Keresés

Részletes keresés

Plieur Creative Commons License 2011.12.03 0 0 460

És amely  egyenes ágú leszármazottja az 1879-es modellnek, nem egy sima láncfűrész lánc amelyet a szerszámbolti ár duplájáért árulnak mint túlélő fűrészt:)

Azt a medvét meg rászoktatják a rizspálinkára, oszt' már nem lesz olyan békés, kungfuzni fog:)

Előzmény: a karaván halad... (459)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.12.03 0 0 459

Na, valahol elhullattátok a humort. :) Annak volt szánva a medvefenyítés. :)

Bár, ismerek egy medvét, de azt ha fenyíteném, maximum annyit mondana, hogy: ,,Jól van, több pálinkát nem kapsz." :DDDD

Amúgy ez nem motoros-fűrész lánca, hanem direkt túlélő célra készült. Fűrészlap-szelvényekből áll.

Előzmény: Plieur (458)
Plieur Creative Commons License 2011.12.01 0 0 458

A medve a nagy ismeretlen: vagy kinyír akkor is ha benne van pár darab 9 Para vagy sértődötten megfordúl és elballag. Viszont az első verzió sokkal valószínűbb:)

Ha majd tart egy bemutatót medvepüfölésből, feliratkozok mint néző.:)

Előzmény: Törölt nick (457)
szijozsi Creative Commons License 2011.12.01 0 0 456

...monnyuk medve fenyítésre nem tudom elképzelni, ettől legfeljebb dühösebb lenne.

Volt hogy vadászíjjal szíven lőtték, mégis alaposan megcsúfolta az illetőt.

Előzmény: a karaván halad... (448)
szijozsi Creative Commons License 2011.12.01 0 0 455

Ez valami láncfűrészlánc?

Plieur Creative Commons License 2011.11.29 0 0 454

Nincs mit:)

Viszont van ott egy érdekesség a kísérőszövegben, a francik úgy vélték még anno hogy egy ilyen szerkentyűt 2 vagy 4 ember tud használni hatékonyan....

Igaz, még nem ismerték John Rambót ( Jean Rembeau:)?

Előzmény: a karaván halad... (453)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.29 0 0 453

VAu!

Ez igazán szép kis csemege!

Köszööm!

Előzmény: Plieur (452)
Plieur Creative Commons License 2011.11.28 0 0 452
Előzmény: Plieur (451)
Plieur Creative Commons License 2011.11.26 0 0 451

Most hirtelen nem ( kinőttem kissé az árkon/bokron korszakomból), de nem is olyan rég gyógyászati segédeszköz boltok, korház megszüntetés.

Neten próbáltad?

Előzmény: a karaván halad... (450)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.26 0 0 450

Udv,

ismersze helyeket, ahol Gigli-ket osztogatnak? Szolj, mert megyek sorbanallni.

Ha lenne tabori csonfureszem (gyakorlatilag az a Gigli) annak nagyon orulnek.

Előzmény: Plieur (449)
Plieur Creative Commons License 2011.11.25 0 0 449

Ha ennyit kínlódtál, miért nem próbáltál beszerezni valamelyk korházból egy Gigli-fűrészt? Ezt a nem használható íjhúrnak a kézifűrész nemigen értem, amit betettél sem néz ki olyannak ami ezt tudná, hacsak nem rudakat lősz ki:)

Sima zongorahúr ?

a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.25 0 0 448

Íme, az említett zsinórfűrész Made in Taiga stílusban: törésálló, kopásálló, szakadásmentes. A doboz tetején az áll, hogy zsebfűrész, de ez senkit se tévesszen meg, ugyanis alkalomadtán medvék fenyítésére is alkalmas, illetve pajkos változatosságot hozhat sok magányos ember nemiéletébe.

Előzmény: a karaván halad... (447)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.25 0 0 447

Ja, még valami.

Amíg összeállítottam a túlélő szetet majd beleőszültem, amíg sikerült találni egy normális drótfűrészt!!! :((((( A kereskedelemben kaphatók 99%-ának köze nincs az eredetihez és valami kereskedelmi fantázia és perverzió szülöttei.

P.l. az eredeti nem négy, hanem nyolc vezető (alap) szállból áll. Az eredeti hossza pontosan 71 cm (28 inch), a kereskedelemben kaphatók pedig alig érik el a 60 cm-t, és emiatt nem lehet őket idegként használni röktönzött íjaknál. Még egy komoly gond: a kereskedelemben kapható zsinórfűrészek (drótfűrészek) általában két egyforma gyűrűvel rendelkeznek (az esetek többségében sima kulcstartó gyűrűk), miközben az eredetinél a gyűrűk mérete eltérő (az egyik nagyobb, a másik kisebb; erre azért van szükség, mert a két gyűrűt csapdáknál alkalmazzák és belőlük készül a kioldószerkezet!).

Ráadásul mindezt a különböző military boltok rohadtul drágán adják és az értük kifizetet pénz egyszerűen nem éri meg, a cuccok igen gyenge minősége és strapabírása miatt!

Ha már annyira kell egy drótfűrész (fűrész-drót, zsinórfűrész, stb. kinek hogy tetszik):

1. Vagy készítsen mindenki magának egyet, egyáltalán nem nehéz;

2. Használjon jóval robusztusabb dolgokat (ilyen p.l. a russzki tajgai pilóta túlélőkészletben a fűrészlap - olcsó megoldás, de igen marcona).

Szóval - kész kinlódás volt az egész.

Előzmény: a karaván halad... (446)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.25 0 0 446

Igen jó.

A Laukart külsőt azért választottam, mert a belseje gyakorlatilag egy vízhatlan ,,nyelv", amelybe szépen bele lehet pakolni a cuccost.

A nedik-kittet valszeg én is több készletből, illetve gyógyszerből fogom összeállítani.

Előzmény: Túlélőblog (445)
Túlélőblog Creative Commons License 2011.11.25 0 0 445

Én már eleve összeállítottat vettem.

http://thatmaninblack.blogspot.com/2011/06/tactical-elite-trauma-kit-in-modgear.html

Persze fér még bele pár dolog.

Előzmény: a karaván halad... (444)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.25 0 0 444

2. A másik a Laukart cég medic kit táskája, ehhez még össze lesz állítva a normális és több  funkciós EÜ készlet.

a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.25 0 0 443

A kés vasfűrész lapjából készül (két darab jön ki egy lapból). Durván 15-20 perc kell elkészítéséhez. Az ötletet egyrészt másoktól kölcsönöztem, másrészt pedig Vadkan barátommal folytatott eszmecserék során jött.

Magyarán - ez egyben kés, konzervnyitó, vasfűrész, bőrvágó és szigony. Kurva jó.

Részletek és képek itt:

http://rusoperator.ru/node/23

a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.25 0 0 442

Beteszem ide is, hátha valakinek érdekes lesz.

......................

Míg kint vagyok russzkiban, összeállítok, majd legyártatok pár teszt-készletet az alábbiakból.

Az első - egy mindenkori túlélőcsomag.

1. Állandó túlélő készlet.

Bár még folyamatban van az összeállítás, de ami már eddig megvan.

Az alapot egy szinte használhatatlannak mondható készlet, a ,,Profore COMBAT SURVIVAL TIN" adja. Enek alapján lett összeállítv (el lett kezdve az összeállítása) egy olyan készletnek, ami alább szerepel. Kicsaptam a fölösleges elemeket és hozzátettem olyanokat, amik véleményem és tapasztalataim alapján jóval hasznosabbak. Viszont már az elején elmondhatom, hogy minden pozitivitása dacára a készletnek van egy hátránya - a viszonylag nagy méretek (12,5×9,5×3,2 cm) és a súlya (már most k.b. 200 g.).

Figyelembe véve azt, hogy a túlélő csomagnak általában mindig velünk kéne lennie, a nagy méretű és nehéz készleteket igen körülményes hosszútávon zsebben vagy övön hordani, mivel egy idő után kezd zavarni és a hátizsákban landol, azaz - nem lesz kéznél szükség esetén.

Például eltűnhet a hátizsákkal együtt, ha a zsáktól meg kell szabadulnia, mondjuk, egy gyors hegyi folyón történő átkelés közben...

Nos, a készlethez előbb elővettem a régi (azaz gyári) kszlet fémdobozát, amelyek vastagsága k.b. 1 mm, és szükség esetén kisebb ürtartalmú dolgokat lehet melegíteni (180-190 ml), a tetejét pedig sajátos sütővasnak. A változások a belső tartalmat érintették.

A tárgyakat jelképesen négy részre osztottam, rendeltetésük alapján.

1. Tűzgyújtás és víztisztítás.

Szél és nedvességálló gyufák, dörzspapírral, hermetikus csomagolásban;

Tűzszerszám;

Hajlékony műanyag konténer vattával (szívószál);

Hajlékony műanyag konténer kálium-permanganáttal.

2. Jeladás.

Fólia;

Síp;

Heliográf (tükör);

Inova LED Microlight négyfunkciós, fehérfényű kislámpa.

3. Menedéképítés és élelemszerzés.

Fűrész-kés (erre külön kitérek);

Drótfűrész;

Pecázó készlet;

Műanyag zsinór;

120 literes műanyagzacskó;

Só.

4. Apróságok.

Fenőpad (esetemben Benchmade);

Műanyag bilincs;

Óvszer;

Biztosító tűk;

Két iratkapocs;

Varró és sebvarró tűk;

Cérnák (olivzöld, barna, fekete, fehér).

Az össze tárgy úgy volt összeállítva, hogy többfunkciós legyen, de a készlet ég nem teljes.

Még agyalok rajta.

W_B Creative Commons License 2011.09.28 0 0 441

Jól néz ki, de egy csomó haszontalan dolog van benne.

Jobb lenne, ha a fixen beépített csavarhúzók helyett szabvány biteket lehetne bele tenni.

Előzmény: Túlélőblog (438)
szijozsi Creative Commons License 2011.09.27 0 0 440

A sarkkörön túl minden másként működik.

Amúgy én is hallottam  olyanról aki már látott olyasvalakit  aki megjárta az északi- sarkot.

Előzmény: Törölt nick (439)
Túlélőblog Creative Commons License 2011.09.24 0 0 438

A túlélőfelszerelés egyik elengedhetetlen kelléke a MultiTool.

http://thatmaninblack.blogspot.com/2011/09/gerber-black-multi-plier-600-bluntnose.html

:-)

Túlélőblog Creative Commons License 2011.09.20 0 0 437

Nem biztos hogy el kell hagyd az otthonod ha valami történik. Ha a fél világ összeomlik, de egy kisebb faluban laksz, akkor ott van víz, termőföld, hová mennél onnan? :) Amit el kell bírj, az a "bug out bag", meg két kisebb táska ami még elfér a kezedben.

Előzmény: a karaván halad... (436)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.09.20 0 0 436

Beleolvastam a topikba - rengeteg erdekeset talaltam (de tenyleg!), de azt nem ertem, hogy ettol hogyan valik az egesz ,,tulelesse", ha mindenaron a fel turista boltot es patikat magatokkal kivanjatok cipelni?

Vagy ez olyan, mint az europai buddhizmus? Qurvara jol hangzik, meg van egy rakat mindenfele csillivilli kutyu, fasza gyereknek tartom tole magam, meg jot tez az onerzetnek es hulyiteni lehet az ostoba libakat... de a lenyeg az a kutyat sem erdekli?...

De most komolyan?...

Legalabbis az en logikam szerint a ,,tuleles" elso lepese avval kezdodik, hogy... nincs semmid. Es innen kell elkezdeni evezni.

De lehet, hogy naiv hulye vagyok, megesik...

kittinger Creative Commons License 2011.09.13 0 0 435

kimaradt, hogy a "pramene" checkbox aktiválása mutatja a feltöltött forrásokat

kittinger Creative Commons License 2011.09.13 0 0 434

bocsi, de nem olvasom mindennap a fórumokat.

A kerámiabetétnél nem tudom elképzelni, hogyan romlik el 3-5 év alatt, hacsak el nem éri a szűréskapacitását. Gondold csak át, a tányér vagy a támszigetelő sem romlik el magától.

Ha veszed, hogy 2 köbméter tiszta vizet nyerhetsz egy ilyennel, akkor az erős felhasználás mellett 5-600 túranap. Logikusan ez a Kárpát-medencei viszonyok mellett 10 év akkor is ha minden hétvégén úton vagy. Ráadásul sok helyen van teljesen tiszta fakadó forrás.*

A forrásokban legtöbbször megbízhatsz. Ha pl. Szlovákiában túrázol, használd ezt az online térképet. Ugyan szlovák nyelvű, de egyértelmű a használata. Erős nagyításban, átváltva a megfelelő menüpontra jól tudsz navigálni. Be lehet szúrni saját útvonalakat is.

Inkább német, de cseh és szlovák szelvényekkel is bír ez az oldal. Már magyarok is töltik. Aztán ez sem rossz, és magyar.

* télen, hólé olvasztásakor az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

- az ipari szennyezés miatt csak a frissen hullott hó felszín alatti rétegét érdemes olvasztani
- öreg havat édemes 10 percig forralni (állati ürülék lehetősége)
- ebben ásványi anyag nincs, kezelni kell (levespor, plussz tabletta vagy simán konyhasó)

Előzmény: Yoshi Toranaga (427)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2011.09.11 0 0 433

A kerámia + szénbetétes szűrők átengedik a vírusokat, viszont úgy tudom, hogy a tabletta elintézi őket is. Egyedül a Lifesaver állítja meg őket a saját bevallása szerint.

Előzmény: szijozsi (432)
szijozsi Creative Commons License 2011.09.11 0 0 432

Jó kérdés, szerintem a vírusok előfordulásának nincs jelentősége, a víz biológiai vizsgálatai sem térnek ki erre.

Mindenesetre a készülék leírása kell választ adjon a kérdéseidre.

Előzmény: Yoshi Toranaga (431)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2011.09.11 0 0 431

A hazai vizekben mennyire kell tartani a különféle vírusoktól? Előfordulnak-e köztük olyan kis méretűek, amelyeket a szűrő már átenged? Ha már gazdasejtben van egy vírus, akkor a kerámiás + szenes szűrőpalack milyen eséllyel semlegesíti? Kell-e mindenképpen kiegészítő módszert alkalmazni (tabletta és/vagy forralás)?

Előzmény: szijozsi (428)
szijozsi Creative Commons License 2011.09.05 0 0 430

Az ivóvízet az ANTSZ ellenőrzi, de mivel biztos ami zicher, az iszóvizet klórozzák. (hipózzák) Olyan 0.1-0.2 milligramm/liter aktív klórt tartalmaz.

Azért kell klórozni, mert bár igaz hogy a vízvezetében nyomás van így esetlegessen sem kerül bele talajvíz vagy szennyvíz, de bizony, láttunk mi már karón varnyút.

Az ivóvízben rend szerint vas és mangán van, ami rozsdás csapadékot képez, de az egészségre nem nagyon ártalmas, csak vasas ízt ad a folyadéknak.

Aztán van még benne egy-két anyag amit éppenhogy ki lehet mutatni, főleg kémiai anyagok: kalcium,(mészkő) magnézium, arzén, nitrát, nitrit, ammónia, nehézfémek, stb Ezekre szigorú szabvány van, ezek a szabványok szigorúbbak az európainál is. Más dolog hogy ha pl  nitrátos vagy  arzénes a víz nem nagyon tudnak vele mit csinálni. 

Előzmény: Yoshi Toranaga (423)
szijozsi Creative Commons License 2011.09.05 0 0 429

Korrekt.

Előzmény: Yoshi Toranaga (424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!