátor fordulat rögzítést...."
Dehogynem tudják. A Climatronic (ez a VW-k automata dual klímája) csakis automata módban állítgatja a venti fordulatot (az sem zavaró, magasabb fordulaton indul, aztán ahogy eléri a kívánt hőmérsékltete egyre lejjebb veszi és beáll egy alacsony venti fordulatra). Ha eltekered a venti fordulat szabályzót, akkor a klíma azonnal átvált manuális módba és a venti fordulat arra rögzül, amit beállítottál.
"Persze lehet, hogy más sem.."
Még mit nem? :) Az egyik "legokosabb" klíma, már ha egy klímára lehet iylet mondani:
az eggyel újabb klíma is tudja ezt. autó állásban annyit tesz hozzá, hogy ha az utastér hőmérséklete nagyon messze van a kívánttól, akkor feltekeri a ventillátort és a befúvott levegő hőmérsékletét, aztán ahogy közelít a célhoz, lejjebb veszi a ventillátort is és a levegő hőmérsékletét is.
Tehát ez kétzónás digitális klíma, és ha jól értem akkor simán az A/C gombbal tudom ki meg be kapcsolni. Ha ON akkor a klíma megy, ha OFF akkor a fűtés.
KÖSZÖNÖM :D"
Hááát nem egészen. Ugyanis ah a/C off módban van de a ventilátor sebességet nem állítod manuálisan, akkor ő meleg időben próbálja a beállított hőmérsékletet a ventilátor fokozat/sebesség növelésével beállítani. Ami ugye ha bennt 23 fokra van állítva kinnt meg 29 fok van nem fog menni.
Viszont, ha a ventilátor sebességet beállítod akkor csak a levegő hőmérséklettel játszik.
Viszont az egyik leginteligensebb klima szvsz. Ugyanis itt megteheted télen/nyáron hogy a ventilátor sebességet a neked szimpatikus módra állítod és az automata csak a hideg meleg levegővel próbállja beállítani a benti hőmérsékletet. (Pl. nyáron beülsz a tűzforró autóba, akkor a beállított sebességen fújja be a hideg levegőt és nem teljes erővel).
Mig más autókban (pl vag csoport, skoda, vw) állandóan állítgatja a venti fordulatszámot. Ha lejjebb veszek akkor is..
a focusnak az a változata, ami 2010-ben volt forgalomban, az automata klímának és a rádiónak egyaránt annyira kevéssé emelkednek ki a csavarógombjai a síkból, hogy komoly odafigyelést kíván a vezetőtől. egy autónál ez szerintem súlyos hiba. a kezelőfelületek elrendezése egyébként nem rossz, bár annak a ZÉÉÉGVILÁGON semmi értelmét nem látom, hogy a bluetooth-szal kapcsolódott telefonon keresztül a rádió számgombjaival is lehet tárcsázni, ez megint a mernökök ámokfutása.
ezzel nem értek egyet :-) én mérnök vagyok. másként terveztem volna meg a klíma kezelőfelületét. ahogy én megterveztem volna, nekem úgy lenne teljesen logikus, és neked nem annyira :-)
a kezelői felületek tervezésében a mérnököknek alapesetben max tanácskozási joggal szabad részt venni. tragikus, hogy ha magunkra maradunk, miket vagyunk képesek összehányni. minden funkció elérhető, de az eredmény civilek számára használhatatlan. egy középkonzolon manapság simán van 50-60 nyomógomb (nem elírás). ezeket el lehet helyezni úgy, hogy észre sem veszem, milyen sok. a focus, vagy a renault például elmegy, de az opel astra "H" és "J" egyszerűen rémes.
ez egy renault, asszem koleos
ez egy astra "H". éveken át használtam. valami borzalom.
Tök egyszerű a kezelése! Mellesleg le van írva a kezelési kézikönyvben. De ha egy pár percig nyomkodod a gombokat, magad is rájössz mindenre...................
Nekem egy 2007-es 80 kW-s 1.6 TDCI DPF-es Focusom van automata klímával.
Szerintem az egyik legeslegjobb találmány az automata klímarendszer benne. Tök jó érzés mikor beállítod pl 21,5 fokra és azt minden körülmények között tartja.
Pl júliusban a Focuskámmal mentünk Olaszországba. Itthon beállítottam a 23 fokot melyet végig tartott. Induláskor itthon a külső hőmérséklet 25 fok körül vol, Szlovéniában a hegyek között lement 14 fokig ( !!!! nem elírás ) , majd az olasz oldalon 30-31. Mi pedig végig kellemes körülmények között élveztük az utazást. Ha nincs a külső hőmérséklet kijelző , észre sem vettük volna a változásokat.
A klímát meg használni kell télen-nyáron , ha már van. Télen és nyírkos időben tök szépen leszárítja a szélvédőt. Nyáron meg nem buggyansz meg.
ja, és amíg AUTO módban van, vagy szélvédő páramentesítés / leolvasztás módban, addig nem lehetett kikapcsolni a klímát, csak akkor, ha kikényszerítette AUTO módból.
ja, és az anyjuk azt mondta még, hogy az AUTO gombbal csak bekapcsolni lehet az AUTO módot, kikapcsolni nem, hiába nyomkodja. akkor kapcsol ki az AUTO mód, ha valamelyik manuális kezelővel beavatkozik (ventillátor erősség).
Tehát ez kétzónás digitális klíma, és ha jól értem akkor simán az A/C gombbal tudom ki meg be kapcsolni. Ha ON akkor a klíma megy, ha OFF akkor a fűtés.
ha olyan klímád van, ami az alsó képen látható (a ford automata klíma régebbi változata LCD kijelzővel), akkor kb a következőkre lehet számítani.
Piros "szélvédő" gomb: maxi forrólevegő az első szélvédőre, klima bekapcsolás.
AUTO MONO: a hőmérséklet a két oldalon egyforma, amíg csak a vezető állítgatja le-fel. ventillátorok erősségét is a szoffer dönti el. úgy emlékszik, hogy ilyenkor bekapcsol a klíma, de ez nem tuti, lehet, hogy csak amikor hűteni kell. ilyenkor kialszanak a szélvédő - fej - láb lámpák is, mindenhova kb egyformán fújja a levegőt.
bizonyos vezérlőgombok (utasoldali hőmérséklet, ventillátor erősség, stb) megnyomására az "auto" kikapcsol és külön lehet szabályozni mindent, ilyenkor az ember dönti el, akar-e klímát (A/C gomb) vagy nem.
azt mondja, hogy SZERINTE csak akkor kapcsol be kérés nélkül a klíma, ha a piros gombbal fújod a szélvédőt. ha a fehér gombokkal (szélvédő-fej-láb), akkor nem.
nagyságrenddel jobb megoldás, mint az Opel Astra "H" sorozatban, ahol háromlépcsős menürendszerben egy tickbox kipipálásával lehetett ki vagy bekapcsolni az automata klímát.
lehet, hogy az zavar meg, hogy a ghia felszereltségnél ha az ablakra irányítod a fűtést, akkor automatikusan bekapcsol a klíma is?
elég hülye megoldás, én sem szeretem, de ez van. Ha nem akarsz klímázni, akkor állítsd láb-ablak helyzetbe, persze így jóval kevesebb levegő megy az ablakra.